Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στη σκιά του ανασχηματισμού

Σίγουρα το πιο σημαντικό σημείο του Ανασχηματισμού ήταν η αλλαγή του επικεφαλής των Οικονομικών της χώρας. Δεν θα πρέπει όμως ν' αγνοήσουμε τη σπουδαιότητα μιας έτερης αλλαγής αυτής του απελθόντα Τσάρου της Οικονομίας κου Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο κος Παπακωνσταντίνου αντικαθιστά την κα Μπιρμπίλη, που αν μη τι άλλο έδειξε να έχει μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική καθώς και αντιστάσεις έναντι διαφόρων τάσεων που πρότασσαν το οικονομικό αποτέλεσμα μπροστά από την περιβαλλοντική επίδραση και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με κοντόφθαλμη θεώρηση της αξίας, της δημόσιας υφής και της χρήσης κάποιων ενεργειακών πόρων της χώρας. Ο κος Παπακωνσταντίνου είχε και αυτός κάποιες εμφανείς ή αφανείς συγκρούσεις με την τέως υπουργό. Επίσης μάλλον είναι σαφείς οι προτεραιότητές του και η δεκτικότητα του σε λύσεις που φαντάζουν "άμεσου οικονομικού αποτελέσματος" και είναι στα πλαίσια αποκρατικοποιήσεων και μείωσης ελλειμμάτων ... αλλά με ποια άραγε μακρόπνοη επίπτωση.
Για μένα αυτή η αλλαγή δεν έγινε για να ικανοποιήσει την πίκρα του απερχομένου από το οικονομικό πραιτώριο υπερυπουργού αλλά έχει συγκεκριμένη στόχευση και προοπτική να διευκολύνει πράγματα που εμπόδιζαν οι υπάρχουσες συναρμοδιότητες. Προς το παρόν ότι γράφω, το γράφω διαισθητικά. Επιφυλάσσομαι να μελετήσω το παρελθόν του θέματος και να παρακολουθήσω το τι θα γίνει από δω και μπρος και θα επανέλθω σε εύθετο χρόνο...

ΥΓ1: Η Τίνα ήταν αγύριστο κεφάλι... 28/4/2011:

"Η πώληση του πακέτου μετοχών της ΔΕΗ με παράλληλη διατήρηση του ελέγχου και του μάνατζμεντ της από το δημόσιο, περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα εξειδικευθούν ως τις 15 Μαΐου. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η πρόβλεψη για ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών, προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στο 40 % της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος.
Δεν μπορούν να προχωρήσουν ταυτόχρονα και οι δύο διαδικασίες , δηλαδή η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής και η μετοχοποίηση, διότι η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής θα οδηγήσει μείωση της αξίας της μετοχής και της εταιρίας, είναι η άποψη που έχει εκφράσει δημοσίως η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη. Αυτό δε σημαίνει ότι η άποψή της αποτελεί και κυβερνητική θέση."

...

17/6/2011:

"Αιχμές για την στάση του Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα των αυθαιρέτων άφησε η Τίνα Μπιρμπίλη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο περιβάλλοντος.

«Δεν είναι ότι το ΥΠΕΚΑ δεν αντιλαμβανόταν την ανάγκη για την εξεύρεση πόρων σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Ήταν βαθιά μας αντίληψη ότι δεν μπορεί το κράτος να έρχεται και να επιβραβεύει την αυθαιρεσία. Από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δει το ουσιαστικό αυτό θέμα με όλες του τις εκφάνσεις και όχι μόνο από την πολύ σημαντική λογιστική προσέγγιση»"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου