Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ELA...

Υπήρξε μεγάλη θυμηδία από την άστοχη χθεσινή δήλωση της Ραχήλ Μακρή για την κοπή 100 δις Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας αν μας κόψουν τις δόσεις:

«Τι εννοείτε; Θα μας διακόψει την χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αφού δεν προβλέπεται. Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ».

ELA λοιπόν... Έλα όμως ντε που συνέπεσε χθες και η είδηση (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) πως δυο ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζοντας θέμα ρευστότητας έχουν προσφύγει στον μηχανισμό του ELA.

Και καλά για τη Ραχήλ Μακρή, κρείττον το σιγάν του λαλείν. Και αποτελεί η συγκεκριμένη, ζωντανό δείγμα των γνώσεων και των δυνατοτήτων του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας, που δυστυχώς αδυνατεί να βοηθήσει τη χώρα να βρει το δρόμο της (επιεικής χαρακτηρισμός).

Αλλά αν δεν κάνω λάθος, πρόσφατα υπήρξαν δηλώσεις των υπευθύνων περί της ρευστότητας των Τραπεζών, που φαίνεται ότι η παραπάνω είδηση δεν τις επαληθεύει.

Ας μη σχολιάσουμε παραπάνω. Απλά για μας τους μη ειδικούς, να δούμε τι είναι ο ELA. Αν η κα Μακρή αναφερόταν σε μηχανισμό κρατικής στήριξης, νομίζω ότι αυτός είναι ο ESM.
Αντιγράφω από την Ημερησία:

...Η προσφυγή στον ELA είναι έκτακτη και δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες. Γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ αλλά υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που ανήκουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Ο μηχανισμός ELA αξιοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Παραχωρείται σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των αγορών ή μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ, η ΤτΕ θα πρέπει να ενημερώνει εγκαίρως το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ποια τράπεζα έδωσε, πόσα χρήματα, πότε θα επιστραφούν, τους λόγους που το έκανε, την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, τυχόν συστημικές επιδράσεις κλπ. Μάλιστα σε περίπτωση που η ρευστότητα που δίνεται σε μια τράπεζα ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ τότε η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την ΕΚΤ και να λάβει σχετική άδεια. 
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει ξανά στον έκτακτο μηχανισμό προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Εγινε την περίοδο 2011- 2012 όταν η μαζική απόσυρση καταθέσεων είχε «γονατίσει» τις τράπεζες οι οποίες χρειάστηκαν περί τα 124 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσουν. Η εντυπωσιακή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια στην απαγκίστρωση από τον ELA.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κρίσιμη μέρα για τον Πανιώνιο (...αλλά αναβάλλεται επ' αορίστω ...)

Ο αγώνας σήμερα με τον Εργοτέλη είναι κρισιμότατος αν όχι και καθοριστικός. Ας ευχηθούμε το καλύτερο. Η ομάδα πάει χωρίς Φούντα και Οικονόμου. Ας ελπίσουμε ότι τούτη τη φορά ο γνωστός αμυντικός "αχίλλειος τένοντας" θα είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μας προδώσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε όχι άγχος και καθαρό μυαλό και υπομονή, πράγματα που είναι εύκολο να τα λες αλλά δύσκολα για τους ανθρώπους που παίζουν τέτοια παιχνίδια. Και ας γίνει να έχουμε πια και λίγη τύχη.

ΥΓ: Το ματς δεν είναι σίγουρο αν θα διεξαχθεί λόγω των καταστροφών στο στέγαστρο του γηπέδου από την κακοκαιρία στην Κρήτη. Βλέπουμε...

ΥΓ2: Το ματς δεν θα διεξαχθεί σήμερα εν τέλει. Το πότε θα γίνει, άγνωστον προς το παρόν.

ΥΓ3: Θεωρώ ότι η αναβολή δεν ήταν καλή για μας. Αφ' ενός ο Εργοτέλης φαινόταν όχι σε καλή κατάσταση και είναι σε φάση ενίσχυσης. Από την άλλη έχουμε και τις επιπτώσεις στους παίκτες μας ενός ταξιδιού στην Κρήτη ενώ καλούνται να δώσουν έναν κρίσιμο εντός έδρας αγώνα το Σάββατο με τον ΠΑΟ. Πιστεύω ότι για μια ακόμα φορά οι συγκυρίες δεν ήταν ευνοϊκές για μας.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Όταν η Ιστορία δεν διδάσκει, νούμερο 2...

Στις προηγούμενες εκλογές της Γαλλίας, ο Σαρκοζί είχε αναλώσει την εκστρατεία του στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί τη Λεπέν σε ακροδεξιά ρητορεία με αποτέλεσμα να χάσει από τον μετριότατο αν όχι ανύπαρκτο Ολάντ, τον κατ' ανάγκη υποψήφιο των Σοσιαλιστών, λόγω του σκανδάλου Στρος-Καν. Και να γιγαντώσει τη Λεπέν παράλληλα.

Στη σημερινή Ελλάδα ο αντίστοιχος Σαρκοζί δεν φαίνεται να διδάσκεται τίποτα (και βέβαια και οι ανύπαρκτοι σύμβουλοί του) και δεν χάνει ευκαιρία να μιλάει για λαθρομετανάστες ακόμα και με την ευκαιρία της Γαλλικής σφαγής -που δεν έγινε από λαθρομετανάστες..., να φωτογραφίζεται στο φράκτη του Έβρου και να φέρνει ξαφνικά στο προσκήνιο ... το ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κατεβάσει τις θρησκευτικές εικόνες από τα δημόσια κτήρια.
Η αγωνία να πλειοδοτήσει σε ζητήματα που αφορούν το ρεπερτόριο της Χρυσής Αυγής είναι περισσότερο και από έκδηλη, την ίδια ώρα που δεν προσέρχεται σε τηλεοπτικό debate γιατί λέει πως ο αντίπαλος τον λέει προδότη και τον υβρίζει... Απεμπολεί δηλαδή το πλέον σημαντικό όπλο που θα μπορούσε να έχει ένας πολιτικός για να αποδείξει τα όποια επιχειρήματα του σε πραγματικά πολιτικά και κυρίως οικονομικά θέματα, σαν μικρό παιδί που γκρινιάζει ότι δεν παίζει με κάποιο άλλο παιδάκι γιατί εκείνο το πειράζει...
Εδώ με τις ερωτήσεις ενός έξυπνου και ενημερωμένου δημοσιογράφου, έρχεται ο αντίπαλος του σε αδιέξοδα και εκείνος παίζει μπάλα με το Νικόλα... για να σιγουρέψει την ήττα του. Ή δεν πιστεύει αυτά που λέει ή δεν θέλει τα δύσκολα που έρχονται και πασάρει την μπάλα στον άλλο. Σίγουρα βέβαια περιβάλλεται και από έναν περίγυρο χαμηλού βεληνεκούς, αυτόν που ταλαντεύεται εδώ και δυο χρόνια με περισσή ευκολία από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που επαγγέλθηκε, στη ρητορεία της λαϊκής δεξιάς και στις ακροδεξιές κορώνες. Αν πιστεύει αυτά που λέει και κυρίως αν πιστεύει τα αδιέξοδα που επικαλείται ότι μπορεί να φέρουν οι αντίπαλοί του, τότε ας πάει τουλάχιστον σε debate ειδάλλως ας μην κουράζεται αδίκως να στρώνει ροδοπέταλα στον δρόμο προς την εξουσία γιατί δεν θα είναι για τον ίδιο.

Όταν η Ιστορία δεν διδάσκει...

Η προηγούμενη χώρα πριν την Ελλάδα που ανέλαβαν να σώσουν από κοινού η ΕΕ και το ΔΝΤ ήταν η Λετονία. Η ιστορία εκεί είχε πολλά κοινά με τα όσα ζούμε από το 2010 στην Ελλάδα αλλά παρ' ότι προηγήθηκε της Ελληνικής κρίσης, δεν δίδαξε φαίνεται κανέναν (δείτε απόσπασμα πιο κάτω από το site της ΕΣΕΕ):

"Λετονία (2008: πτώση 18% σε ένα χρόνο και αδιέξοδο): 

 ΔΝΤ και ΕΕ αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού τη χώρα κατά την κρίση του 2008, με ένα δάνειο 1,7 δισ. δολαρίων. Ενώ οι κινήσεις περικοπής δαπανών ικανοποίησαν τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ θεώρησε ότι η Λετονία δεν επιδεικνύει επαρκή πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να επιβάλει αυστηρότερους όρους. Το ρήγμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ προκάλεσε καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων.

Εστιάζοντας περισσότερο στη δράση του ΔΝΤ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η παρέμβασή του στη χώρα συνδέεται με μια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 18% σε ένα χρόνο. Από μόνο του το μέγεθος συνιστά μέγιστη πολιτική αποτυχία, χωρίς να αναφέρουμε την αύξηση της ανεργίας από 6,2% το 2007 σε 22% τον Δεκέμβρη του 2009, καθώς πρόκειται για από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη σύγχρονη ιστορία. Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού από 8% σε 3% μέχρι το 2012 σε συνθήκες κρίσης, και σε αυτήν την περίπτωση η αρχική υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων συμπληρώθηκε με μια «στερνή γνώση». Στα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνονταν μειώσεις μισθών κατά 20% και συντάξεων κατά 10%. Απολύθηκαν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι (υπολογίζεται ότι σωρευτικά θα χάσει τη δουλειά του ένα ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων γύρω στο 20-30%). Επίσης, η συμφωνία περιελάμβανε κλείσιμο σχολείων, απολύσεις δασκάλων και κλείσιμο νοσοκομείων ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.

Αυτές οι πολιτικές προφανώς, όπως παραδέχεται και το ΔΝΤ, έχουν μειώσει την εσωτερική ζήτηση και την καταναλωτική δαπάνη, οι τράπεζες συνεχίζουν να συστέλλουν την πίστη και οι προοπτικές μεγέθυνσης εξαρτώνται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης που θα «τραβήξει» κάποιον εξαγωγικό τομέα της οικονομίας."


Αλλά επειδή κάθε τι έχει δυο όψεις, ας διαβάσουμε και τη συνέχεια της ιστορίας της Λετονίας μετά το 2010, μην τυχόν και αυτή έχει κάτι να διδάξει εν τέλει:

Το ΔΝΤ ολοκλήρωσε τις συζητήσεις Παρακολούθησης του Οικονομικού Προγράμματός του με τη Δημοκρατία της Λετονίας στον Ιούλιο του 2012, ανακοινώνοντας ότι η οικονομία της Λετονίας έχει ανακάμψει δυναμικά από το 2010, μετά από την βαθιά ύφεση του 2008-09. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 5,5 τοις εκατό το 2011 ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Η δυναμική ανάπτυξη συνεχίστηκε το 2012 και το 2013, παρά την επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών, και η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1 τοις εκατό το 2014. Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει από την αιχμή του πάνω από 20 τοις εκατό το 2010 σε περίπου 9,3 τοις εκατό το 2014. Η Λετονία μπήκε στην Ευρωζώνη το 2014.

Η Λετονία δεν έφθασε στα δικά μας θεόρατα ύψη δανεισμού και εν γένει τα μεγέθη της χώρας ήταν άλλα. Παρ' όλα αυτά υπήρχαν και υπάρχουν ομοιότητες που θα πρέπει να μας δώσουν διδάγματα...
Και πάντα βέβαια ας έχουμε υπ' όψη μας ότι άλλο οι αριθμοί και άλλο οι άνθρωποι. Οι πρώτοι μπορούν να ευημερήσουν πιο εύκολα συνήθως.