Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Άλλες λύσεις

Όπως έγραφα και χθες το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αφήσει την οικονομία της μεν ανοικτή για ιδιωτικές επενδύσεις (και να σταθεροποιήσει επιτέλους ένα πάγιο φορολογικό σύστημα, δίκαιο μεν αλλά παράλληλα και ελκυστικό για επενδύσεις, που θα αφήνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα και θα αυξάνουν το ΑΕΠ), αλλά να μην κάτσει να περιμένει πότε θα γίνει ελκυστική για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία σε συνθήκες τέτοιου ανταγωνισμού, που απόλυτα κερδοσκοπικά επενδύει εκεί που θα θεωρήσει ότι έχει το ύψιστο κέρδος.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην στηριχτεί στη δημιουργία συνθηκών ελαχίστου εργασιακού κόστους για τους επενδυτές αν μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ως τώρα Ευρωπαϊκό προφίλ της και δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και επενδυτικής ασφάλειας. Μειώσει δηλαδή το ρίσκο της επένδυσης. Ο επενδυτής θα βάζει τα λεφτά του σε μια χώρα με αποδεδειγμένη δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία και σε ένα κράτος που θα υπάρχουν πάγιες συνθήκες επένδυσης, που θα συμφωνηθούν από όλους τους πολιτικούς φορείς και δεν θα αλλάζουν κατά το δοκούν και από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν θέλουμε ανοικτή οικονομία, νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό να γίνει.

Η Ελλάδα σε αυτή την περίοδο έχει και το πλεονέκτημα ενός υψηλά καταρτισμένου δυναμικού με αρκετά τυπικά προσόντα. Θα το έχει αυτό για κάποια χρόνια ίσως ακόμα και σημαντικό είναι να τρέξουμε να το εκμεταλλευτούμε γιατί θα το εξανεμίσει η κρίση μέσα σε συνθήκες μετανάστευσης και μικρότερων δαπανών για την Παιδεία (που και εκεί επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια σταθερότητα και όχι αυτή η συνεχής αλλαγή συστημάτων και εκπαιδευτικών παραμέτρων που κάνει ο καθένας που παίρνει την πολιτική εξουσία και βαυκαλίζεται να θεωρεί εαυτόν καινοτόμο και που στην πράξη όλα αυτά έχουν αποφέρει μηδέν τόσα χρόνια, καμιά ουσιαστική βελτίωση).
Το υψηλής κατάρτισης αυτό δυναμικό της χώρας θα πρέπει να επιδιωχθεί σαν ατού για να φέρει επενδύσεις καινοτομίας και πράσινης οικονομίας. Επενδύσεις που δεν βλέπουν οι επενδυτές πρώτιστα το ελάχιστο εργασιακό κόστος αλλά το υψηλό δυναμικό απόδοσης των εργαζομένων τους.

Και ας αφήσουν διάφορες φαιδρότητες ιδίως οι κυβερνητικοί εταίροι των χθεσινών νικητών ότι θα επιδιώξουν ανάπτυξη με βάση ...τον Τουρισμό... έναν οικονομικό τομέα στον οποίο καμιά οικονομία δεν μπορεί να βασιστεί και μάλιστα εν καιρώ κρίσης. Έναν τομέα που μπορεί να πληγεί από το οιοδήποτε ζήτημα που δεν ελέγχουμε μάλιστα και ανά πάσα στιγμή. Ακούστηκε και αυτό μέσα στα πολλά που λέγονταν προεκλογικά και γι' αυτό το αναφέρω.

Δεν μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια τους ιδιώτες επενδυτές να έρθουν. Εκτός από τα πολλά θεσμικά που πρέπει να γίνουν και που όλο ξεκινούν και όλο αναιρούνται από πολιτικές σκοπιμότητες και κάθε είδους καιροσκοπισμούς, χρειάζονται άμεσα Δημόσιες επενδύσεις που να αυξήσουν το ΑΕΠ και να μειώσουν την ανεργία. Γιατί καλύτερα να πληρώνει το Δημόσιο ένα εργαζόμενο παρά έναν άνεργο με επιδόματα ανεργίας. Αλλά πως να κάνεις Δημόσιες Επενδύσεις; Με χρέος στα ουράνια;

Στο ψάξιμο μου στο διαδίκτυο βρήκα τα σχετικά για μια ημερίδα, που είχε γίνει καλή ώρα τέτοια εποχή περίπου πέρυσι από το Ινστιτούτο Levi και μάλιστα οργανώθηκε από την Αυγή και το ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόταν στο παράλληλο νόμισμα (Δείτε protothema.gr).

Παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα της δημοσίευσης του παραπάνω συνδέσμου και θεωρώ ότι πρέπει τάχιστα να κινηθεί η χώρα σε εναλλακτικές λύσεις, όπως άλλωστε ευαγγελίζονται και οι νέοι κυβερνώντες, με αποφασιστικότητα και με συνοχή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς ιδεοληψίες ότι μόνον οι δημόσιες επενδύσεις θα μας σώσουν ή μόνον οι ιδιωτικές επενδύσεις θα φέρουν λεφτά στη χώρα. Χρειαζόμαστε όλα τα όπλα στη φαρέτρα μας με ανοικτά μυαλά, ρεαλισμό και όχι αγκυλώσεις:

"H ενδεικνυόμενη λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Levy Institute, είναι η υιοθέτηση προγράμματος στην κατεύθυνση της εξασφάλισης απασχόλησης μέσω του κράτους σε ρόλο "ύστατου καταφυγίου για την απασχόληση" -Εmployment of Last Resort-, που το ονομάζει ELR, και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω διάφορων εναλλακτικών, ανάμεσα στις οποίες και ένα προσωρινό παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα εντός της ευρωζώνης.

Το παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τη μελέτη "Strategic Analysis - Prospects and Policies for the Greek economy", θα βασιστεί στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων με τα οποία το Κράτος θα πληρώνει υποχρεώσεις του (π.χ. επιστροφές φόρων, πληρωμές προμηθευτών κ.λπ.) και τα οποία θα δέχεται επίσης για εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο και θα έχουν ίση αξία με το ευρώ.

Ισχυρό επιχείρημα για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής, είναι η μικρή ελαστικότητα που παρουσιάζει το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο σε σχέση με την ισοτιμία αλλά και με τη μείωση των αμοιβών (εσωτερική υποτίμηση), με αποτέλεσμα το Levy να καταλήγει στη διαπίστωση ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν εξασφαλίζει την άνοδο του ΑΕΠ ούτε τη δημιουργία απασχόλησης, ενώ ούτε η θεωρητική υποτίμηση του νομίσματος (με έξοδο από το ευρώ ή εισαγωγή δεύτερου υποτιμημένου νομίσματος) θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην άνοδο του ΑΕΠ.

To ινστιτούτο διαπιστώνει ότι ούτε η εσωτερική υποτίμηση ούτε η νομισματική υποτίμηση -ή έξοδος από το ευρώ- σε συνδυασμό με συνεχιζόμενη σφικτή δημοσιονομική πολιτική είναι αρκετές για την οικονομική ανάκαμψη και εστιάζει στην ανάγκη για τόνωση της εσωτερική ζήτησης..."

(Η συνέχεια στον σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω - το σημαντικό είναι ότι μιλάνε για παράλληλο νόμισμα σε ισοτιμία με το Ευρώ. Πόσο εφικτό  είναι αυτό ίσως άνθρωποι με οικονομικές γνώσεις μπορούν να το πουν. Απλά σε μένα το μη ειδικό η συγκεκριμένη ιδέα φαντάζει σαν ένας εναλλακτικός δρόμος, που μπορεί να δώσει μια ώθηση).

6 σχόλια :

  1. Μάλλον σωστή η ενοποίηση Υπουργείων αν όντως μειώσει τις καθυστερήσεις από τις γνωστές συναρμοδιότητες που έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα για να ληφθεί η ελάχιστη απόφαση. Αλλά οι μετονομασίες διέπονται από Παπανδρεϊκό (του Ανδρέα) γλωσοπλαστικό σύνδρομο σε κάποιες περιπτώσεις:

    "Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης."

    Το κράτος παρέχει Κοινωνική Πρόνοια και η Κοινωνία πρέπει να έχει Κοινωνική Αλληλεγγύη. Δεν θα μας αλλάξουν οι λέξεις Αλέξη... Το έκανε και ο άλλος αυτό πριν από σένα και πέτυχε απλά τον προσωρινό εντυπωσιασμό.

    Τέλος πάντων σαν ουσία πέραν των "περιτυλιγμάτων" καλό μπορεί να είναι η ενοποίηση, και μάλλον μεταθέτει μεγάλο μέρος του συντονισμού από τον Πρωθυπουργό στους Υπερ-Υπουργούς. Αρκεί να επικοινωνούν οι υπηρεσίες που σχηματίζονται μέσα στα Υπερ-υπουργεία για να μην μείνουμε εν τέλει στις επιφανειακές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριτική σε αυτήν την πρόταση ELR υπάρχει και την καταγράφω αν και στα πάντα μπορεί να υπάρξει κριτική και τα πάντα εξαρτώνται και από την υλοποίησή τους και από τις επί μέρους παραμέτρους της εφαρμογής.

    Η κριτική είναι ότι μπορεί να έχει επίπτωση στους μισθούς των υπαρχουσών εργασιών και ότι χρειάζεται ένα μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος διαχείρισης.

    Αν όμως είσαι με το μαχαίρι της εξαθλίωσης και της διαχρονικής υποθήκευσης στο λαιμό, μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσεις τις εναλλακτικές θεραπείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Post-Keynesian_economics.
    Είναι οικονομική θεωρία που λαμβάνει υπ' όψη του και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός τον οποίο εγκατέλειψε το 2012 ο κος Σαμαράς... αν και παρόμοια λέγονταν στα Ζάππεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στρατηγική ανάλυση για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Σε πλαίσια των όσων μάλλον στη θεωρία στηρίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

    http://www.levyinstitute.org/pubs/sa_gr_dec_14.pdf

    Το καλύτερο σενάριο αναφέρεται στον αναπτυξιακό δανεισμό από την Ευρώπη και στο πάγωμα του χρέους και των πληρωμών των τόκων για χρόνια ως την ανάκαμψη. Τα σενάρια αυτά υπερέχουν της ως τώρα τακτικής γιατί καταπολεμούν παράλληλα την ανεργία δραστικά (και εξ ου και τη μετανάστευση και όλα τα συνεπακόλουθα).

    Ο δρόμος όπως έγραφα και τις προηγούμενες μέρες είναι πολύ δύσκολος και περνάει και από το εξωτερικό, τη συναίνεση και βοήθεια των εταίρων.
    Συνεπώς η συγκρουσιακή νοοτροπία δεν ωφελεί (παρά μόνον για εσωτερική κατανάλωση).
    Πιστεύω βέβαια ότι δεν λαμβάνεται υπ' όψη πολύ σοβαρά η αστικοποίηση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη της υπαίθρου, που θα μπορούσε να αναστραφεί με λιγότερες επενδύσεις και να δημιουργήσει αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να διευκρινίσω γιατί εμείς ρέπουμε προς τις υπερβολές και τις παρερμηνείες σε αυτή τη χώρα.

    Άλλο λοιπόν κεϋνσιανισμός ή μετα-κεϋνσιανισμός και τα παρεμφερή και άλλο κρατικοδίαιτη οικονομία. Την τελευταία και μάλιστα κατά πελατειακό και αδιαφανή τρόπο τη ζήσαμε δεκαετίες.
    Αντιγράφω από ...¨

    "Ο Κέινς θεωρούσε ότι σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης η αύξηση της ιδιωτικής επένδυσης είναι πιθανά ανέφικτος στόχος, λόγω κακής ψυχολογίας και αρνητικών προσδοκιων για τη ζήτηση και το κέρδος. Συνεπώς, η απασχόληση του πλεονάζοντος κεφαλαιακού αποθέματος της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κρατική παρέμβαση...

    Στη φιλοσοφία του Κέινς είναι οι επενδύσεις και όχι οι δημόσιες δαπάνες το μέγεθος εκείνο που αποτελεί πηγή σταθερότητας και μεγέθυνσης σε κανονικές οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, διέβλεπε περιορισμούς και εμπόδια στην πραγματοποίηση ενός επαρκούς όγκου ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να διατηρηθεί πλήρης απασχόληση μακροχρόνια. Και έχει ιδιαίτερη σημασία για την τρέχουσα περίοδο μία από τις βασικές διαπιστώσεις του Κέινς στην Γενική Θεωρία, ότι ακόμη και η πιο ενεργητική και αποτελεσματική νομισματική πολιτική είναι ανίκανη να αντισταθμίσει την κερδοσκοπική ψυχολογία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου και να διαμορφώσει ένα σταθερό και αρκετά χαμηλό επιτόκιο, ικανό να ενθαρρύνει το απαιτούμενο επιπεδο ιδιωτικής επένδυσης για την επίτευξη πλήρους απασχόλησης. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον Κέινς στο συμπέρασμα ότι η απαιτούμενη επένδυση για τη μακροοικονομική σταθερότητα, σε όρους πλήρους απασχόλησης, δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί σε χέρια ιδιωτών. Είναι αναγκαία η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η δημιουργία μηχανισμών συνεργασία του δημόσιου με την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να αντισταθμιστεί η ανεπάρκειας της νομισματικής πολιτικής και να ενθαρρυνθούν οι απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις, για να διαμορφωθεί η ενεργός ζήτηση στο επίπεδο της πλήρους απασχόλησης."

    Βλέπουμε ότι ο Κέινς θεωρούσε απαραίτητες τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη συνεργασία δημοσίου-ιδιωτών και μίλαγε για δημόσιες επενδύσεις από πλεονάζοντα αποθέματα. Και στη δική μας περίσταση πρέπει καλύτερα να επενδύουμε παραγωγικά για να κάνουμε όχι μόνον την οικονομία να κινηθεί αλλά και να κινηθεί με τρόπο που θα επιτρέπει στη χώρα να γίνει πιο αυτάρκης, εξαγωγική και λιγότερη ΔΕΣΜΙΑ των εξωτερικών δανεισμών. Πέρα από την ανεργία και την αύξηση της ζήτησης που θα αναθερμάνει την οικονομία, θέλουμε να πετύχουμε στην περίπτωσή μας και άλλα πράγματα γιατί η δικιά μας κρίση δεν είναι μονήρης και έχει πολλά αίτια που πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα.

    Και δημόσιες επενδύσεις και αποδοτικές σε κάποιο βαθμό και σε τομείς που πάσχουμε (πρωτογενή και δευτερογενή) χρειαζόμαστε.
    Η απλή αναθέρμανση μπορεί να είναι σαν την φλογίτσα του αναπτήρα όταν φυσάει αν δεν δούμε και τ' άλλα όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα του Κέινς απο:

    http://greekhistorychannel.blogspot.gr/2012/08/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή