Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το θεμέλιο της Δημοκρατίας, ο διαχωρισμός των εξουσιών, στην πράξη

Η κυβέρνηση και ο νέος εκπρόσωπός της αναφέρονται με εμφατικό τρόπο στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ άλλων και για το διαχωρισμό των εξουσιών, που είναι θεμέλιο της δημοκρατίας. Σίγουρα έχουν δίκιο και σήμερα προστέθηκε ακόμα μια απόδειξη για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης αλλαγής. Χωρίς ιδιαίτερα σχόλια, από  το enet.gr, προσφορά  στη κυβέρνηση των μεγάλων λόγων και των ωραιοποιήσεων πραγμάτων, που δυστυχώς δεν ωραιοποιούνται με τα λόγια όταν εκ φύσεως είναι πανάσχημα και όταν τα λόγια δείχνουν πράξεις, που εφαρμόζονται όπου και όπως συμφέρει αυτούς που διαχειρίζονται τον τόπο:

"Οι δικαστές, αποφάσισαν πως η σύμβαση δανεισμού της Ελλάδας δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.


Χαρακτήρισαν συμβατές με το Σύνταγμα τις περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα ενώ το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου τα όποια νέα μέτρα έρθουν, με βάσει τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις και σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία ενώ θα δημοσιευθεί επισήμως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως σε επιμέρους ζητήματα, υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών.
Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.
Η ολομέλεια του ΣτΕ δεν "είδε" παραχώρηση εξουσίας σε ξένες δυνάμεις αναφορικά με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και αντίθετα αποφάσισε πως η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας."


...Νομίζω ότι αντίστοιχα δικαστικά σώματα άλλων πολύπαθων χωρών (Λεττονίας αν θυμάμαι καλά ή Ουγγαρίας) πήραν άλλη απόφαση σε αντίστοιχες περιπτώσεις ... αν αυτό λέει κάτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου