Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η ομιλία του σοφού της Οικονομίας

Παλιά είχαμε τους Έλληνες σοφούς της οικονομίας, που στις δύσκολες ώρες, οι πολιτικοί τους συμβουλεύονταν, για να μην ρίξουν το καράβι στα βράχια. Τέτοιοι ήταν, ο Ζολώτας και ο Αγγελόπουλος κυρίως και κάποιοι άλλοι λιγότερο.

Σήμερα ένα τέτοιο ρόλο φαίνεται να μπορεί να παίξει ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος με τον οποίο είμαστε και λίγο συνάδελφοι (αφού δεν έχει οικονομικές προπτυχιακές σπουδές...αλλά ήταν σε άλλο κλάδο). Σήμερα έδωσε μια ομιλία ο κύριος Παπαδήμος στο Μέγαρο Μουσικής (δείτε στο nooz.gr) από την οποία δεν διέκρινα προτάσεις, που να ξεχωρίζουν απ' όσα ακούγονται και κυρίως απ' όσα εφαρμόζονται. Αν δεν την έδινε μάλιστα κάποιος με το κύρος και τις γνώσεις του κυρίου Παπαδήμου, περισσότερο και λόγω συγκυρίας με τις εκλογές, θα έμοιαζε σαν υποστηρικτικός λόγος μνημονιόφρονος στελέχους του κυβερνώντος κόμματος στα πλαίσια της προεκλογικής τακτικής της προηγούμενης βδομάδας, που μετέτρεψε τις τοπικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Επίσης εντύπωση κάνει ότι δίνει μεγάλη έμφαση ο κύριος Παπαδήμος, πως η πιστή εφαρμογή των επιταγών Μνημονίου για τη μείωση του Δημοσιονομικού ελλείμματος είναι προς όφελος όχι μόνον της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία μας καλεί να αγωνιστούμε ακόμα περισσότερο εμείς οι Έλληνες. Είναι βέβαια και η θέση, που είχε ο κύριος Παπαδήμος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τον κάνει να δίνει τέτοιες προτεραιότητες.

Δίνω κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα πιο κάτω, από την ομιλία του:

"Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις και δυσκολότερες ενέργειες υλοποίησης, ανέφερε και τόνισε ότι είναι συμβολή όλων στην επίτευξη του στόχου παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, θα έχει ουσιαστικό ρόλο προς την επίτευξη του στόχου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη, πρόσθεσε."


"...Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρα μας είπε ότι δεν είναι επιθυμητή ούτε αναγκαία λύση για την χώρα μας αλλά και την ευρωζώνη." 


"...Ωστόσο, τόνισε, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εάν δεν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποκτήσει ξανά την χαμένη της αξιοπιστία δεν θα γίνει εφικτή η ουσιαστική πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές άντλησης κεφαλαίων και κατ επέκταση δεν θα αποκτήσουν δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα κινητοποιήσει την ανάπτυξη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι μόνο η πίστη τήρηση όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σταδιακά την ελληνική οικονομία στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της και κατά συνέπεια η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να προσφύγει από μόνην της στις διεθνείς αγορές για άντληση των κεφαλαίων που έχει ανάγκη.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τους κινδύνους που βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές για την οικονομία μας υπέρεκτιμημένους, τόνισε όμως ότι ορισμένοι από αυτούς δεν μπορεί να απορριφθούν εκ των προτέρων και να αποκλεισθούν ως ενδεχόμενο."


ΥΓ: Ο νέος σοφός της Ελληνικής οικονομίας, που παραμένει άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού και δεν μπήκε στην πρώτη γραμμή (κατά τα πρότυπα και των προγενέστερων σοφών, που ανέφερα), ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήταν καλό να διασαφηνίσει τι ακριβώς έγινε με την είσοδό μας στην ΟΝΕ και αυτά που γράφονται περί επί πληρωμή απόκρυψη του Ελληνικού χρέους από την Goldman Sachs. Σίγουρα σαν οικονομικός ταγός τότε και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα έχει πολλά να πει για εκείνη την κρίσιμη περίοδο, που πιθανόν μας έβαλε κάπου, που δεν αντέχαμε να μπούμε και με τρόπο που δεν μας προετοίμασε για το τι πρέπει να κάνουμε όντας μέσα στην ΟΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου