Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Κάποια λίγα σχόλια για τα νέα μέτρα

Θα επιχειρήσω να δώσω κάποια λίγα επί μέρους σχόλια για τα νέα μέτρα, από την πρώτη τους ανάγνωση:

  • Υπάρχουν έστω κάποια λίγα μέτρα, που στοχοποιούν πέραν των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως η αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15% και η επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καθώς και η αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2%.
  • Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει σε αυτά το νέο κλιμάκιο του 45% για εισοδήματα άνω των 100.000, αλλά θεωρώ ότι αυτοί που φοροδιαφεύγουν δεν δηλώνουν τέτοια εισοδήματα, οπότε απλά αναφέρεται αυτό το μέτρο σε σχετικά τίμιους μεγαλοεισοδηματίες πολίτες.
  • Έχω την εντύπωση ότι η έκτακτη εισφορά του 1% για εισοδήματα άνω των 100.000 δεν θα σταθεί λόγω δεδικασμένων, που αντίστοιχες έκτακτες εισφορές τις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές.
  • Κινούνται σε σωστή κατεύθυνση οι φόροι πολυτελείας και σε λάθος ο νέος ειδικός φόρος καυσίμων, που θα δημιουργήσει τεράστια ακρίβεια, μεγάλα προβλήματα σε πολλούς κλάδους μεταφορών και συγκοινωνιών και τελικά θα παγώσει την εσωτερική αγορά.
  • Παρόμοιοι είναι οι κίνδυνοι από τη αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα κινηθούν οι κρατικοί εισπρακτικοί μηχανισμοί, που δεν μπορούσαν να μαζέψουν το ΦΠΑ του 19% και θα μαζέψουν τώρα το ΦΠΑ του 22% ή ότι οι μη αποδίδοντες το μικρότερο ΦΠΑ θα πιεστούν τώρα ν' αποδώσουν το μεγαλύτερο.
  • Κοινωνικά δίκαιο ότι δεν ισχύουν οι μειώσεις των επιδομάτων αδείας και εορτών για τους συνταξιούχους.
  • "Μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις" από το 2011. Θα ισχύσει κάτι τέτοιο για κλάδους με πραγματικές και καίριες ελλείψεις προσωπικού, πχ Νοσηλευτές; Τότε μην είναι καλύτερο να κλείσουμε τελείως τα δημόσια νοσοκομεία, οπότε θα κάνουμε και ριζικές εξοικονομήσεις εξόδων;...Έτσι και αλλιώς σε λίγο δύσκολα θα λειτουργούν, ούτως ή άλλως.
  • "Eξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί". Δηλαδή τους λέμε ότι θα διοριστούν μεν αλλά με το ρυθμό 1 διοριζόμενος προς 5 συνταξιοδοτούμενους ... μάλλον θα διοριστουν σε ηλικία συνταξιοδοτήσεως ... αν δεν έχουν εν τω μεταξύ λιμοκτονήσει αναμένοντας ή αποδημήσει.

4 σχόλια :

  1. Τι είναι δικαιο και τι άδικο, είναι σχετικό.

    Ένα μέτρο θα είναι δίκαιο, όταν θα φορολογούνται όλοι όσοι έχουν το αντίστοιχο εισόδημα που το αφορά. Αν οι περισσότεροι σε αυτό το εισόδημα, ΔΕΝ το δηλώνουν, αν συνεχίσει να υπάρχει φοροδιαφυγή, τότε το μέτρο αυτό σίγουρα δεν "προσθέτει" στην δικαιοσύνη.

    ΔΙΚΑΙΟ λοιπόν είναι να δηλώνουν ΟΛΟΙ τα εισοδήματά τους. Και το δίκαιο, είναι υπόθεση όλων. Αν το δικαιο το αφήσουμε να αποτελεί ΑΤΟΜΙΚΗ υπόθεση, τότε βράσε όριζα. Για τον απλούστερο λόγο πως ο Έλληνα ΔΕΝ έχει σε καμιά περίπτωση ατομικά, το περί κοινού δικαίου αίσθημα.

    Γι' αυτό απαιτείται να υπάρξει σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός ΣΟΒΑΡΟΣ και ΙΚΑΝΟΣ.

    Και επειδη αυτός ο μηχανισμός ΔΕΝ γίνεται να είναι ΙΚΑΝΟΣ σε 5 μήνες, επειδή η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ δεν είναι δυνατό να αποκτήσει σε τόσο λιγο διάστημα, όχι μόνο την ικανότητα, όχι μόνο τα εργαλεία, όχι μόνο την οργάνωση που απαιτείται, αλλά κυρίως το περί ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ που απαιτείται - ως Έλληνας κι αυτός - για να κάνει σωστά την δουλειά του...

    Είναι ανάγκη ο πολίτης να ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! Να πάψει να ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ.

    Είναι λοιπόν στο χέρι μας, να αποτελέσουν τα μέτρα, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού φορολογηθείς για τα εισοδήματα σου, πληρώνεις επιπλέον φόρους πολυτελείας και ειδικούς φόρους για όσα κατέχεις, και αυτό είναι δίκαιο?

    Παράξενη δικαιοσύνη είναι αυτή...

    Να παταχτεί η φοροδιαφυγή εδώ και τώρα, αλλά όσο κι αν παταχτεί, οι πολιτικοί έχουν μετατρέψει το κράτος σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου, δεν είναι εκεί, αλλά στο που πήγαν, και που εξακολουθούν να πηγαίνουν τα χρήματα που δαπανά το κράτος (είτε προέρχονται από φόρους, είτε από δάνεια). Όσα και να εισπράξει, με δανεικά θα εξακολουθούμε να επιβιώνουμε, μέχρι να πτωχεύσουμε με μαθηματική ακρίβεια.

    Έχετε καταλάβει ότι τα εισπρακτικά μέτρα αποσκοπούν μονάχα στην συνέχιση του υπερδανεισμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεχόμενος μείωση του εισοδήματός του καλείται να πληρώσει νέες σημαντικές αυξήσεις σε απαραίτητα προϊόντα της καθημερινότητάς του.Εύχομαι να μην πνιγεί η αγορά.Η εικόνα των μαγαζιών που κλείνουν το ένα μετά το άλλο είναι ήδη τραγική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν βλέπω τον λόγο, γιατί να συνεχίσω να πληρώνω το ΤΕΒΕ για παράδειγμα... Αφού δεν πρόκειται να πάρουμε σύνταξη, ας χρεωκοπήσουν από τώρα, γιατί να συντηρήσω εγώ το σύστημα τους?

    Να πληρώσουν όσοι έκλεψαν τα λεφτά από τα ταμεία, όσοι τζογάρισαν τα λεφτά στα χρηματιστήρια και στα τοξικά, όσοι σπατάλησαν τα χρήματα των ταμείων με κάθε τρόπο. Εγώ δεν πληρώνω άλλο. Φτάνει η κοροϊδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή