Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Το Λάθος και το Μάθημα

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη (ας ελπίσουμε όχι μοιραίο) του φετινού σχεδιασμού του Πανιωνίου στο ποδόσφαιρο ήταν η απόφαση του να στηριχτεί σε μικρό ρόστερ όπου το 1/4 περίπου αποτελείτο από ποδοσφαιριστές χωρίς εμπειρία ή ελάχιστη εμπειρία σε επαγγελματική κατηγορία.
Το λάθος έγκειται όχι βέβαια στην προσπάθεια ανάδειξης ποδοσφαιριστών ταλέντων αλλά στο ότι αποπειράται να γίνει κάτι τέτοιο μέσα από την πορεία πρωταθλήματος της πρώτης ομάδας του συλλόγου, υπονομεύοντας την αγωνιστικά. Σίγουρα βέβαια υπήρχαν και οικονομικά ελατήρια σε αυτό το σχεδιασμό (Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων...).

"Και τι θέλεις να γίνει;", δίκαια θα ρωτούσε κάποιος. Η ΠΑΕ χρειάζεται ν' αναδείξει νέους παίκτες για να πουλήσει κάποιους και να συμπληρώσει τα έσοδά της, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Αν δούμε τις δυο πρωταγωνίστριες ομάδες της Super League και ιδίως τον Παναθηναϊκό, που πολλά χρόνια έχει οργανωμένες ακαδημίες στην Παιανία, δεν φαίνεται ν' αποκόμισε ιδιαίτερα οικονομικά οφέλη σε συνεχή τουλάχιστον ροή, από τους αρκετούς ποδοσφαιριστές, που έβγαλε στην Παιανία. Σίγουρα αρκετοί, ιδίως από τις πρώτες φουρνιές, έπαιξαν στην ομάδα του και έκαναν καριέρα αλλά και πολλοί, μάλλον οι περισσότεροι, έφυγαν χωρίς κέρδος για την ομάδα. Και ο Ολυμπιακός έβγαλε και βγάζει παίκτες από τις ακαδημίες του και μάλλον συμβαίνει και σ' αυτόν αντίστοιχη κατάσταση. Ο Μενδρινός έπαιξε μια χρονιά και μετά δεν τον κράτησαν. Πρόσφατα είχαν ένα καλό ταλέντο, που δεν δέχτηκε το συμβόλαιο, που του πρότειναν και νομίζω έφυγε για τη Λάτσιο.
Και οι δυο όμως σύλλογοι, με φειδώ και προσεκτικά, περνούν τα ταλέντα από τα πιο χαμηλά επίπεδα στην πρώτη ομάδα και σίγουρα φροντίζουν να αποτελούν συμπληρωματικές λύσεις, που θα πάρουν κάποιο χρόνο, αλλά προφανώς δεν θα στηρίξουν την πρώτη ομάδα πάνω τους. Ο Ολυμπιακός βέβαια φέτος λόγω τραυματισμών και μάλλον κακού σχεδιασμού και αυτός, κάπου βρέθηκε να στηρίζεται στους νέους του. Δεν νομίζω όμως ότι κανένας στον Ολυμπιακό είναι ευτυχής με ότι βλέπει φέτος στην ομάδα του.

Έτσι και μεις ναι μεν πρέπει να προσπαθούμε να δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά των δικών μας ομάδων μικρότερων ηλικιών ή στους νέους που αγοράζουμε σαν μελλοντικές επενδύσεις, αλλά χρειαζόμαστε καλύτερο σύστημα στο πως θα τους περνάμε στην πρώτη ομάδα χωρίς να την υπονομεύουμε εν τέλει. Και σίγουρα από τους νέους δεν μπορείς να περιμένεις ούτε σίγουρα λεφτά, ούτε συνεχή ροή εσόδων, ούτε να σου βγουν σε χρόνο dt, χωρίς υπομονή και επιμονή και από μέρους σου και από μέρους των.

Και πέρα από τις ακαδημίες, θεωρώ ότι χρειάζεται πιθανότατα κάποια συνεργασία με ομάδες σε ένα-δυο περιοχές,απ' όπου βγαίνουν τα ταλέντα του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, σε Αφρική και Νότιο Αμερική, ώστε να μπορούν να προωθούν προς εμάς ταλέντα σε μικρή ηλικία, 15-16 ετών, ώστε με κατάλληλη εκγύμναση και χειρισμό να αποτελούν τους μέλλοντες παίκτες της πρώτης ομάδας. Δείτε πχ τον 17 ετών Μπέλεκ του Πανθρακικού από το Καμερούν. Για τέτοιες περιπτώσεις μιλάω. Πέρα από σχέσεις με ομάδες ανωτέρου επιπέδου στυλ Εσπανιόλ, μήπως χρειάζονται και σχέσεις σαν αυτές που αναφέρω παραπάνω; Πως θα κάνεις τέτοιες διασυνδέσεις;΄Ίσως πχ έχοντας τον Κουμορτζί που κατάγεται από την Γκάνα, να μπορεί να έχει κάποιες σχέσεις στην πατρίδα του, που με κατάλληλες διαπραγματεύσεις να οργανώσουν μια τέτοια συνεργασία. Πέρασε ο Ρεκόμπα με το πεθερό του τον Περόνε από μας. Ο Ρεκόμπα θ' αναλάβει την ακαδημία της Ντανούμπιο και ο Περόνε είναι μάνατζερ ολκής στη Νότιο Αμερική. Ας μην κινηθούμε για έτοιμους παίκτες σε αυτό το πεδίο γιατί προφανώς δεν έχουμε την οικονομική επιφάνεια για κάτι τέτοιο, αλλά υποθέτω πως είναι εφικτό να σε βοηθήσουν τέτοια άτομα να βρεις μικρούς 16 ή 17 ετών, που έχουν ταλέντο και θέλουν να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό χώρο. Από κει και πέρα θέλεις και τους σωστούς "δάσκαλους" εδώ για να κατεργαστούν αδάμαντες...

[Μάλλον πήρα φόρα και έπιασα ένα θέμα πέρα από την κρισιμότητα της περίστασης για τον Πανιώνιο ... αλλά σκέψεις και κουβέντες που ανταλλάσσονται, όλο και κάτι καλό θα φέρουν ... γιατί ότι και να γίνει καλό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ακόμα και τα λάθη μας να μας δυναμώνουν στο τέλος].

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου