Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Η βαρουφάκειος παραβολή με το κράτημα της αναπνοής


Σε αρκετές προεκλογικές ομιλίες του, ο αρεσκόμενος στις παραβολές κύριος Βαρουφάκης αναφερόταν με αυτήν τη μέθοδο στο πως η ΕΕ θα αντιδράσει στην περίπτωση μιας Ελλάδας, που αρνηθεί να κινηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις της.

Έλεγε λοιπόν ότι η κόρη του δεν έτρωγε το φρούτο της (ή κάτι αντίστοιχο, δεν θυμάμαι καλά) και για να την πείσει της είπε πως αν δεν το φάει θα κρατήσει τη μύτη του κλειστή ...και βέβαια το παιδί του αντέτεινε να την κρατήσει, βέβαιο ότι δεν θα το κάνει και δεν θα κάτσει να σκάσει. 
Έτσι λοιπόν σε παραλληλισμό και η ΕΕ δεν θα βλάψει τον εαυτό της κατά τον κύριο Βαρουφάκη, οδηγώντας την Ελλάδα στην χρεοκοπία.

Βέβαια η παραπάνω μεταφορά είναι απλοϊκή - πιθανότατα η ΕΕ-μπαμπάς κρατάει τη μύτη της κόρης-Ελλάδας κλειστή και όχι τη δική της.
Το ζήτημα είναι ότι σε κάποια τέτοια σκέψη στηρίζεται η βεβαιότητα των κυβερνώντων ότι με το ΟΧΙ εντός 48 ωρών θα υπογραφεί συμφωνία και μάλιστα επωφελής και θα επανέλθει η ομαλότητα.

Μακάρι να έχει δίκιο ο κύριος Βαρουφάκης. Να μην σκάσει η κακομοίρα η ΕΕ... Αλλά πόσο να μην φοβόμαστε κύριε Τσίπρα και λοιποί ότι δεν είναι η δική μας μύτη, που κρατιέται κλειστή ωσότου σκάσουμε;

Τώρα για το ΝΑΙ... Αν η περίπτωση του έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρητική συμφωνία και ληφθεί σαν άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας, λυπάμαι πραγματικά για το ήθος και το επίπεδο πολιτικής σκέψης των Ευρωπαίων ηγετών. Για αυτό ο Ελληνικός Λαός τέθηκε με αυτό το δημοψήφισμα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.
Μια τέτοια Ευρώπη δεν πάει πουθενά και σύντομα θα αποσυντεθεί. Είναι σίγουρα σωστά όσα έχουν ειπωθεί για το σαθρό υπόβαθρο της Ευρωζώνης αλλά και της Ένωσης και συνταγματικά και οικονομικά αλλά υποτίθεται ότι οι οργανισμοί εξελίσσονται και προσαρμόζονται και αν δεν μπορούν να το κάνουν τότε εξαφανίζονται.
Και ένα τελευταίο. Μια τέτοια αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΕ ενός ΝΑΙ θα δικαιώσει ΑΜΕΣΑ το ΟΧΙ. Και όσοι εκεί στην Εσπερία θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελληνική περίπτωση σαν παράδειγμα για να μην έχουν παρόμοιες αντιδράσεις στο μέλλον, θα προσφέρουν μάλλον ένα σίγουρο ΑΝΤΙΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ στους απελπισμένους να ισχυρίζονται το "τι είχαμε, τι χάσαμε". Άλλωστε το τελευταίο είναι ήδη ισχυρό όπλο στην φαρέτρα επιχειρημάτων των φρονούντων το ΟΧΙ.
Εμπρός κύριοι της ΕΕ, έχετε πεδίο λαμπρό μπροστά σας, να (ξανά)δοξάσετε τη γνωστή αμετροέπειά σας και αδυναμία αντιμετώπισης των γεγονότων (πχ βλέπε Ουκρανία κά) και πιθανόν έμμεσα να επιβεβαιώσετε την παραβολή Βαρουφάκη.

ΥΓ: Για μας εδώ... Θυμηθείτε ότι πρόσφατα ένας τέτοιος διχασμός, όπως αυτός που δημιουργείται τούτες τις μέρες εδώ, έφερε την κρίση στην Ουκρανία... Αυτό να το θυμάστε πριν έρθετε σε οξεία αντιπαράθεση με τον συμπατριώτη σας που έχει άλλη γνώμη από σας, αντιπαράθεση σαν αυτή που βλέπουμε συνέχεια γύρω μας τούτες τις μέρες.

ΥΓ2: [Από in.gr].Όπως γράφει το περιοδικό Der Spiegel σε σημερινό του άρθρο η άρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Σόιμπλε να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα προ δημοψηφίσματος είναι για λόγους τακτικής.

«Αν οι Έλληνες πουν «Όχι», όπως τους συμβουλεύει ο Τσίπρας, η Μέρκελ δε χρειάζεται να φοβάται την οργή από τις δικές της γραμμές. Τότε δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Εν κατακλείδι βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κίνδυνο «ατυχήματος». Εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Όχι» τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευκαιρία της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του χρέους που πλέον το ΔΝΤ «επιβάλει» στην ζώνη του ευρώ.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

"Υποκλοπές ψήφου" στην Ευρώπη των δυο μέτρων και σταθμών και στην Ελλάδα του διχαστικού αλαλούμ

Ψηφίζω ΝΑΙ γιατί μου λένε ότι έτσι θα τονώσω τη θέληση να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να μην υπάρξουν περαιτέρω ανωμαλίες που θα οδηγήσουν στο χάος της άτακτης χρεοκοπίας και της γεωπολιτικής απομόνωσης και η ψήφος μου μεταφράζεται σαν ΝΑΙ στην ολοκληρωτική λιτότητα μέτρων βαθιάς ύφεσης, που σε καμιά περίπτωση δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει.

Ψηφίζω ΟΧΙ γιατί μου λένε ότι έτσι αρνούμαι την ολοκληρωτική λιτότητα και τη βαθιά ύφεση, που θα δώσει το  τελικό κτύπημα στην Ελληνική οικονομία και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το φως στο τούνελ της κρίσης και για να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, που δεν είναι βιώσιμο και η ψήφος μου μεταφράζεται σαν ΟΧΙ στην Ευρωζώνη και το Ευρώ και άρα όχι περαιτέρω βοήθεια και αναγκαστικά τότε δραχμή και κουρέματα ή άτακτη χρεοκοπία και ότι κακό μπορεί να συνεπάγεται.

Αυτά είναι πρακτικά τα αποτελέσματα της προκήρυξης ενός ανοργάνωτου, ασύντακτου και αόριστου διχαστικού δημοψηφίσματος, άκαιρα και άστοχα και σαν κίνηση πανικού και απόσεισης ευθυνών. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΨΗΦΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.
Ενός δημοψηφίσματος, που παίζει το παιχνίδι των εντός και εκτός Ελλάδος κύκλων, που επί χρόνια αποζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κύκλων ετερόκλιτων, που ίσως εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουν στο μυαλό τους τη σωτηρία και ανασυγκρότηση της Ελλάδας αλλά οι πλείστοι εξ αυτών κινούνται από ίδια συμφέροντα.

Εκτός όμως των εγχωρίων ευθυνών όλης αυτής της πενταετίας, τι να πούμε για τους σημερινούς υπεύθυνους της ΕΕ. Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη μια ρήτρα ανάπτυξης για την Ιταλία και περιθώρια προσαρμογής για τη Γαλλία, από την άλλη για αυτη τη "σκατούλα" από οικονομικό μέγεθος, την Ελλάδα, να ασκήσουμε τιμωρητική λιτότητα και να πνίξουμε τους Έλληνες και την οικονομία τους. Και μετά να έχουν το θράσος να βγαίνουν και να ζητάνε από τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΑΙ σε μια τέτοια Ευρώπη των διαφορετικών μέτρων και σταθμών. Αλλά και την άλλη Ευρώπη, που μας έλεγε ο κύριος Τσίπρας ότι αλλάζει..., να τη χαίρεται. Τον κύριο Ρέτζι, που διαλέγει να κρύβει τα προβλήματα της χώρας του πίσω από την Ελλάδα και τους Ποδέμος που δηλώνουν για μικροπολιτικό προεκλογικό συμφέρον ότι υποστηρίζουν την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ!!! Ή τον Γκρίλο, που βρήκε την ευκαιρία να σπεκουλάρει πάνω στην Ελλάδα σε κατάσταση αρχαίας τραγωδίας.

Κύριοι της Ευρώπης, οι Έλληνες θέλουμε τη χώρα μας εκεί που ανήκει γεωγραφικά να ανήκει και πολιτικά, στην Ευρώπη. Αλλά δεν είμαστε Θεοδωράκηδες. Δεν θέλουμε την Ευρώπη άνευ όρων. Εφόσον θέλετε εν τέλει αυτή η γωνιά της Ηπείρου να μην γίνει γεωπολιτικά έρμαιο διαφόρων ανώμαλων καταστάσεων, που εν τέλει και εσάς θα επηρεάσουν, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΔΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ.

Αρκετά παίξανε οι κερδοσκόποι σας με το Ελληνικό πρόβλημα. Αν κάνατε ότι κάνετε για την Ιταλία και τη Γαλλία, δεν θα χρειαζόταν Τσίπρες και εταίροι να κάνουν δημοψηφίσματα που ο Ελληνικός Λαός δεν ξέρει πως θα ερμηνευθεί το τι θα ψηφίσει.
Χθες μίλαγα για τον ΛΥΚΟ εντός Ελλάδος που παραμονεύει με χαρά το χάος και την ανωμαλία. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΛΥΚΟΥΣ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ και δεν είναι λίγοι και αδύναμοι ούτε δεν αποζητούν και εκείνοι την ευκαιρία να την αρπάξουν. Θα τους τη δώσετε;

ΥΓ: ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ στο διάγγελμά του τη 1-7-2015:

«οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μην φυγαδεύσουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων. Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία».

Το θέμα είναι ότι η άμεση λύση σε καμιά περίπτωση δεν εξαρτάται από μας.
Απλώς σημειώνω το παραπάνω απόσπασμα της δήλωσης γιατί ο χρόνος θα δείξει σύντομα και όλοι πρέπει να κρίνονται για την ειλικρίνεια των όσων λένε.
Και αν το ΝΑΙ είναι η άνευ όρων παράδοση που μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι επιφέρει την άμεση λύση, το ΟΧΙ τι άμεση λύση μπορεί να επιφέρει άραγε;

ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2014 ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΗ ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ.

ΥΓ2: Προσπαθώ να γράφω όσα γνωρίζω και να ψάχνω όσα δεν γνωρίζω ώστε να διαφωτιστώ και να διαφωτίσω μέσα σε αυτό το λούκι που μπήκαμε από τις αοριστολογίες και τις ανειλικρίνειες.
Επειδή λέγεται και ξαναλέγεται το σχετικό με το πρώτο ΟΧΙ της Ιρλανδίας στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, να δούμε λίγο τις διαφορές;
Δεν είχε τίποτα να χάσει η Ιρλανδία από το ΟΧΙ  εκείνο. Αντιθέτως ήξεραν ότι επειδή χρειαζόταν ομοφωνία για να εγκριθεί η συμφωνία, το ΟΧΙ θα τους έδινε πράγματα. Αλλά τι; Δεν ήθελε δάνεια και χρήματα η Ιρλανδία. Διοικητικά αιτήματα ζητούσε σε σχέση με τη φορολογία, την εθνική άμυνα και τις εκτρώσεις!!! Και δεν είχαν στρέψει όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες απέναντί της. Και ήξεραν ότι το ΟΧΙ ήταν χωρίς επιπτώσεις για αυτούς γιατί είχε προηγηθεί η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σε δημοψηφίσματα από Γάλλους και Ολλανδούς, που καμιά επίπτωση δεν είχε για αυτούς αλλά ... μόνον για το Σύνταγμα, που απορρίφθηκε έτσι.
 Όποιος εξομοιώνει τις καταστάσεις, νομίζω ότι λογικά ακροβατεί.
Λυπάμαι αν χρειάζεται να λέμε στον κόσμο να ψηφίσει ΟΧΙ με ψευδεπίγραφο τρόπο και με βάση ακροβατισμούς περί μη επιπτώσεων όταν ουδείς μπορεί να βεβαιώσει κάτι τέτοιο με ειλικρίνεια. Όσοι θέλουν να ψηφίσουν ΟΧΙ θα πρέπει να το κάνουν επειδή το πιστεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (πχ σαν έξω απο την ΕΕ ή σαν όχι στα μέτρα με κάθε επίπτωση) και όχι λόγω ωραιοποιήσεων. Και όσοι ψηφίσουν ΝΑΙ, θα ήταν σωστό να το κάνουν όχι από τρόμο αλλά από στάθμιση των υπερ της Ευρωζώνης.
Δυστυχώς αυτό το δημοψήφισμα σαν χρόνος τέλεσης και σαφήνεια ερώτησης και περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν εγγυάται τίποτα από τα παραπάνω.

ΥΓ3:
Είδα χθες στο MEGA την αντιπαράθεση Λαμπαβίτσα  - Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτός της φαιδρότητας με την επίδειξη του χαρτονομίσματος της Ζιμπάμπουε από τον κο Μητσοτάκη, που θεώρησε ότι με τέτοιες κινήσεις πείθει τον κόσμο ..., ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση για τις δημόσιες επενδύσεις. Ο κος Λαμπαβίτσας ανέφερε σαν σημαντική επενδυτική προσπάθεια την επαναλειτουργία της Βιομηχανίας Ζάχαρης και του Κλωστηρίου Ναούσης και ο κος Μητσοτάκης τον ειρωνεύτηκε ότι τέτοιες επενδύσεις με τα λεφτά του φορολογούμενου δεν προσφέρουν τίποτε ιδίως σε καιρό κρίσης.

Η δική μου άποψη είναι ότι βαρίδι είναι η διόγκωση του Δημοσίου σε μη παραγωγικούς και γραφειοκρατικούς τομείς. Αντιθέτως αν δημόσιες επενδύσεις μπορούν να στηρίξουν παραγωγικούς τομείς -και μάλιστα με κάποια ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, δηλαδή κριτήρια ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας- τότε και με την παράλληλη μείωση της ανεργίας σε ευπαθείς μάλιστα περιοχές, θα κάνουν τα σκουριασμένα γρανάζια της ελληνικής οικονομίας να κινηθούν.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν μισαλλόδοξες αγκυλώσεις είτε νεοφιλελεύθερης μανίας (πχ βλέπε Κυριάκος Μητσοτάκης) είτε αριστερού πλήρους κρατισμού (πχ Λαφαζάνης και άλλοι) και το πολιτικό τους πνεύμα είναι μέσα σε πνευματικές παρωπίδες. Επίσης δυστυχώς, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν πραγματικά διαβληθεί από το αμαρτωλό παρελθόν του πελατειακού βολέματος και της μίζας, από τον κακώς εννοούμενο και εφαρμοζόμενο συνδικαλισμό και από μια σύγχυση για το τι είναι κοινωφελής υπηρεσία και τι δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, που απαιτεί κερδοφόρα λειτουργία (και που τα κέρδη της προφανώς θα γυρνούν στον Έλληνα φορολογούμενο - όπως και οι ζημιές που δυστυχώς βλέπαμε να έχουν αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν).

Ο κος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ομοϊδεάτες περιμένουν τον όποιο ιδιώτη επενδυτή να έρθει να επενδύσει για να μπορέσει να αναπτυχθεί η χώρα. Στην κατάσταση που είμαστε, θα έρθει πιθανόν για να πάρει Γη και Ύδωρ, φυσικούς πόρους, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις μόνον τη στιγμή που εκείνος θα κρίνει ότι μπορεί να τα πάρει για το καλύτερο γι' αυτόν αντάλλαγμα και στη συγκεκριμένη περίσταση για μια μπουκιά ψωμί. Οι απέναντι από τον κύριο Μητσοτάκη παθαίνουν αλλεργία όταν ακούν για ιδιωτικές επενδύσεις γιατί διέπονται από άκρατες ιδεοληψίες σοβιετικού τύπου. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και αν δεν πετάξουμε τις παρωπίδες και δεν βγάλουμε το νάρθηκα από το μυαλό μας, δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσουμε την πατρίδα μας και τους εαυτούς μας. 

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Σταμούλης στα panionianea.gr για το μπάσκετ

Μου είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να γράφω για τον Πανιώνιο και ίσως είναι και κάτι σαν ύβρις με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Θα το κάνω και σήμερα αφου υπάρχει η συνέντευξη Σταμούλη στα panionianea.gr. Διαβάστε την εκεί.
Πολύ περιληπτικά μας είπε ότι δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω οικονομική αρωγή (όπως βέβαια είναι φυσικό) αλλά έχει κάπως νοικοκυρέψει τα πράγματα, ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για να κλείσει προπονητή και ότι θα παίξουμε στην Α2, ότι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την προσφυγή Σταμάτη αλλά είναι πιο δύσκολο να κρατήσει νέα παιδιά όπως ο Μωραΐτης, που αν θέλει να φύγει, είναι εύκολο να το κάνει. Επίσης ζητάει ο κόσμος να το βοηθήσει και κάνει λόγο για τα διαρκείας των 40-50 Ευρώ (δυστυχώς σε ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ όταν ο κόσμος και για πόσο ακόμα, παίρνει ως 60 Ευρώ από το ΑΤΜ).
Αυτά από τον κύριο Σταμούλη. Ως συνήθως τα σχόλια των μπασκετόφιλων είναι ευπρόσδεκτα και συνήθως προσθέτουν πληροφορίες.

Υπάρχει επιλεκτική συγκίνηση άραγε για τις αυτοκτονίες; Το Λύκο που καιροφυλακτεί στη γωνία τον βλέπετε;

Αν σ' αυτή τη χώρα κύριε Τσίπρα υπήρχαν κάποιοι έντιμοι πολίτες, που δήλωναν και πλήρωναν τους φόρους τους μέχρι δεκάρας και από πατριωτικό καθήκον κράταγαν τα χρήματα τους στο Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (και δεν τα έβγαζαν έξω όπως μεταξύ άλλων κάποιοι από τους Υπουργούς και Βουλευτές σας αλλά και από τους ένθερμους υποστηρικτές σας - και βέβαια δεν είναι μόνον αυτοί...) και αυτούς τους πολίτες του κράτους, τους πτωχοποιούσες δια των διαφόρων πιθανών ενδεχομένων, που μπορεί να μην συμβούν αλλά που ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει, πχ κούρεμα καταθέσεων, χρεοκοπία, αλλαγή νομίσματος κλπ κλπ, τότε κύριε Τσίπρα, οι αντιστοίχως πιθανές θηλιές στο Σύνταγμα και αλλαχού και οι απανωτές αυτοκτονίες των εντίμων υπό τους γέλωτες των άλλων για τα κορόιδα, θα σας έλεγαν άραγε κάτι; Θα σας συγκινούσαν; Ή υπάρχουν ταξικές και άλλες διακρίσεις και στις αυτοκτονίες; Ή κάποιες αυτοκτονίες μας ενδιαφέρουν και άλλες όχι;




Και αγαπητέ κύριε Τσίπρα, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Και το λύκο τον έχεις δίπλα σου να ψηφίσετε από κοινού την Κυριακή και να σε περιμένει στη γωνία στη συνέχεια, να καρπωθεί την αγανάκτηση της πλήρους πτωχοποίησης. Και ο κόσμος της Προόδου τέτοια υποθήκευση ιδεών και αξιών δεν σας εντολοδότησε να κάνετε, δεν λέω μόνον της Αριστεράς κύριε Τσίπρα αλλά της Προόδου, που σαν λέξη και ουσία κοσμούσε την κύρια συνιστώσα του κόμματος, που είστε αρχηγός και που είναι ΣΑΦΩΣ ευρύτερος από την Αριστερά, είτε το θέλουν κάποιοι σύντροφοί σας είτε όχι. Και αυτός ο κόσμος της Προόδου κύριε Τσίπρα, σας έδωσε την εξουσία, που έχετε σήμερα.

Λυπάμαι αν πολλοί από τους φίλους, που μου κάνουν τη χάρη να διαβάζουν αυτή τη γωνιά του διαδικτύου, με θεωρήσουν κινδυνολόγο, τρομολάγνο ή επιρρεπή στην τρομοκράτηση, που πιθανότατα συμβαίνει από άλλους κύκλους στις μέρες μας. Σε όσους γεννήσουν τα γραφόμενά μου αυτές τις σκέψεις, ας βάλουν με ειλικρίνεια το χέρι στην καρδιά και ας σκεφτούν αν τα παραπάνω ενδεχόμενα είναι απίθανα ή όχι. Και πόση εντιμότητα έχουν πολλοί σήμερα για τα όσα κάνουν, για τα όσα λέγανε και λένε και για τα όσα δεν λέγανε και δεν λένε. Ο χρόνος θα το δείξει σίγουρα και η Ιστορία θα καταγράψει.

ΥΓ: Όλα τα παραπάνω γράφονται πολιτικά και όχι κομματικά. Δεν με ενδιαφέρει να περάσω τίποτα, καμιά κατεύθυνση σε κανένα για το δημοψήφισμα. Καταγράφω τις σκέψεις μου με ειλικρίνεια και τα όσα θεωρώ ότι μπορεί να κάνουν κάποιον που θα τα διαβάσει να τα σκεφτεί λιγάκι και ας τα απορρίψει.
Δεκάδες φορές έγραψα ότι ο πολιτικός πρώτιστα θα πρέπει να διαπνέεται από τη στόχευση του εφικτού και του βέλτιστου ανά περίπτωση. Τώρα αν λέμε ότι δεν είμαστε πολιτικοί παντός καιρού, εντάξει, στην μπουνάτσα την πάω και εγώ τη βαρκούλα... Το θέμα είναι να κάτσουμε κάτω και να δώσουμε την όποια καλύτερη δυνατή λύση με τιμιότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Και επειδή σε καμιά περίπτωση εγώ δεν διεκδικώ αλάθητα και δεν διέπομαι από μισαλλοδοξίες, ταπεινά ζητώ συγγνώμη αν τα όσα γράφω και σκέφτομαι είναι σε αντικειμενικά λάθος κατεύθυνση αλλά είναι η γνώμη μου και το σίγουρα δίκαιο είναι να λέμε τη γνώμη μας με θάρρος και εντιμότητα (από την εποχή του Βολτέρου... και πολύ πιο πριν, από την Αθηναϊκή Δημοκρατία). Αν έχει κανείς αντίρρηση για αυτή τη βασική αρχή ... δεν υπάρχει τότε θέμα συζήτησης.

ΥΓ2: Από τη συνέντευξη Στίγκλιτζ στο in.gr:

Μήπως τελικά στην ΕΕ δεν έχουν θέση πιο αριστερές οικονομικές ιδέες; Η ΕΕ δεν δύναται να διατηρήσει το κοινωνικό μοντέλο που κάποτε την καθιστούσε σπουδαία. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις, όπως μια ευρωπαϊκή φορολογία, μια Κεντρική Τράπεζα που να λύνει με επιτυχία ζητήματα ανεργίας των ευρωπαίων πολιτών της και γενικότερα ένα οικονομικό σύστημα που να δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που υπολείπονται οικονομικά άλλων, να τις «φτάσουν» και να μην τις ακολουθούν ασθμαίνοντας. Αν συμβούν όλα αυτά, ίσως τότε η ΕΕ σταματήσει να είναι μια αγορά όπου επικρατούν οι πιο αυστηρές και φονταμενταλιστικές οικονομικές απόψεις.

Αρά στο μέλλον, η ελληνική κρίση θα αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα κοινωνικού δαρβινισμού με οικονομικούς όρους; Κάτι σαν «Η επιβίωση του πλουσιοτέρου;» (Γελάει) Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Εγώ θα έλεγα απλά πως η ΕΕ έχει καταντήσει πλέον ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.


Είναι προφανές ότι το Δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε έπρεπε να είχε γίνει δεκαπέντε χρόνια πριν για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Αλλά το πελατειακό κράτος και οι αλλοτριωμένοι πολίτες, εμείς, πανηγυρίζαμε για μια δεκαετία για τα Καγιέν και τις πισίνες του φθηνού δανεισμού και υποθηκεύσαμε τα παιδιά μας. Τώρα ας μαζέψουμε τα συντρίμμια μας.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η πρεμιέρα του Πανιωνίου


Τώρα θα μου πείτε εδώ ο κόσμος καίγεται ... αλλά δεν παύουμε να είμαστε Πανιώνιοι, με την ομάδα που έμεινε ζωντανή μέσα από τις Εθνικές Καταστροφές του 20ου αιώνα.

Πρεμιέρα είχε χθες η ποδοσφαρική ομάδα. Μαζί και οι νέοι στην ομάδα Διούδης και Πατσατζόγλου ενώ την ευκαιρία παίρνουν να ενταχθούν ο γκολκήπερ Αστράς της Κ20 και ο Ντουρμισάι, που είχε δοθεί δανεικός στην Καλλιθέα και έκανε καλές εμφανίσεις.

Ο Ουζούνουγλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά. Φυσικά ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει το ρόστερ μας και τις κινήσεις που θέλουμε να κάνουμε. Περιμένουμε να αποκτήσουμε κάποιους ακόμα ποδοσφαιριστές. Το βασικότερο απ’ όλα είναι να έχουν υγεία οι παίκτες μας και αν μπορέσουν να βγάλουν την περίοδο χωρίς προβλήματα. Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά για την ομάδα».

Ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ (το τελευταίο σε όλους μας).

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το άκαιρο δημοψήφισμα δεν λύνει το πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Άλλες λύσεις;

Το Δημοψήφισμα με το αόριστο ερώτημά του και την άκαιρη τέλεσή του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο Ελληνικό πρόβλημα. Πιθανότατα μάλιστα να μας διαλύσει χειρότερα και να μας διχάσει ολότελα χωρίς προφανές κέρδος. Αυτό δεν ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη κάποιας πρόνοιας για διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, που διαλύει την πατρίδα και το λαό μας και για το σταμάτημα μέτρων, που θα συνεχίσουν τη  λάθος-συνταγή της τελευταίας πενταετίας που μας έδεσε χειροπόδαρα και έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Γιατί μπορεί να κατηγορούμε τους νυν που δεν υπογράφουν συμφωνία αλλά και οι τέως, οι πιο πρόθυμοι προς υπογραφή και δεδηλωμένοι Ευρωπαϊστές, αν δεν κάνω λάθος δραπέτευσαν δια των εκλογών για να αποφύγουν να πιουν το πικρόν ποτήριον.

Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με Ευρώπη των λαών αλλά Ευρώπη αλά Σοβιετική Ένωση, που κομμισάριοι σαν τους τροϊκανούς και τους Ντάινσενμπλουμ και Τουσκ κυβερνούν και εκλεγμένοι απλά παρακολουθούν ή προτείνουν... Αλλά αυτή την Ευρώπη έχουμε σε αυτήν την περίσταση και δεν βλέπω και καλύτερες εναλλακτικές ολόγυρα και όποιος τις βλέπει να μας της αναλύσει ... χωρίς να έχει κατά νου την προσωπική του πόρτα εξόδου σε έδρες σε Λονδίνα και αλλού.

Πιθανότατα υπάρχουν και άλλες διέξοδοι εκτός του Δημοψηφίσματος. Πχ ακόμα και αν υπογράψεις συμφωνία, παραμένει η παρανομία της ΕΚΤ για το μη κούρεμα των 57 δις ομολόγων που αντήλλαξε με το Ελληνικό Δημόσιο έξω από το PSI προκαταβολικώς. Αυτή ήταν μια διεθνώς παράνομη συναλλαγή με άνιση μεταχείριση ομολογιούχων, εσωτερική πληροφόρηση κλπ (δείτε εδώ). Είναι προφανές ότι η νυν Ελληνική Κυβέρνηση έχει υπ' όψη της το θέμα και το χρησιμοποίησε ("...Για αυτό ακριβώς ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.[από avgi.gr]).
Μήπως είναι καιρός να ακολουθηθεί πιο δραστικός δρόμος, πχ δικαστικός; Είναι κρίμα δυστυχώς που στην Ευρώπη δεν υφίσταται η στοιχειώδης αλληλεγγύη τής έστω χρονικής μετάθεσης της δόσης του Ιουλίου-Αυγούστου των χρεών Τρισέ, που θα ελάφρωνε κάπως τις πλάτες της χειμαζόμενης Ελλάδας. Του κυρίου Τρισέ, που με τραγικούς χειρισμούς μετέτρεψε τη δημοσιονομική Ελληνική κρίση σε κρίση χρέους και έκανε έναν ολόκληρο λαό παράπλευρη απώλεια της τραπεζικής σταθερότητας...
Αυτή είναι όμως η υπάρχουσα ΕΕ. Και σε αυτήν πρέπει, όντας μέλος, να διεκδικήσουμε ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΜΑΣ και εκεί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ.

Εκεί που μπορεί να διαφωνεί κανείς είναι στην στείρα και άκριτη πλειοδοσία όταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τα κεκτημένα (πχ σου ζητούν μαζικές απολύσεις και τους αντιπροτείνεις την αύξηση του κατώτατου μισθού - ναι, όλοι θα θέλαμε τα περισσότερα αλλά όταν ζητάς και διαπραγματεύεσαι κοιτάς να πάρεις το καλύτερο δυνατό αν δεν μπορείς το επιθυμητό. Και κάτι πρόωρες συντάξεις πρόκληση στην υπάρχουσα κρίση σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες νομίζω ότι δεν αξίζει να τις υπερασπίζεσαι αν μπορείς να κρατήσεις κάποια πραγματικά ουσιώδη) και στην ανάγκη επιτέλους να φτιάξουμε κράτος και όχι κρατισμό. Να αρχίζουμε να κτίζουμε για να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας και όσους έχουν πραγματική ανάγκη και όχι κεκτημένα και αντιπαραγωγικές αγκυλώσεις του πελατειακού κράτους του παρελθόντος.

Το κυριότερο είναι ότι δεν πρέπει να διχαστούμε σε καμιά περίπτωση. Εχθρός δεν είναι ο έχων διαφορετικές αντιλήψεις ή ο έχων περισσότερο πανικό ή άγνοια κινδύνου. Το ζητούμενο είναι το καλύτερο όχι για μας τους μεγαλύτερους αλλά για τις επερχόμενες γενεές που αρκετά τις βλάψαμε. Για αυτό το λόγο το δημοψήφισμα μπορεί να κάνει πιο κακό απ΄ότι καλό ίσως ελπίζουν οι κυβερνώντες. Αντίθετα μπορεί να υπάρχουν άλλοι δρόμοι αντίδρασης. Και δεν κόπτονται και πολύ για τα αποτελέσματα εκλογών και δημοψηφισμάτων οι Σόιμπλε. Το πολύ να μας πουν ότι λυπούνται για την επιλογή μας...

ΥΓ: Βρήκα αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κου Βούτση από τις 13 Μαΐου. Όχι εκλογές και δημοψήφισμα έλεγε. Όλα μέσα από τη Βουλή. Συνολική συμφωνία (package deal) και όχι step-by-step. Θρυαλλίδα είναι τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπάρχουν επιπλέον προαπαιτούμενα από τη συμφωνία, για τη μεγάλη συμφωνία που θα γίνει μετά τον Ιούνιο για το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο.
Είναι να απορεί κανείς με το τι λέγαμε, τι προτεραιότητες βάζαμε και τι γίνεται τώρα. Αχταρμάς και έλλειψη σταθερών στόχων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ντε και καλά δεν υπήρχαν αγαθές προθέσεις και δεν υπήρξαν προσπάθειες ούτε δικαιώνει την άλλη πλευρά, που επίσης τη μια ζήταγε το ένα και την άλλη το άλλο και μας φερόταν όπως ο λαγός με το λύκο στο γνωστό ανέκδοτο (γιατί δεν φοράς κράνος). Το ξανάγραψα για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να το ξαναπώ αλλιώς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

ΥΓ2: Η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου Χρυσόγονου στον Πρωθυπουργό, ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.

Το χειρότερο είναι ότι το δημοψήφισμα στο ΝΑΙ θα αναγκάσει να συναθροιστούν δυστυχώς πάρα πολλοί πολέμιοι των πολιτικών του μνημονίου με βαριά καρδιά. Λυπηρότατο για όλους τους ανθρώπους που αμφισβητούν ή και αντιστρατεύονται ενεργά στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της ΕΕ.

ΥΓ3:
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΟΧΙ, ΕΤΟΙΜΗ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ...


Επειδή αναφέρεται στην πρόταση των θεσμών, κυκλοφορεί μάλλον από την άλλη μεριά αντίστοιχη σύγκριση των προτάσεων "θεσμών" και Ελληνικής κυβέρνησης, που ανεβάζω με κάθε επιφύλαξη γιατί μάλλον έχει λάθη ως προς τις προτάσεις των θεσμών - ιδίως ΦΠΑ (αν και εκεί υπήρχαν κάποιες αλλαγές Γιούνκερ που λέμε εμείς ότι δεν τις ξέραμε). Η πλήρης μεταφρασμένη πρόταση των θεσμών είναι εδώ :


ΥΓ4: Το άρθρο Κρούγκμαν υπέρ του ΟΧΙ (avgi.gr).
Κάποια σχόλια. Η Ελλάδα χρειάζεται αν μη τι άλλο την Ε.Ε. αν όχι την Ευρωζώνη για λόγους γεωπολιτικούς για τους οποίους μπήκαμε μετά την εθνική τραγωδία του 1974. Αυτούς ο Κρούγκμαν και πολλοί άλλοι τους αγνοούν ή κάνουν πως τους αγνοούν.
Δεύτερον, το να μας λέει ο Κρούγκμαν ότι τώρα με τις κλειστές τράπεζες και τους ελέγχους κεφαλαίου, τα είδατε όλα, τι φοβάστε, είναι επιχείρημα που μπορεί να σταθεί; Αλήθεια τα είδαμε όλα; Κούρεμα καταθέσεων, άτακτη χρεοκοπία, αλλαγή νομίσματος και την περίοδο της αλλαγής; Τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτά και άλλα συνεπακόλουθα; Και η χρονική διάρκεια που θα τα δούμε, δεν παίζει ρόλο άραγε;
Εγώ ο αδαής θα πω ότι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λες.

Αντίθετα με το Δημοψήφισμα, που δεν στέκεται σαν ερώτημα και σαν πρακτική τούτη τη χρονική συγκυρία, η προσφυγή στο ΔΕΕ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ίσως χρήζει μελέτης και σαφώς δεν είναι άτοπη (προτάθηκε στα πρόχειρα σαν τιτίβισμα από τον Υπουργό Εξωτερικών κο Κοτζιά), όταν όργανα της ΕΕ ζητούν από την Ελλάδα να σκοτώσει την εναπομείνασα οικονομία της και τον ανταγωνισμό της σε τομείς που έχει ακόμα δυνάμεις (Τουρισμός, Ναυτιλία, Αγροτική Οικονομία, Φαρμακοβιομηχανία) με την ψεύτικη και ύποπτη για εξυπηρέτηση συμφερόντων επίκληση ότι αυτά τα μέτρα θα τονώσουν δήθεν αυτήν την ανταγωνιστικότητα.
Και παράλληλα υπάρχει και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ζητούν να επιβάλλουν μέτρα, που θα αυξήσουν σφόδρα την ανθρωπιστική κρίση, που όλοι στην ΕΕ παραδέχονται ότι υπάρχει στη χώρα.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ. 

ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΟΧΙ (ΔΗΛΑΔΗ "ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ") ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΑΦΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ -ΔΙΟΤΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΌ ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΤΑ ΜΕΛΗ-  ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΙΣΩΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ -ΙΣΩΣ- ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ Ή ΟΧΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΟ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΙ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΤΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ... ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΤΕ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΥΡΙΟΙ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΥΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΡΙΣΚΟΥ ΔΙΧΩΣ ΩΦΕΛΕΙΑ.
ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ. 

ΥΓ5: Aναμενόμενο. Δήλωση ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ. Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

«Οι Έλληνες έχουν πάρει το μολύβι και γράφουν την καινούργια τους ιστορία. Κάποιοι όμως επιμένουν να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία προς τα πίσω. Μήπως και τους συναντήσουμε καθισμένους στις παλιές καρέκλες τους. Μήπως και ξαναπαίξουν τους παλιούς τους ρόλους. Έχουν στυλώσει τα πόδια τους τα κακομαθημένα της ιστορίας και υφαίνουν τον ιστό της χρεοκοπίας προκειμένου να ξαναγίνουν τα δουλάκια του Σόιμπλε».

Ναι γράφεται Ιστορία. Ιστορία γράφεται ούτως ή άλλως και για τα καλά και για τα κακά και θα κριθεί πολλά χρόνια μετά από τους επιστήμονες Ιστορικούς και θα υπάρχουν υπέρ και κατά γιατί έτσι γίνεται. Τώρα θα ήταν καλό οι περήφανοι Έλληνες, που πήγαν να υπηρετήσουν την Πατρίδα μετά από ...Προεδρική παρέμβαση... να μας συμβουλεύουν όλους τους άλλους αφού απαντήσουν για τις καταθέσεις 3 εκατομμυρίων Ευρώ, που κατηγορήθηκαν πως έβγαλαν εκτός Ελλάδας (express.gr).
Γιατί εμείς οι κοινοί θνητοί, δεν έχουμε τη δική τους "οικονομική σιγουριά" για να κρατήσουμε ψηλά την περηφάνια μας. Και να ξέρουν πως το θέλουμε περισσότερο από αυτούς.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ο Ελληνικός Λαός ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη

Ο έχων την πρόσφατη δεδηλωμένη, εφόσον δεν θέλει μια συμφωνία την απορρίπτει με την ισχύ της δεδηλωμένης, που έχει και καμιά ανάγκη δεν υφίσταται για δημοψήφισμα.
Δημοψήφισμα χρειάζεται αν έχεις αποδεχτεί μια συμφωνία με δύσκολα μέτρα αλλά που κρίνεις αναγκαία και θέλεις να ενισχύσεις την έγκριση, την αποδοχή και εφαρμογή της μέσω της άμεσης λαϊκής εντολής. Τότε υποστηρίζεις αυτό που φέρνεις σε δημοψήφισμα

Επίσης εφόσον έχεις υπογράψει πρόταση, που δεν αποδέχονται οι συνομιλητές σου, ζητώντας παράλογα πράγματα γιατί είναι κερδοσκόποι ή γκαγκστερ ή θέλουν να σε ωθήσουν σε έξοδο, τους την τρίβεις στη μούρη, τους λες ότι εγώ αυτά θα εφαρμόσω και θα πάω στη Βουλή μου να τα περάσω και εσείς εκτίθεστε με τα όσα ζητάτε. Και γυρνάς και προχωράς σε όσα πρότεινες ο ίδιος καταγγέλλοντας διεθνώς τους "γκάγκστερ".

Αλλά πως να περάσεις τι από τη Βουλή όταν προετοιμάζεσαι εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον για μη συμφωνία (πχ προετοιμασία διυλιστηρίων για την επάρκεια καυσίμων, αποθεματικά Περιφερειών, Δήμων και Ταμείων, μη πληρωμή ΔΝΤ).

Είναι λυπηρό ότι ο Ελληνικός Λαός είναι τούτες τις ώρες έρμαιο Σκύλλας και Χάρυβδης, δανειστών που "παίζουν" με την Ελληνική κρίση, αδιαφορώντας για την εγνωσμένη και αποδεδειγμένη αποτυχία πενταετών υφεσιακών μέτρων, που ζητούν μέτρα καταστροφής και των τελευταίων ενεργών οικονομικών τομέων της Ελληνικής οικονομίας και κυβέρνησης αδύναμων να πάρουν αποφάσεις και να κυνηγήσουν το εφικτό με βάση τις περιστάσεις κάτω από τις δεσμεύσεις ιδεοληψιών και εσωκομματικών φατριασμών. Παράλληλα ο Ελληνικός Λαός έχει την ατυχία να έχει αντιπολίτευση αναξιόπιστη, όσους κομματικά συνδέονται με τη δημιουργία της κρίσης.

Πολλές φορές λέγεται ότι ο λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν. Πιστεύω ότι ο Ελληνικός Λαός είχε εδώ και δεκαετίες και έχει Πολιτικό Προσωπικό, που έχει καταστρέψει τη χώρα, ανάξιο του Λαού αυτού.

ΥΓ: Πρωθυπουργός, που χασκογελάει απευθυνόμενος στον ΓΓ του ΚΚΕ και χαριεντίζεται λέγοντας "Είδατε, σας τη σκάσαμε. Λέγατε ότι θα φέρναμε Μνημόνιο και εμείς δεν φέραμε"...
Και αν βγει ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα τότε ακόμα δεν ξέρουμε αν θα μείνει στη θέση του να εφαρμόσει Μνημόνιο, Δεν μας το λέει...
Και δεν μας λέει που θα βρει τα 35 δις ως το 2020, που θα του έδινε σαν βοήθεια -όχι δάνειο- η Ευρώπη και τα σχετικά προνόμια της ποσοτικής χαλάρωσης; Και επίσης δεν μας λέει τι θα κάνει με το χρέος αν ψηφίσουμε όχι. Μονομερή διαγραφή ή όχι; Πως μας στέλνει να ψηφίσουμε στο Δημοψήφισμα; Με ποια στοιχεία;

ΥΓ2: Εγώ δεν έχω καμιά κομματική ταυτότητα και απλά όποτε γράφω για πολιτικά γράφω με βάση απλά και μόνον τις υποκειμενικές μου κρίσεις. Αυτά για να ξεκαθαρίσω ότι καμιά κομματική γραμμή και κομματική ωφέλεια ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ και ΑΦΟΡΑ.
Καθόλου σίγουρος δεν είμαι για όσους ψηφίζουμε όμως να μας αντιπροσωπεύουν ένθεν και εκείθεν κατά πόσον προηγούνται στις σκέψεις τους τα του κόμματος ή της Πατρίδας και της Κοινωνίας.

ΥΓ3: Προς τους Ευρωπαίους ηγέτες (οχι προς γελοίους κομμισάριους στυλ Τουσκ και Ντάινσεμπλουμ):
Αν θέλετε όντως τη μη χρεοκοπία και κατάρρευση της Ελλάδας και την παραμονή της στην Ευρώπη, τότε οφείλετε ΤΩΡΑ να δώσετε κάποια εχέγγυα για την απομείωση του χρέους. Ειδάλλως όσοι από σας χύνετε τώρα κροκοδείλια δάκρυα, ας μην το κάνετε και ας πάτε να απολογηθείτε μετά στις χώρες σας για τις όποιες οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες θα υποστείτε γιατί και σεις θα υποστείτε και το γνωρίζετε.

Συνέχεια απόψεων στη νέα ανάρτηση μου "Το άκαιρο δημοψήφισμα δεν λύνει το πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Άλλες λύσεις;"

Πατσατζόγλου και Διούδης στον Πανιώνιο

Για τρία χρόνια υπογράφει στον Πανιώνιο ο Χρήστος Πατσατζόγλου (δεξί μπακ) από τον Ηρακλή Ψαχνών.
Για ένα χρόνο δανεικός έρχεται και ο τερματοφύλακας Διούδης από τη Μπρυζ.