Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Θα ήταν ακόμα ερείπια η Ευρώπη αν μετά το πόλεμο είχε ηγέτες σαν τους σημερινούς


Μέρκελ: Δεν γίνεται ανάπτυξη με δανεικά...

Δεν ζει και ο Αντενάουερ να του το πει. Άραγε πως ανοικοδομήθηκαν οι Δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες κα Δοροθέα-Αγγέλα μέτα τον ισοπεδωτικό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Αλλά ίσως εκεί στο σιδηρούν παραπέτασμα που μεγάλωσες μαζί με το Σόιμπλε, ο Χόνεκερ δεν σας τα μάθαινε αυτά. Εσύ πρόλαβες μόνον τα Ρηγκανόμικς και τον μέντορά σου τον Κολ.

Μάλλον αν οι σημερινοί ηγέτες ηγούντο της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, τότε ακόμα τα ερείπια από τους βομβαρδισμούς θα υπήρχαν.

Αλλά και τι καλό, μεγάλο μέρος των Ελλήνων κεφαλαιούχων (και άλλων πιο μικρών...). Ζητάμε από τους ξένους να κάνουν επενδύσεις και οι δικοί μας βγάζουν τα λεφτά σε off-shore και Ελβετίες.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Δημοσκοπήσεις ξανά...

Δημοσκοπική εταιρία δίνει σήμερα τηλεφωνική δημοσκόπηση σε 1021 νοικοκυριά για λογαριασμό του Alpha-TV:

ΣΥΡΙΖΑ 27,7% 
Νέα Δημοκρατία 20,3% 
ΠΑΣΟΚ 12,6%
Ανεξ. Έλληνες 10,2% 
ΚΚΕ 7% 
Χρυσή Αυγή 5,7% 
Δημ. Αριστερά 4,9% 
ΛΑΟΣ 2,3% 
Δημιουργία Ξανά 1,8% 
Οικολ. Πράσινοι 1,7% 
Δημ. Συμμαχία 1,5% 
ΔΡΑΣΗ 1,3% 
Λοιπά Κόμματα 3% 


Για όποιον θέλει να κάνει κάποιες συγκρίσεις και να κρίνει αυτά που του παρουσιάζουν, έψαξα και βρήκα την τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας στις 17-4-2012 (οπότε μπορείτε να συγκρίνετε και με το υπάρχον εκλογικό αποτέλεσμα επίσης): 


Νέα Δημοκρατία: 22,3% 
ΠΑΣΟΚ: 17,8% 
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 9,9%
ΣΥΡΙΖΑ: 9,8%
 ΚΚΕ: 9,7%
ΔΗΜΑΡ 8,6%
Χρυση Αυγη: 5,7%
ΛΑ.Ο.Σ:3,9%
Οικολόγοι: 3,1%
 ΔΗΣΥ: 3%


Ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει με βάση τα στοιχεία ...

Πανιώνιος-Λεβαδειακός 0-3. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος

Καταλαβαίνουμε όλοι πως για να φτιαχτεί ομάδα από την Κ20 και άλλες νεανικές δυνάμεις, μπροστά μας υπάρχει μακρά και δύσβατη ανηφόρα. Ένα φιλικό σαν το σημερινό δείχνει το μέγεθος του εγχειρήματος και δείχνει πως, αν μη τι άλλο, αξίζει αν δεν μπορείς λόγω αδειοδότησης να πάρεις παίκτες, να μπορείς να έχεις ένα προπονητή αξιόλογο και δάσκαλο για να δουλέψει τους νέους.

O Παπαδόπουλος στο 19’ κέρδισε πέναλτι από τον Σαμαρόπουλο, το οποίο το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Ο επιθετικός του Λεβαδειακού όμως στο 28’ με σουτ έγραψε το 0-1. Στο 59’ ο Ζαουί πέτυχε το 0-2, ενώ στο 84’ ο Βασιλείου διαμόρφωσε το τελικό 0-3.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ανέστης, Κούρντι, Κούρος, Αυλωνίτης, Σαμαρόπουλος, Κλης, Σάμαρης, Μπούζας, Σμυρλής, Δρόσος, Σταματής.

Επαιξαν και οι: Οκόγιε, Γκέζος, Ντούνης, Βλάχος, Μακαρωνάς, Τσουβαλτσίδης, Σπυρόπουλος και οι υπό δοκιμή: Καλδέλης, Λαμπρόπουλος, Λάμπρου, Τσιατούχας, Τοπούζης, Καλογέρης, Κλωναρής, Καρβούνης.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Στρατηλάτης, Μαχαίρας, Κουτσόπουλος, Ιωάννου, Κόρμπος, Βιάνα, Ζαουί, Κοιλιάρας, Παπαδόπουλος, Μιλικάγκιεβιτς (υπό δοκιμή).

Επαιξαν και οι: Πασχαλάκης, Μπουντόπουλος, Κοτίτσας, Βασιλείου, Μανό, Νάστος (υπό δοκιμή), Ζησόπουλος.

ΥΓ: Αστειότητες αν ο Πανιώνιος απέρριψε τον Ρέντερ ή ο Ρέντερ τον Πανιώνιο. Δεν είχε λέει αυτό που ψάχνουμε. Μπορεί θα έλεγα αν και δεν ξέρω τι ακριβώς ψάχνουμε και ούτε ειπώθηκε στη συνέλευση παρά τις αρκετές σχετικές ερωτήσεις επί τη ευκαιρία της αποπομπής Μάντζιου. Αλλά όταν μιλάς με Σούλη, ίσως αυτό να λέει πολλα...

Σκουραίνουν τα πράγματα. Ο Κουμορτζί βρήκε δεσμευμένα τα χρήματα που του οφείλονταν και φέρεται να κάνει προσφυγή πια για όλο το ποσό (και αυτά που χάρισε όταν έφυγε)

Από SportDay:

Θέμα με τον Μπερνάρ Κουμόρτζι προέκυψε στον Πανιώνιο! Ο Γκανέζος μέσος, ο οποίος τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου μεταγράφηκε στην Ντιζόν, άρχισε σε συνεργασία με τον μάνατζέρ του τις διαδικασίες προσφυγής κατά του Πανιωνίου, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρωστούμενα! Ο Κουμόρτζι είχε χαρίσει το 50% των οφειλομένων για να διευκολύνει την «κυανέρυθρη» ΠΑΕ, η οποία για να κερδίσει χρόνο έφτασε σε συμφωνία μαζί του, εκχωρώντας του επιταγή από τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η πλευρά του «Κούμο» πήγε να εισπράξει χθες 60.000 ευρώ, αλλά διαπίστωσε ότι η ΠΑΕ είχε εκχωρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε άλλη εταιρεία, στην οποία φέρεται να χρωστούσε! Ο εκπρόσωπος του Κουμόρτζι ήρθε σε επικοινωνία με τον ίδιο και αποφάσισαν να κινήσουν τις διαδικασίες προσφυγής, διεκδικώντας όχι μόνο τις 60.000 ευρώ, αλλά το συνολικό ποσό που ανέρχεται στις 120.000 ευρώ! Η πλευρά του Κουμόρτζι θεωρεί ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις και η στάση του Πανιωνίου δεν ήταν η πρέπουσα. Και πιέζει να έχει εξοφληθεί μέχρι την Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι ο Γκανέζος είχε κάνει προσφυγή τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά την απέσυρε προκειμένου να φύγει.


ΥΓ1: ... Ποια άλλη εταιρία άραγε δέσμευσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα...??? Από την ΠΑΕ φέρεται να λέγεται ότιοι διοικούντες θα επιδιώξουν να έρθουν σε επαφή με την πλευρά του Κουμορτζί. Οπως τόνιζαν ξέμειναν από ρευστό, γιατί έδωσαν 140.000 ευρώ στον Λάτκα και 100.000 ευρώ στην Αλ Αχλί για τον Μαγκντί.

ΥΓ2: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΜΕΣΩ ΑΜΚ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ... ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΤΟΧΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΜΚ ΣΕ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΕ, ΑΛΛΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. ΑΜΚ Η ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ... ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ. ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΤΕΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κολοσσός-Πανιώνιος 71-68. Από την πλήρη κυριαρχία στην τελική ήττα

Η ομάδα του Πανιωνίου είναι συνώνυμη με την αστάθεια και την έλλειψη συγκέντρωσης. Με πολλά λάθη στους περισσότερους αγώνες της, σήμερα πήρε διαφορά ως 17 πόντων, έδειχνε κυρίαρχη στο τερέν και εν τέλει έδωσε το δικαίωμα στον Κολοσσό με πρωταγωνιστή στην τελευταία περίοδο ένα παίκτη καλό μεν αλλά όχι ιδιαίτερο, τον Ασημακόπουλο, να προηγηθεί για πρώτη φορά σε όλο το ματς στο 38 και εν τέλει να πάρει τη νίκη. Τι φταίει σε αυτή την ομάδα είναι αργά να βρεθεί για φέτος. Πάγκος ή παίκτες. Σίγουρα ο Πανιώνιος σε τούτη τη φάση παίζει με σημαντικές απώλειες και στην περιφέρει α και στη ρακέτα αλλά κάποτε θεωρούσαμε ότι τέτοια ματς ένας καλός πάγκος τα παίρνει.

Δεκάλεπτα: 14-18, 26-37, 49-57, 71-68

Κολοσσός(Φραγκιάς): Λιακόπουλος 1, Χάτεν 15(1 τρίποντο, 5 ασίστ), Καλαϊτζής 9(2), Πάνος 1, Γεωργαλής 3, Ασημακόπουλος 9(1), Μπόικιν 10(1), Χαρίσης, Τσάμης 11, Χόπσον 12

Πανιώνιος(Μπαρτζώκας): Ξανθόπουλος 5(1 τρ., 7 ασίστ, 6 κλεψ.), Κιζ 4, Αθανασούλας, Ντίμπλερ 11(2), Μπατής 3(1), Καββαδάς 6, Ιωάννου, Σαρικόπουλος 8, Νάτζφεϊ 8, Παραγυιός 4, Μπάρλος 19(4)

Κ17. Πανιώνιος-Άρης. Ημιτελικός Super League K17. Σάββατο 12/5/2012, 17:00. Γήπεδο Αστέρα Τρίπολης

Το Σάββατο στις 17:00 στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης, θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ Κ17 μεταξύ του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ και του Αρη. Η ομάδα του Δημήτρη Δημακόπουλου, θα διεκδικήσει την είσοδό της στον μεγάλο τελικό του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο ίδιο γήπεδο. Η προετοιμασία της Κ17 του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με προπόνηση που θα γίνει στο στάδιο της Νέας Σμύρνης στις 16:00 και ακολούθως η τεχνική ηγεσία θα ανακοινώσει τα ονόματα των παικτών που θα απαρτίζουν την "κυανέρυθρη αποστολή", η οποία και θα καταλύσει σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου. Οι αγώνες του πρωταθλήματος Κ17 διεξάγονται χωρίς εισιτήριο και άρα η είσοδος είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να τους παρακολουθήσει.

Εσωτερικός Δανεισμός έναντι Εξωτερικού Δανεισμού

Οι προτάσεις που διαφάνηκαν σήμερα από Τσίπρα και Στρατούλη θα έλεγα ότι αναφέρονται σε εσωτερικό δανεισμό αντί για τον εξωτερικό δανεισμό του Μνημονίου. Αν και μη ειδικός θα επιχειρήσω να κάνω επιγραμματικά μια σύγκριση των δυο μορφών δανεισμού απ' όσα βρήκα και διάβασα και η κρίση δική σας:

(1) Ο εσωτερικός δανεισμός δεν αυξάνει τους συνολικούς πόρους της οικονομίας σε αντίθεση με τον εξωτερικό.

(2) Ο εσωτερικός δανεισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη και επηρεάζει αρνητικά την ενεργό ζήτηση (μάλλον αρκετά κακό σε μια οικονομία σε τραγική ύφεση).

(3) Ο εξωτερικός δανεισμός δημιουργεί βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωμών την περίοδο της σύναψης του δανείου αλλά  επιφέρει συναλλαγματική επιβάρυνση την περίοδο εξόφλησης του δανείου (στην Ευρώπη του κοινού νομίσματος Ευρώ, υποθέτω ότι δεν γεννάται θέμα συναλλαγματικής επιβάρυνσης αλλά υποθέτω ότι το ισοζύγιο πληρωμών επιβαρύνεται κατά την αποπληρωμή του δανείου. Η επιβάρυνση του ισοζυγίου πληρωμών από τοκοχρεολύσια κλπ κατά την αποπληρωμή του δανείου μετριάζεται πολύ αν το δάνειο έχει χρησιμοποιηθεί παραγωγικά επιφέροντας αύξηση εξαγωγών ή υποκατάσταση εισαγωγών.

(4)  Οι όποιοι τόκοι του εσωτερικού δανεισμού πάνε στους κατοίκους της χώρας ενώ του εξωτερικού πάνε στον έξωθεν δανειστές άρα μεγαλώνουν τις συναλλαγματικές εκροές της χώρας.

Για την ανεργία σχετικό νομίζω είναι το εξής. Σε περιόδους όπου η ενεργό ζήτηση δεν επαρκεί για να επιφέρει πλήρη απασχόληση, λόγω της μικρής ενεργού ζήτησης μένουν αδιάθετες ιδιωτικές καταθέσεις τις οποίες μπορεί να δανείζονται δημόσιοι φορείς και να τις ξοδεύουν για να αυξηθεί η ενεργός ζήτηση και συνεπώς η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα ωσότου φθάσουμε σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης. Ο δανεισμός σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με έκδοση νέου χρήματος από την κεντρική τράπεζα, που αυξάνει την οικονομική ρευστότητα, την ενεργό ζήτηση και συνεπώς την απασχόληση.
Τέτοιο μηχανισμό έκδοσης νέου χρήματος σημειωτέον ότι δεν διαθέτει η χώρα λόγω συμμετοχής στην Ευρωζώνη.

ΥΓ: Σχετική ανάλυση του κου Στούπα στο Capital.gr. Απλά ξεχωρίζω και σχολιάζω το παρακάτω απόσπασμα¨

"Για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα της χρεοκοπίας που υπάρχουν, η λιτότητα είναι μονόδρομος, όπως και η αλλαγή μορφής απασχόλησης από τον μην παραγωγικό (με αιχμή το δημόσιο) σε παραγωγικούς τομείς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων". [Πηγή:www.capital.gr] ΣΧΟΛΙΟ: Ο κος Στούπας αγωνιά στην όλη ανάλυσή του να αποδείξει ότι η λιτότητα πρωτεύει ως και αρκεί για να επιλύσει την κρίση. Όμως πέφτει ο ίδιος παρακάτω σε αντίφαση αφού προσθέτει την αναγκαιότατη αλλαγή απασχόλησης χιλιάδων Ελλήνων σε παραγωγικούς τομείς. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αναπτυχθούν αυτοί οι τομείς κε Στούπα και να φτιαχτεί ο ανύπαρκτος παραγωγικός ιστός της Ελλάδας. Αλλιώς θα έχουμε απλά στρατιές ανέργων. Πως θα φτιαχτεί κε Στούπα; Από παρθενογένεση; Απλά η πολιτική σας νοοτροπία αναμένει την πλήρη συμπίεση του εργασιακού κόστους που θα φέρει επενδύσεις. Πόσο θέλετε άραγε να συμπιεστεί; Σε επίπεδα Μπαγκλαντές νομίζετε ότι θα ξεπεραστεί η κρίση;

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η έκπτωση των συνθημάτων στο διάβα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας προς την Ελλάδα της κρίσης

Από την ελπίδα για εθνική ανεξαρτησία στην απειλή του στείρου σωβινισμού ή μήπως η ελπιδοφόρα αρχή και το απειλητικό τέλος της μεταπολίτευσης (ή έστω του κομματιού που εισήγαγε η Παπανδρεϊκή αλλαγή); Με το ίδιο σύνθημα, που εξέπεσε μέσα από την κοινωνική αλλοτρίωση σε ένα ψεύτικο ευδαιμονισμό που οδήγησε στη βαθιά κρίση.

Θα μου προσάψουν πολλοί διάθεση ύβρης με την αναφορά μου σε ετερογενή πράγματα που δεν επιδέχονται σύγκρισης. Δεν τα συγκρίνω (εξάλλου οι νυν εκμεταλλεύονται τον Μπααθικό λαϊκίστικο εθνικισμό του λαοφιλούς Έλληνα Περόν για να αποδείξουν ότι δεν είναι "ελέφαντες"). Απλά στιγμιαία έστρεψα τα μάτια μου πίσω και στη δική μου νιότη για να συνειδητοποιήσω αν όντως "η ζωή μου κύκλους κάνει" και δυστυχώς κατάλαβα ότι πρόκειται περί φαύλων κύκλων.



Πανιώνιος Κ-17 στο final-four

Ο Πανιώνιος επικράτησε του Παναθηναϊκού 1-0 στη Νέα Σμύρνη και κατέλαβε την πρώτη θέση στο νότιο όμιλο του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ Κ17. Οι "κυανέρυθροι" με τη νίκη αυτή πήραν παράλληλα και την πρόκριση στο Final 4 και θα μπορέσουν πλέον να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Στρακόσια, Μέξης, Κωτσαλάς (90'Βατουσιάδης), Ρουσσάκης, Λουλάι, Πινιώτης, Μπρέντι (90' Σακελλάριος), Γκίνης, Σπανός (83' Πίττας), Γκούμας (54' Αρώνης), Πολίμος.

Παναθηναϊκός: Κότσαρης, Βόσδου, Μυρθιανός, Νικηφόρος, Αρναούτογλου (42' Ελ Γκαμάλ), Τζανουλίνος, Μπαμίχα, Νιούμαν (63' Δώνης), Θαναηλάκης, Υμεράι, Ντάγκρας.

ΠΗΓΗ: pgss.gr

Προπονητές για τον Πανιώνιο

Aπό onsports.gr: Λόπεζ και Ρέντερ ήρθαν και απήλθαν... Μέσα στις επόμενες μέρες, οι άνθρωποι του Πανιωνίου θα έχουν συνάντηση με τον Παύλο Δερμιτζάκη και τον Νίκο Παπαδόπουλο, προκειμένου να μάθουν τις προθέσεις τους.

Συνήθως έρχεται ο προπονητής για να μάθει τις προθέσεις του συλλόγου και όχι ο σύλλογος για να μάθει τις προθέσεις του προπονητή αλλά επειδή με τους συγκεκριμένους τεχνικούς έχουν ξαναμιλήσει στον Πανιώνιο, υποθέτω ότι αυτός είναι ο δεύτερος γύρος επαφών, η επιστροφή τους όπου θα πουν αν δέχονται να εργαστούν με τις συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ή θα βρίσκεται ο σύλλογος.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Χρήσιμα στατιστικά και στοιχεία για την κατανόηση του εκλογικού αποτελέσματος

Το 80-85% περίπου των εκλογέων ψήφισαν κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Το 60-65% ψήφισαν κόμματα που είναι εναντίον του μνημονίου.

Στην εκλογική πλειοψηφία των αντιμνημονιακών δυνάμεων υπάρχει μια πανσπερμία απόψεων από αυτές που είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ μιας νέας διαπραγμάτευσης μέχρι εκείνες που είναι ακραιφνείς αντιευρωπαϊκές και επιθυμούν την αποχώρηση.

Πηγή:www.capital.gr

Μήπως όλα τα παραπάνω δικαιολογούν ότι η θέληση του κόσμου τείνει να ικανοποιηθεί επαρκώς από μια ενωτική προσπάθεια για την αναδιαπραγμάτευση με στόχο το ότι δυνατόν επαρκέστερο για να πετύχουμε ανάπτυξη και λογικούς ρυθμούς αναπροσαρμογής της οικονομίας που δεν θα επιφέρουν ύφεση, ανεργία, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μπιρ-παρά, περιβαλλοντικές αβαρίες που θα τις πληρώνουμε για πάντα; Μήπως ο στόχος, ο μόνος ρεαλιστικός, είναι να πείσουμε τους ξένους ότι ο μόνος τρόπος για να γυρίσουμε τα λεφτά των δανείων πίσω κάποτε και να συνεχίσουμε να διάγουμε με κάποια αξιοπρέπεια είναι να μην μας μετατρέψουν σε εργασιακό Μπαγκλαντές και να μπορέσουμε χρονικά να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, που δεν θα διαλύσουν την Ελληνική κοινωνία, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα οργανώσουν το έρμο τούτο κράτος; Αλλιώς το μνημόνιο θα είναι οδικός χάρτης εξόδου μας από την ΕΕ και πιθανότατα άχρηστο εκατέρωθεν. Και μια ακόμα αποτυχία του ΔΝΤ και των μηχανισμών που εμπλέκονται. Μπορεί να είναι αργά για κάποια τέτοια προσπάθεια, τη στιγμή που η εμπλοκή των δανειστών πια και οι επιπτώσεις σε αυτούς δεν είναι εκείνες της αρχής της κρίσης. Αλλά η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι η άρνηση της προσπάθειας. Αν ήταν η άρνηση τότε υπήρχαν πολύ πιο αρνητικές πολιτικές εκφάνσεις από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ για να την εκφράσουν. Και ο λαός αυτές τις εκφάνσεις δεν τις πρόκρινε σε πρώτο πλάνο παρ' όλη την απελπισία μεγάλων στρωμάτων.

Μια ερμηνεία της εκλογικής και μετεκλογικής κατάστασης

Από δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας κου Κοντογιώργη, αντιγράφω απόσπασμα με ενδιαφέρουσα ερμηνεία της πολιτικής κατάστασης:
...εκτιμώ ότι η κοινωνία δήλωσε, ότι αποδοκιμάζει συλλήβδην το κομματικό σύστημα και τις πολιτικές του, αξιώνει την υπέρβασή του. Η κοινωνία ήγειρε το θέμα που η πολιτική τάξη αρνείται πεισματικά να αγγίξει. Τους πυλώνες της καταστροφής: το κομματοκρατικό πολιτικό σύστημα, το δυναστικό κράτος και τη νομοθεσία που οικοδομεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά.. Οπότε, εάν συνεχίσουν να διαπληκτίζονται με βάση το σύμπτωμα – τα υπέρ ή κατά του μνημονίου- και δεν αποδεχθούν ότι το πρόβλημα είναι οι ίδιοι και το κράτος που έχουν εγκαθιδρύσει, όποια κυβέρνηση και να βγει, θα καταρρεύσει -υπό το βάρος αυτής της υπεκφυγής-, το αργότερο σε μερικούς μήνες. Αυτό που χρειάζεται, είναι να ανοίξουν το δρόμο για την αυτόβουλη υπέρβασή τους και όχι για το ποιος θα εναλλαγεί στην εξουσία και θα κυβερνήσει. Τελείωσε αυτό το διακύβευμα! Και θα έλεγα ότι τελείωσε ο χρόνος τους. Εάν δεν σχηματίσουν κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, οικουμενική, με πρόγραμμα την ανασυγκρότηση του κράτους, καλύτερα να παραδώσουν μόνοι τους τη σκυτάλη, διότι θα τους αναγκάσει γι’αυτό η κοινωνία. Με επώδυνες συνέπειες για τη χώρα. Ελπίζω την τελευταία στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Πηγή: http://contogeorgis.blogspot.com/2012/05/652012_07.html

ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ κκ Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο, Καμμένο και Κουβέλη (οι άλλοι περιμένουν την εξαθλίωσή μας για να την εκμεταλλευτούν με βάση τις ιδεοληψίες τους) ότι ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ έστω και ετερόκλιτη είναι το 19,09% που πήραν οι υπόλοιπες μικρές τάσεις που ο ληστρικός εκλογικός νόμος άφησε εκτός Βουλής και αυτή η εκλογική δύναμη τους απέρριψε όλους. Κατά συνέπεια ας σταματήσουν τις υπεροπτικές συμπεριφορές, τέως και νυν πολυσυλλεκτικότητας και οι νυν ας πάρουν μάθημα από το πάθημα των τέως και ας αναζητήσουν ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ. Το διακύβευμα είναι πάνω από τις ταμπέλες Αριστεράς, Δεξιάς και της συμβατικής πολιτικής χωροταξίας. Υπάρχουν ευθύνες για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων αυτής της χώρας. Ας ερμηνεύσουν λοιπόν ΚΑΘΑΡΑ ότι αυτό που ζήτησαν είναι να συγκλίνουν και όχι να αποκλίνουν. Να μάθουν να συνεργάζονται για το καλό της κοινωνίας και όποιος δεν μπορεί να κάτσει στη γωνιά του και να περιμένει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σύντομα από το βάρος των εξελίξεων.

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ο Λαός μίλησε και τώρα ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες

Ο Λαός λοιπόν μίλησε και τιμώρησε όσους μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Η τιμωρία όμως συνοδεύεται παράλληλα και από την μεγάλη άνοδο ακραίων τάσεων αλλά και από την ξαφνική αλλαγή ρόλων που θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι πρωταγωνιστές είναι έτοιμοι να αναλάβουν.

Επίσης στην πράξη πια θα αποδειχθεί ποιοι αποσκοπούν σε λύσεις και ποιοι περιμένουν απλά στη γωνία την πλήρη εξαθλίωση του κόσμου. Θα αποδειχθεί στην πράξη ποιοι έχουν κάποια σχέδια για λύσεις και ποιοι προτάσεις στείρας άρνησης.

Δυστυχώς όλα αυτά θα αποδειχθούν πάνω στου κασίδη το κεφάλι, δηλαδή πάνω στο πετσί όλων μας.

ΥΓ1: Ακόμα και οι μνημονιακοί, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση αναφέρουν την ανάγκη αναθεώρησης του μνημονίου. Επίσης ακόμα και πολλοί αντιμνημονιακοί θεωρούν αναγκαίες τις πλείστες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που αναφέρει το μνημόνιο. Άραγε γιατί δεν μπορούν να βρουν κάποια σημεία προσέγγισης; Να πάνε τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά με αυτούς τους λίγους αλλά καθαρούς και κοινούς στόχους. Εκτός και αν δεν θέλουν για διάφορους λόγους που χρήζουν ανάλυσης και που θα πρέπει να προβληματίσουν.

ΥΓ2: Τι άραγε να πει κανείς για την πολυδιάσπαση του νεοφιλέλευθερου χώρου, που δεν μπόρεσε να βρει καμιά δυνατότητα συνεννόησης και εν τέλει οι τρεις πιο ισχυρές συνιστώσες του πήραν από 2-2,5 τοις εκατό έκαστη και έμειναν όλες εκτός Βουλής. Ναι κάποιοι μίλαγαν για την ανάγκη νέου αίματος που δεν μπορούσε να συνεργαστεί με το παρελθόν και πιθανόν να επενδύουν με τη δυναμική συμμετοχή τους στο μέλλον. Εξάλλου νέες εκλογές φαίνονται πολύ πιθανές σύντομα. Αλλά όταν ζητάμε πολυφωνία και αναλογικούς εκλογικούς νόμους, δεν θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και για προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές συνεργασίες;

ΥΓ3: Κατά τη γνώμη μου τα ηχηρώτερα μηνύματα των εκλογών είναι αυτό της τιμωρίας όσων κυβέρνησαν την χώρα και την έφεραν στην κατάσταση που βρίσκεται και αυτό προς τους έξω κυρίως ότι ο Λαός δεν αντέχει τη χωρίς ελπίδα λιτότητα και την κατ' ουσία τιμωρία του και εξαθλίωσή του στα πλαίσια μιας αναλληλέγγυας κοινοτικής πολιτικής.
Επίσης οι εκλογές σήμαναν το τέλος των πολυσυλλεκτικών κομμάτων χωρίς ιδεολογική πλατφόρμα, που δημιούργησε η μεταπολίτευση. Πιθανόν να σημάνει και το τέλος των ακραία μη αναλογικών εκλογικών νόμων που κρατούν σε αναντιστοιχεία την αντιπροσώπευση του λαού από τη βούληση του λαού. Να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιφέρειες εκλέγονται βουλευτές με μη αντιπροσωπευτικό τρόπο εν τέλει ενώ το σύστημα κρατάει χωρίς αντιπροσώπευση στη Βουλή πάνω από το 18% του Λαού που ψήφισε τα μικρά κόμματα που δεν πέρασαν το 3%.
Μένει να δούμε αν μπορούμε να ωριμάσουμε τόσο ώστε να βρίσκουμε κοινούς τόπους συνεργασίας για το καλό του τόπου και όχι με βάση το πολιτικό κόστος και μόνον.
Τέλος να αναρωτηθούμε γιατί η κάλπη έβγαλε τέρατα. Και δεν μιλάω μόνον για το φιλοναζιστικό μέρος  αλλά και για εκείνους που τίμησαν τον "συνωστισμό στην προκυμαία της Σμύρνης" με πανηγυρική εκλογή στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Να αναρωτηθούμε πόσο κακό έκαναν οι μετανάστες στην κάθε κάτω Τραχανοπλαγιά που έδωσε σημαντικό ποσοστό ψήφου σε συγκεκριμένο κόμμα με προμετωπίδα το αντιμεταναστευτικό μένος. Ή μήπως το μένος είχε άλλους στόχους εν τέλει και δείχνει άλλες κατευθύνσεις; 

Γηρατειά στην υπηρεσία της κομματικής ψήφου και της οικογενειακής παράδοσης

Kωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει με τις γιαγιάδες και τους παππούδες που δεν φείδονται του κόπου να φθάσουν στις κάλπες για να ψηφίσουν συνήθως σύμφωνα με τις οικογενειακές τους παραδόσεις. Διάβαζα και κάποια ευτράπελα στο διαδίκτυο σχετικά ακόμα και με κίνημα για να κρύψουν τις ταυτότητες παππούδων και γιαγιάδων για να μην πάνε να ψηφίσουν και υπονομεύσουν με την κατά παράδοση ψήφο τους, το μέλλον των νεώτερων.
Εγώ παρ' όλα αυτά περισσότερο διέκρινα γηραιές και γηραιούς να σύρονται στις κάλπες από νέους συγγενείς τους, που τους είχαν και έτοιμο το ψηφοδέλτιο, μην και μπερδευτούν με τα τόσα που υπήρχαν. Για να μην χαθεί ούτε μια ψήφος, ο γέρος και η γριά ανεβάζονται δυο και τρεις ορόφους στα σκαλιά στα εκλογικά κέντρα για να συνεισφέρουν στην έκβαση του αποτελέσματος. Τελικά ο τραγέλαφος ίσως δεν αφορά τόσο τα γηρατειά αλλά τη συνολική μας εικόνα. Και ο νόμος έχει θεσπίσει προαιρετική τη ψήφο των ανθρώπων των μεγαλύτερων των 70 ετών. Εδώ μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα, όταν επιτρέπει ο νόμος την εργασία ανηλίκων πλην όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν. Είναι και αυτό κάπως παράδοξο.

Κάποιες πολιτικές σκέψεις μπροστά στην κάλπη

Ένα ελάχιστο σύνολο απαιτούμενων από αυτούς που θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές:

  1. Απλό φορολογικό με πρόνοιες για τους αδυνάτους και κίνητρα για νέες επενδύσεις. 
  2. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών αντί για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
  3. Μάχη απέναντι στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά του δημοσίου.
  4. Τέλος όλων των συναρμοδιοτήτων των υπουργείων, επιμελητηρίων κλπ που βάζουν φρένο στην επιχειρηματικότητα.
  5. Σωστό σχήμα αξιολόγησης στο Δημόσιο και απολύσεις μόνον μετά από αξιολογήσεις και επαναξιολογήσεις.
  6. Άσχετα με τις μονομερείς διαγραφές χρέους και άλλες συναφείς απλουστεύσεις να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους και δημεύσεις περιουσιών όσων ενέχονται σε δόλιο και επαχθές κομμάτι αυτού του χρέους.
  7. Επανεξέταση της νομικής υπόστασης του σημείου του Μνημονίου που δίνει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις.
  8. Να μην ιδιωτικοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της χώρας έστω και αν δοθεί για κάποιο χρονικό διάστημα η εκμετάλλευσή τους προσωρινά λόγω των εκτάκτων οικονομικών αναγκών.
  9. Ταχεία απορρόφηση των 10 δις των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εκκρεμεί από το 2007 ως τώρα ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Αν δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλο το ποσό ας ζητήσουμε κάποιο μέρος του να αφαιρεθεί από τα 11 δις που ζητάει η Τρόικα για το Μνημόνιο και που θα επιτείνουν την ύφεση δραστικά.
  10. Όχι περιβαλλοντικές παραχωρήσεις σε αντιστάθμισμα επενδυτικών προτάσεων και στην αγωνία της ταχείας ανάπτυξης. Ούτε όμως περιβαλλοντικές υπερβολές σε βάρος της δυνατότητας της χώρας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να βρεθεί το μέτρο.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα να πει κανείς. Ας ευχηθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη την επόμενη μέρα,να συμφωνήσουμε σε 2-3 απολύτως αναγκαία για να προχωρήσουμε, ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ και όχι ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΣ και δίνοντας χαρά σε όσους περιμένουν στην γωνία να δουν την εξαθλίωσή μας να γίνεται πραγματικότητα. Και ας έχουμε κατά νου ότι η πολυφωνία αν θέλουμε μπορεί να αποβεί δημιουργική. Αν θέλουμε και αν δεν μας παρασύρουν τα εθνικά μας ελαττώματα.