Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πανιώνιος--Κόροιβος 74-65. Η πρώτη νίκη.

Αυτή τη φορά φύγαμε από το γήπεδο με τη νίκη. Δεν είχαμε το καλύτερο ξεκίνημα και φαινόμασταν ιδίως στο πρώτο δεκάλεπτο άστοχοι ιδίως στα τρίποντα και με λάθη ενώ δεν είχαμε φάρμακο για τα ντράιβ του πλέι μέικερ του Κόροιβου. Σε πολύ ρηχά νερά ο Χάνκοκ και οι ψηλοί και μας κράταγε όρθιους ο Κορόλεφ και στο δεύτερο δεκάλεπτο και ο Βεργίνης. Στα τελευταία 3 λεπτά του Α ημιχρόνου ανεβάσαμε στροφές και μπορέσαμε να πάρουμε "κεφάλι" με 39--35.

Στο τρίτο δεκάλεπτο χάσαμε τα ριμπάουντς αλλά και πάλι στο φίνις με τρίποντο του Βεργίνη βρεθήκαμε μπροστά με 53--52.
Ο Ιστορικός έκανε ένα 15-0 σερί στο τέταρτο δεκάλεπτο ως το 34''. Αλλά δυστυχώς ήρθε η απάντηση από τον Κόροιβο που στο επόμενο διάστημα κατάφερε να μειώσει και να κάνει το σκορ 69--66 και το ματς ντέρμπι. Εκεί μίλησε ο MVP του Πανιωνίου ο Κορόλεφ με τρίποντο και 72--66. Και πάλι απάντηση από τον Λόουερι του Κοροίβου, 72--69. Και εδώ τελειώνει το ματς ο Κορόλεφ με δυο εύστοχες βολές.

Δεκάλεπτα: 14-18, 39-35, 53-52, 74-69

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ξανθόπουλος 7, Βεργίνης 14 (2), Σπυρόπουλος, Στρναντ 2, Μοτσενίγκος, Γουντς 14, Κόλεμαν 6, Κορόλεφ 23 (2), Προύιτ, Χάνκοκ 8 (1)

Κόροιβος (Μαρκόπουλος): Ματζετ, Λόουερι 20 (1/3 τριπ., 8 ριμπάουντ), Γιαννακίδης 8(2), Αγγελόπουλος 5(1), Παπαπέτρου, Βασίλιεβιτς 5(1), Κανονίδης 2, Γκάρετ 8 (11 ριμπάουντ), Ρούμπιο 21, Γαλιώτος.

Δυστυχώς δεν φύγαμε αλώβητοι από το ματς αφού τραυματίστηκε και αποχώρησε ο Προύιτ. Ως συνήθως ψιλοανύπαρκτος ο Στραντ, ανέβηκε συν τω χρόνω και πρόσφερε ο Γουντς. Προσπάθησε ο Κόλεμαν. Καλύτερος στο Β μέρος ο Χάνκοκ.  Για τους κορυφαίους τα είπαμε. Κορόλεφ σούπερ και Βεργίνης.
Από τους αντιπάλους διέκρινα τους Γκάρετ και Λόουερι και κανένας δεν θα περίμενε αυτός ο μετριότατος στο Α μέρος Ρούμπιο ότι θα έκανε τόσο σκοράρισμα ιδίως στην τρίτη περίοδο και θα ήταν ο πρώτος σκόρερ του Κοροίβου.

Ας ελπίσουμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα από δω και μπρος. Πάντως είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε σκοράρισμα και βοήθειες από περισσότερους παίκτες. Και αυτό δεν φάνηκε να γίνεται σήμερα.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Μας πέφτουν τα βέλη από την "κυανέρυθρη" φαρέτρα;

Διαβάζω ότι ο Ιμπαγάσα αποκόμισε ένα πρόβλημα τραυματισμού στο φιλικό με το Φωστήρα και απέχει του κανονικού προγράμματος προπονήσεων και αν θα διεξαχθεί η αγωνιστική, δεν θα μπορεί να παίξει εναντίον του Πλατανιά και αναρωτιέμαι πόσο αναγκαίο ήταν να παίξει ο Ιμπαγάσα στο φιλικό με το Φωστήρα και να διακινδυνεύσουμε τη συμμετοχή του σε επίσημα και κρίσιμα ματς;

Δεν είμαι ούτε προπονητής ούτε γυμναστής ούτε λεπτομέρειες γνωρίζω από το προπονητικό πρόγραμμα του Πανιωνίου αλλά μια πιθανόν άστοχη για τη συγκεκριμένη περίπτωση κοινή λογική λέει πως φυλάγει κανείς με σύνεση τα όπλα, που έχει στη φαρέτρα του, όταν μάλιστα είναι λιγοστά. Μας πέφτουν τα βέλη από την "κυανέρυθρη" φαρέτρα; Ή έχουν τόσο φθαρεί από την πολυκαιρία μερικά από αυτά εν τέλει; 

Μεταξύ αστείου και σοβαρού (;;;!!!) για το κατάντημα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου...

Μια από τις ιδέες που ακούω και διαβάζω για την αντιμετώπιση της κρίσης της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι το να ακολουθήσουν το προ πολλών ετών πρότυπο της Ιταλίας στην οποία έβαζαν να παίζει αμιγώς σχεδόν η Γιουβέντους, που ήταν πολύ καλή τότε, με το σκοπό να εκμεταλλευτούν την ομοιογένειά της, κάτι που εν γένει λείπει από τις Εθνικές ομάδες. Και πιο παλιά οι Ολλανδοί με το μεγάλο Άγιαξ.

Τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας, δεν ξέρω και πολλές ομάδες με επαρκές Ελληνικό ρόστερ και ιδίως από τις πιο ισχυρές. Μια ξέρω που όμως δεν πάει και πολύ καλά και έχει και δυο από τα μειονεκτήματα της Εθνικής Ελλάδας. Βάζει γκολ με το σταγονόμετρο και τα δέχεται εύκολα. Παίζει όμως καλύτερη μπάλα και δημιουργεί ευκαιρίες έστω και αν τις χάνει. Και έχω την αμυδρά εντύπωση ότι τα νησιά Φερόε θα μπορούσε να τα κερδίσει. Και με δυο-τρεις προσθήκες μπορεί να λύσει τα προβλήματά της.  

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ρήσεις που θυμίζουν "Πολυτεχνείο"

Σε σχέση με τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, σκέφτηκα ότι το πνεύμα της επετείου ίσως θα έβγαινε καλύτερα αν έβρισκα κάποιες ρήσεις και γνωμικά σχετικά με εκείνες τις μέρες, που να απεικονίζουν συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις και από την πλευρά των εξεγερθέντων και από αυτή του καθεστώτος. Μπορεί να μην είναι όλα εύστοχα πιθανόν. Το αφήνω στην κρίση σας και εξάλλου γι' αυτό τα παραθέτω. Για να τα σκεφθεί ο καθένας από μόνος του:

  • "Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει".  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ο άρχοντας πρέπει να έχει τρία πράγματα στο μυαλό του. Πρώτα ότι εξουσιάζει ανθρώπους. Δεύτερον ότι διοικεί σύμφωνα με τους νόμους. Και τρίτον ότι δεν θα είναι ηγέτης για πάντα.
    [ΑΓΑΘΩΝ. Νομίζω ότι το τότε δικτατορικό καθεστώς, που προσπαθούσε μάλιστα να φορέσει "δημοκρατικό" μανδύα, τα είχε "ξεχάσει" και τα τρία αυτά].
  • "Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν".ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δεν κατηγορώ όσους επιδιώκουν να εξουσιάσουν αλλά αυτούς που είναι προθυμότεροι να υπακούουν.
    [ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ. Για εκείνους τους πολλούς, που έπνιγαν τις διαφωνίες τους και εμφανίζονταν συμβιβασμένοι με το καθεστώς. Διαχρονικό. Δεν ισχύει μόνον για τότε].
  • "Κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του". [ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ. Προφανώς αδύνατον να ακολουθηθεί σε Δικτατορικά καθεστώτα αλλά φευ δυσχερέστατο και σε δημοκρατικές περιόδους...].
  • "Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;".
    [ΓΙΟΥΒΕΝΑΛΗΣ. Φύλακες του Λαού και Σωτήρες εμφανίζονταν οι Δικτάτορες και ως Δικτάτορες υπεράνω κρίσης και κριτικής].
  • "Είναι μεγάλη τύχη για τους ηγέτες που οι λαοί δεν σκέπτονται".
    [ΧΙΤΛΕΡ. Ειλικρινέστατο. και επειδή "όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά" (Ρήγας), ο φόβος και η συνεχής απαγόρευση απαιτείται για να μην σκέφτονται οι λαοί].
  • "Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας". [ΑΪΝΣΤΆΙΝ. Συνέχεια του προηγουμένου. Φοβάσαι, δεν σκέφτεσαι και με φόβο σέβεσαι μια εξουσία καταπιεστική, με μόνον στόχο της τη δική της διαιώνιση και όχι την υπηρεσία της κοινωνίας, την επιβολή της στο λαό και όχι την απόρροιά της από το λαό].
  • "Η δύναμη εξουδετερώνεται μόνο με την άσκηση μιας αντίθετης δύναμης."
    [Μ. ΜΠΟΥΜΠΕΡ. ο φιλόσοφος είπε με άλλα λόγια τον Τρίτο Νόμο του Νεύτωνα αυτόν της Δράσης/Αντίδρασης που λησμονούν όλα τα ολιγαρχικά καθεστώτα διαχρονικά (και όχι μόνον...) και που νομοτελειακά προδιαγράφει τη δυναμική κατάρρευσή τους.
  • "Όταν η κυβέρνηση οδηγεί ένα λαό στην καταστροφή απ’ όλους τους δρόμους, η επανάσταση αποτελεί όχι πια δικαίωμα των πολιτών, αλλά καθήκον".
    [ΧΙΤΛΕΡ. Περίεργο ποιός το είπε αυτό αλλά μάλλον φυσιολογικό γιατί όταν το έλεγε ήθελε να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Σχετικό πάντως πιστεύω με το πως ένιωθαν οι εξεγερθέντες τότε].
  • "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν." [ΠΙΕΡ ΒΕΡΝΙΩ για τη Γαλλική επανάσταση. Νομίζω κάπως περιγράφει τη μετέπειτα πορεία της λεγόμενης γενιάς του Πολυτεχνείου, που αλλοτριώθηκε σε γρανάζια εξουσίας και οφίτσια στη μεγάλη της πλειονότητα και ξέφυγε πολύ από ιδέες και αρχές της νιότης της με επακόλουθο σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα του σήμερα].
Πολλά άλλα μπορεί να παραθέσει κανείς. Όποιος θέλει ας προσθέσει και άλλα στα σχόλια της ανάρτησης. Ίσως βοηθήσει να αναδειχθεί το πνεύμα της ημέρας και να δώσει τροφή για σκέψεις όλων μας ώστε έστω και αν δεν μπορούμε από ιδιοσυγκρασία να γίνουμε "Αντιγόνες" για τις ιδέες και τις αρχές μας στη ζωή μας, έστω να το προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο. 

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς σεφτέ ξανά...ΚΑΟΔ-Πανιώνιος 80-69

Μέχρι το τέλος του 3ου δεκαλέπτου φαινόμασταν ικανοί για τη νίκη στη Δράμα. Μετά έσβησαν τα φώτα... Δείγμα της έλλειψης προετοιμασίας; Ισως. Δείγμα ότι ακόμα δεν έδεσαν οι παίκτες που ήρθαν αργά; Μπορεί. Το αποτέλεσμα παραμένει πρακτικά μηδέν εις το πηλίκον. Πάμε παρακάτω;

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 37-36, 53-57, 80-69

ΚΑΟΔ (Μέξας): Χρυσικόπουλος 11, Σπυριδωνίδης, Ζάρας 10, Σλαφτσάκης 9, Τζόνσον 2, Άτκινς 7, Γεωργάκης 2, Όντομ 9, Λόε 16, Μισέλ 5, Τρότερ 9.

Πανιώνιος (Αλεξανδρής): Ξανθόπουλος 4, Βεργίνης 9, Κουκουλάς 1, Γουντς 7, Κόλεμαν 6, Χάνκοκ 13, Κορόλεβ 22, Στρναντ 1, Προύιτ 6, Μοντσενίγος, Σταμάτης, Σπυρόπουλος

ΥΓ: Τούτη τη φορά με ελάχιστη συμμετοχή των νέων ... νομίζω συνολικά κάπου 2 λεπτά όλοι. Και με τον παγίως άχρηστο Στρναντ με 21 λεπτά απειροελάχιστης συμβολής.
Και φανερό ότι αν δέσει ο Χάνκοκ, θα βοηθήσει πολύ, αφού μετά την αποβολή του στο 66-64 έπεσε πιο πολύ η απόδοση της ομάδας.

ΥΓ2: Από τις δηλώσεις Αλεξανδρή:

"...Παρότι είχαμε μέτρια βραδιά, προηγηθήκαμε με 4 πόντους, αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν αντιμετωπιστήκαμε επί ίσοις όροις στα σφυρίγματα. Τα φάουλ ήταν κάποια στιγμή 1-9. Ανέχθηκε η διαιτησία το δυνατό παιχνίδι του αντιπάλου και χάσαμε κάποιους βασικούς παίκτες, όπως ο Χάνκοκ, με φάουλ. Δε θέλω να μειώσω την προσπάθεια του ΚΑΟΔ και του κόουτς (σ.σ. Μέξας). Επέβαλλαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν απογοητεύομαι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά έχουμε τη στήριξη απ” τη διοίκηση κι αντιπροσωπεύουμε μία μεγάλη μπασκετική δύναμη. Μένουν 20 αγώνες και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε..."