Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

To "Διεθνές Δίκαιο" του Τούρκου Υπουργού

Ο Ομέρ Τσελίκ είναι υπουργός Ευρωπαίκών υποθέσεων της Τουρκίας. Δηλώνει λοιπόν για την υπόθεση της απελευθέρωσης με περιοριστικούς όρους του Τούρκου στρατιωτικού από το ΣΤΕ:

"...απέναντι σε αυτή την εικόνα κανείς δεν πρέπει να μας μιλά για δικαιοσύνη. Αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα δικαιοσύνης. Το διεθνές δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατάει το δίκαιο για να προστατεύσει πραξικοπηματίες. Το δίκαιο έχει γίνει όμηρός της για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες."

Ώστε λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο θα θεωρούσε σωστό να γυρίσουν στη Σοβιετική Ένωση, όσους έφυγαν εκδιωκόμενοι από το καθεστώς μετά τη Σοβιετική Επανάσταση (για να πάνε προφανώς στα Γκουλάγκ της Σιβηρίας). Το ίδιο θα επέβαλε λοιπόν το κατά Τσελίκ Διεθνές Δίκαιο για τους εχθρούς του Ναζιστικού καθεστώτος που αναγκαζόντουσαν να φύγουν από τη Γερμανία του Χίτλερ. Θα τους έστελνε πίσω στη Γερμανία να τους βάλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θαλάμους αερίων.

Ας μην πάμε όμως σε ακραία παραδείγματα. Μια αναφορά λοιπόν στο Διεθνές Δίκαιο για το άσυλο (στα Αγγλικά) από τους NY Times:

"According to international law, if a person merits asylum by showing she has a ‘‘well-­founded fear of being persecuted’’ based on race, nationality, religion, political opinion or membership in a particular social group, she is no longer a migrant, who can be sent away at any time. She must be recognized as a refugee, with a right to be protected for as long as it is unsafe to return home."

Προφανώς ο Υπουργός "Ευρωπαϊκών" Υποθέσεων της Τουρκίας γνωρίζει κάποιο άλλο Διεθνές Δίκαιο. Άραγε στέλνει πίσω στον Άσαντ τους φυγάδες της Συριακής Αντιπολίτευσης, που περνάνε στην Τουρκία;

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση στην οποία η προσπάθεια για να κρατηθούν οι Διεθνείς αξίες Δικαίου, χρησιμοποιείται από την Τουρκία σαν η αφορμή που πιθανόν ζητάει για να δικαιολογήσει προκλήσεις εις βάρος της και πάνω σε αυτές τις δήθεν προκλήσεις να δικαιολογήσει ίσως μετά άλλες αντιδράσεις της. Με στόχους βέβαια στο βάθος που συνάδουν στη διαχρονικά ιμπεριαλιστική της τακτική.
Και πάλι η μόνη ενδεδειγμένη αντίδραση της Ελλάδας είναι η τεκμηρίωση πάνω σε διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Σθεναρά, καθαρά και χωρίς δισταγμούς και άχρηστες δηλώσεις που να ακολουθούν τον μεγαλοιδεατισμό των Τούρκων. Με τον προβοκάτορα δεν βρίσκεις άκρη με το να τον αποκαλείς προβοκάτορα και να τον χαρακτηρίζεις αλλά με το να αποδεικνύεις τις προβοκάτσιες.

ΥΓ: Ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου από αυτούς που κατηγορούνταν ότι έκαναν λαθρεμπορίες με τους Τζιχαντιστές; Εν πάση περιπτώσει όλοι δικαιούνται να ερμηνεύουν αλλά η σημασία και η έννοια αυτού που ερμηνεύουν, δεν αλλάζει με βάση τις ερμηνείες τους.

YΓ2: Τον Ιούλιο του 1997, μετά την κρίση των Ιμίων, η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραψε διμερή συμφωνία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με την κυβέρνηση Ντεμιρέλ. Αυτή ήταν μια συμφωνία "μια στο καρφί και μια στο πέταλο"... ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις.
Και να σεβαστούμε τις Διεθνείς συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο και να σεβαστούμε ... τα ζωτικά συμφέροντα (...).
Προς τιμήν του, μόνον το ΚΚΕ είχε επισημάνει τους κινδύνους της επαμφοτερίζουσας διφορούμενης εκείνης συμφωνίας.

Λαύριο: Να μην εκπέσει η ποινή του Πανιωνίου

Το Λαύριο με το δικηγόρο του, ζήτησε από το ΑΣΕΑΔ να μην εκπέσει η τιμωρία του Πανιωνίου στο μπάσκετ (ebasket.gr).

Τέτοιο μαζικό μένος εναντίον μιας ομάδας, σπάνια έχει υπάρξει στα ιστορικά δεδομένα του πρωταθλήματος μπάσκετ για να μην συμπεριλάβω και άλλα σπορ.
Θεωρώ ιδιαιτέρως δύσκολο να μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, που πιθανολογώ πως θα συνεχιστεί ενδοαγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.

Πάρα πολλοί το Φθινόπωρο, ήθελαν τον Πανιώνιο στην Α1, γιατί τον θεωρούσαν το εύκολο θύμα, που θα υποβιβαζόταν με τα χέρια κάτω. Κάπου αυτό δεν τους βγήκε έτσι και προσπαθούν Μακιαβελικά να πετύχουν εκείνο που πίστευαν εύκολο και άνευ κόπου.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Συνθήκη των Παρισίων και όχι της Λωζάνης όσο αφορά τα Δωδεκάνησα

Επειδή περιέργως ακολουθούμε τη ρητορική του Τουρκικού ψυχολογικού πολέμου, που επιδιώκει τη δήθεν επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης (που πριν και χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καν Τουρκία), καλό είναι να διευκρινίζουμε ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν αφορά τα Δωδεκάνησα σε τίποτα. Τα νησιά αυτά ήταν τότε υπό Ιταλική κατοχή και ο Μουσολίνι δεν δέχτηκε καν να συζητήσει με Τουρκία ή Ελλάδα επ' αυτών.
Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων το 1947 ως νικήτριας χώρας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (εκεί που η Τουρκία του Κεμάλ, που ήταν το πρότυπο ηγέτου κατά το Χίτλερ, εποίησε την νήσσαν):

«Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Μήπως θέλει να επικαιροποιήσει και αυτή τη διεθνή συνθήκη ο Ερντογάν και οι λοιποί γείτονες ισλαμοφασίστες;

Μάλιστα αν κάποιος πρέπει να έχει διεκδικήσεις επί βραχονησίδων, που παράτυπα κατέχει η Τουρκία, αυτή είναι η Ελλάδα (δείτε στο tribune.gr).

Είναι να απορεί κανείς με τους χειρισμούς και τις απαντήσεις του ανύπαρκτου στα Ελληνοτουρκικά υπουργείου εξωτερικών της χώρας, που έχει εσχάτως μετατραπεί σε υπουργείου που ασχολείται κατ' ουσίαν και αποκλειστικότητα με το Ελληνοσκοπιανό ζήτημα και στα Ελληνοτουρκικά απαντούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Μαξίμου, ο υπουργός Αμύνης και εν γένει όχι ιδιαίτερα οι καθ' ύλην αρμόδιοι.

Η Τουρκία όταν αναφέρεται σε Τουρκική κυριαρχία στα Ίμια, και μάλιστα κατηγορώντας ανενδοίαστα την Ε.Ε. για τη στάση της, θα έπρεπε να ανέφερε και σε ποια διεθνή συνθήκη στηρίζει αυτή την κυριαρχία της. Επειδή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εκτοξεύει πυροτεχνήματα στα οποία τα Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να απαντά με τεκμηριωμένες με βάση των διεθνών συνθηκών απαντήσεις. Τα άλλα για γιαταγάνια, γιουρούσια, κολοκοτρωναίους και δεν συμμαζεύεται είναι νερό στο μύλο των νεο-οθωμανών και ισλαμοφασιστών της γείτονος και εν γένει του διαχρονικά ιμπεριαλιστικού τουρκικού γίγνεσθαι.

Αξιοπρεπής προσπάθεια

Ο Πανιώνιος έκανε μια ακόμα αξιοπρεπή προσπάθεια απέναντι στον ΠΑΟΚ και με βάση και τις ελλείψεις του και για 68 λεπτά έμεινε σε μια σχετική τροχιά κάποιας ελπίδας διεκδίκησης της πρόκρισης.
Δυστυχώς χάσαμε και το Μακρύλλο τώρα για τη δύσκολη συνέχεια. Πάντως οι παίκτες έδειξαν αν μη τι άλλο, να σέβονται εαυτούς και ομάδα.

ΥΓ: Μήπως να ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι σχετικά με το Μπραχίμι; Κάπως δείχνει καλύτερο πρόσωπο.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Δύσκολοι δρόμοι σε μπάσκετ και μάλλον ανέφικτοι για φέτος σε ποδόσφαιρο και με ερωτηματικά για το αύριο

Στο μπάσκετ, ο Πανιώνιος, μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση και με διαιτησία, που στάθηκε εμπόδιο για κάτι καλύτερο, έχασε όχι μόνον αξιοπρεπώς αλλά και αξιόμαχα ως το τέλος από τον Ολυμπιακό.
Ο Προμηθέας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και νίκησε τον Κόροιβο.
Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν είναι εύκολα σε τρία εναπομείναντα πολύ δύσκολα ματς. Η αντιμετώπιση του Πανιωνίου ως τώρα δείχνει ότι δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνον τους αντιπάλους του.
Ψυχραιμία σε συνδυασμό με πάθος για 100% απόδοση απαιτείται για να επιτευχθεί η σωτηρία.

Στο ποδόσφαιρο, με ένα γκολ χάρισμα και ένα οφσάιντ, έχασε ο Πανιώνιος από τον ΠΑΟΚ αν και δεν έπαιξε άσχημα σε γενικές γραμμές και αν σκεφθούμε και τι απουσίες έχει. Βαθμολογικά, έμεινε πολύ πίσω από την Ξάνθη και ο στόχος της 5ης θέσης μοιάζει μόνον μαθηματικός πια αλλά το ζητούμενο νομίζω πως θα πρέπει να είναι να τερματίσει όσο πιο ψηλά μπορεί (τώρα τον έπιασε και ο Λεβαδειακός) και να παίξει όσο καλύτερα μπορεί.
Όλα δείχνουν ότι ο φετινός Πανιώνιος δεν θα υπάρχει του χρόνου αφού έχει δημοσιοποιηθεί η διάθεση για ριζικές αλλαγές.
Τα δύσκολα δείχνουν να είναι μπροστά και να μην αφορούν το φετινό πρωτάθλημα.