- Η χαρτογράφηση των συνδέσεων του εγκεφάλου είναι πολύ δύσκολο έργο, καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες (κύτταρα), καθένας από τους οποίους συνδέεται με χιλιάδες άλλους νευρώνες, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος να περιέχει γύρω στις 150 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια συνάψεις.
- Οι πρώτοι δίσκοι φωνογράφου, ονομάζονταν “πλάκες”, ήταν από βακελίτη. Τα νυχτερινά κέντρα διέθεταν φωνόγραφο για τα γλέντια των θαμώνων και μεγάλες ποσότητες πλακών, γιατί ο βακελίτης δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής και φθειρόταν μέσα σε λίγες μέρες. Την κατάληξη των φθαρμένων πλακών, μάλλον, την υποπτευτήκατε: οι γλεντζέδες τις έσπαζαν, όπως αργότερα θα σπάνε τα πιάτα, και έτσι έμεινε η φράση “σπάω πλάκα”.
- Σύμφωνα με τους γεωφυσικούς στην αρχή της δημιουργίας της, η Γη, είχε πολύ ουράνιο που όμως αργότερα συγκεντρώθηκε στον πυρήνα της Γης. Έτσι, υποκίνησε την έναρξη μιας αλυσιδωτής πυρηνικής αντίδρασης.Η κυρίαρχη άποψη δέχεται ότι η Γη προέκυψε από υλικό παρόμοιο με τους χονδρίτες (ένα είδος μετεωριτών). Καθώς ο πλανήτης μας μεγάλωνε η θερμότητα έλιωσε τις πρώτες ύλες και τα βαριά υλικά (σίδηρος, νικέλιο κλπ) συσσωρεύτηκαν στο κέντρο της Γης, ενώ τα ελαφρύτερα (όπως τα πετρώματα) στο μανδύα και τον φλοιό. Επειδή, το ουράνιο σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο οξειδώνεται και κάνει πετρώματα πηγαίνει κι αυτό στο φλοιό και το μανδύα.
- Τις πυρηνικές αντιδράσεις της σχάσης των πυρήνων σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα τις σταματάμε με την παρεμβολή ράβδων ελέγχου από υλικό που απορροφά τα προϊόντα της σχάσης πχ νετρόνια, για παράδειγμα κάδμιο.Αν και η παρεμβολή των ράβδων ελέγχου σταματάει την αλυσιδωτή αντίδραση, κατά την οποία τα προϊόντα της σχάσης του ενός ατόμου ενεργοποιούν τη σχάση άλλων, δεν σταματάει την υπερθέρμανση του αντιδραστήρα από τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της σχάσης.[Για περισσσότερα, http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=nuclear-energy-primer]
- To sievert είναι μια μονάδα ιονίζουσας ακτινοβολίας, ίση με 100 rem. Ο μέσος άνθρωπος υπό κανονικές συνθήκες απορροφά 6.2 mSv ανά χρόνο από φυσικές και τεχνητές πηγές ραδιενέργειας.
- Το ραδιενεργό υλικό που διέρρευσε από τους αντιδραστήρες στην Ιαπωνία θα μείνει ενεργό στο περιβάλλον για σειρά ετών. Για παράδειγμα το κέσιο-137 έχει χρόνο ημίσειας ζωής 30 έτη, που σημαίνει ότι 8α χρειαστεί 3 δεκαετίες για να χάσει το μισό της ραδιενέργειάς του. Πάντως τέτοιο ραδιενεργό υλικό μπορεί εύκολα να πλυθεί πριν διεισδύσει στο δέρμα και οι μολυσμένες επιφάνειες μπορούν να πλυθούν.
- Η ιονίζουσα ακτινοβολία έχει διάφορες μορφές. Στην ακτινοβολία γάμα και τις ακτίνες Χ, τα άτομα απελευθερώνουν ενεργά σωματίδια που έχουν αρκετή ισχύ να διεισδύσουν στο σώμα. Οι ακτινοβολίες άλφα και βήτα είναι χαμηλής ισχύος και μπλοκάρονται ακόμα και από ένα φύλλο χαρτιού.Αν όμως το ραδιενεργό υλικό το καταπιούμε ή το αναπνεύσουμε τότε αυτές οι χαμηλής ισχύος ακτινοβολίες (η άλφα και βήτα) καθίστανται οι πιο επικίνδυνες. Οι Χ και γάμα θα διαπεράσουν το σώμα χωρίς να επιδράσουν επί των ιστών, ενώ οι άλφα και βήτα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους ιστούς και έτσι απορροφάται όλη η ενέργειά τους στις συγκρούσεις με τα άτομα του σώματος με αποτέλεσμα να επιφέρουν βλάβες στους ιστούς.
- Χρειάζονται 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ετησίως για να ληφθεί το πλαστικό των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Αμερικανών. Το πετρέλαιο αυτό θα επαρκούσε για να κινήσει 100.000 Αμερικάνικα αυτοκίνητα για ένα χρόνο.
- Η Ημισέληνος, αν και θεωρείται, δεν είναι Ισλαμικό σύμβολο. Δεν σημαίνει τίποτα θρησκευτικό για τους Μουσουλμάνους, απλά ήταν το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που για αιώνες ήταν κυρίαρχη στο Μουσουλμανικό κόσμο.Μάλιστα πιθανολογείται ότι το κληρονόμησαν το σύμβολο οι Τούρκοι από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα και βρίσκεται απεικονισμένο σε πολλά νομίσματά τους.
- Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία απλή: παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή: η πρώτη μέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ
Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις μέρες, υπάρχει διχογνωμία. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου. Θεωρώ πως, λόγω του ότι η μέθοδος αυτή πρόβλεψης του καιρού είναι πανάρχαια, σωστή είναι η δεύτερη άποψη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου).
Η περίοδος αυτή, έχει να κάνει με το ότι τον Αύγουστο εμφανίζεται ο αστερισμός του κυνός (1), η οποία, κατά τους αστρολόγους του παρελθόντος, εθεωρείτο κατ' εξοχήν πρόσφορη για μαντικές παρατηρήσεις.
- To "i" στα προϊόντα της Apple του Στιβ Τζομπς, άρχισε να χρησιμοποιείται από τον iMac το 1998. Είχε να κάνει πιθανότατα τότε με την εύχρηστη λειτουργία του υπολογιστή στην όχι και τόσο διαδεδομένη ακόμα τότε προσπέλαση του internet.Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το "i" προέρχεται από το "I" (εγώ) γιατί όπως ήταν η τάση του Τζομπς, έκανε τις συσκευές του στα μέτρα και στην υπηρεσία του χρήστη, "δικές του".
- Οι Αρχαίοι Ελληνες ήταν οι «νονοί» της Ιταλίας. Όταν αποίκησαν τη χερσόνησο, βρήκαν τον ντόπιο πληθυσμό να ασχολείται αποκλειστικά με την εκτροφή των μοσχαριών. Το μοσχάρι στην ομβρική διάλεκτο ονομάζεται : vitlu < λατ.vitulus < λατ. vitalia <ελλ. Ιταλία. Οι Έλληνες θα αποκαλέσουν, μάλλον ειρωνικά, το ντόπιο πληθυσμό ως "Ιταλούς" (: γελαδάρηδες) και τη χώρα "Ιταλία" (: γη των μοσχαριών). Άλλωστε παρόμοια χρήση είχε γίνει με τη λέξη"Εύβοια" (< ευ + βους, περιοχή με πλούσια εκτροφή βοειδών). Η λέξη "Ιταλία" απαντάται για πρώτη φορά στον Ηρόδοτο.για περισσότερα, διαβάστε στο24grammata.com.
- Χρίστος και Χρήστος: πρόκειται για δύο ομόηχες λέξεις, που, συχνά, συγχέονται . Το όνομα Χρίστος παράγεται από το χριστός (< κεχρισμένος < ο φέρων το χρίσμα < αρχ. ελλ. ρήμα: χρίω). Χρησιμοποιήθηκε ως επιθετικός προσδιορισμός της λέξης Ιησούς (Ιησούς Χριστός). Άρχικά, η λέξη “χριστός” προσδιόριζε οτιδήποτε έχει επαλειφθεί με μύρο ή αλοιφή και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφραστεί η εβραϊκή λέξη masiha< Μεσσίας (: μτφ χριστός, ο αλειμμένος με ειδικό έλαιο, που προέβλεπε ο εβραϊκός νόμος για τους ιερείς). Έτσι η ελληνοεβραϊκή φράση Ιησούς Χριστός δηλώνει τον κεχρισμένο από το Θεό, τον Σωτήρα (πβ. Ιωάνν. 1,41: ευρήκαμεντον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν). Η λ. Ιησούς προέρχεται από την εβραϊκή Yesuah και είναι συντετμημένη μορφή του Yehosuah (μτφ: ο Γιαχβέ είναι σωτηρία). Το όνομα Χρίστος είναι η φυσική κατάληξη της λ. Χριστός (με αναβιβασμό τόνου)
Η ελληνική λέξη Χριστός (: αλειμμένος) είναι η πιο δημοφιλής λέξη στον πλανήτη, επειδή ονομάστηκε έτσι ο ιδρυτής της Χριστιανικής θρησκείας (< Cristo, Christ, Crist, Христос, Kristu…)
Η γραφή Χρήστος παράγεται από το ρήμα “χρή” και προσδιορίζει αυτόν που ζει με τους πρέποντες κανόνες, τον ηθικό (π.χ. “τα χρηστά ήθη”).
[Από τα 24grammata.com (http://www.24grammata.com/?p=7436)]
- Η παραδοσιακή Μικρασιάτικη βασιλόπιτα ήταν πολύ εντυπωσιακή σε εμφάνιση και γεύση. Εμοιαζε με ένα μεγάλο τραγανό πεντανόστιμο μπισκότο στολισμένο με δικέφαλο αετό στη μέση, ενδόμυχο ίσως πόθο και ευχή για εθνική νεκρανάσταση και ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Κωνσταντινουπολίτικη πάλι βασιλόπιτα ήταν γλυκιά, φουσκωτή, αρωματισμένη με χίλια δυο μπαχαρικά και έφερε στο μέσον μεγάλο Β, το αρχικό του Αι- Βασίλη, ή το αρχικό του ονόματος του νοικοκύρη, ενώ γύρω χαραγμένα ξόμπλια με το ψαλίδι, παρέπεμπαν σε πουλιά με ανοιγμένα φτερά.
Ομως η περισσότερο συνηθισμένη πατροπαράδοτη ελληνική πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν η αλμυρή, πολύφυλλη και με κύριο στοιχείο γέμισης το κρέας, όπου τις ενδόμυχες ευχές και τον βαθύτερο συμβολισμό δεν έκρυβε η διακόσμηση. Αλλωστε δεν έμεναν περιθώρια για στολίδια, αφού πάνω και κάτω είχε αλλεπάλληλα καλοβουτυρωμένα φύλλα, που κατά τόπους τα ονόμαζαν “πέταρα”. Το πολύ-πολύ το επιφανειακό φύλλο, αισθητά μεγαλύτερο, ρίχνονταν κυματιστό, ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι πλούσια, ανάγλυφη, κυματιστή εκφράζοντας έτσι την ευχή για αφθονία των οικιακών αγαθών, σαν το κύμα της απέραντης θάλασσας. Στην αλμυρή πίτα οι ευχές, τα μαντέματα και οι συμβολισμοί εκφράζονταν κυρίως με τα “σημάδια”, που θα έκρυβε η νοικοκυρά στη βάση της ,πέρα από το πατροπαράδοτο νόμισμα για τον τυχερό του χρόνου.
[Από τα 24grammata.com (http://www.24grammata.com/?p=7422)] - Ποια η προέλευση της λέξης "Μπάρμπας". Όλοι όσοι δεν ήταν ευνούχοι είχαν γένια. Πας ο μη ευνουχος= βαρβάτος. Ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος αναφέρει την Εκθεση «Περι της του Βασιλείου Τάξεως» Τ. 1 σελ .62, 72, 99 για «πρωτοσπαθάριους βαρβάτους». Απο εκει συμπεραίνω πως ως πρωτοσπαθάριοι διορίζονταν και ευνούχοι. Ο ευνούχος ήταν ανίκανος (σeξουαλικά μόνον), άρα ο μη-ευνουχος βαρβάτος ήταν ικανός (σεξουαλικά και οχι μονον). Μεταγενέστερα, όταν πιά οι νέοι άνδρες δεν άφηναν γένια, γενιάδα είχαν οι γέροι και οι ιερείς, πρόσωπα σεβάσμια. Ετσι ο σεβάσμιος θειος (συνήθως ο εξ αγχιστείας θείος) ονομάστηκε «μπάρμπας». Για λογους ευνόητους ο μπάρμπας δεν έχει θηλυκό γένος ο ως η θεία. Η προσφώνηση «μπάρμπα» εχει υποτιμητικο χαρακτήρα και οταν δεν συοδεύεται απο ονομα υπονοει χονδrοκέφαλο χωρικό με μειωμένη νοημοσύνη. (πβ. «κάνε στην ακρη ρε μπάρμπα!»).
- Στο Νότιο ημισφαίριο, οι ναυτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να προσανατολίζονται όπως στο Βόρειο ημισφαίριο με τον Πολικό Αστέρα, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο ευδιάκριτο άστρο στη νοητή ευθεία από τον Νότιο Πόλο προς τον ουρανό.
- Για να προσδιορίσουμε αν ένα έτος είναι δίσεκτο εφαρμόζουμε τα εξής:
(1) Ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 4. Αν είναι μηδέν ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 100. Αν αυτό το υπόλοιπο είναι διαφορετικό του μηδενός τότε το έτος είναι δίσεκτο.
(2)Αν από τον έλεγχο 1 δεν προκύψει ότι το έτος είναι δίσεκτο ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 400. Αν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο, άσχετα από το αποτέλεσμα του ελέγχου 1.