Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Οι επενδυτές της ανοησίας και των φημών

Επειδή κυκλοφορεί πληθώρα ράδιο-αρβύλας στο διαδίκτυο και η κοινή γνώμη επηρεάζεται κατά το δοκούν του κάθε τυχάρπαστου, αναρτώ αναφορά τέως συμβούλου της κεντρικής τραπέζης της Κίνας, Yu Yongding (τέλος Ιανουαρίου 2010), σχετικά με την πιθανότητα αγοράς μέρους του Ελληνικού χρέους από τους Κινέζους. Κάνω την ανάρτηση γιατί ευρέως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η φήμη ότι η Κίνα ζήτησε να αγοράσει το Ελληνικό χρέος και η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε:

"Even if pricing is attractive, one key problem for Greek government bonds is the lack of credibility, Yu said. We trust U.S. statistics on debt and deficits. The numbers are not pretty but we have a pretty good idea, so we would know what we are buying. In contrast, Greece’s statistics have been sharply criticized by the European Commission."

Είναι φανερή η έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας, που συνεχώς τονίζει ως γενεσιουργό αιτία της κρίσης ο κος Παπακωνσταντίνου (ο οποίος δυστυχώς, κατά την άποψη του blog, συνεισέφερε και αυτός στην κρίση αξιοπιστίας της χώρας, διογκώνοντας το έλλειμμα ακόμα και για πράγματα που μπορούσε να συμπεριλάβει σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα -νοσοκομεία, αμυντικές δαπάνες- και παγώνοντας τα όποια εισπρακτικά μέτρα στο τελευταίο τετράμηνο του 2009, για μικροκομματικούς λόγους και λόγω επιπόλαιης αντίληψης του προβλήματος).

Όπως προανέφερα, κάνω την ανάρτηση γιατί στις δεδομένες και ιδίως μετά τα χθεσινά, περιστάσεις, είναι τραγική προβοκάτσια εις βάρος της πατρίδας να αυξάνουμε τη δίκαιη λαϊκή οργή με ψέμματα και ανόητες σπερμολογίες. Ας θεωρήσουμε ότι απλά υπάρχει μεγάλη ανοησία, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποιοι επενδύουν στην ανοησία αυτή.

2 σχόλια :

  1. Πολλά από τα προβλήματα ξεκινούν από την στατιστική υπηρεσία. Η υπηρεσία αυτή παρουσιάζει τον οικονομικό καθρέπτη της χώρας. Όλες οι κυβερνήσεις συμπεριφέρονταν προνομιακά στους υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας γιά ευνόητους λόγους. Οι υπάλληλοι της στατιστικής αποκαλούν τον Αλογοσκούφη, Άγιο Γεώργιο, γιατί ήταν αρκετά γαλαντόμος στα επιδόματα.
    Εννοείται ότι έχουν αναγορευθεί άγιοι και άλλοι υπουργοί οικονομικών. Αυτά είναι που πρέπει να μας προβληματίζουν. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η οικονομία. Είναι η διαφθορά σε κάθε επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι. Περίπου το ίδιο το είχε γράψει και ο κυρ Αλέκος (Παπαδόπουλος). Δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα το χρεός και το έλλειμμα. Γενεσιουργός αιτία είναι το πολιτικό σύστημα.

    Και το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να διασωθεί δημιουργώντας τους αναγκαίους εναλλακτικούς δρόμους (βλέπε Μπακογιάννη). Δυστυχώς με τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια μυαλά δύσκολα θα βγει κάτι καλύτερο απ' ότι μας έφτασε ως εδώ. Απο την αντίκρυ μεριά βλέπουμε οπασδούς τους χάους και ανθρώπους που μέσα στη δίνη της κρίσης χαίρονται πιστεύοντας ότι έφθασε η ώρα της πολυπόθητης επανάστασης.
    Δυστυχώς πέσαμε και πάλι θύματα μεαγαλοιδεατισμού. Από την Μεγάλη Ελλάδα του 22 στην "Ισχυρή" Ελλάδα της ΟΝΕ. Περιστάσεις απώλειας του μέτρου. Και όταν χάνεται το μέτρο έρχεται η αλλοτρίωση συνειδήσεων, η διαφθορά, ο ατομικισμός, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή