Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Η κλήρωση τέλειωσε τις προσδοκίες του κυπέλλου (;)

Κινδυνεύοντας να θεωρηθώ ηττοπαθής, μια πρώτη λογική θεώρηση της κλήρωσης του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, είναι ότι είναι άκρως ατυχής και τερματίζει εδώ τις όποιες προσδοκίες του Πανιωνίου για περαιτέρω πρόκριση στο συγκεκριμένο θεσμό.
Βέβαια κάποιος θα αντιτείνει ότι στην πρώτη κατάκτηση του κυπέλλου το 1979, ο Πανιώνιος πέρασε από όλα τα θηρία εκείνης της εποχής για να το κατακτήσει και πως ο θεσμός του κυπέλλου, είναι θεσμός εκπλήξεων.
Μακάρι αν και στο κάδρο πρέπει να βάλουμε και την κατάσταση της ομάδας, που αδυνατεί να ενισχυθεί και έχει σαφώς αποδυναμωθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Και εδώ βέβαια κάποιος μπορεί να αντιτείνει ότι και το 1979 και το 1998, που κατακτήσαμε το κύπελλο, η τότε ομάδα ήταν ένα βήμα από τον υποβιβασμό.

Η ελπίδα σίγουρα πεθαίνει τελευταία αλλά και οι τελευταίες συναντήσεις με τον ΠΑΟΚ, δεν ήσαν ενισχυτικές για αυτή την ελπίδα.

Στον αθλητισμό και ιδίως σε τέτοιες συναντήσεις όπως του ποδοσφαιρικού κυπέλλου, κατεβαίνεις χωρίς φόβο και πας για το καλύτερο δυνατό.  Εξάλλου αυτές οι νίκες του Δαυίδ απέναντι στο Γολιάθ, έκανε εμάς της γενιάς μου και της γενιάς του 1998, Πανιώνιους. Ας ελπίσουμε ως τότε να είμαστε με λιγότερα προβλήματα και διάθεση να παλέψουμε όπως παλιά.

Συλλυπητήρια για τον Αντώνη Λάνθιμο

Συλλυπητήρια στο σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για την απώλεια του πατέρα του Αντώνη. Εγώ τον Αντώνη Λάνθιμο, αν και δεν το αναφέρουν σήμερα πουθενά, πέρα από τη θητεία του στο μπάσκετ του Παγκρατίου, το θυμάμαι τη δεκαετία του 70 σαν συμπαίκτη του Δενδρινού, του Λαζαρίδη, του Μίσσα, του Παπαδάκη, του Παύλου, στον Πανιώνιο εκείνης της εποχής. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Χωρίς ενημερότητα (;)

Από ότι διαβάζω φαίνεται ότι η ΠΑΕ Πανιώνιος θα μείνει χωρίς ενημερότητα και χωρίς δικαίωμα μεταγραφών Ιανουαρίου και ο Ανδρούτσος δεν θα ενσωματωθεί στην ομάδα. Η όλη προσπάθεια θα είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για τα τρέχοντα έξοδα και με στόχο την αδειοδότηση και με βάση την υπαγωγή των χρεών στις 120 δόσεις τον επόμενο μήνα.
Τώρα δεν υπάρχει ποινή για τη μη ενημερότητα. Μόνον μη δυνατότητα μεταγραφών.
Αλλά ο προπονητής είπε σαφώς πως η ομάδα θέλει ενίσχυση. Με το υπάρχον κολοβό ρόστερ μπορεί να εξασφαλίσει τη σωτηρία της; Γιατί ειδάλλως θα είναι στο κενό η αδειοδότηση.
Ένα δικό μου ερώτημα είναι αν η μεταγραφή Μασούρα θα ζητηθεί να αντισταθμιστεί με περαιτέρω χρήματα εφόσον ανταλλάγματα δεν υπάρχουν. Ή τα ανταλλάγματα θα δοθούν το καλοκαίρι;


Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΣ 2-0. Πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου

Ο Πανιώνιος με γκολ του Ντουρμισάι με πέναλτι και του Σαραμαντά με ωραία ενέργεια μετά από πάσα του Μανθάτη, προκρίθηκε με 2-0 απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Πανιώνιος είχε με το Ντουρμισάι δοκάρι και ακυρωθέν γκολ στο Α μέρος. Γενικά διαχειρίστηκε καλά τον αγώνα.
Γιούχα στον Κεϊτά στην αρχή του ματς.

Η συμφωνία ...

Ένας περιληπτικός σχολιασμός και από μένα των όσων παρακολουθούμε σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών:

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι και ήταν πάντα μια κακή διαπραγματευτική τακτική από μέρους της Ελλάδας στο Μακεδονικό ζήτημα γιατί δεν μπορείς να προσδιορίσεις γεωγραφικά εθνότητα / υπηκοότητα και γλώσσα.
Αυτή η τακτική δεν ήταν βέβαια επινόηση Τσίπρα / Κοτζιά. Πρόσφατα το 2014, σε επίσημη ομιλία του στον ΟΗΕ την είχε προδιαγράψει ως πάγια Ελληνική θέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος μη κάνοντας μάλιστα καμία αναφορά στην ανάγκη συνταγματικών αλλαγών των γειτόνων.
Της ομιλίας αυτής είχε προηγηθεί επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Η συμφωνία αυτή γίνεται κάτω από διεθνή πίεση να κλείσει απαραιτήτως το ζήτημα λόγω συμφερόντων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Και όλα τα υπόλοιπα περί ανάγκης επίλυσης και δεν συμμαζεύεται είναι υποκρισίες, που εκφράζονται σαν δικαιολογίες εκ των υστέρων. Πολύ χειρότερα και πιο ζωτικά προβλήματα είχαμε να λύσουμε και να ασχοληθούμε. Η συγκυρία Ζάεφ θα είχε νόημα να αναφέρεται αν όντως η συμφωνία έγερνε ιδιαιτέρως προς το μέρος μας. Αλλά ούτε το Νέα-Μακεδονία πχ σαν όνομα δεν μπορούσε να περάσει, που όντως τελειώνει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, ούτε καν το Gorna Macedonia στα Σλαβικά. Απλά ήμασταν υποχρεωμένοι να λύσουμε το ζήτημα.

Αν οι συνταγματικές αλλαγές όντως θα αποσβέσουν σε βάθος χρόνου τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, θα το δείξει το μέλλον. Ποιες ρήτρες άραγε αποκλείουν αναθεωρήσεις στο μέλλον αυτών των αλλαγών από την πλευρά των Σκοπίων;

Το ζήτημα είναι όμως ότι έχοντας γίνει τα ως τώρα βήματα για αυτή την συμφωνία, αυτό δημιουργεί κάποια βάση ακόμα και αν δεν υπογραφεί. Η βάση για οποιεσδήποτε τυχόν μέλλουσες συζητήσεις σε μια τέτοια περίπτωση, δεν είναι πλέον δυνατόν να μην περιλαμβάνει τις τωρινές θέσεις που εμπεριέχει αυτή η προς επικύρωση συμφωνία. Η θεώρηση λοιπόν τείνει πια στο να μην μπορεί να επιτευχθεί πλέον παρά μόνον χειρότερο από αυτή την βάση.
Επίσης σημαντικό είναι ότι το βάρος της μη κύρωσης θα πέσει όλο στους δικούς μας ώμους.

Καλό είναι πέραν του θυμικού και της στάθμισης της συμφωνίας με σύγκριση με τους ιδεατούς στόχους, να λαμβάνουμε υπ' όψη μας όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται. Μην ξεχνάμε ότι το κρατίδιο των Σκοπίων είναι μέσα στις ορέξεις της "Μεγάλης" Αλβανίας, με 30% περίπου μειονότητα εκεί, ενώ και η Βουλγαρία θεωρεί τους Σκοπιανούς ως Βούλγαρους. Πιο επικίνδυνες και με υπέρτερο εθνικισμό και αλυτρωτισμό δυνάμεις, επιβουλεύονται ένα κρατίδιο, το οποίο η Ελλάδα με σωστή και ψύχραιμη τακτική, θα μπορούσε να το κρατήσει σαν φιλικά πλέον ιστάμενο αντίβαρο πιο επικίνδυνων εθνικισμών στην διακεκαυμένη περιοχή της γειτονιάς μας.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, οι κομματικοί μηχανισμοί έβαλαν συμφέροντα δικά τους και κομματικά παιχνίδια, πάνω από το συμφέρον της χώρας και οδηγούν σε διχασμό και ενδοσκόπηση.
Και δεν αναφέρομαι μόνον σε όποια τυχόν παιχνίδια παίζονται τώρα από αντιπολίτευση και συμπολίτευση αλλά στον τρόπο που διεξήχθη η διαπραγμάτευση εν κρυπτώ από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο και χωρίς καμιά προσπάθεια γενικής σύμπλευσης. Και αυτό έγινε τότε στα πλαίσια κομματικών σκοπιμοτήτων. Και δυστυχώς το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν προβλέπει ενεργό ρόλο του ρυθμιστού του Πολιτεύματος Προέδρου, που να του επέτρεπε για εθνικά θέματα να συγκαλεί σύνοδο πολιτικών αρχηγών και να διαμορφώνονται έτσι ουσιαστικές και συμφωνημένες από όλους εθνικές γραμμές. Αντ' αυτού είδαμε τον υπερβάλλοντα εγωισμό ενός νέου "Κίσινγκερ", κατά τη δική του θεώρηση του εαυτού του ως προς τις διπλωματικές του ικανότητες,  και την προσπάθεια να επιτευχθούν κομματικά ματ στην πολιτικάντικη εσωτερικής κατανάλωσης σκακιέρα, που εξασφαλίζει την πολυπόθητη εξουσία και τις καρέκλες. Και τη σκοπιμότητα για την ευημερία παρατάξεων αντί της χώρας.

Και η δράση φέρνει αντίδραση και το ένα φέρνει το άλλο και παρακολουθούμε τα τρέχοντα διχαστικά δρώμενα ένθεν και εκείθεν και τον αποπροσανατολισμό πολιτικών και λαού από πολύ σοβαρά προβλήματα, που συνεχίζουν να υπάρχουν και να μας υπονομεύουν.

Η θεώρησή μου είναι ότι η πιθανόν όχι ιδιαιτέρως καλή αυτή συμφωνία (και με μελλοντικά ρίσκα) να χρειάζεται τώρα να κυρωθεί και να φύγει από το πολιτικό σκηνικό γιατί η μη κύρωσή της πλέον μόνον χειρότερα δεινά επιφυλάσσει και στο συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα και βέβαια φέρνει τη χώρα πίσω σε όλα τα άλλα σημαντικά, που χρειάζεται να γίνουν (αν και πολύ αμφιβάλλω ότι το εγχώριο πολιτικό δυναμικό είναι σε θέση να τα κάνει). Και τέλος ας σταματήσουμε να δίνουμε τροφή στα άκρα. Από τα άκρα μόνον γκρέμισμα μπορεί κανείς να περιμένει και η κοινωνία χρειάζεται κτίσιμο και όχι κατεδάφιση των όποιων ελάχιστων έχουν μείνει όρθια ακόμα.

ΥΓ: Δυστυχώς οι απλουστεύσεις δημιουργούν παρεξηγήσεις. Το σύνθημα "η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική" είναι μια λαϊκίστικη υπεραπλούστευση και μείγμα πατριδοκαπηλίας κάποιων, που βλέπουν πεδίο ευρύ στο ζήτημα για ίδια συμφέροντα πέραν της φιλοπατρίας ή του ιστορικού δικαίου.
Το ορθό είναι ότι "το όνομα Μακεδονία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ".  Το ορθό είναι ότι ιστορικά δεν υπήρξε Μακεδονική Εθνότητα, παρά μόνον σαν μεθύστερο επιχείρημα των απογόνων της φράξιας των Αυτονομιστών του Ίλιντεν (φράξιας και μόνον μια που υπήρχαν και οι Ενωτικοί, υποστηρίζοντες την προσχώρηση στη Βουλγαρία).
Το ότι περαιτέρω δίνει λαβές σε διάφορους να αποκτήσουν επιχειρήματα. Και κυρίως αυτούς με το διαστρεβλωμένο στο μυαλό τους διεθνισμό, που φθάνουν στα άκρα μόνον έναντι του εγχώριου εθνικισμού και κάνουν τα στραβά μάτια στα αντίστοιχα φαινόμενα της αλλοδαπής ακόμα και αν στρέφονται εναντίον της χώρας τους.
Και βέβαια όσο κάποιος αντικειμενικά μπορεί να ψέξει όσους υπεραπλουστεύουν συνθηματολογώντας και καπηλεύονται τη φιλοπατρία, άλλο τόσο πρέπει να ψέξει εκείνους που χρησιμοποιούν με κομματικά γυαλιά την Ιστορική επιστήμη από την απέναντι όχθη της σύγκρουσης για τη συμφωνία.
Κύριοι Βουλευτές, λοιπόν, που αναζητείτε ιστορικά στοιχεία για να αποδείξετε στις ομιλίες σας στη Βουλή, όχι ότι η Μακεδονία πριν τους Βαλκανικούς πολέμους εκατοικείτο από πολλούς λαούς, γεγονός αναμφισβήτητο ιστορικά, αλλά ότι οι Έλληνες ήταν η μειοψηφία, παρακαλείστε να μην χρησιμοποιείτε βουλγαρικές και σερβικές πηγές μόνον, μια που υπάρχουν και Ελληνικές και Οθωμανικές και ξένων περιηγητών αντίστοιχες και σε καμιά δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει ασφαλώς περί πλειοψηφίας. Και βέβαια σε καμιά πηγή εκείνων των χρόνων, δεν γίνεται φανερό το της ύπαρξης ξεχωριστής Μακεδονικής εθνότητας. Ακόμα και η εξέγερση του Ίλιντεν το 1903 με το "η Μακεδονία για τους Μακεδόνες" χρησιμοποιούσε περισσότερο τον όρο σαν γεωγραφικά ενωτικό των Σλαβομακεδόνων, Σλαβόφωνων και Βλάχων κατοίκων της περιοχής, που εξεγέρθηκαν Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε ιστορικά επιστημονικά στοιχεία, κάντε το σωστά και αντικειμενικά με όση αντικειμενικότητα σας αφήνει να έχετε η πολιτική σας σκοπιμότητα.
Δυστυχώς η ημιμάθεια, που είναι χειρότερη της αμάθειας, και από τις δυο πλευρές, υποδαυλίζει και τους τυφλούς φανατισμούς και τις ιστορικές παραχαράξεις.

Σήμερα κύπελλο με ΠΑΣ στις 3:00 (πολύ κακή ώρα)

Σήμερα στις 3:00 παίζει τη ρεβάνς του κυπέλλου με ΠΑΣ ο Πανιώνιος. Με Κεϊτά και χωρίς Κότνικ. Ο Σπιριντόνοβιτς μάλλον μας τέλειωσε και μπήκε στην άκρη. Η ώρα είναι πολύ κακή για την προσέλευση του κόσμου σε εργάσιμη μέρα.
Όποιος μπορεί ας πάει να συνδράμει την προσπάθεια. Θα είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ψυχολογία της ομάδας, που με όσα γίνονται, δεν είναι και στα καλύτερα της.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ιδεολογικές "προτεραιότητες"

Αναρωτιόντουσαν Αμυράς και Μαλέλης σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή που συναντήθηκαν αν πρέπει πρώτα να φροντίσουμε για κοινωνικό κράτος και μετά για ανάπτυξη ή το αντίθετο. Είδατε μέσα στους καπνούς και τις φωτιές του συλλαλητηρίου και του περιβάλλοντος, που υπάρχει λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, οι "πολιτικοί" μας έχουν και "ιδεολογικές" αναζητήσεις.
Ποιο κοινωνικό κράτος μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς οικονομική επιφάνεια να το στηρίζει; Ποια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και για ποιους με πολίτες-σκλάβους, έρμαια οικονομικών συμφερόντων - φορέων της ανάπτυξης; Η παράλληλη,σταδιακή και νοικοκυρεμένη δράση για ανάπτυξη και κτίσιμο κοινωνικού κράτους είναι εκ των ουκ άνευ και τα ψεύτικα διλήμματα επιλογής τέτοιων προτεραιοτήτων είναι απλά για να συζητάμε σοσιαλίζοντες και φιλελευθερίζοντες στης χώρας τη μαύρη ράχη, που αναζητά επιτέλους ένα σχέδιο για να υπάρξει ένα κράτος πολιτών χωρίς αγκυλώσεις σε συμφέροντα ή ιδεοληψίες. Μια τάξη και ένα σύστημα με μέριμνα για τον απλό άνθρωπο χρειαζόμαστε και λιγότερη αγάπη για τις "καρέκλες" και τα κόμματα και περισσότερη για την κοινωνία.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ναυάγιο στην Κύμη και πορεία αβεβαιότητας στο ποδόσφαιρο

Με την Κύμη παίζαμε. Ένα απο τα ντερμπι σωτηρίας. Η ομάδα μας όμως είναι άναρχη και δεν μπορεί να πάρει νίκες με τον τρόπο που παίζει. Προσωπικά όσο και αν συμπαθώ τον Οικονόμου, δεν πιστεύω πια ότι μπορεί να τη βοηθήσει από τον πάγκο. Επίσης οι παίκτες που προστέθηκαν, δεν μπορούν να κάνουν τη θετική διαφορά. Πολύ δύσκολα έτσι όπως είμαστε τώρα, θα μπορέσουμε να σωθούμε

Στο ποδόσφαιρο, αν συγκρίνουμε το ρόστερ που έπαιζε στην Τούμπα με αυτό του πρώτου γύρου, θα καταλάβουμε πόσο αποδυναμωμένοι είμαστε. Ο αποχωρήσας από τη διοίκηση Νίκος Ζαμάνης λέει πως η περίσταση επιτάσσει σιωπή καο ο Δάρας δίνει αισιοδοξία ότι θα ξεπερασουμε τις δυσκολίες. Οι τελευταίες είναι διοικητικές, οικονομικές και αγωνιστικές και βέβαια οι δυο πρώτες συνεπάγονται τις τελευταίες.