Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Δημοσιογραφικές ευρηματικότητες και ευρωπαϊκές προσπάθειες υποχρεωτικής συναίνεσης στους μονόδρομους της ύφεσης, της εξαθλίωσης, της ευρωπαϊκής απεμπλοκής μέσω του πνιγμού της Ελλάδας ... και λίγο ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Πέρα από εκείνους τους δημοσιογράφους, που συνεχίζουν να δίνουν το "στίγμα" τους, χειροκροτώντας τους αφεντάδες τους και τώρα που αδιαπραγμάτευτα οδηγούν τη χώρα στη μέγγενη για δεκαετίες όπως τους χειροκροτούσαν στο παρελθόν όταν αλλοτρίωναν την ελληνική κοινωνία στον ευδαιμονισμό και στον καταναλωτισμό του δόλιου δανεισμού, δημαγωγώντας ασύστολα, υπάρχουν και οι ευρηματικοί.
Ο κος Στέφανος Τζανάκης στα ΝΕΑ αναφέρει ότι η Τρόικα τείνει να εξομοιώσει εαυτόν με το διατροφολόγο γνωστής διαφήμισης, που για οποιοδήποτε πρόβλημα του πελάτη του συνιστά μονότονα την ίδια συνταγή:

"Τρία ασπράδια το πρωί, δυο κουταλιές ελαιόλαδο το μεσημέρι και ένα κιλό μπρόκολο βραστό το βράδυ".

Βέβαια όποιος μιλήσει για άλλη συνταγή είναι απλά πολιτικός τυχοδιώκτης (όχι όλοι ... κάποιοι είναι απλά κρυφά χαρτιά ...). Δείτε τις φήμες για την αποπομπή της Νέας Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (newsbeast.gr):

«το ΕΛΚ δεν θέλει να παραδεχθεί πως η επιχείρηση 'Ελλάδα' μπορεί να ναυαγήσει εξ αιτίας ενός πολιτικού τυχοδιώκτη που έχει στους κόλπους του. Όμως μάλλον θα πρέπει να το παραδεχθεί. Επί πολλές ώρες οι ηγέτες του ΕΛΚ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συζητούσαν στην καθιερωμένη τους συνάντηση με τον Έλληνα. Πρέπει να ήταν μια εφιαλτική συζήτηση. Ο έμπειρος (χριστιανοδημοκράτης) ευρωβουλευτής του CDU Elmar Brok εμφανίστηκε σχεδόν συγκλονισμένος λέγοντας ότι παρόμοια κατάσταση δεν έχει ξαναζήσει»


Θα ήταν χρήσιμο να πει κάποιος στους αρχιερείς του Ευρωπαϊκού συντηρητισμού ότι τον κόσμο δεν τον κατεβάζει σε διαμαρτυρίες ο Σαμαράς και η ΝΔ αλλά τα ακραία μέτρα εξόντωσης που θα του επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο καθώς και η πλήρης αποτυχία Τρόικας και κυβέρνησης στο Μνημόνιο-1.


Λυπηρή η εικόνα του Κύπριου συντηρητικού ηγέτη του Συναγερμού κου Νίκου Αναστασιάδη που υπερθεμάτισε τις αντιδράσεις εναντίον του Σαμαρά:


"Αίσθηση προκάλεσε, κατά την εφημερίδα, η τοποθέτηση του αρχηγού της κυπριακής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη. «Το γεγονός ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο αδελφό από την Αθήνα ήταν μια πρεμιέρα στο 'ΕΛΚ'. Και δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και στον κίνδυνο να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στο γκρεμό. Ακόμα και αυτή η ανησυχία δεν συγκίνησε τον Σαμαρά»"


Απλά για την Ιστορία σημειώνω ότι ο κος Αναστασιάδης είναι ο Ηρακλειδεύς, αρχιμπροστάρης της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο (από ελληνικής πλευράς πρωτοστάτησε ο κος Παπανδρέου, ω της συμπτώσεως) και έχει συνεπώς εμπειρία σε παρόμοιες συμπεριφορές. Να είναι καλά και να τον χαίρονται οι αδελφοί μας.


ΥΓ: Φωτόπουλε, ρίχνεις νερό στο μύλο της κυβέρνησης με τις αμετροεπείς διακοπές ρεύματος, που τιμωρούν τον απλό κόσμο και όχι τους κυβερνώντες. Καλύτερα βγάλε τους υπαλλήλους μέλη του σωματείου σου στους δρόμους να παέψουν με τον υπόλοιπο κόσμο παρά να τροφοδοτείς με δικαιολογίες το οπλοστάσιο όσων θεωρούν περιττό και προς πώληση το κράτος-πρόνοιας.
Έχετε ήδη προσφέρει πολλά με τον τρόπο που ασκήσατε το συνδικαλισμό στο να στερήσετε τον κόσμο από τις εκ των ουκ άνευ κοινωνικές υπηρεσίες. Σκεφτείτε το και πράξτε επιτέλους σύμφωνα με το δίκαιο αγώνα όχι του να μην αλλάξει τίποτα από τα κεκτημένα σας αλλά του να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και όχι οι δανειστές του και οι κινδυνεύοντες από την Ελληνική ανεξέλεγκτη κατάσταση. 

"Συνομιλίες" και πανιώνιες αναφορές

Επειδή τα περισσότερα, τα κυριότερα και πλέον σημαίνοντα, που αναφέρονται ότι είπε ο Μαρινάκης στην πραγματικότητα στις συνομιλίες τα λέει ο Μπέος αντ' αυτού, ας κρατάμε μικρό καλάθι για το πόσο στέκουν ως αποδείξεις που θα στοιχειοθετήσουν κατηγορίες εναντίον του. Πόσω μάλλον όταν το άλλο πρόσωπο (Μπέος) μιλάει σε τρίτο πρόσωπο (Μποροβήλος) σχετικά με τις προθέσεις του Μαρινάκη ... για άλλες ομάδες.

Αλλά επειδή δεν μας αρέσει να κυκλοφορούμε με το κεφάλι σκυμμένο όσοι αγαπάμε το σύλλογο για τις αρχές που ήθελαν οι ιδρυτές του να πρεσβεύει, για τις ρίζες και την Ιστορία του, ας προσέξουν όσοι έχουν τις τύχες του στα χέρια τους να μην τον λερώσουν.  Είναι γνωστό ότι όταν ζεις στο βούρκο θα λασπωθείς και συ. Οι φίλοι του συλλόγου που, σε εξαίρεση από άλλους, την πλειονότητα και μάλιστα με πρόσφατο απτό παράδειγμα, δεν προτίμησαν το φθινόπωρο τη λάσπη για τα  ύποπτα μεγαλεία, σαφώς διαλέγουν να πορεύονται με ψηλά το κεφάλι έστω και αν αυτό φέρει την αγωνιστική ταπεινότητα.
Άλλωστε η αλλαγή των καιρών μπορεί να δικαιώσει τελικά όσους ζητάνε να στηθεί ο σύλλογος πάλι πάνω στις αρχές τις αθλητικής κυψέλης, που ήταν στο παρελθόν και ιστορικά ταιριάζει με τα ιδεώδη, τα οποία δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει.

ΥΓ: Αφορμή πήρα από το άρθρο του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η απορία που εκφράζει το άρθρο είναι λογική αλλά είναι τόσο έμμεση η αναφορά στον Πανιώνιο (ένας  (ο Μπεός) αναφέρει σε δεύτερο (στον Μποροβήλο) τις προθέσεις τρίτου (Μαρινάκη), απόντος από τη συνομιλία, ... για τον Πανιώνιο), που η αυτεμπλοκή σε αυτή τη φάση (που πιθανότατα το όλο ζήτημα το έβγαλαν στον αφρό και για άλλους λόγους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης) θα θυμίζει το "αν ανακατευτείς με τα πίτουρα θα σε φάνε οι κότες". Αλλά ούτως ή άλλως, το ζήτημα της επικαιρότητας πρέπει να αποτελέσει γνώμονα για τους διαχειριζόμενους τον Πανιώνιο, ώστε να καταλάβουν πως ο μόνος δρόμος, που τελικά είναι σύμφωνος με όσα θέλουμε να πρεσβεύει ο σύλλογος, είναι ο δρόμος της διαφάνειας και της σύννομης διαχείρισης.

ΥΓ-2: Με αυτά που βλέπουμε και ακούμε τις τελευταίες μέρες είναι να απορούμε. Που πήγαινες κύριε Κωνσταντίνε Τσακίρη με το σταυρό στο χέρι μέσα στο λάκκο των λεόντων; Πήγες βέβαια να κάνεις τις παρέες σου με κάτι καλά παιδιά σε κάποιες φάσεις μήπως και εγκλιματιστείς αλλά δεν ήσουν κύριε Κωνσταντίνε τέτοιου ταμπεραμέντου.  Τόσο πολύ είχες απελπιστεί σε αυτό το περιβάλλον, που θεώρησες ότι για να τη σώσεις την ομάδα έπρεπε να τη δώσεις σε έναν από τους αρχιερείς του.
Αν τελικά η προσπάθεια που γίνεται τώρα δεν είναι απλά αποπροσανατολιστική και καταλήξει σε κάθαρση, μήπως αξίζει τον κόπο να ξανασκεφτείς κάποια πράγματα; Κάποτε είπες ότι δεν υπάρχουν τελικά πιο άξια Πανιώνια χέρια από τα δικά σου. Με όλα τα λάθη και τις κυκλοθυμικές σου πράξεις, μπορεί να είχες και δίκιο αν και τα αυτιά σου πάψουν να είναι "επιδεκτικά" σε  ακραίες ενέργειες και γίνουν "επιλεκτικά" σε ορθολογικές φωνές. Μπορεί να μην έχουν σημασία αυτά που γράφω γιατί έχεις πάρει τις αποφάσεις σου και υπήρξε και χάσμα με πολλούς στην κυανέρυθρη κοινωνία, αλλά εμένα μου αρέσει να πιστεύω ότι "μια φορά Πανιώνιος για πάντα Πανιώνιος" και ιδίως για ανθρώπους που όσο και αν μας πίκραναν σε πολλές περιπτώσεις, μας είχαν κάνει να πιστέψουμε ότι ο σύλλογος μπορεί να ζήσει σε συνάφεια με τις αρχές του, ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαρκείας και ... συμβόλαιο Λεμονή ... από μεσοπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο

Tα εισιτήρια διαρκείας της νέας αγωνιστικής περιόδου να είναι φθηνότερα από την χρόνια που μας πέρασε κατά 20%, εκτός από τις θέσεις των επισήμων, όπου θα υπάρξει αύξηση και από 1.800 ευρώ θα τιμώνται προς 2.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ έγιναν νέες συζητήσεις με Λεμονή και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το συμβόλαιό του. Το υπάρχον συμβόλαιο του προπονητή εκπνέει σε δύο χρόνια (σ.σ. το 2013), με τις δύο πλευρές να συζητούν για αναπροσαρμογή της συνεργασίας τους και συγκεκριμένα να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Έλληνα τεχνικού για δύο επιπλέον έτη (σ.σ. μέχρι το 2015 δηλαδή), με ελαφρώς μειωμένες αποδοχές.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εξαγγέλεται χωρίς κορώνες εξυγίανση. Άραγε προς όλες τις κατευθύνσεις και με τα ίδια μέτρα και σταθμά;

Με αφορμή τις συλλήψεις των εμπλεκομένων στο κύκλωμα με τα στοιχήματα ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, με ομιλία του στη βουλή τόνισε πως η κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί.

"...Ο πρωθυπουργός μίλησε για αποκατάσταση της ευνομίας και για ένα κράτος δικαίου. Λέγαμε πού πήγαν τα λεφτά. Να που πήγαν τα λεφτά"

Πολύ ωραία όλα αλλά να και η ευκαιρία του κυρίου Γερουλάνου να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει μια ιδιαίτερα καυστική προσωπική αιχμή σχετικά "με το που πήγαν τα λεφτά", που κυκλοφορεί όλο το μήνα στο διαδίκτυο για "χορηγίες προς οικείους". Δείτε εδώ. Δεν επικροτούμε τις κατηγορίες αλλά μήπως δεν είναι τόσο ανάξιες να απαντηθούν ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Επίσης όλοι θέλουμε τα όποια λαμόγια να τιμωρηθούν και να αναβαπτισθεί σε αθλητικά ιδεώδη το δύσμοιρο ποδόσφαιρο αλλά όταν αναλαμβάνουν ηγήτορες και τιμητές αυτοί που χρωστάνε στο μισό ντουνιά και επιβιώνουν επειδή οι υπεύθυνοι κάνουν τα στραβά μάτια, όταν πρωτοστατούν με πομπώδεις δηλώσεις αυτοί που βεβήλωσαν πρόσφατα τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τότε δυστυχώς σκεφτόμαστε ότι η κάθαρση περισσότερο θα πετύχει την τιμωρία που επιδίωκαν προς παραδειγματισμό οι μπουκμέικερς, που έχασαν πολλά λεφτά, παρά το ουσιαστικό στήσιμο ενός νέου σκηνικού στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι που θα βλέπει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και σαν άθλημα και σαν θέαμα και όχι κυρίως σαν καζίνο και τζόγο. Όταν οι ίδιες οι διεθνείς ομοσπονδίες επιχορηγούνται όμως από τις εταιρίες των στοιχημάτων που έχουν γίνει συνέταιροι στην επιχείρηση - διεθνές επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τότε τι αλήθεια μπορεί να ελπίζουμε; Απλά να βγαίνουν κάθε φορά και να παριστάνουν τις οσίες Παρθένες όσοι "δεν τους παίρνει η μπάλα"...

Κυανέρυθρο deadlock

Με ηχηρή (!!) απουσία των επενδυτών και παρουσία από περίπου 150 φιλάθλους διεξήχθη σήμερα η Γενική Συνέλευση που συζήτησε την πρόταση της Courva Holding. Αν και η Γενική Συνέλευση κατ' ουσίαν διεκόπη για να συνεχισθεί στις αρχές τις άλλης βδομάδας, το γενικό συμπέρασμα από τους παρισταμένους φιλάθλους ήταν ότι η υπάρχουσα πρόταση είναι ασαφής και ανασφαλής και στη νέα ΓΣ αναζητείται περαιτέρω διευκρίνιση. Τα μέλη του ΔΣ σε αντίθεση από την πλειοψηφία του κόσμου, τήρησε μάλλον θετική στάση για τους επενδυτές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δόθηκε ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ για την απουσία τους ενώ είχε ρητά τεθεί σαν κριτήριο για την όποια απόφαση, η φυσική παρουσία κάποιων εκ των επενδυτών.

Η ΓΣ είχε σημεία έντασης όπως η στιγμή που ο Πρόεδρος Γεράσιμος Βεντούρης έθεσε στη διάθεση όλων την παραίτησή του, πράγμα όμως όχι σπάνιο για τους κκ Βεντούρη και Τσολακάκη, που έχουν παραιτηθεί πολλάκις φέτος, μένοντας όμως πάντα στο πόστο τους στο τέλος.

Ο Γεράσιμος Βεντούρης πρότεινε τρεις επιλογές για την ψηφοφορία:
Α) Να μπουν τρία μέλη από τους επενδυτές στο ΔΣ, να μπουν τα λεφτά και να μην γίνει μεταβίβαση των μετοχών.
Β) Να υπάρξει αρνητική απάντηση.
Γ) Να αναβληθεί η ΓΣ για άλλη μέρα.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των φιλάθλων πρότεινε να γίνει νέα ΓΣ, να έρθει μια πρόταση με εγγυήσεις και μετά να υπάρξει ψηφοφορία. Ο κόσμος πρότεινε να πάρει μέρος στις επόμενες συζητήσεις και ο Χάρης Σταμούλης, φίλαθλος του Πανιωνίου και οικονομολόγος, ο οποίος είπε κάποια στιγμή ότι η κυπριακή εταιρία είναι νεοσύστατη και δεν έχει καν ισολογισμό.

Η προσωπική μου θεώρηση είναι ότι το κρίσιμο σημείο είναι το ότι μπορούν οι "επενδυτές" να πουν ότι δεν αγοράζουν στο τέλος της χρονιάς και να ζητούν ότι υποτίθεται επένδυσαν πίσω ενώ παράλληλα με 3 μέλη στο ΔΣ συν τους συμπαθούντες, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις μεταγραφές παικτών με αποτέλεσμα εμφανή ή μη εμφανή κέρδη από αγοραπωλησίες.
Λυπούμαι αλλά ούτε και η αντιπέρα όχθη Τσολακάκη πείθει και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Είναι η αποδοχή της εξαθλίωσης της ομάδας.
Θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε τα 3 εκατομμύρια της Courva, τουλάχιστον με τον τρόπο που οι φαντομάδες επενδυτές θέλουν να τα δώσουν. Κάποια λεφτά μπορούν να μπουν στα ταμεία από μια δυο πωλήσεις παικτών. Ας καλύψουν λοιπόν αυτό που φαίνεται σαν τρέχον έλλειμμα και την επιχορήγηση του ερασιτέχνη -500-600 χιλιάρικα- και ας τους δοθεί το αντίστοιχο ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΟ πακέτο μετοχών για φέτος. Αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη συμβολή χωρίς να ζητάνε τα λεφτά τους πίσω να αποκτήσουν οψιόν προτεραιότητας για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του χρόνου. Παρ' ότι φάνηκε καλύτερο που απέσυραν την οψιόν, νομίζω τελικά ότι με τον τρόπο που το περιγράφω παραπάνω είναι μάλλον πιο καθαρή λύση., Ούτε αοριστίες και υπερβολές για 3 εκατομμύρια, που τα βάζουμε όποτε να είναι και όποτε γουστάρουμε τα ζητάμε πίσω, ούτε τίποτα.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το θεμέλιο της Δημοκρατίας, ο διαχωρισμός των εξουσιών, στην πράξη

Η κυβέρνηση και ο νέος εκπρόσωπός της αναφέρονται με εμφατικό τρόπο στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ άλλων και για το διαχωρισμό των εξουσιών, που είναι θεμέλιο της δημοκρατίας. Σίγουρα έχουν δίκιο και σήμερα προστέθηκε ακόμα μια απόδειξη για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης αλλαγής. Χωρίς ιδιαίτερα σχόλια, από  το enet.gr, προσφορά  στη κυβέρνηση των μεγάλων λόγων και των ωραιοποιήσεων πραγμάτων, που δυστυχώς δεν ωραιοποιούνται με τα λόγια όταν εκ φύσεως είναι πανάσχημα και όταν τα λόγια δείχνουν πράξεις, που εφαρμόζονται όπου και όπως συμφέρει αυτούς που διαχειρίζονται τον τόπο:

"Οι δικαστές, αποφάσισαν πως η σύμβαση δανεισμού της Ελλάδας δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.


Χαρακτήρισαν συμβατές με το Σύνταγμα τις περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα ενώ το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου τα όποια νέα μέτρα έρθουν, με βάσει τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις και σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία ενώ θα δημοσιευθεί επισήμως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως σε επιμέρους ζητήματα, υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών.
Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.
Η ολομέλεια του ΣτΕ δεν "είδε" παραχώρηση εξουσίας σε ξένες δυνάμεις αναφορικά με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και αντίθετα αποφάσισε πως η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας."


...Νομίζω ότι αντίστοιχα δικαστικά σώματα άλλων πολύπαθων χωρών (Λεττονίας αν θυμάμαι καλά ή Ουγγαρίας) πήραν άλλη απόφαση σε αντίστοιχες περιπτώσεις ... αν αυτό λέει κάτι. 

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Από tanea.gr:

Διευρύνονται τα κλιµάκια εισοδήµατος,επί των οποίων θα επιβάλλεται ηεισφορά αλληλεγγύης, µε αποτέλεσµα το βάρος να µετριάζεται για ορισµένες κατηγορίες εισοδηµάτων, ενώ εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για επιβολή και νέου τέλους ακινήτων µέσωλογαριασµού της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη λεγόµενη εισφορά αλληλεγγύης αναφέρουν ότι το πρώτο κλιµάκιο που θα επιβαρυνθεί µε συντελεστή 1% θα αφορά εισοδήµατα 12.000 - 24.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ που είχε αναφερθεί αρχικά, ενώ για το επόµενο κλιµάκιο, µε συντελεστή2%, υπήρχαν πληροφορίες ότι θαανέβαινε ώς τις 65.000 ευρώ, αντίτου αρχικού σχεδίου για 50.000

ευρώ.

Τα υψηλότερα εισοδήµατα θα επιβαρύνονται µε 3%. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται να ισχύσει ώς το 2015.

Σε αντιστάθµισµα τωνδυο αυτών υπαναχωρήσεων το οικονοµικό επιτελείο προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύµατος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο φόρος αυτός θα είναι της τάξης των 300 ευρώ και θα συµψηφίζεται µε τον φόρο που επιβαρύνει τον κάθε ελεύθερο επαγγελµατία. Ετσι,πρακτικά, θα επιβαρύνει µόνο όσους δηλώνουνεισόδηµα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώκαι ίσως λίγο παραπάνω.

Επίσης, καταργείται το µπόνους των αποδείξεων το οποίο µπορούσαν να εξασφαλίσουν όσοι συγκέντρωναν αποδείξειςπου υπερέβαιναν το αφορολόγητοκαι έφτανανώς 15.000 ευρώ.

Τέλος, µέση λύση επελέγη τελικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρµανσης. Συγκεκριµένα, δεν θα εξισωθεί µεν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης,αλλά θα αυξηθεί από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, κάτι που θα επιβαρύνει κατά 5 λεπτά το λίτρο του πετρελαίου.

Στο υπουργείο Οικονοµικών βρισκόταν χθες αντιπροσωπεία της τρόικας για να ελέγξει ότι το τελικό αποτέλεσµα είναι το ίδιο µε αυτό που είχε αρχικά υπολογισθεί, δηλαδή 28,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. για φέτος. Εκτός από τα παραπάνω µέτρα, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου προβλέπονται, µεταξύ άλλων, τα εξής:

n Μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ.

n Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.

n Αύξηση των τεκµηρίων διαβίωσης. n Καθιέρωση τεκµηρίων επιτηδεύµατος για τουςελεύθερους επαγγελµατίες.

n Εκτακτη εισφορά σε πισίνες, αυτοκίνητα µεγάλου κυβισµού, ακίνητα µεγάλης αξίας και σκάφη. 

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γιατί άραγε επιλεκτικά επιτιμούν και επιλεκτικά κατακεραυνώνουν; Γιατί αφού βλέπουν τα χάλια της Τρόικας συνεχίζουν τη στήριξη των σχεδιασμών της;

Του άρεσε του κύριου Ρεν το σχέδιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι και που άκουσε από την κυρία Μπακογιάννη; Αν ναι τότε γιατί κόπτεται να περάσει το υφεσιακό, φορομπηχτικό και αντιαναπτυξιακό μεσοπρόθεσμο του Γιωργάκη και της αποτυχημένης Τρόικας του Μνημονίου 1 (το οποίο είχε ψηφίσει η κυρία Μπακογιάννη τότε) και γιατί βαράνε το Σαμαρά που ελάχιστα απέχει από αυτές τις προτάσεις; Αλλά είναι άλλο η Ντόρα. Έχει αποδείξει εμπράκτως τη διάθεση συνεργασίας με οικογενειακή παράδοση σε αυτόν τον τομέα και τη χρειάζονται οι κομισάριοι σαν εναλλακτική λύση τώρα που το χαρτί του Γιώργου τουλάχιστον ως προς την αυτοδυναμία, καίγεται ολοένα και περισσότερο.
Για την ιστορία, αυτές είναι οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας:

* μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

* πακέτο της τάξεως των 30 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επενδύσεις.

* εγγυήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενδεχομένως από την ευρωπαϊκή Investment Bank για τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων.

* μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, π.χ. της τάξης του 3,5%, στο επίπεδο του IMF.

* το 25% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να επιστρέφει στην ελληνική οικονομία μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το 75% θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο επενδύσεων με μείωση του φορολογικού βάρους επί των επιχειρήσεων, να προβλεφθεί ένα πακέτο ύψους 30 δις. ευρώ από την ΕΕ, να υπάρξουν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για νέες Ιδιωτικές επενδύσεις και να αποφασιστεί νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα του ΔΝΤ, δηλαδή περίπου 3,5%.

Επιτέλους συνάντηση με τους COURVAδες

Έγινε τελικά το απόγευμα η πολλάκις αναβληθείσα συνάντηση της επιτροπής της ΠΑΕ με τους COURVAδες.
Αντιγράφω από την onsports.gr:

"Από την πλευρά του Πανιωνίου την τριμελή επιτροπή αποτέλεσαν οι Γεράσιμος Βεντούρης, Στέλιος Λογοθέτης και Κατερίνα Γιαβάση, ενώ από την πλευρά των επενδυτών βρέθηκαν οι κ.κ. Παπαλόης, Χατζηνικολάου και οι δικηγόροι των επενδυτών, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά για ακόμη μια φορά.

Ενας από τους βασικούς όρους που θα παρουσιαστούν στη ΓΣ είναι ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα εκπροσωπηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ τους επόμενους 12 μήνες και θα επενδύσουν 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει και οψιόν αγοράς των μετοχών της ομάδας.
Μετά την παρέλευση του χρόνου, ο Πανιώνιος θα διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει για το αν θα υπάρξουν εκ νέου συζητήσεις για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ.".


Άρα έρχονται οι επενδυτές και δίνουν 3 εκατομμύρια για ένα χρόνο και δεν παίρνουν τίποτα μέσα στη χρονιά παρά κάποιες θέσεις του ΔΣ και τελικά μπορεί αν δεν μας αρέσουν να τους διώξουμε. Καλό ακούγεται. Μόνον που ας προσέξουμε ότι θα έχουν κάποιες θέσεις στο ΔΣ (άραγε πόσες) συν πιθανόν και όσους του ΔΣ τους υποστηρίζουν σήμερα και για τους οποίους υπάρχουν κάποιες διαδόσεις για διασυνδέσεις και αν μη τι άλλο το γεγονός ότι έφεραν τη Couvra σε επαφή με τον Πανιώνιο. Και ποιοι θ' αποφασίσουν στο τέλος της χρονιάς αν τους αποδεχτούν; Το ΔΣ που θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι επενδυτές και οι υποστηρίζοντες; To ΔΣ του ερασιτέχνη, που έχει το πλειοψηφικό πακέτο;
Και εν τέλει πληρούν αυτοί οι επενδυτές, που παρουσιάζονται σαν ΕΠΕ, τα εχέγγυα φερεγγυότητας για την αγορά της ΠΑΕ; Και η ανωνυμία τους είναι σύμφωνη με τους νόμους περί ιδιοκτησίας ΠΑΕ; Θα γίνει αποδεκτή από την αθλητική πολιτική ηγεσία μια τέτοια μεταβίβαση της ΠΑΕ;
Η άποψη μου είναι να ξεκαθαριστεί ποιοι στο τέλος του χρόνου θα αποφασίσουν για τη μεταβίβαση της ΠΑΕ και ότι τα μέλη των επενδυτών στο ΔΣ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σε μια τέτοια απόφαση. Επίσης να ξεκαθαριστεί ότι η μεταβίβαση της ΠΑΕ σε επενδυτές υπό τη μορφή της Couvra είναι αποδεκτή από τους νόμους και τις αθλητικές πολιτικές αρχές. Επίσης να καθοριστούν χρονικά οι δόσεις των 3 εκατομμυρίων με συγκεκριμένες δόσεις που κάποιες να καλύπτουν το διάστημα ως το τέλος Αυγούστου, κρίσιμο για το κτίσιμο της ομάδας του 2011-2012.

ΥΓ: Αύριο 22-6, η ΓΣ αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Εδώ οι επενδυτές, εκεί οι επενδυτές, που είναι οι επενδυτές; Σενάρια αφάνειας, εμφάνισης και εξαφάνισης

Την Τρίτη 21-6-2011, θα γίνει η συνάντηση των Βεντούρη, Λογοθέτη και Γιαβάση με τους Couvra people, παρόντος του Αντιπροέδρου Κουτελάκη και προσκληθέντος του κυρίου Τσολακάκη.
Λέγεται ότι τελικά θα εμφανιστεί εκπρόσωπος των επενδυτών στην ΓΣ και θα παρουσιάσει το πλάνο τους αλλά τα ονόματα των επενδυτών δεν θα δημοσιοποιηθούν. Αν είναι ο εκπρόσωπος των επενδυτών να μην είναι επενδυτής αλλά ο αντ' αυτών κύριος Χατζηνικολάου, τότε κάνουν μια τρύπα στο νερό καθώς το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί έστω το ελάχιστο της διαφάνειας. Δεν είναι δυνατόν έστω ένας από αυτούς που κρύβονται πίσω από την Couvra, να μην βγαίνει μπροστά. Μπορεί κάποιος να πουλήσει στον Φαντομά; Και έστω ότι ερχόταν μια ΑΕ που σαν εταιρικό πρόσωπο είχε τη νομική και οικονομική βάση, να παρουσιαστεί σαν ΑΕ και να αγοράσει. Εδώ μιλάμε για ΕΠΕ των 1000 Ευρώ κεφαλαίου. Νομίζω ότι το ελάχιστο είναι να εμφανιστεί τουλάχιστον ο κύριος Παπαλόης και να πει ότι είμαι μέλος και άλλων επενδυτών που θα συνεισφέρουν και βγαίνω εγώ μπροστά για το τάδε λόγο, πχ έχοντας εμπειρία ποδοσφαιρικού παράγοντα. Όλα τα άλλα θα είναι δυστυχώς υπεκφυγές.

Άλλες πληροφορίες (sentragoal.gr) αναφέρουν ότι έγινε δεκτό να μην παραβρεθούν στη ΓΣ οι επενδυτές και αυτοί από το μέρος τους να βγάλουν τον όρο που υποχρεωτικά τους εκχωρεί του χρόνου την ΠΑΕ αν βάλουν 3 εκατ. και να συνεισφέρουν και ένα επιπλέον ποσό στον ερασιτέχνη. Η άποψή μου είναι ότι στο ΓΣ έχουν πάτημα να μην εμφανιστούν. Στο να αποκαλυφθούν με μια συνέντευξη Τύπου δεν έχουν πάτημα και αυτό πρέπει να απαιτηθεί.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Δημοψήφισμα μέσα από αλλοπρόσαλλες "κωλοτούμπες" και είπα-ξείπα υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης

Και ενώ όλα ήταν αδιαπραγμάτευτα και δεν γινόταν βήμα πίσω, τώρα ο Πρωθυπουργός μιλάει για ενότητα για να έχει διαπραγματευτική ισχύ και να επαναδιαπραγματευτεί. Μιλάει για αποτυχία της Τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι απόψεις αγνοούνται. Πριν λίγες μέρες μας έλεγε ότι η Τρόικα προτείνει και η κυβέρνηση αποφασίζει. Έφθασε να μιλήσει για δημοψήφισμα το φθινόπωρο για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι σε μια χώρα χωρίς εμπειρία δημοψηφισμάτων για τη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, το δημοψήφισμα που εξαγγέλει ο κος Παπανδρέου μπορεί να αποβεί ισοπεδωτικό. Μπορεί δηλαδή να τσουβαλιάσει διάφορα θέματα μέσα από μια γενικόλογη ερώτηση που θα κληθεί να ψηφίσει - απαντήσει ο Λαός. Μια ερώτηση έτσι διατυπωμένη, που να χωράει συναισθηματικά την αποδοχή της επιθυμητής από την κυβέρνηση απάντηση και να της δίνει μετά το δικαίωμα της νομοθέτησης των πάντων, καθηγιασμένων μέσα στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ του δημοψηφίσματος. Ένα γενικόλογο δημοψήφισμα που θα τα βάλει όλα τα θέματα σε ένα καλάθι, αν γίνει, θα γίνει για να επιχειρηθεί να ντύσει με προπέτασμα νομιμότητας αντιλαϊκές πολιτικές και εκχωρήσεις. Από την άλλη ίσως αποδειχτεί και μπούμεραγκ και μαζί με τα ξερά κάψει και τα χλωρά, δηλαδή αν επικρατήσει η αντίδραση, μπορεί να αναδειχτεί η πιο στείρα μορφή της, η πλήρης και καταστροφική άρνηση. Γι' αυτό το τσουβάλιασμα σε ένα δημοψήφισμα θα βλάψει και ούτε προσχηματικά οφέλη δεν θα δώσει σε όσους τα επιζητούν. Ίσως ένα δημοψήφισμα με πολλά επιμέρους ερωτήματα να είναι μια λύση...

Ο κος Παπανδρέου έθεσε πέντε άξονες για το επόμενο διάστημα της κυβέρνησής του:

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε βασικούς άξονες το επόμενο διάστημα:

1. Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά, απευθυνόμενος προσωπικά και λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα».

2. Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνη υπουργών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση επιτροπής 20-25 προσωπικοτήτων για να επεξεργαστεί προτάσεις αλλαγών.

3. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους. Για όλα αυτά, είπε, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

4. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες.

5. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.

Για τη δημόσια διοίκηση όντως υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις. Η αλήθεια είναι ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνητικού κόμματος και οι συνδικαλιστές του και το βαθύ πελατειακό κράτος του δικομματισμού. Αν δεν ήταν έτσι, οι άχρηστοι οργανισμοί, θα είχαν σβηστεί από τον χάρτη μέσα στον ενάμισι χρόνο που είναι στην εξουσία οι κυβερνήσεις Παπανδρέου. Και αν είχαν εκλείψει όσοι δεν προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δεν θα κινδύνευαν τώρα με εκποίηση όσοι είναι χρήσιμοι και κερδοφόροι.

Προσέξτε πόσο επιτηδευμένα εκφράζεται το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων σαν αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με διαφάνεια, όταν γνωρίζουμε ότι το πως θα γίνει, θα αποφασιστεί κυρίως από τους δανειστές μας με πιθανές λύσεις ανατολικογερμανικής Τρόιχαϊντ (που κάθε άλλο παρά επιτυχημένες τις κρίνουν ακόμα και οι ίδιοι οι Γερμανοί).

Επιτήδευση εκφράσεων ακολουθείται και για την κοινωνική πολιτική που οι περικοπές, οι μειώσεις και η υποβάθμιση, αναζητείται τρόπος να καλυφθούν πίσω από το "δέλεαρ" του ελαχίστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, που άραγε ποιος μπορεί να κρίνει αν όντως θα μπορεί να προσφέρει διαβίωση πάνω από την εξαθλίωση. Και θα υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης για ανθρώπους που δεν θα έχουν πια σε μεγάλο ποσοστό, δουλειά, ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια. Και βέβαια αν δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι εργαζόμενοι, θα υπάρχουν άνεργοι, τη στοιχειώδη ασφάλιση των οποίων, θα κληθούν να πληρώνουν με τεράστιες εισφορές όσοι θα έχουν την τύχη να διατηρούν την εργασία τους, με προφανή περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.
Το ζητούμενο είναι να περικοπεί το κράτος-επιχειρηματίας (αποτυχημένος επιχειρηματίας μάλιστα) και το κράτος-γραφείο απασχόλησης και να παραμείνει όσο το δυνατό πιο αλώβητο το πραγματικό κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Μπορεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να το κάνει; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και το ζητούμενο δεν είναι να δουλεύουν οι δημόσιοι οργανισμοί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με σκοπό την κερδοφορία, γιατί σε πολλές περιπτώσεις αναφερόμαστε σε μονοπωλιακές κοινωνικές υπηρεσίες πέραν του ανταγωνισμού. Και η κοινωνική υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται στο κέρδος. Αλλά προφανώς θα δημιουργεί ζημιές και μαύρες τρύπες αν είναι στο έλεος της ανεξέλεγκτης διεφθαρμένης διοίκησης. Το ζητούμενο είναι πολύ πιο απλό από το να κάνουμε το κράτος να λειτουργεί σαν ιδιωτική εταιρία. Είναι να υπάρχουν προϋπολογισμοί που εξετάζονται και εγκρίνονται όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και κυρίως να τηρούνται αυτοί οι προϋπολογισμοί και να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να επιβάλλουν την ορθή εφαρμογή τους. Το ότι έφθασε το δημόσιο σε αυτό το χάλι δεν είναι θέμα έλλειψης επιχειρηματικότητας πχ των ΔΕΚΟ. Είναι θέμα της διαφθοράς και της φαυλότητας που διαχειριζόταν τόσα χρόνια τους κρατικούς οργανισμούς.

Συμπτώσεις, αποδιοπομπαίοι τράγοι που αρνούνται τη συναίνεση και Ευρωπαϊκές όψιμες διαπιστώσεις

Τυχαίο σίγουρα είναι ότι τα ξημερώματα πριν από το τέταρτο Πανευρωπαϊκό κάλεσμα των Αγανακτισμένων σημειώθηκαν στα Εξάρχεια επεισόδια και ρίψεις μολότοφ (tanea.gr). Είναι σίγουρο ότι τα γεγονότα αυτά δεν οφείλονται στο να αποτρέψουν τον απλό κόσμο να συμβάλλει στο κίνημα της διαμαρτυρίας. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Τέτοια συμβάντα είναι αυθόρμητα και το απέδειξαν εξάλλου και τα όσα διαδραματίστηκαν στη συγκέντρωση της Απεργίας της Τετάρτης.

Επίσης είναι σαφές ότι όσοι δεν δέχονται το Μνημόνιο δεν έχουν επιχειρήματα και είναι μειοδότες στην ανάγκη της συναίνεσης για τη σωτηρία της πατρίδας. Και μάλιστα πρωτίστως κάτι παλαιοδεξιοί που προδίδουν τις διεθνείς αξίες της παράταξής τους. Άλλωστε ποιος άραγε συμφωνεί ότι η απόλυτα φορομπηχτική "πολιτική" που εφαρμόζεται με γνώμονα τα Μνημόνια, διώχνει τις επενδύσεις, κλείνει τις δουλειές και δημιουργεί ύφεση; Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι οι επενδυτές δεν θα θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας σε ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον; Και εξάλλου δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για πολιτική που να έχει αναπτυξιακή θεώρηση και να κοιτάει να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Πρώτα πρέπει να ξεπουληθούν όσα πρέπει να ξεπουληθούν. Άνεργοι δεν έχουμε μείνει όλοι ακόμα και όλο κάτι παραπάνω από ένα πιάτο ρύζι ζητάμε.

Κάποιες από τις διαπιστώσεις πάντως που εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του (tanea.gr), ίσως τον βάλουν και αυτόν στόχο της κριτικής, ντόπιων και ξένων τιμητώντων όσων εκφράζουν αντιρρήσεις για τους στόχους και τους σκοπούς της "συμφωνημένης" πολιτικής για την Ελληνική κρίση:

"Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Ελληνες και κυρίως στους φτωχότερους από αυτούς.

Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει με χρήματα τα οποία δεν έχει στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Αθήνα.

Τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης κολοσσιαίο αυτό που έχει κάνει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσης, ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερνε.

Τέλος, αναφερόμενος στο γιατί δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου για το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη από αυτή την οποία ανέμεναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να αποδειχθούν κατά 9,2% λιγότερα από τα προϋπολογισμένα.

Σημείωσε ωστόσο ότι παραλλήλως οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν εν μέρει παράλογες. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι το να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έπραξε τα δέοντα, είναι μία ατελής περιγραφή."