Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η ελληνική δουλοπαροικία του χρέους μπροστά στη χιονοστιβάδα των αποπληρωμών του 2015

Το δεύτερο Μνημόνιο του 2012, υποτίθεται ότι μεταξύ άλλων έκανε μια κατανομή του χρέους σε βάθος χρόνου, ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί. Πως όμως; Μέσα από νέα δάνεια για τα  πρώτα χρόνια ως το 2015-2016 με δεδομένο ότι λαμβάνονται οι δόσεις της δανειακής σύμβασης.
Γι' αυτό η κατανομή των αποπληρωμών του χρέους είναι πολύ βαρύτερη αυτά τα χρόνια σε σχέση με τα επόμενα. Όπως και τα πρωτογενή πλεονάσματα είχαν υπολογιστεί να είναι πολύ μεγάλα.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ως και τον Αύγουστο του 2015 είναι της τάξης περίπου των 13 δις Ευρώ. Είναι σαφές ότι τέτοιες δυνατότητες αποπληρωμής η Ελλάδα χωρίς δάνεια δεν της έχει.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Μια θηλιά στο λαιμό. Απλά προσπαθούμε να κάνουμε τους μοναδικούς δανειστές που έχουμε διαθέσιμους να καταλάβουν ότι αν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν εντείνουν περαιτέρω την ύφεση στην Ελλάδα τότε το βαρέλι δεν θα έχει πάτο και το πρόγραμμά τους θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα για να συμμαζευτεί κ.ο.κ. σαν τις ρωσικές κούκλες.

Από την άλλη, υπάρχει μια κυβέρνηση, που αναζητάει την αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις ... ενός κράτους που δεν έχει χρήματα ίσως ούτε για τα βασικά πια και εν πολλοίς βρίσκεται και σε μια άτυπη εσωτερική στάση ή μεγάλη ως πολύ μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών. Όντως οι δημόσιες δαπάνες σε παραγωγικά έργα όσο το δυνατόν, μπορούν να αναθερμάνουν την οικονομία και να ενεργήσουν παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις (που θα έρθουν μόνον όταν σε επίπεδο παγκοσμιοποίησης βρουν συνθήκες βελτίστου κέρδους αλλά και οικονομικής ασφάλειας, δηλαδή θα αργήσουν μάλλον πολύ ακόμα) αλλά για να γίνουν δημόσιες επενδύσεις χρειάζεται να γίνει κατανοητή η ωφέλεια τους προς τα έξω, προς τα εκεί από όπου μπορούν να έρθουν χρήματα για να επενδυθούν έτσι. Πόσο εύκολο είναι αυτό σε μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερης νοοτροπίας; Σε μια Ευρώπη που ακόμα μας βλέπει (και ίσως τώρα πιο πολύ κάποιο μέρος της) απλά σαν κηφήνες, που πρέπει να τιμωρηθούν; Μάλλον πολύ δύσκολο...

Και σαν black humor, η Monde παρουσιάζει στο χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα ως τον Αύγουστο:

1η Απριλίου: Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα διαθέσει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Θα μάθουμε την απόφαση και θα νομίζουμε ότι είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα;...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου