Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
Τα στοιχεία του σεισμού της Αϊτής
Μπροστά στην ανείπωτη καταστροφή των κατοίκων, δεν έχει βέβαια ιδιαίτερη σημασία η παράθεση των σεισμολογικών δεδομένων και λεπτομερειών του σεισμού της Αϊτής. Σαν κάτοικοι μιας ιδιαίτερα σεισμογενούς χώρας, εμείς οι Έλληνες σε πολλές περιπτώσεις διαχρονικά έχουμε βιώσει την οργή του Εγκέλαδου και συνεχίζουμε να ζούμε με το ρίσκο των αιφνίδιων ξεσπασμάτων του και υπάρχει από μέρους μας μια σχετική κατανόηση της κατάστασης.
Παραθέτω απλά τα στοιχεία για καλύτερη κατανόηση των παραμέτρων που οδήγησαν στο εύρος της καταστροφής (στη φωτογραφία χάρτης με βαθμονομήσεις διαφόρων στοιχείων όπως η μέγιστη επιτάχυνση και ταχύτητα κλπ).
Ο σεισμός λοιπόν εντάσεως 7.3 (άλλοι δίνουν 7) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν τεκτονικός σεισμός και οφείλετο στην κίνηση σε αντίθετες κατευθύνσεις των δυο τεκτονικών πλακών που κινούνται κάτω από τη νήσο, της πλάκας της Καραϊβικής και αυτής της Βόρειας Αμερικής.
Αν και η Καραϊβική είναι σεισμογενής περιοχή, η ένταση του σεισμού είναι μη αναμενόμενη και πιθανότατα δημιουργεί ανάγκη περαιτέρω επιστημονικών μελετών.
Το βάθος του σεισμού ήταν επιφανειακό (~10 χλμ) και σε συνάρτηση με τη μικρή απόσταση του επίκεντρου (~16 χλμ) από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ευθύνονται για την τεράστια ζημιά που δημιούργησε ο σεισμός. Η διάρκεια που ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός αναφέρεται να είναι της τάξης του 1 λεπτού όταν συνήθεις σεισμοί διαρκούν κάποια δευτερόλεπτα.
Ο Ερυθρός Σταυρός θεωρεί ότι το 1/3 του πληθυσμού της Αϊτής (~3.000.000) έχει υποστεί διάφορης κλίμακας επιπτώσεις από το σεισμό, ενώ φαίνεται ότι μόνο ένα νοσοκομείο της χώρας έχει μείνει σε λειτουργία προς το παρόν.
Ας ελπίσουμε ότι η επέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας (...και η Θεία Πρόνοια συνάμα) θα βοηθήσει τους υποφέροντες σεισμοπαθείς και ότι με τη βοήθεια του Θεού, τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει, θα απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Άκουγα στο MEGA το πρωί ότι η καταστροφή στο Πορτ-ο-Πρενς είναι ολική και υπάρχουν φόβοι ότι ένας στους τρεις κατοίκους της πρωτεύουσας(δλδ πάνω απο 500.000) είναι νεκροί.Ενω η διακοπή της ηλεκτροδότησης δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ.Ώρες-ώρες ειλικρινά με πιάνει απελπισία όταν σκέφτομαι ότι κάπου λίγο πιο πέρα από αυτά εγώ ψάχνω αν την Κυριακή θα παίξει ο Όμο η ο Κοντοές...Σόρρυ για το μελό,θα μου περάσει...
Μέσα στην ατομική του αδυναμία ο άνθρωπος να λύσει τα μεγάλα, έχει τη ψυχική ανάγκη να ασχολείται με τα μικρά για να ξεφεύγει και η σκέψη του από τη συνειδητοποίηση του μεγέθους της αδυναμίας του. Αν σκεφτούμε ότι πχ χθες πέρασε σε σχετικά μικρή απόσταση από τη γη αστεροειδής διαμέτρου 15 m που αν προσέκρουε στην επιφάνειά της θα κατέστρεφε εκατοντάδες τμ, θα ζούσαμε κάτω από το συνεχή φόβο της εξόντωσης της ύπαρξής μας. Αν σκεφτόμαστε ότι αυτό που λέμε έδαφος που πατάμε είναι μια μεγάλη κρούστα που σιγοκινιέται πάνω από μια πύρινη λάβα τότε τα λίγα χρόνια που περνάμε πάνω του θα ήσαν χρόνια συνεχούς τρόμου. Γι' αυτό και γι' άλλα και ο Όμο είναι αναγκαίο κατευναστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαφωνώ καθόλου.Δεν παύω όμως να αναρωτιέμαι πόσα από αυτά τα "φυσικά φαινόμενα" οφείλονται στη μη συνειδητοποίηση της αδυναμίας του ανθρώπου απέναντι στη φύση.Τώρα μπαίνουμε σε βαθιά μονοπάτια αλλά μήπως τελικά αυτός ο τρόμος που γράφεις λειτουργούσε πιο ευεργετικά;Μήπως αυτός ο τρόμος διαχρονικά είχε ουσιαστικά ελαττώσει τον πόνο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρε σεις γιατι παιζει ο Ομο,το καταλαβαμε επιτελους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου φτωχός και η μοίρα του. Όμως η υποκρισία της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας είναι τεράστια. Συντηρεί δημοκρατίες της μπανανίας, εκμεταλλεύεται τους φτωχούς πληθυσμούς και όταν συμβεί κάτι τέτοιο χύνει κροκοδείλια δάκρυα και τάζει ψίχουλα βοήθειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για μας θα έρθει και η σειρά μας. Σεισμός θα είναι, περιβάλλον θα είναι, δίψα θα είναι, έρχεται ολοταχώς.
Για την προσκρουση του αστεροειδούς η καταστροφή θα ήταν σε τ.χλμ και οχι τμ που έγραψα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια Όμο, Zamis νομίζω καλυφθηκε το ζήτημα από την ανάλυσή μου πλήρως και δεν θέλω πλέον να δω άλλες αναζητήσεις επί του θέματος. Είναι σαφές πια γιατί παίζει ο Όμο. Για να ξεχνιόμαστε από άλλα προβλήματα!!!
Για τον τρόμο Griniari, όντως ο συνειδητοποιημένος φόβος θα απέτρεπε κάποιες καταστροφές του περιβάλλοντος που έχει προκαλέσει η αμετροεπής ανθρώπινη δραστηριότητα. Υπάρχει και η παροιμία, ο φόβος φυλάει τα έρημα. Προφανώς ναι στη συνειδητοποίηση αλλά δεν θα πάψουμε μάλλον ποτέ να "ξεφεύγουμε" και με την ενασχόληση μας με τα μικρά και απτά θέματα, γιατί ειδάλλως θα το "κάψουμε" τον ρημάδι τον "επεξεργαστή" που έχουμε στην κεφαλή μας, μέσα στο άγχος και στην κατάθλιψη.
Βασίλη θα 'μαστε εδώ ή θα έχουμε ήδη μεταναστεύσει ΄λόγω οικονομικών προβλημάτων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάμε που Ιωνα; Στην Ολλανδία και το Βέλγιο που θα είναι υποθαλάσσια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω θα μείνουμε με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ετοιμάζω την καμήλα μου για πορείες στην έρημο...
ΑπάντησηΔιαγραφή