Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΝΤΗΣ speaking at Sport-Fm

Ίσως καταντήσω "γραφικός" να βγαίνω και να σχολιάζω ότι λέει ο κος Κιντής και ιδίως τον τελευταίο καιρό που, γιατί άραγε (???), έχει επιδοθεί σε σωρεία συνεντεύξεων με τελευταία τη σημερινή στο Sport-FM όπου επιδιώκεται η ανάδειξη του Κιντή-παράγοντα με "ιδεολογία" και άποψη επι των ποδοσφαιρκών ...και εργασιακών... ζητημάτων πέραν από τα στενά Πανιώνια πλαίσια. Εξάλλου ο Πανιώνιος ένα απλό "όχημα" είναι, ένας φορέας ανάδειξης των Κίντειων απόψεων...


Η συνέντευξη περιστράφηκε στα της διαιτησίας και τα των εργασιακών Αλβανών και Αφρικανών με βάση τη γνωστή συνθήκη Κοτονού.

"Τη διαιτησία τη χειρίζεται η ΕΠΟ, η οποία είναι ένας οργανισμός που έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτός ο οργανισμός χειρίζεται ποιος θα πάει στο Champions League και θα πάρει 20 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στη διοργάνωση, όπως και το Europa League και το ποιος θα πάρει τα 4 ή 5 εκατ. ευρώ από εκεί".

Μιά παρατήρηση στην παραπάνω άποψη Κιντή, είναι ότι η ΕΠΟ δεν διαχειρίζεται μόνο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αλλά και τις ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας. Επίσης, υποτίθεται ότι η ΕΠΟ είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ και από την κρατική ηγεσία αλλά και από την ηγεσία της Super League και κατά συνέπεια δίνει μεγαλύτερα εχέγγυα αντικειμενικότητας από την πρόταση Κιντή περί Αγγλικού μοντέλου ξεχωριστής διαιτητικής εταιρίας, που μόνον δυο από τα πέντε μέλη της δεν έχουν σχέση με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Επίσης τα περί ξένου αρχιδιαιτητή, που ανέφερε ο κος Κιντής, είναι σαν να πιστεύουμε ότι φταίει αποκλειστικά η διαχείριση των διαιτητών και όχι η ικανότητα των διαιτητών. Δεν είναι καθόλου φανερό αν το πρόβλημα της κακής διαιτησίας είναι η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα ή η ανικανότητα και σε τι ποσοστό φταίει το πρώτο και σε τι το δεύτερο, αν δεχθούμε ότι συμβαίνουν και τα δυο. Και να βάλουμε και το ψυχολογικό παράγοντα των πιέσεων, αφού οι διαιτητές γνωρίζουν το μέγεθος των αντιδράσεων που θα υπάρξουν (όπως καλή ώρα...) αν αδικήσουν τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες του ποδοσφαιρικού κατεστημένου. Εδώ φθάσαμε να ευνοούν αντιπάλους κάποιων από τους "μεγαλοκαρχαρίες" και να βγαίνουν οι άλλοι εκ των "μεγαλοκαρχαριών" και να φωνάζουν, δήθεν για να επιβάλλουν το δίκαιο αλλά με προφανή στόχο να επιτύχουν αντίστοιχη εύνοια. Είναι δυνατόν με τέτοια πίεση αυτοί οι διαιτητές να μην ευνοήσουν τους φωνασκούντες "μεγαλοκαρχαρίες" όταν παίξουν με τις "μαρίδες"; Οι δε "μαριδες" αν αδικηθούν και φωνάξουν και αυτές ... άντε και να πετύχουν να βραχνιάσουν!

Για τα Αλβανοαφρικανικά ζητήματα και την εφαρμογή τους στην ποδοσφαιρική νομοθεσία, θεωρώ ότι η περιγραφή της συνθήκης Κοτονού σαν αναγκαστικής εργασιακής συνθήκης είναι μάλλον καθ' υπερβολή. Η συνθήκη Κοτονού είναι μια γενική συνθήκη μεταξύ Ε.Ε και Αφρικανικών χωρών κλπ για εμπορική συνεργασία και ανάπτυξη και όχι εργασιακή. Έχει όντως εφαρμοσθεί σαν εργασιακή σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη και στο ποδόσφαιρο, αλλά το να την παρουσιάζουμε ... σαν παρασπονδία της χώρας μας από τις διεθνείς υποχρεώσεις της, μου φαίνεται παράταιρο. Εν πάση περιπτώσει, εφόσον λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση δεν μου πέφτει λόγος. Εξάλλου η ελευθερία της απασχόλησης μάλλον είναι η τάση στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και εμείς δεν μπορούμε να πάμε αντίθετα.

Αυτό όμως που πραγματικά μου δημιουργεί αντίδραση είναι ότι ο κύριος Κιντής στη συνέντευξή του φαίνεται να νοιώθει ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχει 13 από 31 ή 32 παίκτες Έλληνες γιατί είναι πάνω από το πλαφόν (ελάχιστο αριθμό) των 8 γηγενών παικτών, που πιθανότατα θα επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ στις διοργανώσεις της και που σκέφτεται, απ' ότι λέει να προτείνει και ο κος Κιντής για τις ελληνικές διοργανώσεις. Προσέξτε τη χρήση του όρου "γηγενής", που δεν σημαίνει Έλληνας αλλά παίκτης που έχει προέλθει απο ακαδημία Ελληνικής ομάδας στις ηλικίες 17-21 ετών... Που σημαίνει ότι παίρνουμε 15χρονους από την Αφρική και παίζουμε κάποια στιγμή με ΜΗΔΕΝ Έλληνες, αν οι Έλληνες ζητάνε πολλά ή εν πάση περιπτώσει περισσότερο από τον πεινασμένο νεανία από το Μπουρούντι. Ο κος Κιντής μάλιστα φθάνει να δικαιολογείται για το ότι έχει τόσους πολλούς Έλληνες φέτος, λόγω του ότι δεν πρόλαβε σε τόσο λίγο χρόνο να οργανώσει το κατάλληλο σκάουτιγκ.

Για το κύριο Κιντή δεν παίζει καμμιά σημασία ο κοινωνικός ρόλος του Πανιώνιου για τη νεολαία στον χώρο στον οποίο εδράζεται και δρα ο σύλλογος και στην ευρύτερη χώρα. Σημασία έχει μόνον το να λειτουργήσει την εταιρία με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή αξία μεταπώλησης παικτών και αυτό ακόμα παίζεται γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή, όταν οργανώσει το σκάουτιγκ που θέλει, να δώσει και στοιχεία για το πόσο στοιχίζει και κυρίως πόσο στοιχίζει για να γίνει αποδοτικό και να μην φέρνει παίκτες από τα "καράβια". Γιατί και ο ανταγωνισμός εκεί στην Μαύρη Ήπειρο είναι οξύς. Κάποιοι είχαν κάποτε αποικίες εκεί και δεν θα αφήσουν "Κιντήδες" να τους παίρνουν τα "καλά παιδιά"...
Σε άλλη του συνέντευξη, ο κος Κιντής είχε υποστηρίξει ότι είναι φορέας απόψεων που θα συνδράμουν για το καλό γενικότερα της Ελληνικής κοινωνίας. Η κρίση, δική σας.

3 σχόλια :

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζω τις δηλώσεις Μπέου για το μέρος της συνέντευξης Κιντή για τη διαιτησία και τις σχετικές προτάσεις του. Οφείλω να πω ότι ο Μπέος πιάνει το θέμα πιο ριζικά δηλαδή στην επιμόρφωση και τις εμπειρίες των διαιτητών και όχι στην κεφαλή της διοίκησής τους και τον αρχιδιαιτητή.

    Επίσης το σημαντικότερο, λέει το αυτονόητο, δηλαδή το γιατί γίνεται ο ντόρος που ξεκίνησε ο κος Μαρινάκης και το συνεχίζουν άλλοι (ναι, και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες...). Μιλάνε λοιπόν όσοι χρόνια τώρα ευνοούνται σε βάρος μικρών ομάδων από παράγκες και παραμάγαζα και φωνάζουν για το ποιος απ' αυτούς θα λάβει τη μεγαλύτερη υποστήριξη ή για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την ίδια υποστήριξη με τους άλλους (τους μεγαλοκαρχαρίες που έγραψα). Έτσι καταλαβαίνουν την ισορροπία αυτοί. Καλά λοιπόν λέει ο Μπέος, μέσα στα τόσα που έχουν γίνει χρόνια τώρα, το να πάρει και ένα βαθμό από διαιτητικά λάθη ο Αστέρας, μοιάζει με πταίσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή