Για να νοιώσει κάποιος πολίτης του κόσμου, πρέπει πρώτα να περάσει από τα στάδια εκείνα, της αυτογνωσίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης μέσα στην οικογένειά του, της διάθεσης για κοινωνική προσφορά πέρα από προσωπικά κέρδη, της αγάπης και της φροντίδας για τον τόπο του, πέρα από ρατσισμούς και εθνικιστικές φανφάρες και κορώνες, που δεν προσθέτουν τίποτα ουσιαστικό. Τότε μπορείς να νοιώσεις ότι πέρα από πατρίδα, κοινωνία και οικογένεια είσαι πολίτης του κόσμου, όταν έχεις βάλει το λιθαράκι σου για να κτιστούν τα πιο "μικρά", τα πιο απτά και κοντινά σε σένα, πριν τραβήξεις για τα πιο "μεγάλα" και μακρυνά.
Για ν' αρνηθεί κάποιος το Θεό, τον όποιο Θεό και όχι τις λατρευτικές εκφράσεις του μέσα από τις τυπολατρίες των θρησκειών, θα πρέπει μάλλον πρώτα να αποδείξει την ανυπαρξία του. Είναι άραγε ένα ζήτημα που λύνεται με την κοινή λογική; Πολλοί αρνητές ακολουθούν την εις άτοπον απαγωγή στη σχετική συλλογιστική τους, αλλά δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή η μέθοδος όσο εύκολα οδηγεί στην αδυναμία τεκμηρίωσης της ύπαρξης του Θεού με βάση την ανθρώπινη λογική και την επιστήμη, άλλο τόσο οδηγεί στην αδυναμία ν' αποδείξουν τη μη ύπαρξη του Θεού.
Σε πλείστες περιπτώσεις στο διαδίκτυο, επιχειρείται η χρησιμοποίηση των επιστημονικών συλλογισμών ενός μεγάλου κοσμολόγου του 20ου αιώνα (και μεγάλου Ανθρώπου με το "Α" κεφαλαίο), του Καρλ Σάγκαν στα ντοκυμαντέρ του, COSMOS, συλλογισμών σχετικών με τη δημιουργία του Σύμπαντος. Ο Σάγκαν περισσότερο απ' όλους ίσως ανέδειξε την αδυναμία σαφών απαντήσεων για την αρχή του Σύμπαντος. Είναι σαφέστατο ότι ο πιστός δεν χρειάζεται αποδείξεις για να πιστεύσει, ο δε άπιστος προσπαθεί να αποδείξει γιατί δεν πιστεύει. Είναι ακόμα σαφέστατο ότι η επιστήμη θα τραβά τον δρόμο των ανακαλύψεων και αποκαλύψεων της με τα βήματα, που μπορεί να εξελίσσεται η ανθρώπινη διανόηση, πέρα από το τι ο καθένας πιστεύει ή δεν πιστεύει μεταφυσικά. Η παρερμηνεία των επιστημονικών δεδομένων για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές ή μεταφυσικές μας αντιλήψεις δεν βοηθάει σε τίποτε άλλο, πέρα από την ανάδειξη της βαθειάς μας αβεβαιότητας, που μάλλον εν τέλει, δικαιολογώντας και την κβαντομηχανική, είναι το πλέον "σίγουρο" πράγμα σε αυτόν τον κόσμο...
Στην μνήμη του Carl Sagan (που μάλλον δεν θα του άρεσε και πολύ ο τρόπος που καινοφανώς χρησιμοποιούνται και ερμηνεύονται οι καταγεγραμμένες σκέψεις του).
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου