ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

ΣΙΦΝΟΣ 2010:

Το νησί αξίζει τη φήμη του σαν ήρεμη δύναμη των Κυκλάδων. Αν και σχετικά μικρό και χωρίς τις σούπερ παραλίες άλλων νησιών, καταφέρνει να σε τραβήξει κοντά του, αν αγαπάς τις ήρεμες διακοπές, ... με μικρές δόσεις διασκέδασης στο "Στενό" της πρωτεύουσάς του Απολλωνίας, που κρατάει το "κύριο πιάτο" της νυκτερινής Σίφνου.

Καλύτερο μέρος για να μείνεις ιδίως αν έχεις αυτοκίνητο είναι ο Πλατύ Γιαλός στο νότο του νησιού. Είναι η μεγαλύτερη και η πιο πολυσύχναστη παραλία αλλά μην περιμένετε την αποπνικτική κοσμοσυρροή, άσε που θα βρείτε και να παρκάρετε το ρημάδι το όχημά σας στο άνετο δημοτικό πάρκιγκ αλλά και σε ευρύχωρα κάθετα δρομάκια προς τον παραλιακό δρόμο. Η παραλία είναι πεντακάθαρη, παρ' όλες τις παραλιακές ταβέρνες ... υπάρχει και καλός βιολογικός καθαρισμός ... αλλά και αν δε σας αρέσει ... είναι κοντά η περίφημη Χρυσοπηγή με το μοναστήρι "καράβι" (1η φωτό κάτω), πάνω σε ακρωτήρι που σκίζει το πέλαγος και με την παραλία του Αποκοφτού που μοιάζει με λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά και βράχια για βουτιές (και φοβερές ταβέρνες μέσα στ' αλμυρίκια με σιφνιώτικες σπεσιαλιτέ και άλλες λιχουδιές. Μην ξεχνάμε ότι η Σίφνος (Εξάμπελα) είναι η πατρίδα του Τσελεμεντέ). Το Αποκοφτό στη 2η φωτό κάτω.


Άλλες συμπαθητικές παραλίες είναι το Γλυφό στο Φάρο στα ανατολικά της Χρυσοπηγής (με ωραίο μονοπάτι που τις ενώνει) και η Χερόνησος στα βόρεια του νησιού (14 χλμ) από την Απολλωνία.



Δεν πρέπει κάποιος να παραλείψει να χαθεί στα σοκάκια που ενώνουν τον Αρτεμώνα με την Απολλωνία στην πρωτεύουσα του νησιού (περνώντας μέσα από το γραφικό Πετάλι και ατενίζοντας ηλιοβασιλέματα από τις ταράτσες των εκκλησιών) και αν σας κάνουν εντύπωση τα αρχαιοπρεπή ονόματα των περιοχών της πρωτεύουσας του νησιού σημειώνω ότι η Απολλωνία έγινε πρωτεύουσα του νησιού το 1936, εποχή που η Μεταξική κουλτούρα είχε τέτοιες ροπές. Επίσης όμορφα είναι να περιδιαβεί κανείς την παλιά γραφική πρωτεύουσα, το Κάστρο με τη φανταστική θέα στο πέλαγος (όχι ζεστή μέρα γιατί ... είναι κάπως ανυπόφορη η ζέστη στο σημείο αυτό ...).

Η Σίφνος έχει και άλλες πολλές ομορφιές που αναλυτικά μπορείτε να δείτε στο http://www.sifnos-island.info/gr/index.php. Πιο λίγο από 3 ώρες από την Αθήνα με το ταχύπλοο (εγώ πήγα με το Speed Runner). Για διαμονή, υπάρχουν κάτι σούπερ ντούπερ μέρη όπως οι ΕΛΙΕΣ στο Βαθύ, οι Νηρηΐδες και ο Αλέξανδρος στον Πλατύ Γιαλό. Εγώ έμεινα σε κάτι πιο απλό, στο συγκρότημα Εδέμ στο Πλατύ Γιαλό, 150 μέτρα από τη παραλία, μέσα σε ελιές και λεμονιές, αξιοπρεπέστατο, ήσυχο και πεντακάθαρο. Ταβέρνες η μια καλύτερη από την άλλη σε όλα τα μέρη και για όλα τα γούστα (ψαρικά, μαγειρευτά, ώρας, σιφνιώτικα). Εγώ διέκρινα την ταβέρνα της Χρυσοπηγής, στην αρχή της παραλίας του Αποκοφτού , αλλά υπήρχαν πολλά καλά ταβερνάκια. Για ποτό το βράδυ στη Απολλωνία, όμορφα και δροσερά στο Ραμπαγά ενώ αν βρεθείτε στο λιμάνι της Σίφνου τις Καμάρες, δοκιμάστε το δρόμο στα δεξιά σας όπως έρχεστε από Απολλωνία, που οδηγεί σε γραφικά ταβερνάκια και ένα μπαράκι.

Ένα νησί που δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο, και με ηρεμία και με ζωή και γραφικό και για βουτιές και  περιδιαβάσεις στα μονοπάτια και με θέα για φωτογραφίες και για τους κοιλιόδουλους και τους μερακλήδες.



Και μην ξεχάσετε ν' αγοράσετε από τα είδη της Αγγειοπλαστικής που Σίφνιοι καλλιτέχνες του είδους φτιάχνουν μεγαλουργώντας σε μια από τις πιο παραδοσιακές αρχαιοελληνικές τέχνες.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2012

Με ορμητήριο την Αρχαία Επίδαυρο, μπορεί κάποιος να δει πολλά πράγματα. Εγώ έμεινα σε μια παραλία όπως μπαίνεις για το χωριό δεξιά, στο Γιαλάσι. Υπάρχουν και δωμάτια και ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Έμεινα στο ξενοδοχείο Απόλλων με πολύ καλές εντυπώσεις.
Η Παραλία στο Γιαλάσι είναι με μικρό βοτσαλάκι στην ακτή. Ήρεμα νερά και ωραία θέα προς Αγκίστρι, Αίγινα και το ηφαίστειο των Μεθάνων. 


Το πεύκο κατεβαίνει από το βουνό προς τη θάλασσα και πλαισιώνεται στην ακτή από αλμυρίκια. 
Δίπλα πιο κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο,η παραλία Γιάλντι, πιο μικρή αλλά πιθανόν πιο αρεστή για όσους αρέσκονται στις βουτιές. Από την άλλη πλευρά του χωριού είναι η παραλία της Βαγιώνας,λίγο πιο πέρα το Καλαμάκι και η Πολεμάρχα με πολύ πεύκο ως τα νερά.

Πιο κοντά προς την Αθήνα στο δρόμο Κορίνθου-Επιδαύρου είναι η Νέα Επίδαυρος, που έγινε η Α' Εθνοσυνέλευση. Πολύ ωραία η παραλία της (Αλιότου) κυρίως πέρα από τις ταβέρνες (μετά πας και τρως εκεί αν πεινάς).


Μέσα στο χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου είναι το Μικρό Αρχαίο Θέατρο που γίνονται κυρίως μουσικές παραστάσεις του Φεστιβάλ. Το μεγάλο Αρχαίο Θέατρο είναι 13 χλμ από το χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου. Ασκληπιείο, Στάδιο και ενδιαφέρον Μουσείο, εκτός από το παγκοσμίου φήμης θέατρο με την ακουστική τελειότητα, που αδυνατεί να εξηγήσει πλήρως η επιστήμη. 


Από την Αρχαία Επίδαυρο υπάρχει σύντομος δρόμος για Μέθανα, Γαλατά, Πόρο,που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Στα Μέθανα,η οσμή των θειούχων πηγών είναι κάπως αποπνιχτική αλλά το θέαμα των ασπρογάλανων νερών πολύ ελκυστικό. Υπάρχει και το ηφαίστειο για εξερευνήσεις, αντιδιαμετρικά από την πόλη. 


Από το Γαλατά περνάς στον Πόρο, που παραμένει πολύγραφικός και είτε με τις βαρκούλες είτε με το αυτοκίνητο μπορεί κάποιος να κάνει το γύρο του νησιού. Θυμόμουν το Νεώριο πευκόφυτο αλλά δυστυχώς μετά από πυρκαγιά προ ετών, έχουν μείνει λίγα πεύκα να περιτριγυρίζουν την ακτή. Στο Γαλατά θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί την αλλοτινή λογοτεχνική φήμη του Λεμονόδασους, αλλά το έχουν αφήσει στην τύχη του. Ακόμα και να το βρεις είναι δύσκολο...


Στο χωριό της Αρχαίας Επιδαυρου για φαγητό υπάρχουν πολλές επιλογές. Δοκίμασα το Ακρογιάλι, το Περιβόλι, την Κληματαριά, τη Μουριά. Όλες πολύ καλές. Με υπέροχη θέα και όλα τα είδη φαγητών και το Στορκ στο βουναλάκι στην Εθνική οδό, πάνω από το χωριό. Για ιταλικές επιλογές στο χωριό το  Παρά Θιν' Αλός.