Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η ιλαροτραγωδία του Δημοψηφίσματος

Εφόσον το Δημοψήφισμα γίνεται για εθνικούς λόγους, δεν αποτελεί αυτό αποδοχή από την κυβέρνηση περί της πιθανότητας εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών παραμέτρων μέσω της δανειακής σύμβασης; Και δεν αποτελεί αυτό αντίφαση με τον τρόπο που εμφάνιζε ως τώρα η κυβέρνηση την εποπτεία και τον έλεγχο που συμφωνήθηκε, ως τεχνική βοήθεια; Γιατί άραγε να κάνουμε Δημοψήφισμα για να δεχτούμε τη βοήθεια τεχνοκρατών να φτιάξουμε το ρημαγμένο κράτος μας; Ή δεν είναι τελικά έτσι; Πότε λέτε την αλήθεια κύριοι; Αποφασίστε πριν τρελάνετε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική σας, δανειστές και δανειζόμενους.

"Με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης".

Δεν το λέω εγώ, δεν το λέει η αντιπολίτευση, το λέει το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος Γιάννης Ραγκούσης.

Και άραγε πως ανακοινώνεις το Δημοψήφισμα όταν δεν μπορείς να προσδιορίσεις ακόμα το ερώτημα; Τι ευρώ ή δραχμή ακούσαμε, τι δανειακή σύμβαση ή χρεοκοπία ακούσαμε... Πόσο καιρό είχαν υπό παρουσίαση οι Κύπριοι το σχέδιο Ανάν πριν κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα επί ενός ετοίμου σχεδίου; Στη δική μας περίπτωση αν περιμένουμε να διαμορφωθεί η συνθήκη, μάλλον δεν θα υπάρχει συνθήκη γιατί εξαρτάται από την εθελοντική συμφωνία των τραπεζών να κουρέψουν το χρέος, η ανακεφαλαίωση των οποίων θα είναι στο έλεος της απόφασης του Δημοψηφίσματος, άρα γιατί να συναινέσουν στο κούρεμα. Υπάρχουν και οι σκέψεις να γίνει σχετικά άμεσα το Δημοψήφισμα χωρίς να υπάρχει η δανειακή σύμβαση ακόμα έτοιμη για να αποφύγουμε τα παραπάνω ανατρεπτικά για τη σύμβαση σενάρια. Τότε ποιος θα γνωρίζει αν αυτό που αποδέχεται ή καταψηφίζει θα είναι το ίδιο στην τελική του μορφή;

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποκάλυψε έκδηλα τη βασική αιτία που η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή της κατάντια.

ΥΓ: Μην σκέφτεστε τις Τράπεζες. Θα προχωρήσουν στη συναίνεση του κουρέματος παρά την εξαγγελία του Δημοψηφίσματος δεδομένου ότι έχουν επιλογή μεταξύ του να χάσουν 50% από τα ελληνικά ομόλογα ή 100% σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Μεταφέρω παραπάνω τη λογική που λέγεται ότι εξέφρασε ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς αλλά αναρωτιόμαστε αφού είχε μια τέτοια λογική ο πολιτικός ανήρ γιατί αυτή δεν εκδηλώθηκε το Μάιο του 2010 ώστε να μην φθάσουμε τώρα στο χείλος του γκρεμού και στους μονοδρόμους; Γιατί τότε δεν πίεσε με το διαπραγματευτικό χαρτί του "κανονιού" που θα σας πάρει όλους σβάρνα και που τότε κάποιοι ήταν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ εκτεθειμένοι σε αυτό το κανόνι; Γιατί έπρεπε να φθάσει στην τωρινή συμφωνία της συνεχούς επιτήρησης (δες τεχνική βοήθεια), των πολλαπλών δεσμεύσεων, και του Βρεταννικού δικαίου επί των νέων ομολόγων (βλέπε κατασχέσεις της Δημόσιας περιουσίας σε περίπτωση μη αποπληρωμής) όταν φαίνεται να έχει τα κότσια να πάρει τώρα τέτοια ρίσκα και να εκβιάσει καταστάσεις σε διεθνές επίπεδο; Πιθανόν δεν βλέπουμε όλη τη σκηνή του δράματος... Πιθανόν μόνον η Ιστορία σε βάθος χρόνου να την αποκαλύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου