Ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικό με το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δικές μας εγχώριες κινήσεις γιγάντωσαν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, δίνοντας σημάδια δράσης στους κερδοσκόπους, παρουσιάστηκε στους χθεσινούς Φακέλλους του ΣΚΑΙ. Αντιγράφω από σχετικό άρθρο της κυρίας Σοφίας Παπαιωάννου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
"...ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. Όλες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα. Όταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του..."
Τα CDS των 950 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν στις 135 μονάδες βάσης τον Αύγουστο του 2009 και πουλήθηκαν στις 235 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2009. Ο κος Φιλιππίδης στα πεπραγμένα του υποστηρίζει ότι δημιούργησε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης "για να κτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι". Επίσης προφανώς αναφέρει το πόσο κερδοφόρα ήταν η κίνηση για το Ταμιευτήριο. Οι αγοραπωλησίες έγιναν μέσω της γνωστής Goldman Sachs αλλά η παρέμβαση εναντίον των κερδοσκόπων ...λόγω Αμερικανικής "δραπέτευσης" της τελευταίας στιγμής, που περιγράφει η κα Παπαϊωάννου ατόνησε και δεν τελεσφόρησε.
Αλλά επειδή κάθε κίνηση μπορεί στρατηγικά να έχει ωφέλειες και ζημίες, η άλλη μετάφραση της στρατηγικής Φιλιππίδη είναι ότι έδωσε ισχυρό σήμα στους κερδοσκόπους ότι η ελληνική οικονομία είναι υπό κατάρρευση και οι ελληνικές τράπεζες τρέχουν ν' ασφαλίσουν τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα το ντόμινο που ζήσαμε εδώ και μήνες και κατέληξε στο χρεοπιστωτικό πρόβλημα της χώρας και στο ΔΝΤ.
Παρόμοια σήματα έδωσε η αποτίμηση του Δημόσιου Ελλείμματος στα ύψη από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που με συνετότερο τρόπο θα μπορούσε να αναπτύξει στον χρόνο τα νοσοκομειακά χρέη και τις αμυντικές δαπάνες.
Και ένα ιστορικό στοιχείο, που έμαθα από τους χθεσινούς Φακέλλους. Στη χρεοκοπία επί Τρικούπη, ο πρώτος που κερδοσκόπησε πουλώντας τα στην κατοχή του Ελληνικά ομόλογα στο Λονδίνο ... ήταν ο ίδιος ο ανώτατος άρχων της χώρας, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α'.
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου