Ένα από τα κομμάτια της Σμύρνης που μεταλαμπαδεύτηκε στη Νέα Σμύρνη, είναι και η Ευαγγελική Σχολή.
Η ανάρτηση αυτή έχει σκοπό ν' αναδείξει κάποια μάλλον ξεχασμένα κομμάτια από την αθλητική ιστορία του σχολείου.
Από το 1971 και νομίζω ως το 1984, το σχολείο λειτούργησε ως Πρότυπο Σχολείο με την επωνυμία "Πρότυπος Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης", και οι αθλητικές του ομάδες παρουσιάζονταν υπό τη συντομογραφία Π.Ε.Σ.
Από το 1976 ως το 1980 υπήρξαν κάποιες εξέχουσες αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου.
Υπό την οργάνωση του αθλητικού δημοσιογράφου και παλιού πρωταθλητή της Σκοποβολής, Γιώργου Λιβέρη, φτιάχτηκε σκοπευτική ομάδα του σχολείου με σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα και με εξέχοντα μέλος τον επίσης πρωταθλητή Διονύση Λιβέρη αλλά και τους Βλαχόπουλο, Κωτσάκη κ.ά. με διακρίσεις σε σκοπευτικούς αγώνες.
Ο Γιώργος Λιβέρης προσπάθησε μάλιστα και για τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου στο δύσκολο και αναδυόμενο εκείνη την εποχή στην Ελλάδα σπορ του μοντέρνου πεντάθλου. Υπήρξαν μάλιστα και συμμετοχές μαθητών του σχολείου στα πρωταθλήματα εκείνης της εποχής.
Την ίδια εποχή, το σχολείο είχε και έξοχη σκακιστική ομάδα που διακρινόταν σε σχολικούς αγώνες νέων αλλά και πανελλήνια πρωταθλήματα νέων μέσα στα πλαίσια της συμμετοχής που είχε η Εστία Νέας Σμύρνης. Ονόματα των νέων τότε σκακιστών με εξέχουσα επίδοση, ήταν αυτά του Σπύρου Ιλαντζή και του Γιώργου Κατσιλιέρη.
Το 1978, όταν το άθλημα του χάντμπολ ήταν στα σπάργανά του, με δική τους πρωτοβουλία, οι μαθητές του σχολείου οργάνωσαν ομάδα Χάντμπολ και δήλωσαν συμμετοχή σε Αθηναϊκό πρωτάθλημα νέων. Ο όμιλος που έπαιξε η ομάδα έδινε τους αγώνες του στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και χρειαζόταν ένας μικρός μαραθώνιος για να πηγαίνουν οι μικροί μαθητές με το λεωφορείο της τότε γραμμής Νέας Σμύρνης - Νέας Φιλαδέλφειας. Οι αντίπαλοι ήσαν ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας (δύναμη του Χάντμπολ), ο Άρης Νικαίας και η ΑΕΚ. Η τελείως ερασιτεχνική ομάδα της ΠΕΣ έκανε ευπρόσωπες εμφανίσεις σε όλους τους αγώνες και κατάφερε μάλιστα να νικήσει την ΑΕΚ. Ήταν και αυτό μια πρωτοπορία του σχολείου σε ένα σπορ, που μόλις ξεκίναγε στη χώρα μας.
Αυτές είναι μικρές ξεχασμένες σελίδες και από τις αθλητικές δραστηριότητες ενός σχολείου, που συνήθιζε να διακρίνεται ιδιαιτέρως στο τομέα των μαθητικών επιδόσεων.
Ας με συγχωρήσουν όσοι, δεν αναφέρω τα ονόματά τους, γιατί μετά τόσα χρόνια είναι σίγουρο ότι ξεχνώ πολλούς.
ανεβάζω αυτή την ανάρτηση σαν ένα μικρό λιθαράκι προσφοράς σε όσους μέσα από τις ιστοσελίδες του σχολείου προσπαθούν να συντηρήσουν τις μνήμες της ιστορίας του και τέλος και στο σύλλογο φοιτησάντων στο σχολείο, ώστε πέρα από τις μνήμες που συντηρεί από το σχολείο της μάνας Σμύρνης, να ξεκινήσει και την αρχειοθέτηση κομματιών της ιστορίας της νέας Ευαγγελικής σχολής, που ήδη μετράει στη Νέα Σμύρνη αρκετά χρόνια προσφοράς στην Ελληνική Παιδεία και στην Ελληνική Κοινωνία.
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Τι μου θύμισες τώρα;Τυχαίνει να ήμουν και στη σκακιστική αλλά και από τους πρωτεργάτες της ομάδας χάντμπολ,ο υπεύθυνος για το κόκκινο χρώμα της φανέλας.Θυμάμαι πώς "κλέβαμε" ώρες,συνήθως θρησκευτικών,για προπόνηση.Η στήριξη τότε ήταν μηδαμινή.Οι πατεράδες μας πλήρωναν για τις εμφανίσεις,τις μετακινήσεις κ.τ.λ.Άσε τη γκρίνια για τις ώρες που χάνονταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν μπορώ να βρώ λέξεις γι αυτό που ένιωσα διαβάζοντας αυτές τις λίγες γραμμές.Να είσαι καλά,με συγκίνησες πάρα πολύ.
Τι έγινε ρε παιδιά; Όλοι την Ευαγγελική έχουμε τελειώσει; Δυστυχώς δεν πρόλαβα τίποτα απ' όλα αυτά. Πέτυχα μόνο τις εποχές των καταλήψεων, του προβληματικού ωραρίου, των καθηγητών που έμπαιναν με μέσον αλλά και των καλύτερων μυαλών που έχω δει συγκεντρωμένα στην ίδια τάξη. Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα που έχω είναι να τελειώσουν και τα παιδιά μου αυτό το υπέροχο σχολείο. Όπως έκανα κι εγώ και ο παππούς μου στη Σμύρνη.
ΑπάντησηΔιαγραφή