Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Οι ελληνικές θέσεις στο Eurogroup. Θα κολλήσουμε στο ΓΟΗΤΡΟ ή στην ΟΥΣΙΑ;

Από in.gr:

H ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί σε τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου και δίδει πολύ μεγάλη σημασία στην διατύπωση που θα περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση που -ενδεχομένως- θα εκδοθεί μετά το Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά φέρεται πως βρίσκεται σε συμφωνία με τους εταίρους σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, την φοροδιαφυγή και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ακόμη, φέρεται να εξετάζει παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην δημόσια διοίκηση, χωρίς ωστόσο να συμφωνεί απολύτως με τις προτάσεις των πιστωτών.

Στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ο μνημονιακός στόχος της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ εφέτος και 4,5% το 2016, στόχο που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μειώσει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Στο θέμα της χρηματοδότησης η κυβέρνηση ζητεί την επιστροφή των κερδών 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ και να παραμείνουν στην διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 11 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΟ: Προσωπικά θεωρώ ότι δυστυχώς μεγάλη σημασία παίζει και για τις δυο πλευρές ένα ΖΗΤΗΜΑ ΓΟΗΤΡΟΥ περισσότερο παρά ουσίας. Αν δηλαδή θα διατυπωθεί η συμφωνία ως συνέχιση του Μνημονίου ή Πρόγραμμα-Γέφυρα.

Για την Ελληνική πλευρά αυτό είναι ιδεοληψία και φόβος της εσωτερικής κυρίως αριστεράς αλλά όχι μόνον αντιπολίτευσης. Για τη Γερμανία και τους συν αυτώ είναι ζήτημα κύρους και να καλύψουν την όποια παροχή δώσουν με το πέπλο της συνέχισης του Μνημονίου.

Θα είναι λυπηρό αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε αρκετές από τις παραπάνω κόκκινες γραμμές και κυρίως το μειωμένο πλεόνασμα που θα εξασφαλίσει μικρότερες δημοσιονομικές περικοπές στο κάτω-κάτω της γραφής καθώς και τη δυνατότητα κάποιων περαιτέρω χρηματοδοτήσεων και συμφωνίας για τα εργασιακά, που απειλούνταν με Αρμαγεδόνα και ήδη είναι σε φάση Μεσαίωνα και παρ' όλα αυτά κολλήσουμε στο όνομα του προγράμματος.
Οι "κόκκινες γραμμές" θα πρέπει να έχουν κάποιες προτεραιότητες στα ουσιαστικά και όχι στα τυπικά και να επικρατήσει ευρύτητα σκέψεως και μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μικροκομματική εσωστρέφεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου