Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Νέες Αλχημείες σε βάρος των "ανασφάλιστων" ασφαλισμένων ΑΣΠΙΣ και Commercial Value

Ο γνωστός υφυπουργός Οικονομικών, κος Σαχινίδης, κτύπησε ξανά. Σε επερώτηση σχετικά με τους σχεδιασμούς  της κυβέρνησης για το θέμα των εκκρεμοτήτων σε ασφάλειες ζωής, που άφησαν πίσω τους, οι εταιρίες που έκτισε στην άμμο ο κος Ψωμιάδης, Ασπίς και Commercial Value, ο κος υφυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο, που στηρίζεται στην προστασία μεν των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιριών, αλλά είναι σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζημιογόνο για τους ασφαλισμένους.

Το σχέδιο νόμου θα δίνει κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρείες για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών Commercial Value Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ.

Το βασικότερο κίνητρο θα είναι η ανάληψη της υποχρέωσης κάλυψης μέρους ΜΟΝΟ του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου μέχρι και το 50%, ενώ οι κάτοχοι των συμβολαίων δεν θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν άμεσα, γεγονός που διόλου ικανοποίησε τους δικαιούχους τους τελούντες σε εκκρεμότητα.

Η ζημιογόνος βαρύτητα αυτού του τρόπου διαχείρισης θα μπορούσε να σταθμιστεί ακριβέστερα, εφόσον ξέραμε κάποιες λεπτομέρειες, που τουλάχιστον προσωπικά σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζω.
Πχ πόσο μη άμεση θα είναι η δυνατότητα εξαγοράς των συμβολαίων; Πόσες ακόμα δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν οι άμοιροι δικαιούχοι πριν αποτινάξουν από πάνω τους αυτό το βραχνά; Και το γέγονος ότι οι νέοι αναλαμβάνοντες ασφαλιστικοί φορείς θα καλύψουν μόνο ως το 50% του χαρτοφυλακίου, σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θα τα καλύψει το κράτος - ποιο κράτος τώρα και πως σε αυτή την κατάσταση- ή θα αφαιρεθούν προνόμια των συμβολαίων και θα εκπέσουν ποσά;

Να θυμήσω σε αυτό το σημείο ότι η ορθολογική λειτουργία των ασφαλιστικών εταιριών απαιτούσε την ύπαρξη ενός Επικουρικού Ταμείου Ζωής και Υγείας, το οποίο απεδείχθη ανύπαρκτο ως και την εποχή του κλεισίματος των εταιριών Ψωμιάδη. Μάλιστα στην πρόταση του κράτους για την εκ των υστέρων δημιουργία του με αναδρομική ισχύ, αντέδρασαν έντονα οι ασφαλιστικές εταιρίες για την αναδρομικότητα και οριακά δέχονταν τη δημιουργία του και χωρίς αυτήν, αγννοώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ορθολογικής λειτουργίας του ασφαλιστικού κυκλώματος Ζωής και Υγείας.

Η μόνη ασφαλιστική κάλυψη των περίπου 300.000 ασφαλισμένων που υπήρχε, ήταν μια διάταξη λίγων αράδων, που πέρασε τον περασμένο Ιούλιο από τη Βουλή ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, σύμφωνα με την οποία η ασφαλιστική παραγωγή εταιριών του κλάδου ζωής που κλείνουν βρίσκεται υπό την εγγύηση του Δημοσίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασαφή νομοθετική ρύθμιση που για να εφαρμοστεί απαιτείται η έκδοση μερικών δεκάδων υπουργικών αποφάσεων. Ενώ ο κ. Σαχινίδης την έχει χαρακτηρίσει αντικοινοτική και επί της ουσίας την έχει θέσει σε αχρηστία. Ο κ. Λαφαζάνης είχε ζητήσει να πληροφορηθεί «με βάση ποιο σκεπτικό ή ποιες γνωμοδοτήσεις έχει κριθεί αντικοινοτική η με βάση τον εν λόγω νόμο εγγύηση του Δημοσίου σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής;» κι αν «υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.». Δεν γνωρίζω την τύχη της ερώτησής του αυτής (Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artid=318936&dt=07/03/2010#ixzz0njB8fRQf).

Γεγονός είναι ότι το ζήτημα παραμένει εκκρεμές και οι τυχόν λύσεις έχουν σαφείς κατευθύνσεις σε βάρος των δικαιούχων. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν ορθότερη η εκκαθάριση όσων μπορούν να εκκαθαριστούν και τα υπόλοιπα να διακανονιστούν με δόσεις ή ελαφρύνσεις των δικαιούχων πχ στην φορολογική τους επιβάρυνση ή στην τυχόν ασφάλιση του στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Οι δικαιούχοι πάντως απειλούν να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου