Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σαν εκλογικός επίλογος

Αφού ανέβασα κάποιες αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου σε όλο αυτό το προεκλογικό διάστημα, οφείλω να κλείσω τα σχόλιά μου με έναν επίλογο μετά τα χθεσινά αποτελέσματα.

Σαν πρώτο, θεωρώ ότι την οποιαδήποτε κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα εργαστεί υπέρ των πολιτών και κατά των συμφερόντων, οφείλουμε να την βοηθήσουμε και να τη στηρίξουμε ώστε να μπορέσει να το αποδείξει στην πράξη. Και οφείλουμε να το κάνουμε δρώντας σαν συνειδητοποιημένοι πολίτες με κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη ασχέτως βραχυπρόθεσμων προσωπικών συμφερόντων και να σπάσουμε τις κομματικές μας αγκυλώσεις. Δεν μιλάω για λευκή επιταγή και άκριτη υποστήριξη αλλά για εποικοδομητική στάση και επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας ότι αν και ίδιοι δεν βελτιώσουμε συμπεριφορές και στάσεις, κάποια πράγματα δύσκολα θα αλλάξουν.

Προσωπικά διατύπωσα αρκετές αντιρρήσεις και απορίες όλο αυτό το διάστημα, ορμώμενος όχι από κομματικά ελατήρια τα οποία δεν έχω, αλλά από την κοινή λογική και την ανάγνωση δεδομένων, όσο μπορούσα τουλάχιστον με τις γνώσεις που έχω να τα αναλύσω.

Θεωρώ ότι η χώρα έχει ανάγκη μιας δραστικής ανακατανομής του εργατικού της δυναμικού σε τομείς παραγωγής και ανάπτυξης από τομείς, που δεν μπορούν να μας δώσουν την ώθηση, που τώρα χρειαζόμαστε, για να κτίσουμε μια χώρα, που δεν θα φυλλορροήσει, δεν θα χάσει τα καλύτερα μυαλά της και τους νέους της, δεν θα χάσει το μέλλον της.

Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από μεγαλύτερο κράτος για να μειώσει την ανεργία, ούτε από μικρότερο και δήθεν πιο ευέλικτο κράτος για να αναδιοργανωθεί. Έχει ανάγκη από οργανωμένο κράτος με γνώση και έλεγχο, που θα μπορεί να στηρίξει τις κοινωνικές πρόνοιες και να κρατάει τα όρια προστασίας των πολιτών του.

Πιστεύω ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει να εξαθλιωθεί για να έρθουν ιδιώτες κερδοσκόποι επενδυτές να φτιάξουν θέσεις εργασίας με βάση το ελάχιστο εργασιακό κόστος. Η χώρα έχει ανάγκη από την οικονομική αναθέρμανση με βάση τις δημόσιες επενδύσεις σε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ τομείς (και όχι σε δρόμους και ντουβάρια και ούτε σε ημέτερους, που δυστυχώς πάντα υπάρχουν ή, ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι πρόθυμοι να υπάρξουν). Αλλά πως να τις κάνει άραγε όταν έχει αυτό το δυσβάστακτο χρέος να αποπληρώνει κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας; Και εδώ μπαίνει η ανάγκη της αναδιαπραγμάτευσης, όχι συγκρουσιακά και τυφλά αλλά με ρεαλισμό και συνοχή, με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης μας και όχι το "ελευθερία ή θάνατος". Μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει τα πάντα σαν στόχους αλλά στα δικά μας κρυφά χαρτιά πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και σαφή οπτική διακριτότητα του εφικτού από το επιθυμητό.

Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να είναι τολμηρή αλλά συνάμα και ρεαλιστική και να λαμβάνει υπόψη της τις διεθνείς παραμέτρους για να κινηθεί προς το συμφέρον της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει να ξέρεις πότε αμύνεσαι και πότε επιτίθεσαι. Στη μάχη δεν πας για να πεθάνεις και ιδίως στην πολιτική που δεν είναι υπόθεση ατομικής αυτοθυσίας αλλά κοινωνικής επιβίωσης.

Δεν έμαθα στη ζωή μου να βάζω ταμπέλες, να έχω ιδεοληψίες και να ζω στη μισαλλοδοξία. Θα ήθελα κάποια από αυτά να αποτελέσουν στο μέλλον τις ράγες για τα τρένα με τα οποία "έπαιζαν" διάφοροι πολιτικοί μας στην προεκλογική περίοδο.

Δεν με νοιάζει αν ο νέος Πρωθυπουργός είναι πραγματικός Αριστερός ή απομίμηση  όπως μας φωνάζει η λεγόμενη ορθόδοξη κομμουνιστική Αριστέρα, αν εργαστεί με συνέπεια και ειλικρίνεια για να ξαναστήσει το κοινωνικό κράτος που θα δίνει την ευκαιρία στον απλό πολίτη να αναπτύξει με ελευθερία και δικαιοσύνη τις όποιες δεξιότητές του και θα τον προστατεύει από τις αυθαιρεσίες μεγαλοσυμφερόντων, τα οποία θα μπορεί να ελέγχει και να εμποδίζει να δημιουργούν στεγανά.

Έχω άποψη αν θέλετε ότι οι νικητές των εκλογών είναι αυτοί που υιοθέτησαν στην κομματική τους ατζέντα αυτά που απεμπόλησε όχι μόνον στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως η σοσιαλδημοκρατία και οι οπαδοί του κοινωνικού κράτους στη σύγχρονή πολιτική πραγματικότητα.
Και ας έχουμε υπ' όψη μας και το ιστορικό παράδειγμα  των κοινωνικών κρατών που με ανοικτούς θεσμούς έστησαν οι Σκανδιναβικές σοσιαλδημοκρατίες, τα οποία υπάρχουν ακόμα για να προστατεύουν τους πολίτες τους και να αναπτύσσουν τις χώρες τους και εκείνων των άλλων των "ορθόδοξων" που στήθηκαν σε κλειστά συστήματα και τα εξαφάνισε ο χρόνος και η σύγκρουση με τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό (ίσως παροδικά όπως θεωρούν οι οπαδοί του ιστορικού ντετερμινισμού - να το δεχτώ γιατί εγώ δεν κάνω τον προφήτη - αλλά ωσότου έρθει η ώρα εκείνη τι γίνεται άραγε;).
Μόνον που αμφιβάλλω όχι για τις προθέσεις αλλά για τακτικές, για τη συνοχή των απόψεων, για την ρεαλιστική αντίληψη και για την έλλειψη παρωπίδων σε αρκετούς από προσωπικές ιδεοληψίες και κατάλοιπα του παρελθόντος. Και διατηρώ το δημοκρατικό μου δικαίωμα να αμφιβάλλω και να μην χορεύω στις πλατείες αλλά να έχω την καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική και την προσωπική μου συναίνεση και ευχή για επιτυχία της προσπάθειας και να περιμένω το "Αρχήν άνδρα δείκνυσι" να αποδείξει στην πράξη την χαρά.

ΥΓ: Για πολλές σε ατομικό επίπεδο επιλογές του Ελληνικού λαού  θα ήθελα να εκφράσω και ονομαστικά τη χαρά μου αλλά ίσως είναι άηθες να το κάνω ιδίως όταν η χαρά αυτή αφορά επιλογές αποδοκιμασίας αυτών των προσώπων. Σε άλλες πάλι επιλογές, το αισθητήριο του λαού έπεσε μάλλον θύμα βαρύγδουπων ονομάτων παντελούς κενότητας. Τι να κάνουμε; Μην τα θέλουμε όλα. Πάντως σε αρκετές περιπτώσεις ο απλός ψηφοφόρος έψαξε το καλό σε αυτό που επέλεξε να ψηφίσει και ας ελπίσουμε το καλό αυτό να επιβεβαιώσει τις ικανότητές του.

11 σχόλια :

  1. Σωστά όλα αυτά αλλά είναι σαν να θέλουμε ο Πανιώνιος στο 2ο γύρο να κάνει πρωταθλητισμό. Δλδ αποκλείεται να διαμορφωθεί η πολιτική που περιγράφεται σε μία τετραετία και υπό τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα. Βεβαίως πρέπει να γίνουν βήματα προς τα εκεί αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές.

    Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι κατεβάζω τον πήχη, απλά θεωρώ σημαντικότερο σε πρώτη φάση τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής, την Ευρωπαϊκή προσπάθεια αλλαγής πολιτικής, τα νέα ήθη στον πολιτικό λόγο και βεβαίως την επιβίωσή μας στην Ε.Ε.. Όλα αυτά στα πλαίσια του σεβασμού κάθε ενός πολίτη και της έκφρασης των προσδοκιών τους. Πολύ δύσκολο να επιτευχθούν!!!
    Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου τα σημαντικά που πρέπει να δείξει η νέα κυβέρνηση σε πρώτη φάση και θα είναι μία πραγματική επανάσταση αν τα κάνει.
    Ο απώτερος σκοπός είναι προφανώς αυτός που προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. John, δεν διαφωνώ. Και ίσως πλατίασα σε όσα έγραψα αλλά αν προσέξεις δεν βάζω τόσο απώτερους στόχους αλλά αρχές και μεθόδους. Και δεν έχω διάθεση να κρίνω από τη λεπτομέρεια ούτε καν από το τελικό αποτέλεσμα αλλά από την προσπάθεια και την αλλαγή νοοτροπίας και τη διάθεση για οργάνωση.
    Προσωπικά δεν συμμερίζομαι πολλές από τις προτεραιότητες και τις μεθόδους που φαίνεται να μπαίνουν αλλά συμφωνώ με αρκετές και όπως γράφω περιμένω την πράξη και τα έργα με ειλικρινή διάθεση συνεισφοράς και καλόπιστης κριτικής αρωγής - όση συμμετοχικά μπορεί να δώσει ένας απλός πολίτης όπως εγώ.
    Για τον ρεαλισμό, εγώ είμαι ο πρώτος που ευαγγελίζομαι τη συνειδητοποίηση του εφικτού. Και εκεί προσωπικά έχω κάποιες αμφιβολίες. Αλλά βλέπουμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ανήκω στους ψηφοφόρους του Σύριζα, αλλά και μόνο το γεγονός πως μετά από 2,5 χρόνια απαλλαγήκαμε από μια φασιστική κυβέρνηση ακροδεξιού προσανατολισμού, προσωπικά μου κάνει τη σημερινή μέρα πιο αισιόδοξη. Αν μη τι άλλο, θα προσυπογράψω την ελπίδα για εκδημοκρατισμό, που τόσο έλλειψε με το δόγμα του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της απελθούσας κυβέρνησης. Τώρα αναφορικά με τα "εφικτά", αν και οι προσδοκίες μου είναι μικρές και διατηρώ επιφυλάξεις για το πόσο "αριστερά" θα πολιτευτεί ο Σύριζα, θα αναπαράξω ένα σχετικό σχόλιο που διάβασα: αν ο Σπάρτακος ζούσε στην εποχή μας, το πιθανότερο είναι πως οι φωνές της λογικής και της σύνεσης θα τον συμβούλευαν να εγκαταλείψει τις τρελές σκέψεις για εξέγερση, να συμμορφωθεί στα δημοσιονομικά δεδομένα, και εστιάσει στις εφικτές λύσεις...

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Σπάρτακο τον ανασκολόπισαν και βέβαια η ηρωική του προσπάθεια έμεινε σύμβολο εξέγερσης στην αιωνιότητα αλλά οι δούλοι δεν ελευθερώθηκαν και ούτε βελτιώθηκε η ζωή τους για πάρα πολλούς αιώνες.
      Η γνώση του εφικτού και η τακτική είναι καλοί σύμβουλοι για το τελικό αποτέλεσμα αλλά σαφώς συμφωνώ πως δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη διεκδικήσεων.

      Διαγραφή
  4. Και εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό, παρόλα αυτά χαίρομαι που εκλέχθηκε ο Σύριζα γιατί η εξέλιξη του καπιταλισμού, όπως τη ζούμε σήμερα, είναι απάνθρωπη και πρέπει να αλλάξει άμεσα πορεία. Δεν μιλάω για το μνημόνιο, μιλάω για τον καπιταλισμό όπως εξελίσσεται παγκοσμίως. Ο Σοσιαλισμός επίσης έχει μετεξελιχθεί σε κρυφό καπιταλισμό.
    Θεωρώ ουτοπικό να γίνει μία αριστερή διακυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο και τον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο πήρε άλλωστε το 36.3 % του Ελληνικού λαού, και το ξέρει αυτό. Αν θέλαμε κανονική αριστερά θα ψηφίζαμε ΚΚΕ.
    Ελπίζω να δούμε μία πιο ανθρώπινη διακυβέρνηση με σεβασμό στον άνθρωπο με ήθος και την ειλικρίνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σοσιαλισμός αλά Μπλερ είναι σαφώς το άλλο πρόσωπο του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού για να αναφερθώ λίγο με πιο αριστερή ορολογία. Δεν έχει μετεξελιχθεί ο Σοσιαλισμός αλλά οι εκπρόσωποί του (κατά την ταπεινή μου γνώμη...).

      Διαγραφή
  5. Στις 22 Μαΐου λόγω ευροεκλογών είχα γράψει ένα ακόμα σχετικό σχόλιο. Το είχα ξεχάσει ως σήμερα και γύρισα πίσω να το ξαναδιαβάσω. Νομίζω ότι και εκείνο με απλά λόγια αναφέρεται σε άμεσες προσδοκίες και αληθινές χειροπιαστές ελπίδες που θα μας βελτίωναν. Και όλα αυτά δεν πολυέχουν σχέσεις με συστήματα και ιδεολογίες. Απλά με καθαρούς ανθρώπους με καθαρούς στόχους με διάθεση για κοινωνική προσφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://iwn1998.blogspot.gr/2014/05/blog-post_22.html το τότε σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μόνο που δεν ορκίστηκε θρησκευτικά για εμένα είναι η καλή αρχή. Επιτέλους είδαμε έναν πολιτικό αρχηγό - πολίτη που αρνείται να δεχθεί το χωμεϊνισμό και το δείχνει στην καθημερινότητά του.
    Προφανώς και συμφωνώ με τον πολιτικό όρκο, δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι το θέμα της συζήτησης.
    Αυτό που χαίρομαι είναι ότι έχει το θάρρος να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό, αυτό νομίζω ότι πρέπει να μας χαροποιεί όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι πρώτες μέρες της εξουσίας είναι σημαντικές για συμβολικές κινήσεις, που έχουν την αξία τους. Νομίζω πάντως ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν ορκίζονται θρησκευτικό όρκο στη Βουλή εδώ και δεκαετίες.
    Ολα έχουν την αξία τους. Δεν θα ήθελα να αναχθώ σε ένα θεατή των όποιων κινήσεων των κυβερνώντων ή των αντιπολιτευομένων και να τις επιδοκιμάζω ή επικρίνω. Συγγνώμη αλλά μου θυμίζει λίγο Life style εκπομπές μια τέτοια διαδικασία και πάλι χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις όποιες συμβολικές κινήσειςς έκφρασης ιδεολογιών και αντιλήψεων.
    Αν κρίνω κάτι θα είναι κάτι που θα είναι κατά τη γνώμη μου ιδιαιτέρως ουσιαστικό ή θα είναι υπέρβαση είτε προς το καλό είτε προς το κακό.
    Προς το κακό μπορώ να κρίνω το Σαμαρά που δεν παρέδωσε προσωπικά όπως είχαν κάνει άλλοι πρωθυπουργοί της παράταξής του με πρώτο τον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη και πρόσφατα και τον Κώστα Καραμανλή. Νομίζω ότι και ο Μητσοτάκης παρέδωσε προσωπικά αν δεν κάνω λάθος. Δεν θεωρώ ότι είχε ακούσει λιγότερα και προσωπικά ο Γ. Ράλλης από τον Α. Παπανδρέου το 1981; Και όμως παρέδωσε με ήθος και τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω ότι και εγώ θεωρώ υποκρισία τον θρησκευτικό όρκο κάποιων τύποις χριστιανών και κατά συνέπεια επικροτώ το θάρρος της γνώμης και την ελεύθερη και ειλικρινή έκφραση των πεποιθήσεων.

      Διαγραφή