Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Δεν σταματάνε... Προχωράνε ... σε νέα μέτρα, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να στηρίξει τη "σταθερότητα" στο Β' Γύρο

Αν κάποιοι θέλησαν δια της αποχής να στείλουν κάποιο μήνυμα, να μιλήσουν δηλαδή σιωπώντας, ας διαβάσουν κάποιες σημερινές ειδήσεις και ας το ξανασκεφθούν. Ας σκεφθούν αν ακούστηκαν ή αν τους παράκουσαν:

"Ο Ελληνικός Λαός απέδειξε ότι λέει ΝΑΙ στη σταθερότητα", μας λέει περιχαρής ο κύριος Πεταλωτής και προσθέτει και με το δικό του στόμα, τα ρηθέντα υπό του Πρωθυπουργού:

"Προχωράμε μπροστά, δεν σταματάμε"

Και καλεί τους πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και να επιλέξουν τους υποψήφιους που θα οδηγήσουν στη χώρα σε νέα εποχή.

Λίγο πιο πριν έχει γραφτεί η είδηση:

"Νέα μέτρα ζητάει ο κύριος Γιούνκερ"

Είναι η πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου, που αξιωματούχος της ΕΕ ζητάει νέα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Ο κύριος Γιούνκερ έρχεται να καθησυχάσει μάλιστα κατ' ουσίαν τους "δανειστές" ότι η Ελληνικές αρχές θα μείνουν πιστές στο πρόγραμμα σταθερότητας της "ελληνικής οικονομίας".

Είναι σαφές ότι κανένα μήνυμα δεν έλαβαν και προχωράνε μπροστά χωρίς σταματημό... Το γεγονός ότι από την ύφεση, το πρόγραμμα "σταθερότητας" κινδυνεύει να γίνει τόσο "σταθερό", που θα παγώσει πλήρως την ελληνική οικονομία, δεν τους τρομάζει. Και δεν τους τρομάζει γιατί βασικός στόχος του προγράμματος σταθερότητας ως το τέλος του 2013 είναι η εξοικονόμηση πόρων για την πληρωμή των δανειστών για να μην χάσουν τα λεφτά που είχαν σε ελληνικά ομόλογα και που θα έκανε αέρα η πτώχευση. Πως η υπερχρεωμένη χώρα, η χωρίς αναπτυξιακές δραστηριότητες Ελλάδα, θα μπορέσει να σταθεί μετά το 2013, απλά και μόνον επειδή θα έχει καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα με νέα ογκώδη χρέη; Με ποια παραγωγή και ποια ανταγωνιστικά προϊόντα; Γιατί δεν λένε στον κόσμο, ποιο τεράστιο ετήσιο πλεόνασμα και για πόσα χρόνια απαιτεί το Μνημόνιο, ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί μετά το 2013;

Ο κύριος Πεταλωτής κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Ναι. Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία του κόσμου να κάνει σαφές το μήνυμα ότι δεν θέλει να μείνει προσκολλημένος στο παρελθόν αλλά δεν μπορεί να δεχτεί μοιρολατρικά το μέλλον, που κτίζεται με βάση συμφέροντα, που δεν είναι καθόλου σαφές ότι τον εξυπηρετούν και έχουν προτεραιότητα τη δική του έξοδο από την κρίση.
Και εν τέλει αν θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι τα όσα αδιαπραγμάτευτα δέχτηκαν να εφαρμόσουν, θα τον βγάλουν από την κρίση, ας τολμήσουν ν' απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί οι αγορές (ένα μη στοχαστικό φαινόμενο, όχι ιδιαίτερα προβλέψιμο) θα δεχτούν να δανείσουν με νορμάλ επιτόκια, το 2014, τη χώρα με ένα από τα υψηλότερα χρέη σε ποσοστό ΑΕΠ παγκοσμίως και χωρίς θετικούς δείκτες ανάπτυξης; Μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πιθανόν να έπειθε ότι υπάρχει σχέδιο μακρόπνοο και όχι παιχνίδι καθυστέρησης τριετίας και έχει ο Θεός.

Υπάρχει έτοιμη απάντηση στο στόμα τους. Θα μας δανείσουν γιατί θα έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία μετά την εφαρμογή του προγράμματος και αυτό θα εκτιμηθεί ανάλογα...Αυτό θα γινόταν πιστευτό αν οι αγορές ήσαν ο Τρισέ και ο Γιούνκερ αλλά μήπως οι αγορές είναι κάποιοι επάρατοι κερδοσκόποι, που τους μεμφόταν ο κύριος Παπανδρέου και οι οποίοι γενικώς δεν διακρίνονται για τις αγαθές προθέσεις τους και την εκτίμηση καλών συμπεριφορών;

Δεν υπάρχει μαύρο-άσπρο, Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο. Το Μνημόνιο είναι μια χάρτα γενικών κατευθύνσεων, των οποίων η υλοποίηση γίνεται με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται σαν πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Το Αντιμνημόνιο είναι από μια ακαθόριστη άρνηση των πάντων ως τη διαφωνία για τα επιμέρους μέτρα, το μείγμα τους και το πως υλοποιούνται.
Το Μνημόνιο έχει σαν αντιστάθμισμα τον ήπιο δανεισμό της χώρας από το ΔΝΤ και τον ΛΗΣΤΡΙΚΟ δανεισμό από την ΕΕ, στα πλαίσια των πολιτικών της κυρίας Μέρκελ. Αυτόν τον ληστρικό δανεισμό τον δεχόμαστε γιατί μας έβαλαν στην γωνία, αφότου με δική μας ευθύνη μετατρέψαμε την κρίση δημοσιονομικού ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Το μείγμα ληστρικού δανεισμού και υπερταχείας κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος με μέτρα που εφαρμόζονται κατά μη αναλογικό και δίκαιο τρόπο, λόγω ελλείψεως κατάλληλων μηχανισμών και η αδυναμία αναπτυξιακών επενδύσεων, αποτελούν τη βάση της πολιτικής συνταγής, που εφαρμόζεται και πνίγει την οικονομία.
Υπάρχει λοιπόν, αυτή η συνταγή που πάει λάθος, φαίνεται αυτό στην πράξη και χρειάζεται διόρθωση. Όσο νωρίτερα διεκδικήσει η κυβέρνηση αυτή τη διόρθωση,τόσο το καλύτερο.

Μπορεί να λένε εκεί στην κυβέρνηση ότι προχωράνε και δεν σταματάνε, αλλά ίσως θα έπρεπε παράλληλα να ακούνε και να μιλάνε.
Ο κόσμος βέβαια ελεύθερος είναι να κάνει τις επιλογές του.
Μπορεί ν' ακούσει τις επικλήσεις του κυρίου Πεταλωτή για "σταθερότητα". Αλλά πόσο σταθερή είναι αυτή η σταθερότητα, που απαιτεί συνέχεια νέα μέτρα και που το χειρότερο, τα κρύβουν αδιάντροπα προεκλογικά (...λες και μπορούν να κρυφτούν στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας!);
Μπορεί όμως και να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει εντονότερο το μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι ο καλός και υπάκουος μαθητής πρέπει να είναι και λίγο έξυπνος για να προαχθεί. Χρειάζεται αξιοπιστία και σεβασμός των συμφωνιών αλλά και διεκδίκηση και επαναπροσδιορισμός όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φως στο τούνελ ίσως δεν είναι η έξοδος αλλά ένα άλλο τρένο που έρχεται αντίκρυ μας.

9 σχόλια :

  1. Όταν η αριστερά, ακούσει επιτέλους τον κόσμο που δεν την ψηφίζει παρά τα προβλήματα του, και που επιλέγει να διαμαρτυρηθεί σιωπώντας και όχι ψηφίζοντας κάποιο από τα δεκάδες ρεύματα της αριστεράς, τότε ίσως να καταλάβουν πως οι ιδεολογικές διαφορές, οι προσωπικές διαφορές και τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, είναι απωθητικά!!!

    Όταν λοιπόν οι αριστεροί (έστω και για λόγους σκοπιμότητας) επιτέλους διαμαρτυρηθούν ψηφίζοντας ένα σχήμα συνεργασίας τους, τότε μπορεί και να υπάρξει μια ελπίδα να συσπειρώσει την αντίδραση κατά του δικομματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΑΓΑΠΗΤΕ AmanAM,ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ.ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ,ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Η ΑΠΟΧΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 5 ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!!Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΚΛΕΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ 'ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ'ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ.ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ.ΑΥΤΑ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΣΧΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ εν πολλοίς με την ανάρτηση, βέβαια στο διαταύτα πήραν κάτω από 25% στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, χάσαν τις μισές περιφέρειες και τις 8 από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες της εκλογικής τους νίκης στις βουλευτικές, απώλεσαν περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, και παρά το στυγνό εκβιασμό πετύχαν οριακή νίκη έναντι ενός ανύπαρκτου αντιπάλου. Παρόλα αυτά, φυσικά μπορεί ο ΓΑΠ να πουλάει φούμαρα περί επιδοκιμασίας της πολιτικής του, χωρίς να βρίσκεται κανείς από την παλιοπαρέα ΜΜΕ-συνδικάτων να του αποδώσει το μόνο χαρακτηρισμό που τηρεί με συνέπεια τον ένα χρόνο της διακυβέρνησής του (με έμφαση στην προεκλογική του ρητορική): ΨΕΥΤΗΣ.

    Βοήθειά μας (όχι φυσικά στους Έλληνες, αλλά στους εργαζόμενους & συνταξιούχους), ας συνεχίσουμε να συναινούμε λοιπόν στα "σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα", και ας λουστούμε τη νέα εξυγίανση που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση, τρόικα και "κοινωνικοί εταίροι" (όπως λέμε, ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του Άγιου Παντελεήμονα...), μια που στην τελική "όλοι μαζί τα φάγαμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Ίωνα.

    Εξαιρετικό το σχόλιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει απάντηση και αυτή λέγεται Λαϊκή Πρωτοβουλία. Για να συμμαχήσεις με κάποιον Αντώνη θα πρέπει αυτός να θέλει κάποια πράγματα κοινά με σένα. Οταν ο σκοπός είναι ποιος θα φτιάξει το δικό του κόμμα δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συμμαχία. Οταν ο Συνασπισμός που το 1989 έγινε για να ενωθεί η Αριστερά (τότε ήταν συνασπισμός κομμάτων) και μετά ξαφνικά αποφάσισαν κάποιοι (επειδή έχασαν τις ενδοκομματικές εκλογές στο συνέδρια) να διαλυθούν τα κόμματα και να γίνει ο Συνασπισμός κόμμα χωρίς να ρωτηθούν τα κόμματα με αποτέλεσμα την διάσπαση του φτάνει σήμερα να κατεβάζει 3 υποψηφίους στην Αττική τι ενότητα μπορείς να ζητήσεις;

    Δεν δέχομαι την παρατήρηση ότι όλα τα κόμματα της Βουλής αποδέχονται το σύστημα. Αν κάποιος την διατυπώνει θα πρέπει και να την αποδείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι, το πρόβλημα σήμερα πιστεύω ότι είναι ευρύτερο από την όποια προβληματική για την ορθότερη έκφανση της αριστεράς ώστε να αποτελέσει πόλο με δυναμική που να φθάνει σε επιβολή θέσεων και διεκδίκηση εξουσίας. Άποψή μου είναι ότι η Αριστερά δεν κατάφερε ν' αναδειχθεί με σαφήνεια ούτε πειστική ψήφος διαμαρτυρίας (εξ αυτού και η αποχή και τα λευκά/άκυρα). Και αυτό θα πρέπει ν' αναζητηθεί πιθανότατα όχι στην ενότητα αλλά στην αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, πέραν της διαμαρτυρίας, που δεν φαίνεται να έχει εκφραστεί. Και αυτό και άλλα που αφορούν και τα λεγόμενα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα (πχ ότι παραμένουν κόμματα όχι αρχών αλλά αρχηγών με καιροσκοπικές πολιτικές που αντικρούουν ακόμα και τα δεδηλωμένα ιδεολογικά στερεότυπά τους) είναι σημαντικά πολιτικά ζητήματα.
    Αλλά στην παρούσα κατάσταση, υπάρχει κρισιμότερο και οξύτερο ζήτημα απ' αυτά που άπτονται στις ιδεολογικές εκφράσεις και στην δημοκρατική υλοποίησή τους.

    Η χώρα έχει φθάσει λόγω του οικονομικού προβλήματος σε ένα σημείο στο οποίο οι διαφορές από προτεκτοράτο είναι οριακές. Υπάρχουν σαφείς ευθύνες όσων κυβέρνησαν από την είσοδο στην ΕΟΚ και μετά την χώρα και διάλεξαν τη λογική της αλλοτρίωσης του παραγωγικού δυναμικού μέσω της προαγωγής του πελατειακού ευδαιμονισμού του στηριγμένου στα πήλινα πόδια των δανεισμών (με σκοπό την κατανάλωση) και των επιχορηγήσεων (εν πολλοίς ανεξέλεγκτων και χωρίς αναπτυξιακό στόχο).

    Σήμερα δίνονται χρήματα στη χώρα μέσω του Μνημονίου Στήριξης, τα οποία διογκώνουν τα χρέη της σε υπέρογκο βαθμό και τα οποία φαίνεται να επαρκούν μόνο για μισθούς, συντάξεις, πληρωμές τοκοχρεωλυσίων και τις όποιες προσπάθειες διοργάνωσης των μηχανισμών μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς καμμιά σχεδόν ή ανύπαρκτη αναπτυξιακή προσπάθεια. Με αυτή την τακτική, θα καταλήξουμε να διογκώσουμε τα χρέη μας στο τέλος του Μνημονίου και να έχουμε σαν μόνη ελπίδα επιβίωσης, το να σεβαστούν οι αγορές (κάτι καλύτερο από τη ζούγκλα; Παίζεται...) την "αξιέπαινη" προσπάθειά μας για μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος. Οι ξένοι μας κρατούν μη χρεοκοπημένους γιατί η χρεοκοπία μας θα πλήξει και δικά τους συμφέροντα. Όσο υπάρχει αυτή η συγκυρία, οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες με βάση τις οποίες, η χώρα να μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει η αντίδραση για ανατροπή των πολιτικών των μεγάλων καρχαριών της ΕΕ, που αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκε η κυβέρνηση και που απαιτούν να στραγγιστεί ο δανεισμός της στήριξης στην προσπάθεια υπερταχείας μείωσης του ελλείμματος υπό συνθήκες υψηλής ύφεσης, ανεργίας και πληθωρισμού. Η τωρινή συνταγή 'στήριξης' περνάει από την εξαθλίωση και δεν εγγυάται την ανάκαμψη. Υπάρχουν αποτελέσματα που δείχνουν στην πράξη ότι βαδίζουμε στραβά και βάσει των οποίων η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί για να ζητήσει από την Τρόικα τον επανασχεδιασμό του πλάνου. Και αν δεν μιλάς και απλάς υπακούς βουβός, κανένας δεν σ' ακούει. Και σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις όποιες δυνατότητες μπορεί να έχουμε για κάτι καλύτερο από το να ακολουθούμε ένα πλάνο με μόνο σαφή στόχο, το να μην χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @re-la-re Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ, ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΡΗ Ο ΦΟΒΟΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον τελικά στην κυβέρνηση, κάποιοι καταλαβαίνουν πιο καλά από άλλους και έχουν ώτα ευήκοα και μυαλά ανοικτά.

    ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ:

    "από την πλευρά της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας με τους δανειστές μας, είναι να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου.Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχει μια εμμονή όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013, μείωσης του ελλείμματος. Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. Όσο, λοιπόν, πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε".

    "Η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του μνημονίου είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος".

    Η δήλωση καλύπτει την κεντρική ιδέα της ανάρτησης. Όταν αυτό το ασπαστεί επίσημα η κυβέρνηση, τότε θα υπάρξει και καλύτερη αποδοχή της από τον κόσμο και μεγαλύτερη συσπείρωση των Ελλήνων στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το τέλμα.

    http://www.nooz.gr/economy/kastanidis-epanadiapragmateusi-oron-tou-mnimoniou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι όμως φίλε Ίωνα, το δικό μου παράπονο είναι με την αριστερά, γιατί θα περίμενα ότι σε μια τέτοια ιστορική συγκοιρία θα έβγαινε μπροστά με επεξεργασμένη πρόταση για ένα διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο. Σε ό,τι αφορά στην οδό που βαδίζουμε, η τελική μορφή που θα πάρουν οι όροι μιας πολιτικής, που έτσι ή αλλιώς προσβλέπει (στην καλύτερη) σε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο μέσω μείωσης του κόστους παραγωγής και θεωρεί ανάπτυξη τις επενδύσεις τύπου Αστακού και Ελληνικού, κατά τη γνώμη μου απλά αντανακλά σε μια λογική διαχείρισης ενός κερδοσκοπικού συστήματος ανισοτήτων, που οι θιασώτες του επιθυμούν να του διασφαλίσουν τη μέγιστη ευστάθεια με διορθωτικού τύπου παρεμβάσεις.

    Θεωρώ πως αν δεν έγινε αντιληπτό από αυτή την κρίση ότι το προϊόν της εργασίας είναι πολύ σημαντικό για να το διαχειρίζεται κατά το δοκούν μια ιδιωτική μειοψηφία, αντί να καθορίζεται από τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας μας, δυστυχώς μάλλον θα συνεχίσουμε αιωνίως το κυνήγι των (δημοσίων, γερμανικών & λαθρομεταναστών) μαγισσών. Για το πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια δύσκολη αλλαγή στην πράξη, θα περίμενα να ακούω καθημερινά προτάσεις από εκείνους που δυστυχώς απλά αρκούνται στο να αθροίζουν τα κατακερματισμένα ποσοστά τους μετά από κάθε εκλογική διαδικασία και να θριαμβολογούν για την νέα άνοδο του αριστερού ρεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή