Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

119 χρόνια Πανιώνιας Ιστορίας


Η 14η Σεπτεμβρίου 1890 θεωρείται η ημέρα ιδρύσεως του "Μουσικού & Γυμναστικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ", του πατέρα του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης. Μέλη του Ορφέα, που ήθελαν έναν αμιγώς αθλητικό σύλλογο, αποσχίστηκαν το 1893 και δημιούργησαν τον "Αθλητικό Σύλλογο ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ". Οι δύο σύλλογοι επανενώθησαν τον Οκτώβριο του 1898, στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Δεν είμαι σίγουρος αν η ημερομηνία ίδρυσης του ΟΡΦΕΑ είναι με το παλιό η με το νέο ημερολόγιο. Δεν παύει πάντως είτε σήμερα είτε μετά 13 μέρες να υπάρχει αυτή η επέτειος, που όλοι ευελπιστούμε, να αποτελέσει και μια αρχή για καλύτερες μέρες του ιστορικού συλλόγου σε όλα τα σπορ, που δραστηριοποιείται και επίσης και κάποια στιγμή να ξαναποτελέσει ο Πανιώνιος και φορέα ευρύτερης πολιτιστικής δραστηριότητας, ει δυνατόν, όπως ήταν ο ιδρυτικός στόχος του προγονικού σωματείου, του Ορφέα. Ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος του συλλόγου ίσως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τη δόμηση του νέου αθλητικού κέντρου / σταδίου στην πόλη, που έχει αλληλοταυτισθεί με τον Πανιώνιο, στη Νέα Σμύρνη. Ένα τέτοιο κέντρο εκτός της αθλητικής δραστηριότητας που θα φιλοξενήσει, θα μπορούσε να σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετήσει και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ο Δήμος της πόλης και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της, οργανώνουν.

Με το βλέμμα στραμμένο εκεί,
στων χαμένων πατρίδων τη γη

ευχόμαστε χρόνια πολλά στον "ιστορικό".

ΥΓ: Σαν τεκμήριο της συνεχούς αρωγής των αρχών και της Σμύρνης και της λίγο πριν τον πόλεμο Νέας Σμύρνης, την εποχή της επαναμεταφοράς του συλλόγου στην πόλη του, αναφέρω δύο ντοκουμέντα σε σχέση με το γήπεδο στη Σμύρνη και με τη δημιουργία του γηπέδου στη Νέα Σμύρνη:



  • "Οι προπονήσεις γίνονταν σε μικρούς νοικιασμένους χώρους και από το 1900 στο γήπεδο μιας γαλλικής εταιρείας, το οποίο ο σύλλογος διαμόρφωσε σε στάδιο στίβου, εγκατέστησε γυμναστήριο, γραφεία κλπ. Όμως, το 1910 έληξε η μίσθωση και η γαλλική εταιρεία δεν θέλησε να την ανανεώσει. Έτσι ο σύλλογος έμεινε χωρίς έδρα. Τότε με εισήγηση του μητροπολίτη Χρυσόστομου η Δημογεροντία και η Κεντρική Επιτροπή παραχώρησαν έκταση 105 στρεμμάτων κοντά στο νεκροταφείο, αν και είχαν δελεαστική προσφορά 100.000 λιρών να την πουλήσουν. Εκεί κτίστηκε το νέο στάδιο του συλλόγου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1912 στους ΙΔ΄ Πανιώνιους Αγώνες."

  • "Το Νοέμβριο του 1937, σε κοινή συνεδρίαση, το Δ.Σ. του Πανιωνίου με τον πρόεδρο Δ. Καραμπάτη και το συμβούλιο της κοινότητας Ν. Σμύρνης με τον κοινοτάρχη Αθ. Καρύλλο, συμφώνησαν να μεταφερθεί ο σύλλογος στη Νέα Σμύρνη και όρισαν ως χώρο ανέγερσης του Γυμναστηρίου έκταση 18,3 στρεμμάτων νότια του Ασύλου Αγ. Ανδρέας. Έτσι, μπήκαν οι βάσεις για τη μεταφορά του σωματείου στη συνοικία όπου είχαν εγκατασταθεί από το 1926 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη."

Ίσως μια παρόμοια αρωγή χρειάζεται και σήμερα, με τρόπο που θα βοηθήσει και την πόλη και το σύλλογο.

3 σχόλια :

  1. Ιωνα, πολυ μας αγγιζουν αυτα που γραφεις.
    Φοβαμαι ομως οτι δεν υπαρχουν πραγματικοι πολιτικοι σημερα. Ας ειναι. Ευχομαι σε ολους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία. Πράγματι στις μέρες μας δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους με όραμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιωνα,φοβερο αυτο που εγραψες>>"σχολια ημιεπισημων φορεων"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή