Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Γενόσημα φάρμακα

Υπάρχει αρκετή διαμάχη τελευταία μεταξύ διοικητικών, φαρμακευτικών, φαρμακοβιομηχανικών και ιατρικών κύκλων σχετικά με την ανάγκη χρησιμοποίησης των γενοσήμων φαρμάκων.
Τα γενόσημα φάρμακα ή generics όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι τα αντίγραφα των φαρμάκων εκείνων των οποίων λήγει η πατέντα και θεωρούνται ουσιωδώς όμοια με αυτά, αφού περιέχουν την ίδια ακριβώς δραστική ουσία.

Αντιγράφω μια παλαιότερη δήλωση του διοικητού του ΙΚΑ, Ροβέρου Σπυρόπουλου:

"Τα αντίγραφα φάρμακα από τη στιγμή που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας δεν έχουν καμία διαφορά για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τα πρωτότυπα τους. Επιπλέον, η κατεύθυνση των γιατρών προς τη συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων και η καλλιέργεια κουλτούρας για την επιλογή ομοίων φαρμάκων με βάση το κόστος θα οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης."

Εγώ ούτε ειδικός είμαι, ούτε εμπειρογνώμων του τομέα, απλά πολίτης που θα χρειαστώ κάποια στιγμή να πάρω φάρμακα. Και αναρωτιέμαι αν ένα γενόσημο φάρμακο πάρει άδεια κυκλοφορίας, αυτό σημαίνει ότι είναι βιοϊσοδύναμο και ταυτόσημα αποτελεσματικό με το πρωτότυπο; Εξετάζονται τέτοια στοιχεία που να εξασφαλίζουν αυτές τις ιδιότητες κατά τη χορήγηση της άδειας; Και εξασφαλίζεται φερ' ειπείν και από οικονομικής πλευράς ότι η διάρκεια χορήγησης είναι η αυτή με το πρωτότυπο ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ; Ίσως οι πλείστες των περιπτώσεων μπορεί να εμπίπτουν σε ισοδυναμία αντιγράφου και πρωτοτύπου αλλά είναι δυνατόν να αναφέρεται ότι η άδεια καλύπτει την ισοδυναμία και εξασφαλίζει την μείωση της δαπάνης χωρίς να αναφέρεται με βάση ποιων κριτηρίων και διαδικασιών γίνεται κάτι τέτοιο;
Ξέρουμε ότι στην υγεία και στην πρόνοια για τα επόμενα χρόνια, κριτήριο θα είναι η οικονομία και όχι ο άνθρωπος και η ποιότητα υπηρεσιών. Μπορεί όμως πέραν των περικοπών να φτιάξεις διαδικασίες , που να εξασφαλίζουν κάτι καλύτερο. Δυστυχώς και οι διαδικασίες και η οργάνωση στοιχίζουν και εδώ στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα δεν τα είχαμε τούτα τα καλούδια ούτε και στις εποχές των "παχιών αγελάδων".

1 σχόλιο :

  1. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπογραμμίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει σε «σημείο μηδέν» καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του ελληνικού φαρμάκου ενώ ταυτόχρονα απειλούνται 8.500 θέσεις εργαζομένων που απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χτύπησε «καμπανάκι κινδύνου» για τα φθηνά γενόσημα υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν προηγηθεί επαρκείς μελέτες με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς των Δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή