Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Χρέος (συνέχεια..)

Αν δει κανείς το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους, θα καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα βουνό αποπληρωμών για το 2015 ενώ μετά αρχίζει το προφίλ της αποπληρωμής χρέους να γίνεται σχετικά πιο βατό.

Ένα σημαντικό στοιχείο του προφίλ του χρέους του 2015 είναι ότι δεν υπάρχει αποπληρωμή μέσα σε αυτό το χρόνο, για το δανεισμό από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, που υποτίθεται ότι χρειάζεται την έγκριση δεκάδων κοινοβουλίων για την όποια διαφοροποίηση, που θα βοηθούσε την Ελλάδα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. 
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο υποκριτική και με άλλα ελατήρια είναι η συμπεριφορά κάποιων στα διάφορα Ευρωπαϊκά φόρουμ. 
Μεγάλο μέρος του χρέους είναι για βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και προς το ΔΝΤ ενώ υπάρχει και ένα μέρος αποπληρωμής χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου, αυτά τα χρέη που είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα του 2012 και που κάποια από αυτά τρέχουν με επιτόκιο 6.10%.

Δεν ξέρω για ποια Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη μπορεί να μιλήσει κανείς, αν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική της Τράπεζα αδυνατεί να ξεσφίξει τη θηλιά από το λαιμό ενός μέλους της. Φανταστείτε ποιο πρόγραμμα απαιτείτο να παραμείνει προς εφαρμογή, το οποίο παράλληλα με αυτό το βουνό αποπληρωμών, απαιτούσε από την Ελληνική κυβέρνηση την ίδια περίοδο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3%. 

Ναι, βέβαια υπάρχει και η ποσοτική χαλάρωση, που θα μπορούσε να βοηθήσει. Πώς όμως αφού διέπεται από τον κανόνα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να να αγοράσει κρατικά ομόλογα μιας χώρας πέραν του 33%, που κυκλοφορεί στην αγορά. Η Ελλάδα θα πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό μόνον εφόσον πληρώσει τα ομόλογα, τα οποία λήγουν το καλοκαίρι. Συνεπώς δώρον-άδωρον και το μόνον που έμενε για να βοηθήσει την κατάσταση ήταν η δόση των 7.5 δις της πέμπτης αξιολόγησης του Μνημονίου, για την οποία προεκλογικά εζητούντο τα μέτρα του email Χαρδούβελη και σήμερα η λίστα που θα δοθεί στο Βερολίνο στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Είναι να απορεί όμως κανείς πως λεγόταν ότι δεν χρειαζόμαστε αυτή τη δόση και προεκλογικά και μετεκλογικά, όταν βλέπαμε το βουνό των χρεών μπροστά μας. Διαπραγματευτικό χαρτί για να πετύχουμε κάτι καλύτερο; Ίσως. Το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσαμε να πετύχουμε τη χρονική μετακύλιση των χρεών ή μέρους των χρεών προς την ΕΚΤ από το 2015 προς τα επόμενα δυο έτη. Ένα shaping του χρέους όπως αυτό που κάνουν στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα για να χειριστούν τις εκρήξεις της κίνησης (bursts) χωρίς απώλειες. Αλλά ο κος Ντράγκι σου λέει ότι η ΕΚΤ έχει κανόνες... Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκδηλώνεται σωστά με το να σε δανείσουν οι εταίροι σου για να πάρεις τέτοια μέτρα, που μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, θα την πάνε σε ακόμη βαθύτερη. Μπορεί να έχουμε τις αμέτρητες ευθύνες μας για την αρρώστια μας αλλά αν και ο γιατρός δίνει το φάρμακο σε υπερβολικές δόσεις, ο ασθενής δεν θα 'βρει γιατρειά ποτέ.

2 σχόλια :

  1. Αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι Ενωμένη Ευρώπη.
    Η ποσοτική χαλάρωση έγινε για να αντιμετωπίσουν πιθανή έξοδο της Ελλάδας. Δεν έγινε για την Ελλάδα.
    Όλες οι χώρες μπορούν να δανείζονται για την αποπληρωμή των χρεών τους. Μόνο σε εμάς δεν δανείζουν. Μην πείτε ότι αποφασίζει η οικονομία γι αυτό. Μία εντολή της Γερμανίας στις τράπεζες να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα και έχει λήξει το θέμα. Μέγα υποκρισία να μην αγοράζεις ομόλογα κράτους πλεονασματικού (πρωτογενώς) και από την άλλη το σύνολο των χωρών να έχουν πρωτογεννές έλλειμα (>3%) και να αγοράζεις τα χρέη τους με τις ευλογίες της Ε.Ε.

    Από όι φαίνεται λοιπόν, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί μας πούλησαν για να εξασφαλίσουν την εύνοια της Γερμανίας. Οι Ισπανοί κάνουν ότι μποούν για να μας σαμποτάρουν για πολιτικούς λόγους.

    Η αλήθεια είναι όμως ότι στην Ελλάδα έχει εμπεδωθεί πια η άποψη ότι το μνημόνιο πρέπει να τελειώσει. Ό,τι και να γίνει, δεν βλέπω πως μπορούμε να γυρίσουμε σε μνημονιακές πολιτικές (της ένατασης που είχαμε μέχρι τώρα).

    Η Γερμανία φαίνεται να χάνει το πολιτικό/οικονομικό παιχνίδι της λιτότητας και κατά τη γνώμη μου είναι θέμα χρόνου να σταματήσουν οι εκβιασμοί. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα γίνει στροφή προς μία πραγματική ενωμένη Ευρώπη και όποιος πρώτος κάνει αυτήν την στροφή (Γερμανία) θα έχει πολλά οφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποτίθεται ότι το Μνημόνιο τελείωνε με την 5η αξιολόγηση αλλά αυτή απαιτούσε για να εγκριθεί πολύ πράγμα...Γην και Ύδωρ... Ειδάλλως θα την είχαν περατώσει οι προηγούμενοι.

    Η αλήθεια είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λέει και πολλά όταν σέρνεις πάνω σου τέτοιο χρέος. Και ιδίως όταν έχει επιτευχθεί με μέτρα όχι διαρθρωτικά και αναπτυξιακά αλλά φοροεισπρακτικά.

    Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν βοήθεια πραγματική παρά μόνον από τον εαυτό μας. Και για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας πρέπει να επιδεικνύουμε ευελιξία, εξυπνάδα και διπλωματία και να αναδεικνύουμε την αδιαλλαξία της απέναντι πλευράς της διαπραγμάτευσης και όχι με επιπόλαιες ενέργειες κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης, να χάνουμε το δίκιο μας και να πετάμε στο καλάθι των αχρήστων λογικά και ουσιαστικά επιχειρήματα των θέσεών μας.

    Είμαστε σε μια μέγγενη αλλά μπρούμε κάπως καλύτερα. Και δεν είναι μόνον να νιώθουμε περήφανοι βραχυπρόθεσμα αλλά και να κερδίζουμε το καλύτερο μακροπρόθεσμα και κυρίως αυτά που επείγουν πια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
    Και νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα αν όχι και μοναδικότητα της φύσης της δικής μας οικονομικής κρίσης και το ότι δεν μπορεί να λυθεί σήμερα ή αύριο αλλά χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επιμονή αλλά κυρίως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που στα λόγια τα λέμε αλλά στην πράξη δεν είναι ουσιαστικές ... κατά τη γνώμη μου.
    Και επειδή φημιζόμαστε για τη διχόνοιά μας τη δολερή, θεωρώ ότι ομόνοια δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν βρεθούν 5-6 κοινά πράγματα που όλοι μας τελικά συμφωνούμε και τα οποία χωρίς καμιά έριδα και αντιδικία πρέπει να τα διεκδικούμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή