Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Πως βιώνουν οι Έλληνες την πορεία προς τις Ευρωεκλογές κλπ

Τελικά για μας τους Έλληνες, η σημασία των Ευρωεκλογών έγκειται είτε στο να ψηφίσουμε για να φύγει ο Τσίπρας και οι συν αυτώ είτε για να μην έρθει ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ. Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, που μας παρουσιάζεται, είναι τι διαφορά θα έχουν οι δυο αντίπαλοι για να δούμε αν θα πάμε τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο σε Εθνικές εκλογές.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να έχουν τη σημασία τους αλλά το αντικείμενο των Ευρωεκλογών είναι αυτό; Το τι και ποιους θα στείλουμε ως αντιπροσωπεία σε μια Ευρώπη, από την οποία εξαρτόμαστε σχεδόν ολοκληρωτικά, είναι δευτερεύον; Το ποιος θα ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδιαφέρει τόσο δευτερευόντως; Έστω ελάχιστα ενημερωνόμαστε για θέματα, που βρίσκονται σε διαχείριση στις Βρυξέλλες;
Το ένα μεγάλο Ελληνικό κόμμα λέει μόνον ποιον δεν θα υποστηρίξει και όχι ποιον θα υποστηρίξει (το κρατάει για έκπληξη ή δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι ή δεν συμφωνούν μεταξύ τους;) το δε άλλο υποστηρίζει αυτούς, που ηγούνται στο χάλι της Ευρώπης των τελευταίων δεκαετιών. Δεν μας ενδιαφέρει; Ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε αυτό το σημείο της ένταξης των Ελληνικών κομμάτων σαν συνιστώσες των κομμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαράδεκτο να βάζουν την ιδεολογική συγγένεια και την ανάγκη συναίνεσης στα πλαίσια αυτών των Ευρωπαϊκών κομματικών οργανισμών πάνω από τα συμφέροντα της Πατρίδας.  Και νομίζω ότι πολλές φορές το κάνουν ή δεν έχουν την πυγμή και τη διάθεση να αντιπαρατεθούν.

Βλέποντας δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σχετικά με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές του ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα (υποθέτω ότι παρόμοια ισχύουν και για το άλλο) απογοητεύτηκα πλήρως από τη συνεχιζόμενη τάση μας να ψηφίζουμε πρόσωπα με βάση κριτήρια life-style και χωρίς να το ψάχνουμε καθόλου. Αλλά και τι να ψάξουμε όταν έχουμε απαξιώσει τις εκλογικές διαδικασίες συσσωρεύοντας μαζί, Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωπαϊκές εκλογές; Να πηγαίνει σαν πρόβατο ο ψηφοφόρος στις κάλπες. Ούτε καν τους κάπως άξιους από κάθε κόμμα ή συνδυασμό να μην μπορεί να βρει.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Γνωστό ήταν ήδη από πριν οπότε την πίκρα την είχαμε πάρει.  Ο Πανιώνιος λοιπόν δεν αδειοδοτείται για τη νέα σεζόν και θα τιμωρηθεί με -6 βαθμούς και περιορισμό μεταγραφών. Το τελευταίο προσωπικά δεν με πειράζει αν οι μεταγραφές που θα κάναμε θα ήταν σαν τις φετινές.  Καλύτερα Ελληνες νέοι με όρεξη να παρουν ευκαιρίες.
Αυτό που με πειράζει είναι πως τόσα χρόνια τώρα, ο Πανιώνιος παραμένει στη μέγγενη των χρεών και η νυν διοίκηση δεν κατάφερε όχι μόνον να τον βγάλει αλλά φέτος χώθηκε πιο βαθιά στο τέλμα. Και καθόλου σίγουρο νομίζω δεν είναι ότι οι ρυθμίσεις των υποτιθέμενων 120 δόσεων θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και να βοηθήσουν.

Ουσιαστικά ο Πανιώνιος έμεινε η μόνη ομάδα σε αυτή την κατάσταση. Και η μόνη, που κανένας κάπως ισχυρός οικονομικός  παράγων δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί επιχειρηματικά μαζί της. Ίσως το μοντέλο της απλής διαχείρισης των χρεών δεν μπορεί να βγάλει τον Πανιώνιο από το τούνελ. Αυτό φαίνεται μετά τόσα χρόνια.

Σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Αυτό δεν φαίνεται μόνον από τη μη αδειοδότηση αλλά και από το γεγονός πως άνθρωποι του συλλόγου με μεγάλη συνεισφορά,  όπως ο Μανίκας, αναγκάζονται να πάνε αλλού.

Πόσο θα μπορέσει ο Πανιώνιος να πορεύεται έτσι ; Η ιστορία του έχει δείξει ότι βρίσκει διέξοδα.  ΜΑΚΑΡΙ.

ΥΓ: Για κάποιους επενδυτές προερχόμενους από την Άπω Ανατολή (το προσπάθησε και ο ΠΑΟ) η επένδυση σε ευρωπαϊκά club, είναι ακόμα ελκυστική. Και όχι μόνον στα πρωτοκλασάτα ή δευτεροκλασάτα. Να μου πεις τι έχει να προσφέρει ο Πανιώνιος; Ούτε πολύ κόσμο, ούτε γήπεδο και κάποια χρέη (που βέβαια ίσως για αυτούς είναι μηδαμινά). Ίσως τις ακαδημίες και τις μικρές ομάδες. Ίσως την προσφορά μιας πλατφόρμας σχετικά φθηνής επί ευρωπαϊκού εδάφους, που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τους όποιους δικούς τους λόγους και για τα όποια πιθανόν δικά τους σχέδια για την δική τους ποδοσφαιρική αγορά.
Από την πλευρά των φιλάθλων της ομάδας, ακόμα και 2000 διαρκείας να πουλάγαμε (που δεν πουλάγαμε νομίζω ούτε επί Τσακίρη), γύρω στα 200.000 με 300.000 Ευρώ ή κάπου εκεί θα βγάζαμε, που είναι μεν ένα ποσό αλλά φαντάζει μικρό μπροστά στα χρέη εκατομμυρίων. Με χρέος 5 εκατομμυρίων και 120 δόσεις, χρειάζονται 42.000 Ευρώ σε κάθε δόση.
Αλλά τι να γίνει; Πρέπει να σκεφθούν λύσεις εκεί στην ΠΑΕ, ακόμα και το να παίζουν Τζόκερ για να κερδίσουν το Τζάκποτ.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Πολιτικά δίπολα και εκλογική απαξίωση

Διαχρονικά, τα πολιτικά δίπολα δημιουργούνται ώστε είτε η μια λύση είτε η άλλη, να εξυπηρετούν με τον Α ή Β τρόπο τις ανάγκες του συστήματος και να απορροφούν τις περαιτέρω αντιδράσεις, που ειδάλλως θα χρειάζονταν "μη επιθυμητές αλλαγές" για να ικανοποιηθούν.
Ο ένας πόλος είναι αυτός που θα εφαρμόσει τα "απαραίτητα" με τον κάπως σκληρότερο τρόπο αλλά αν γίνει ανεκτός, θα έχει πιο άμεσα αποτελέσματα και ευρύτερα "κέρδη".
Ο άλλος πόλος έχει αποστολή να είναι πιο ανεκτός, πιο μαλακός, να επιφέρει λιγότερες αντιδράσεις και να είναι πιο σίγουρη η εφαρμογή των αναγκαίων.
Ο "σκληρός" πόλος έχει το επιχείρημα ότι ο "ήπιος" δεν προχωράει στις άμεσες και δραστικές "βελτιώσεις" λόγω αγκυλώσεων και ιδεοληψιών. Και για αυτό παραμένει μια κακή κατάσταση, που χρειάζεται μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε αλλά ο "ήπιος" κάνει το "γλυκούλη" για να δημοκοπεί και συνεπώς η κατάσταση τραβάει και χειροτερεύει. Άρα ψηφίστε το "σκληρό" να φύγει ο "λαοπλάνος ήπιος".
Ο "ήπιος" πόλος έχει το επιχείρημα ότι χωρίς εμένα θα έρθει ο "σκληρός" άρα επιλέξτε με για να γλυτώσετε απ' αυτόν και θα πάω εγώ λάου-λάου και επικεντρωμένος στο λιγότερο "πόνο" του κόσμου. Άρα ψηφίστε τον "ήπιο" για να μην έρθει ο "αντιλαϊκός σκληρός".

Το παρήγορο θα ήταν αν οι πόλοι του πολιτικού δίπολου, είχαν κάποια ουσιαστικά πλάνα ανάπτυξης και δεν επεδίωκαν μόνον μέσα από την πόλωση και τους δικούς τους σκυλοκαυγάδες να αλιεύσουν τις ψήφους του κόσμου. Αν έστω και κάπως έβγαιναν και στην επιφάνεια τα θετικά των ίδιων και όχι τα αρνητικά των άλλων σαν βάση για την επιλογή του κόσμου. Η προσωπική μου θεώρηση είναι ότι αυτό γίνεται ελάχιστα και γίνεται προσπάθεια να τεθεί στον πυθμένα των κριτηρίων επιλογής των ψηφοφόρων.

ΥΓ1: Όταν γίνονται τόσες εκλογές μαζί, τι να πρωτοδεί ο κόσμος για να επιλέξει; Την πόλη του, την περιφέρειά του, την Ευρώπη; Τι να πρωτοκοιτάξει για να ενημερωθεί τι να ψηφίσει; Ακόμα και αυτό το γεγονός, της συσσώρευσης τόσων εκλογικών διαδικασιών μαζί, συμβάλλει πολύ στην εν τέλει απαξίωσή τους και στις επιλογές με βάση και μόνον τις εντυπώσεις και τα στερεότυπα και με ελάχιστη δυνατότητα κάπως να εμβαθύνουμε σε πρόσωπα και προγράμματα, που καλούμαστε να επιλέξουμε. Έτσι απλά για να τις κάνουμε, να βγουν τα γνωστά life-style αποτελέσματα με νικητές τους πιο γνωστούς και προβεβλημένους πέραν της πραγματικής τους αξίας, αλλά με το φαινότυπο και μόνον και μάλιστα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των μέσων ενημέρωσης σε μια χώρα όπου η αξία τους δεν ήταν ποτέ ανάλογη της αποστολής των.

ΥΓ2: Σχετικά με το θέμα με την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, το κρίσιμο σημείο των δηλώσεων Μητσοτάκη, δεν έγκειται στην ψευδοερμηνεία περί επταήμερης εργασίας αλλά στο ότι αναφέρθηκε στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων, με τις οποίες θα συμφωνηθεί η επταήμερη επιχειρησιακή λειτουργία. Τέτοιες διαπραγματεύσεις υπό τις συνθήκες υψηλής ανεργίας και προσλήψεων εργαζομένων με το καθεστώς της εργολαβίας, είναι άκρως ετεροβαρείς εις βάρος των εργαζομένων αν δεν υπάρχουν σαφείς προστατευτικές νομοθετικές δικλείδες ή και κρατική διαιτησία. Το σημαντικό λοιπόν είναι να έχουμε εργατική νομοθεσία, που να προστατεύει σχετικά με το ξεζούμισμα των εργαζομένων και να μην έχουμε κράτος Πόντιο-Πιλάτο θεατή του καθορισμού των εργασιακών σχέσεων.

ΥΓ3: Διάβαζα ερώτηση πρόσφατης δημοσκόπησης σχετικά με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη σε πρόθεση ψήφου με 16,2% η Έλενα Κουντουρά και τρίτος με 14,4% ο Αλέξης Γεωργούλης.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Τα καθόλου καλά στατιστικά της περιόδου 2018-2019

ΑΠΟ gazzetta.gr:

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
* Tερμάτισε 6ος στο πρωτάθλημα αλλά διαθέτει τη 2η χειρότερη άμυνα με 45 γκολ παθητικό.
* Είχε υψηλό ποσοστό γκολ από αντεπιθέσεις (8, 45% ) και δεν είναι τυχαίο πως ολοκλήρωσε τη σεζόν με το 2ο χαμηλότερο ποσοστό σε κατοχή (43 %) και σε αριθμό επιθέσεων ανά αγώνα με 86. Αυτό αποτυπώνει πως «έδινε χώρο» στους αντιπάλους του.
* Πάντως διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό ακρίβειας μακρινών μεταβιβάσεων (20/35, 56% ) και το χαμηλότερο μέσο όρο σε σέντρες ανά παιχνίδι (8), ενώ δεν αρέσκονταν ώστε να πιέζει ψηλά.
* Αντίθετα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό κερδισμένων εναέριων μονομαχιών (22/41, 54% ) αλλά και το χαμηλότερο σε κερδισμένες μονομαχίες εδάφους (51/110, 46% ), όπως και σε πετυχημένα τάκλιν (17/31, 55% )