Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η συνταγή που δεν βγαίνει

Αντιγράφω από tanea.gr το άρθρο για την αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. Δείτε την αύξηση των επιχορηγήσεων στον ΟΑΕΔ λόγω της αύξησης της ανεργίας και στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω μείωσης των εισφορών (δηλαδή και πάλι λόγω αύξησης της ανεργίας). Είναι φανερό ότι η συνταγή των μέτρων ως τώρα μόνον ύφεση επιφέρει και τα επακόλουθα της παρακολουθούμε και ζούμε:

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

. στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010

. στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. ? σε σχέση με το 2010 που υπερέβη την μείωση κατά 1.796 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.

Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:

. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.838 εκατ. ευρω. (κυρίως ο ΟΓΑ κατά 380 εκατ. ευρώ, και το ΙΚΑ κατά 1.348 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές

. Ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ. ευρώ

. Τα νοσοκομεία κατά 794 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προμηθειών του έτους 2011 και 94 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,4% ή 2.260 εκατ. ευρώ


Άξια προσοχής και η συνέντευξη του τέως Γάλλου Προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, που μεταξύ άλλων θέτει προς εξέταση την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή, γιατί το σημαντικότερο απ' όλα για την Ελλάδα είναι να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη:

"Επιστροφή στη δραχμή είναι εφικτή, αν και είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.
Αυτή η απόφαση θα είχε σαν συνέπεια να θέσει το βάρος των ευθυνών για το χρέος στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα επανακτούσε τη δυνατότητα να υποτιμήσει. Το ερώτημα αυτό αξίζει να τεθεί γιατί η μόνη ανησυχία που έχει αξία είναι πώς θα γίνει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα δεν πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου