Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πανιώνιος - Κηπουρός 0-0


Παίζοντας καλή μπάλα με τη χειρότερη ομάδα της κατηγορίας, σε σύγκριση με όσες έχουμε δει στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος δεν ευτύχησε να πάρει τους βαθμούς της νίκης που θα του έδιναν ανάσες σωτηρίας. Χάνοντας πάμπολλες ευκαιρίες και από αστοχία και από την εξαιρετική απόδοση του αντίπαλου τερματοφύλακα Κηπουρού, έμεινε στο 0.

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί και για τον Πανιώνιο έδειξε ότι δεν θα είναι τόσο καλή αφού στο 2' ο Πανιώνιος έχασε την πλέον κλασσική ευκαιρία όλου του αγώνα με τον Κούτσι, που σε τρύπα μπαλιά του Σάμαρη βγήκε σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Κηπουρό και πλάσαρε αδικαιολόγητα αδύναμα πάνω του. Αν είχε μπει αυτό το γκολ, το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς άλλο γιατί ο ΠΑΣ σε καμιά περίπτωση δεν έδειξε να πατάει καλά στον αγωνιστικό χώρο και το μόνο προσανατολισμό που είχε το παιχνίδι ήταν απλά να καταστρέφει αυτό του Πανιωνίου.

Σωρεία ευκαιριών κυρίως στο Β' μέρος για τον Πανιώνιο, που καμιά δεν βρήκε τα δίχτυα. Ακόμα και στη λήξη υπήρξε ευκαιρία να αλλάξει το σκορ αλλά και πάλι η μπάλα βγήκε λίγο άουτ.

Στο B' μέρος ο Μάντζιος αποφάσισε να απαλλάξει τους φιλάθλους των κυανερύθρων από το βασανιστήριο να βλέπουν τον Πετκάκη να κάνει λάθη επί λαθών και να μην σταυρώνει κοντρόλ και έφερε δεξιά τον Κούρντι. Η αλλαγή ανέβασε πάρα πολύ την απόδοση της ομάδας, όπως και η είσοδος του Μενδρινού, που κατά τη γνώμη μου έκανε το πρώτο ικανοποιητικό ματς με τον Πανιώνιο.
Μέτριος ο Αράζ, που ήταν με προσπάθειες και κάπως κινητικός στο Α μέρος αλλά κατέρρευσε και απογοήτευσε στην επανάληψη. Κορυφαίος ο Ρόκας, καλός και πάλι ο Πιερ και κάπως ανεβασμένος σε σχέση με τα τελευταία ματς ο Σκέμπρι αλλά σταμάτησε και αυτός πάνω στον Κηπουρό.
Ο Σιδεράκης έσωσε την παρτίδα με κορύφαια απόκρουση με πλονζόν στη μόνη σημαντική στιγμή του ΠΑΣ, την κεφαλιά του Βίλα στο 77 και γενικά όσο περνάει ο καιρός εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη. Μοιραίος ο φιλότιμος Κούτσι που παρά τις συγκινητικές του προσπάθειες, μας έκανε σήμερα να αναπολήσουμε με νοσταλγία την περυσινή εκτελεστική δεινότητα Μήτρογλου. Κρίμα για τον Αντούνιες που δεν έχει φυσική κατάσταση γιατί έχει φοβερά στημένα, όπως το έτοιμο γκολ που έδωσε σε κτύπημα φάουλ από τα δεξιά στο 84' σε Κούτσι και Σιόβα (που δυστυχώς δεν τον εκμεταλλεύτηκαν).

Συμπερασματικά, χάσαμε δυο βαθμούς που μπορούν να στοιχίσουν ακριβά αλλά πρέπει να μην τα περιμένουμε όλα στην έδρα μας και να κερδίσουμε επιτέλους κάποιους βαθμούς εκτός. Ίσως κερδίσαμε απ' αυτό το παιχνίδι τον Μενδρινό, που έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει κάτι. Το να απογοητευτούμε ή να γκρινιάξουμε δεν μας ωφελεί και δεν είναι δίκαιο γιατί καλά παίξαμε άσχετα που γκολ δεν βάλαμε. Τα γκολ μετρούν δυστυχώς...

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Σιδεράκης, Πετκάκης (46' Μενδρινός), Σιόβας, Κούρντι, Πιερ, Ρόκας, Σάμαρης, Όμο, Αμπντουλάγιεφ (69' Αντούνες), Κούτσι, Σκέμπρι (81' Ντιμπαλά).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Κηπουρός, Μιχαήλ, Κώτσιος, Ντάσιος, Ανδράλας (69' Μπακαγιόκο), Ζαραδούκας (27' λ.τρ. Βάντερσον), Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Μπεσέρα (65' Σκούφαλης), Βίλα, Ζαμπρέλα.

ΥΓ: Εύχομαι στο Ζαραδούκα να ξεπεράσει γρήγορα τον τραυματισμό του. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να χάνεται η προσπάθεια ενός ποδοσφαιριστή σε πολλούς αγώνες και προπονήσεις μέσα σε μια φάση τραυματισμού. Ας ελπίσουμε ότι ο παίκτης θα το ξεπεράσει.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ  μαθαίνω ότι ο ποδοσφαιριστής έπαθε ρήξη χιαστών και χάνει τη χρονιά και την ευκαιρία να παίξει στο Γιούρο. Το κλάμα του στην έξοδο ήταν σπαρακτικό και πραγματικά πιστεύω ότι ευχές όλων των φιλάθλων είναι αν μη τι άλλο να επανέλθει ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ και καλύτερος από πριν. Και να του ξαναδοθεί η ευκαιρία που έχασε. Η ειρωνία της τύχης ήταν ότι ο παίκτης ήταν πολύ πιθανόν το Γενάρη να κατέληγε δανεικός στον Πανιώνιο αντί στον ΠΑΣ και εν τέλει "τέλειωσε" τη χρονιά στον αγώνα μεταξύ των ομάδων στις οποίες αναζήτησε την ευκαιρία να παίξει για να προλάβει τη συμμετοχή του με την Εθνική στο Γιούρο.

ΥΓ2: Μέσα σε διάφορα ευτράπελα που άκουσα να λέγονται για να παρηγορηθούμε για τα όσα βλέπαμε να χάνουν οι παίκτες του Πανιωνίου στο γήπεδο, ήταν και το ότι ο προπονητής του ΠΑΣ ο Αναστασιάδης, γνωστός πιστός και για πολλούς θρησκόληπτος, έχει πάρει την ευχή του ...Εφραίμ...
Πάντως είναι πλήρης ειλικρίνειας ο προπονητής του ΠΑΣ και πρέπει να τον επαινέσουμε γι' αυτό. Ιδού η δήλωσή του:

"Ο Πανιώνιος είχε την καθολική υπεροχή και με εξαίρεση μία φάση που κάναμε στο δεύτερο μέρος, όλες οι άλλες ευκαιρίες ήταν του Πανιωνίου"

ΥΓ3: Κλαυσίγελο προκαλεί το γεγονός ότι οι Πάνθηρες δεν ασχολούνταν με τους Γιαννιώτες και φώναζαν το γνωστό σύνθημα για τη Βουλή, επηρεασμένοι απ' όσα συμβαίνουν και οι οργανωμένοι του ΠΑΣ απαντούσαν με φανατισμό ... με το σύνθημα με σεξουαλικό περιεχόμενο ενάντια στον Πανιώνιο... Τι να πει κανείς. Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα...

ΥΓ4: Όχι άλλο Πετκάκη... Μια χαρά έπαιξε εκεί στα δεξιά της άμυνας ο Κούρντι.

Αποστολή Πανιωνίου για το ματς με τα Γιάννενα

Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Μπούζας, Αυλωνίτης, ο Σταυροθανασόπουλος που ξεπέρασε την ίωση, αλλά ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και οι Μιλοβάνοβιτς, Οκόγιε, Δρόσος, Σαμαρόπουλος, Γκέζος, Ανέστης, οι οποίοι και θα κάνουν προπόνηση το Σάββατο το πρωί.

Οι Κούρος, Κλης, Σμυρλής, Σταματής θα ενισχύσουν την ομάδα Κ20 στο αντίστοιχο παιχνίδι.

Ετσι την αποστολή αποτελούν οι εξής:

Σιδεράκης, Πόγκασιτς, Ομο, Κουλουχέρης, Σιόβας, Κούρντι, Πετκάκης, Πιέρ, Αντούνιες, Ρόκας, Ρόβας, Μενδρινός, Γουνδουλάκης, Σάμαρης, Ντούνης, Αμπντουλάγιεφ, Κούτσι, Ντιμπαλά, Σκέμπρι.

Σημειώνω ότι ο μόνος από τους θεωρούμενους "νέους" είναι πλέον ο Κούρντι. Επίσης από την ομάδα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα (βγάζω έξω τις "προσθήκες" Ρόκα και Σκέμπρι") έχουμε σε αυτή την δεκαοκτάδα, οκτώ.

Επίσης σημειώνω ότι το ψιλόβροχο που πέφτει που και που, δεν είναι αιτία για να μην έρθει κόσμος να ενισχύσει την ομάδα σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της. Και το κρύο έχει υποχωρήσει αρκετά. Ας συμπαρασταθούμε όσοι μπορούμε πιο πολλοί σε κάτι που αγαπάμε, να μείνει όρθιο μέσα στην κοινωνική καταιγίδα που μας κτυπάει.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν μπορούν να πετύχουν τα νέα μέτρα

Τα μέτρα των νέων περικοπών και της μείωσης των μισθών έρχονται να προστεθούν στα υπάρχοντα φορομπηχτικά οριζόντια μέτρα του πρώτου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Τα φοροεισπραχτικά μέτρα  ακόμα και εκείνα που έχουν κάπως προσωρινό χαρακτήρα, θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιθανότατα ακόμα και όταν γίνουν οι αντίστοιχες διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούνται από τους δανειστές γιατί αποτελούν δομικό στοιχείο των πόρων που απαιτούν τα μνημόνια για τη δανειοδότηση της χώρας. Πως μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη όταν αυτά τα μέτρα κρατούν την ύφεση υψηλή; Ποιος θα έρθει να επενδύσει με φορολογίες υψηλές επί της κερδοφορίας, έκτακτες εισφορές, πανάκριβο ρεύμα λόγω φόρων, ΦΠΑ στα ύψη που να αποτρέπει τη ζήτηση των προϊόντων; Και αυτά δεν μπορούν να αποσυρθούν και να αναταχθούν με τις διαρθρωτικές αλλαγές γιατί αποτελεί συστατικό της εξεύρεσης των πόρων που απαιτούν τα μνημόνια. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή που αποδεικνύει ότι η προοπτική επιτυχίας αυτών των πολιτικών υποσκάπτεται από τις ίδιες αυτές τις πολιτικές και τον αχταρμά τους, που δεν ακολουθεί κανένα μοντέλο και καμιά οικονομική θεωρία στο σύνολό του.
Προσπαθώντας να πολεμήσουν δημοσιονομικό έλλειμμα, χρέος, κρατική ανεπάρκεια και δυσκαμψία θεσμών  όλα ταυτόχρονα, σπασμωδικά και χωρίς προτεραίοτητες, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στην αποτυχία, παράλληλα και με τον αρνητικό παράγοντα της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας αλλά και την αργή και δύσκαμπτη οργάνωση της ίδιας της εποπτεύουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανεπάρκεια και των Ευρωπαίων ηγετών εν συνόλω (γιατί κακά τα ψέματα εκτός της Ελλάδας, που κορόιδευε χασκογελώντας ο κος Ντράκι σαν "ιδιάζουσα" περίπτωση σε όλα (αλήθεια είναι στάση και συμπεριφορά υπεύθυνου Ευρωπαίου αρχιτραπεζίτη αυτή; Μετά τους φταίνε οι κερδοσκόποι;), δεν βλέπω και η υπόλοιπη Ευρώπη να πορεύεται το δρόμο της επιτυχίας και της ανάκαμψης).

ΥΓ: Αλήθεια πόσο καιρό έχετε να ακούσεται τον όρο "εταίροι"; Έχει πια πλήρως αντικατασταθεί με τον όρο "δανειστές". Είμαστε απλά ένα ζόμπι μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον βαριά άρρωστο στην εντατική, στους συγγενείς του πολλές φορές ο θάνατος φαίνεται σαν λύτρωση. Στην περίπτωσή μας προς το παρόν δεν μας αφήνουν να πεθάνουμε αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να  έχουμε ελπίδα να βγούμε κάποτε από την εντατική και όχι απλά να βασανιζόμαστε με προδιαγεγραμένο το τέλος μας.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Προπονητής του Παναιτωλικού ο Τάκης Λεμονής

Ο τέως προπονητής του Πανιωνίου Τάκης Λεμονής αναλαμβάνει τις τύχες του Παναιτωλικού. Δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα στο γήπεδο γιατί ο Πανιώνιος έχει ήδη αντιμετωπίσει την ομάδα του Αγρινίου στο Β' Γύρο. Θα είναι όμως άμεσος αντίπαλος στην κούρσα για τη σωτηρία. Ο Σιρ Τάκης λοιπόν βρήκε μια ομάδα που έχει μεγαλομέτοχο, τον κο Κωστούλα και που θεωρείται οικονομικά άνετη σε αυτή τη φάση. Βέβαια το να παίρνεις σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο την τεχνική ηγεσία μιας ομάδας, σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσφέρεις πολλά πρακτικά, πέραν της διαφοροποίησης της ψυχολογίας και μικρορυθμίσεων, που αν η δουλειά του προηγούμενου δεν ήταν χάλια, ίσως αναδείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο, που δεν μπορούσε να βγει στην επιφάνεια. Ο Λεμονής έχει λοιπόν την ευκαιρία να δουλέψει χωρίς τα προβλήματα για τα οποία παραπονιόταν στον Πανιώνιο.

Προσωπικά δεν έχω το "μεγαλείο" του  χαρακτήρα ώστε να ευχηθώ καλή επιτυχία στον προπονητή μιας αντιπάλου ομάδας σε έναν αγώνα που ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου. Έχει όμως ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι μπορεί να πετύχει ο Λεμονής στη νέα του ομάδα υπό συνθήκες εργασίας που θεωρούνται απρόσκοπτες τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα. Να θυμίσω ότι πέρυσι στο Β' Γύρο ο Λεμονής αναδείχτηκε με τον Πανιώνιο κορυφαίος κόουτς κάνοντας με μια ομάδα που ήταν στο χείλος του γκρεμού, πορεία πρωταθλητισμού. Παρέα όμως με το Μήτρογλου και τη ρέντα του στο σκοράρισμα.

Ενδιαφέρον θα είναι και να γίνουν γνωστοί οι όροι της συνεργασίας του προπονητή με το Αγρίνιο. Άραγε το κασέ του είναι το ίδιο υψηλό με αυτό που είχε στον Πανιώνιο του κου Βεντούρη; Άραγε το τεχνικό τιμ είναι το ίδιο πολυπληθές και με υψηλό συμβόλαιο και αυτό όπως στη Νέα Σμύρνη; Βέβαια στο Αγρίνιο ίσως τους παίρνει για "πολυτέλειες" και έχοντας ξοδέψει ήδη αρκετά λεφτά, πιθανόν να μην φείδονται να σιγουρέψουν τα όσα ξόδεψαν. Είδες Σερ; Κάτι σου έδωσε εν τέλει ο Πανιώνιος; Γιατί ο κος Κωστούλας προφανώς πάνω από τίτλους με Ολυμπιακό και Ομόνοια πιθανότατα μετράει στην πρόσληψή σου, την επιτυχία σου να σώσεις τον καταδικασμένο Πανιώνιο... Γιατί αυτός είναι ο στόχος που τον ενδιαφέρει. Στην ίδια, ίσως και χειρότερη, θέση βρίσκεται. Η κυανέρυθρη προϋπηρεσία σου μετράει.

Θα σας εξαφανίσωμεν...


Το συμπέρασμα της χθεσινής νυκτός.

"Θα σας εξαφανίσωμεν"

Τα μέτρα του νέου Μνημονίου:

Α) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη  μείωση της
ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο
εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ,
Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012
2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ
καταβολές.
3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση  της μεθόδου
συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από
το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων
και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Β) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
1. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο
ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν
διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή
επιδομάτων.
Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του
προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν
υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την
προσαρμογή του κόστους. Μέτρα:
o Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών
διαπραγματεύσεων2
-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του
προγράμματος.
-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών
μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα
διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης,
επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας
συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη  διαιτησία
μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική
κατάσταση της εταιρίας.
o Προσαρμογή βασικού μισθού
-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη
μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την
αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις
ανταγωνιστικές χώρες.
o Μη μισθολογικό κόστος
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των
εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.
-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς
να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση
αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν
από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον
προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.
-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά
ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να 3
εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που  καλύπτει το
ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός
προϋπολογισμός.
Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Δ) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού
0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.
4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
5. Εργασιακή εφεδρεία.
6. Μείωση συμβασιούχων.
7. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά
σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο

Πριν βαρυγκομήσετε σκεφτείτε:

"ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧIΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ"
[Θεόδωρος Πάγκαλος, 24-11-2010]


ΥΓ: Σαφώς αντί της ευτυχίας έχουμε δυστυχία και κοινωνική αποδόμηση. Εδώ που μπλέξαμε όμως με τη φούσκα της "δυνατής Ελλάδας" και του μίγματος διεφθαρμένου κρατισμού, καταστροφής του παραγωγικού ιστού και καταναλωτισμού στηριγμένου στο δόλιο δανεισμό, δεν μας μένουν και πολλά παραπάνω από τη συντεταγμένη χρεοκοπία (γιατί περί αυτής πρόκειται περίπου). Δυστυχώς αυτή συνοδεύεται από επώδυνα μέτρα αλλά δεν είναι η ωδύνη που θα πρέπει να μας απασχολεί, αλλά αν ο γιατρός ξέρει τι κάνει στον ασθενή... Γιατί μισθοί Βουλγαρίας που θα έχουμε κατά τον Ιούνιο με τιμές και φορολογία Σουηδίας, ίσως είναι θεραπεία που θα αποτελειώσει τον ασθενή πριν από αυτήν καθ' εαυτήν την νόσο. Και όπως έλεγαν και οι δάσκαλοι των πολιτικών, που έφεραν στη σημερινή κατάσταση, όχι την Ελλάδα της διαφθοράς και των πελατειακών πολιτικών, αλλά την Ευρώπη που έχει πρόβλημα πέρα από το μαύρο πρόβατό της, κάτι Φρίντμαν και κάτι Χάγιεκ, τα μονεταριστικά μέτρα θέλουν πολύ χρόνο για να αποδώσουν καρπούς. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν θα καταφέρουμε να υπάρχουμε ως τότε.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Είναι η μείωση μισθών απαραίτητη;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του κου Αριστείδη Μάρτη (τέως τραπεζίτη) δημοσίευσε πρόσφατα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο, "Είναι η μείωση μισθών απαραίτητη;". Μεταξύ άλλων ο αναλυτής αναφέρει:

"...Η μείωση μισθών θα επιφέρει για μερικούς μήνες μια αναλογικά πολύ μικρότερη μείωση του ΑΕΠ. Γρήγορα, όμως, η άνοδος των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών θα υπεραντισταθμίσουν την αρνητική αυτή επίπτωση, με αποτέλεσμα έπειτα από λίγο να αυξηθεί και η απασχόληση. Ητοι το οικογενειακό εισόδημα θα αρχίσει με μικρή υστέρηση να αυξάνεται παρ’ όλη τη μείωση του μέσου μισθού. Επιπλέον, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα θέσει τα θεμέλια για διατηρήσιμη εξωστρεφή ανάπτυξη και θα συνδράμει στην εξαφάνιση του φαύλου κύκλου: ύφεση - δημοσιονομικά ελλείμματα - πρόσθετοι φόροι - μεγαλύτερη ύφεση. Αλλο ουσιαστικό πλεονέκτημα είναι ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία (προϋπόθεση για την ανάπτυξη σε χώρες με ανεπάρκεια αποταμίευσης είναι η εισροή ξένων κεφαλαίων), καθώς θα αποδείξει ότι οι Ελληνες είναι ικανοί να κάνουν μια συλλογική επώδυνη προσπάθεια προκειμένου να βγει η χώρα γρήγορα από την κρίση. Τέλος, η μείωση μισθών θα οδηγήσει στη μείωση του τιμαρίθμου, ήτοι η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μισθωτού και συνταξιούχου θα είναι αρκετά μικρότερη..."

Υπογράμμισα κάποια σημεία της ανάλυσης που θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη ανάλυση από την αξιωματικού τρόπου παράθεση που γίνεται στο άρθρο.


  1. Η μείωση μισθών θα επιφέρει για μερικούς μήνες μια αναλογικά πολύ μικρότερη μείωση του ΑΕΠ:
    Μου φαίνεται κάπως παράτολμο το συμπέρασμα ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι για μερικούς μήνες. Η χώρα είναι σε βαθειά ύφεση και με μεγάλη ανεργία. Ουσιαστικά έχει σταματήσει η μηχανή της Οικονομίας. Από την άλλη δεν υπάρχει ούτε καν ακόμα το φορολογικό υπόβαθρο που απαιτείται παράλληλα με τέτοιες πολιτικές για να κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις. Δεν θα έρθει ο οποιοσδήποτε να βάλει λεφτά για να πληρώνει έκτακτες εισφορές επί της κερδοφορίας του. Με τι τιμές καυσίμων και τι τιμολόγια ΔΕΗ θα στηριχτεί το επιχειρείν; Με ποιο σταθερό φορολογικό σύστημα; Δεν είναι λοιπόν μόνον τα αποτελέσματα αυτής καθ' εαυτής της μείωσης των μισθών που πρέπει να κοιτάμε αλλά και τα πιθανά επακόλουθα από τις υπόλοιπες παραμέτρους, οι οποίες δεν υφίστανται για να υποστηρίξουν μια τέτοια πολιτική άμεσα.
  2. Το οικογενειακό εισόδημα θα αρχίσει με μικρή υστέρηση να αυξάνεται παρ’ όλη τη μείωση του μέσου μισθού:
    Αν επρόκειτο να έχει το οικογενειακό εισόδημα απώλειες μόνον από τη μείωση μισθών τότε πιθανότατα να μπορούσε να τις αντιμετωπίσει από τα προσδοκώμενα οφέλη. Αλλά παράλληλα και όχι για διάστημα λίγων μηνών αλλά ετών, έχει να αντιμετωπίσει βαρύ ΦΠΑ, μείωση αφορολογήτου, αύξηση τεράστια των καυσίμων, έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Πως νομίζει ο αρθρογράφος ότι μπορούν αυτά να αντισταθμιστούν τόσο εύκολα;
  3. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα θέσει τα θεμέλια για διατηρήσιμη εξωστρεφή ανάπτυξη και θα συνδράμει στην εξαφάνιση του φαύλου κύκλου: ύφεση - δημοσιονομικά ελλείμματα - πρόσθετοι φόροι - μεγαλύτερη ύφεση:
    Καλά. Αυτό είναι το επιθυμητό να γίνει και όλοι το θέλουμε. Μοιάζει εδώ ο αρθρογράφος σαν να χρησιμοποιεί εδώ το προς απόδειξη αποτέλεσμα για να αποδείξει την ορθότητα των συλλογισμών του.
    Το ζήτημα είναι αν μπορεί με τη μείωση μισθών να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος που περιγράφεται. Από τα στοιχεία του φαύλου κύκλου που αναφέρονται,  καταλαβαίνει κανείς ότι ο αναλυτής θεωρεί σαν να έχουν σχέση αιτίας - αποτελέσματος, η ύφεση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μόνον που δεν μας λέει ποιο είναι τι. Στην περίπτωσή μας θεωρώ ότι η προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με τη συνταγή του πρώτου μνημονίου το δημοσιονομικό έλλειμμα δημιούργησε την ύφεση. Και την επέτειναν οι φόροι με οριζόντιο τρόπο. Και η θεώρηση του αναλυτή είναι ότι η μείωση μισθών θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα φέρει την ανάπτυξη. Μόνον που στη θεώρηση του ξεχνάει ότι οι φόροι μένουν μαζί μας και μας ακολουθούν σε αυτή την πορεία μας. Άρα το στοιχείο του φαύλου κύκλου που επιτείνει την ύφεση θα συνεχίσει να δρα.
  4. Η μείωση μισθών θα οδηγήσει στη μείωση του τιμαρίθμου:
    Είναι πιθανόν κάτι τέτοιο αλλά θα πρέπει να δούμε ότι η καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας, εξαρτά σε τεράστιο ποσοστό την κατανάλωση από τις εισαγωγές, η τιμή των οποίων λίγο και αργά θα επηρεαστεί από τη μείωση της αγοραστικής αξίας των εργαζομένων-καταναλωτών δηλαδή τη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Επίσης δεν λαμβάνεται υπ' όψη πως είμαστε πιθανόν κοντά σε μια ενεργειακή κρίση λόγω της υπόθεσης του Ιράν και μάλιστα με τεράστια εξάρτηση της χώρας μας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πως να μιλήσουμε για μείωση τιμαρίθμου όταν δρομολογούνται, έστω και αν προς το παρόν δεν έχουν αποφασιστεί, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος 11,5 %, αυξήσεις καυσίμων (πέραν του Ιραν, πχ από την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης); Ούτε μειώσεις ΦΠΑ βλέπουμε, ούτε μειώσεις της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Πολύ πιθανόν η μειωμένη ζήτηση να φέρει την εξ ανάγκης μείωση των τιμών αλλά τέτοιες μειώσεις για να είναι ουσιαστικές, πρέπει να απορροφήσουν όλους τους άλλους αυξητικούς παράγοντες που περιέγραψα παραπάνω και κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εύκολο, κάθε άλλο παρά αυταπόδεικτο, όπως τείνει να μας παρουσιάσει το άρθρο, είναι.
Το άρθρο καταλήγει σε αναφορά περί μονοδρόμου με δεδομένη την ως τώρα αποτυχία και απραξία. Άποψή μου είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση της μείωσης των μισθών, η αποτυχία καιροφυλακτεί αν δεν ρυθμιστούν οι υπόλοιποι παράγοντες καταλλήλως. Υψηλή φορολογία και μείωση αποδοχών δεν μπορούν να συνυπάρχουν για το χρονικό διάστημα του εύρους που σήμερα εμφανίζονται ότι θα υπάρχουν. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έπρεπε να επιδιωχθεί να μειωθεί με ρυθμό τέτοιο, που να μην σκοτώνει την συνεισφορά του δημόσιου παράγοντα στην οικονομία, όχι όμως σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες αλλά σε αναπτυξιακές. 
Αν αντί για το μαχαίρι στο λαιμό, υπήρχε σχέδιο και δινόταν έστω ένας χρόνος (όχι χαμένος στις παλινωδίες και στο κυνήγι της μικροπολιτικής) να επιτευχθεί ανάπτυξη έστω σε βάρος της εδώ και τώρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος τότε πολύ πιθανόν να είχαμε άλλη εξέλιξη. 
Τώρα οι πιθανότητες μου φαίνονται μεγαλύτερες για περαιτέρω εξαθλίωση από το να βγούμε από το φαύλο κύκλο πετυχαίνοντας ανάπτυξη  μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους με τον τρόπο, που φαίνεται να υλοποιείται. 
Αλλά η οικονομία είναι στοχαστικό φαινόμενο πολυπαραμετρικό με μεγάλη τυχαιότητα και μεταβλητότητα κάτι σαν τον καιρό και ακόμα δυσκολότερο στη μοντελοποίηση του και την προβλεψιμότητά του. Και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε εκλείψει εμείς πριν απ' αυτήν (αν και σε μια τέτοια περίπτωση θα τελειώσουμε ελπίζοντας και όχι απελπισμένοι...).

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πανιώνιος-Εθνικός Αστέρας 4-3 σε φιλικό

Στο σημερινό φιλικό στο Απήλιο χρησιμοποιήθηκαν όσοι παίκτες δεν έπαιξαν ή έπαιξαν λίγο χθες με την ΑΕΚ.

Τα γκολ για τον Πανιώνιο πέτυχαν οι Ντιμπαλά στο 42', στο 70' και στο 80' και ο Κούρντι στο 56', ενώ για τον Εθνικό Αστέρα σκόραραν ο Μήτρου στο 35', ο Ζαρογιάννης στο 45' και ο Μαστρογιάννης στο 50'. Τελικό 4-3.

Ίσως έχει κάποια σημασία ότι στο 50' το σκορ ήταν 1-3 για τον Εθνικό Αστέρα. Η σημασία μπορεί να έγκειται στην δυναμικότητα του πάγκου μας.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μιχαηλίδης, Κουλουχέρης, Αυλωνίτης, Κούρντι, Αντούνιες, Αναστασόπουλος, Μενδρινός, Μιλοβάνοβιτς, Οκόγιε, Αμπντουλάγιεφ, Ντιμπαλά.

Επαιξαν και οι: Γκέζος, Σμυρλής, Σαμαρόπουλος, Σταματής, Πόγκασιτς, Κούρος, Ντούνης.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Γκούσεφ, Λαμπρόπουλος, Παντίδος, Δάρρας, Ζαρογιάννης, Μαστρογιάννης, Μήτρου, Σκάρος, Πασάς, Γκεμίσης, Γουδέλης.

Επαιξαν και οι: Βουρεξάκης, Λαγός, Κασνέτσης, Τλούπας, Μακρής, Γιακούμπ, Κολιάκης, Αδαμάκης, Καλδέλης.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Με το σύνηθες 1-0 χάσαμε και από την ΑΕΚ δίνοντάς της φιλί της ζωής

Έγραφα ότι έχουμε ειδικότητα να ανασταίνουμε νεκρούς. Σε ένα ματς που δεν βλεπόταν, ξεκινήσαμε με μια ευκαιρία που η αδυναμία του Κούτσι να τελειώσει παρόμοιες φάσεις την έστειλε στα ουράνια. Στη συνέχεια η ΑΕΚ έχει δοκάρι με Μανωλά, μια καλή κεφαλιά με Δέλλα και γκολ με κάτι σαν σουτ από τον Καφέ, που περιμένε εμάς για να πρωτοσκοράρει στο πρωτάθλημα. Χωρίς καμιά σωστή προσπάθεια από μέρους μας στη συνέχεια έληξε το πρώτο μέρος. Πουλήματα της μπάλας ουκ ολίγα από Όμο και Ρόβα. Τροφοδοσίες αντιπάλων κατ' εξακολούθηση σε βολέ από Σιδεράκη και Πετκάκη.

Στο δεύτερο μέρος φανήκαμε βελτιωμένοι με τις αλλαγές αλλά και πάλι δυσκολευόμασταν στην κυκλοφορία. Καλή ευκαίρια και πάλι σε σουτ του Κούτσι. Όσο πέρναγε η ώρα το ζόμπι της ΑΕΚ φαινόταν χωρίς δυνάμεις αλλά και εμείς χωρίς ψυχή και έμπνευση για ανάπτυξη. Πάντως καλό σουτ του Σκέμπρι από δεξιά (ή ορθότερα σουτ από πολύ καλή θέση) φεύγει άουτ. Προσπάθεια με Σκέμπρι, που καταλήγει να μπει από αριστερά αλλά στο κρίσιμο σημείο και ενώ περίμεναν δυο ακάλυπτοι, προτίμησε να συνεχίσει και κόπηκε. Ίσως εδώ να χάθηκε το παιχνίδι. Καλό φάουλ του Αντούνιες με το αριστερό λίγο άουτ. Εν τω μεταξύ και η ΑΕΚ έχει σε κόντρα ένα καλό σουτ του Κοντοέ λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Σιδεράκη και κάποιες καλές ευκαιρίες με Λύμπε και Λεονάρντο που εκμεταλλεύονταν το γεγονός του ανοίγματος του Πανιωνίου και της αλλαγής συστήματος, μήπως και πετύχουμε την ισοφάριση. Έχοντας γίνει πολλές αλλαγές και μικροτραυματισμοί (μόνο του Μανωλά η γκράμπα στο τέλος έφαγε μισό λεπτό), μόνον σαν προστασία της ΑΕΚ μπορεί να θεωρηθούν τα 3 μόνον λεπτά που κράτησε ο διαιτητής καθυστέρηση αλλά η αλήθεια είναι ότι και δεκατρία να έδινε, έτσι που παίζουμε, γκολ δεν βάζουμε.

Προβληματική κυκλοφορία, ανύπαρκτο κέντρο, αβίαστα λάθη στην άμυνα και στα αμυντικά χαφ. Κάποιοι είναι σε καθοδική πορεία (Σκέμπρι, Ρόβας). Έχουμε βαρεθεί να χάνουμε ...με "αξιοπρέπεια" εκτός (1-0) και όσα και αν σέβεται κάποιος το παρελθόν του αντιπάλου, το να σε νικάει μια ομάδα που ο προπονητής έψαχνε απεγνωσμένα τον πάγκο του για να κάνει αλλαγή, δεν σε τιμά. Τώρα θα πρέπει να δώσουμε έναν ακόμα υπερ πάντων αγώνα στη Νέα Σμύρνη με τα Γιάννενα. Ας ελπίσουμε αν μη τι άλλο να συνεχίσουμε την καλή εντός έδρας πορεία.

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Αραμπατζής, Λαγός (50’ λ.τ. Ρίκκα), Μανωλάς, Δέλλας, Κοντοές, Βάργκας, Καφές, Λεονάρντο (80’ Σιαλμάς), Κάρλος (46’ Καράμπελας), Μπέλεκ, Λυμπερόπουλος

Στον πάγκο έμειναν οι: Κωνσταντόπουλος, Γκερέιρο, Τσίτας, Αργυρίου

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Άκης Μάντζιος): Σιδεράκης, Όμο (75’ Ντιμπαλά), Ρόβας, Κούτσι, Γουνδουλάκης (65’ Αντούνες), Σάμαρης (56’ Μενδρινός), Σιόβας, Πετκάκης, Σκέμπρι, Πιερ, Ρόκα

Στον πάγκο έμειναν οι: Μιχαηλίδης, Κουλουχέρης, Κούρντι, Αμπντουλάγιεφ

ΥΓ: Τόσο χάλια είναι ο Αμπντουλάγιεφ που δεν παίζει ούτε αλλαγή; Ο Μενδρινός μπερδεύεται με τον εαυτό του...και ο Σκέμπρι έχει πέσει αρκετά.