Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

To Δελτίο Τύπου της ΕΕΑΕ για τις μετρήσεις ραδιενέργειας στη χώρα στις 1-4-2011. Υπάρχουν ασφαλή όρια ραδιενεργών δόσεων και πως βγαίνουν άραγε;

Από τη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ:

"Δελτίο τύπου της ΕΕΑΕ, 01/04/2011, 18:30
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι, λόγω της παρουσίας στον ελληνικό χώρο αερίων μαζών με ίχνη ραδιενέργειας, πραγματοποιεί μαζί με το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων μετρήσεις δειγμάτων προερχομένων από την πλήρη περιβαλλοντική αλυσίδα (αέρας, νερό της βροχής, χόρτα, γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, πόσιμο νερό).

Όπως αναμενόταν, κατά τον εργαστηριακό ραδιολογικό έλεγχο των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν ίχνη Ιωδίου-131 σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται στα εξής επίπεδα: 29 – 335 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στον αέρα, 0.7 – 1.1 Μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο σε χόρτα και χλόη, 0.5 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε βρόχινο νερό, 0.43 – 0.93 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε πρόβειο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Στο πόσιμο νερό δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενέργειας.

Πρόκειται για εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αβλαβείς και δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η ΕΕΑΕ αναφέρει κατηγορηματικά πως δεν απαιτείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και καμία αλλαγή στις διατροφικές ή άλλες συνήθειες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΔΟΑΕ, ανάλογα είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία). Αντίστοιχα, η ΕΕΑΕ έχει ενημερώσει την Ε.Ε. σχετικά με τα ευρήματα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί ανησυχία, ούτε φυσικά έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Η ΕΕΑΕ προτρέπει τους πολίτες να επισκέπτονται το διαδικτυακό της τόπο στη διεύθυνση www.eeae.gr, όπου αναρτώνται χρήσιμες πληροφορίες και επεξηγηματικό υλικό αναφορικά με το όλο θέμα και ειδικότερα με τα ίχνη ραδιενέργειας που παρατηρούνται στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, ή να απευθύνονται στο επιστημονικό προσωπικό της για τυχόν απορίες.

Πληροφορίες:Τηλ. 210 6506803, 210 6506714, info@eeae.gr

Σημειώσεις:

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων)."


Ένα ερώτημα που γεννάται είναι αν εν τέλει υπάρχουν ασφαλή όρια ραδιενεργών δόσεων και με ποια κριτήρια αποφασίζονται.
Σαφώς μέγα ρόλο παίζει η διάρκεια κατά την οποία κάποιος δέχεται μια δόση, όσο μικρή και αν είναι αυτή. Δείτε για παράδειγμα τη διαμάχη που υπάρχει σχετικά με τα όρια προστασίας που έθεσε η ΕΕ στα προϊόντα διατροφής από την Ιαπωνία.

Η ΕΕ έχει θέσει όρια ραδιενέργειας σε τρόφιμα εξ Ιαπωνίας, όπως στα γαλακτοκομικά 500 bq/Kg για Ιώδιο-131 και 1000 bq/Kg για Κέσιο. Για άλλα διατροφικά είδη τα όρια είναι, 2000 bq/Kg για Ιώδιο και 1250 bq/Kg για Κέσιο.
Ειδικοί όμως ισχυρίζονται ότι αν κάποιος διατραφεί με αυτά τα όρια για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα έχει άσχημες επιπτώσεις. Η ασφαλής δόση είναι στο 1 milisievert ακτινοβολίας ανά χρόνο και αυτό αντιστοιχεί σε γύρω στα 4-6 bq/Kg στην καθημερινή διατροφή κάποιου που θα διατρέφεται για αρκετό χρόνο με τέτοια ραδιενεργά τρόφιμα.

Να σημειώσω ότι τα όρια της ραδιενέργειας στα τρόφιμα έχουν τεθεί από το 1987 μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ αλλά υποθέτω ότι κάπως έχουν αναθεωρηθεί από τότε αν και η εμπειρία στα πυρηνικά ατυχήματα είναι μικρή ώστε να θεωρούμε ότι πράγματι υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα. Και εφόσον δεν υπάρχει σιγουριά, θα θεωρούνταν λογικό να τίθενται πιο αυστηρά τα όρια για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας. Αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Ίσως είναι πολλά τα λεφτά και μπροστά στα λεφτά που κινούν την οικονομία, τι να μας πει τώρα η ανθρώπινη ζωή. Έχουμε πήξει κιόλας σ' αυτόν τον πλανήτη... Έχουμε γίνει και πάρα πολλοί πια (περισσότεροι από όσους αθροιστικά έχουν ζήσει ως τώρα στους ιστορικούς χρόνους)...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου