Το πρόβλημα με τα ΧΥΤΥ που δεν κατασκευάζονται λόγω τοπικών αντιδράσεων και των προστίμων της ΕΕ, που μπορεί να φθάσουν τα 28 εκατομμύρια την ημέρα, δεν αφορά μόνον την Κερατέα, που πρόσφατα είδε έντονα το φως της δημοσιότητας, αλλά πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως τη Πελοπόννησο. Ένα ενδιαφέρον άρθρο διάβασα στο econews όπου μεταξύ των μέτρων που φέρονται ως πιθανά είναι να μεταφερθούν τα πρόστιμα στην τοπική αυτοδιοίκηση και να υπάρξει νομολογία με την οποία να επιτρέπεται η μεταφορά απορριμμάτων από ένα νομό σε άλλο.
Φαίνεται ότι και οι νέοι φορείς που προσδιορίζει ο "Καλλικράτης", θα επιβραδύνουν τις διαδικασίες αν δεν ληφθεί σχετική πρόνοια. Νομίζω ότι ο "Καλλικράτης" με τους διευρυμένους Δήμους και περιφέρειές του, ίσως δημιουργήσει μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, αν για παράδειγμα σε ένα διευρυμένο νέο Δήμο, επιβαρυνθεί με το ΧΥΤΥ μια περιοχή ενός παλιού δήμου υπέρ μιας άλλης.
Η αλήθεια είναι ότι οι τοπικές αντιδράσεις οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο, έτσι ώστε δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση. Ο καθένας, πολλές φορές δίκαια και πολλές άδικα, θεωρεί ότι αδικείται υπέρ άλλου και ότι υποβαθμίζεται η περιοχή του. Εξαγωγή απορριμάτων όμως σε άλλη χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε, ούτε να διακτινίσουμε τα σκουπίδια στο διάστημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε του χώρους διαχείρισης των απορριμάτων με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και ίσως και να εκμεταλλευτούμε και ενεργειακά κάποια απ' όσα πετάμε και θεωρούμε άχρηστα. Και σαφώς πρέπει να πείσουμε τον κόσμο και για την αναγκαιότητα και για τη δίκαιη επιλογή αλλά και για κάποια πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την περιοχή αν φτιάχναμε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ με τρόπο που να είχε τέτοια οφέλη και όχι μόνον πρόχειρα την τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε τα πρόστιμα. Είναι δύσκολα όλα τα παραπάνω αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τα τελευταία γεγονότα της Κερατέας έδειξαν ότι ο δρόμος της βίας ούτε λύση είναι ούτε συνάδει σε πολιτισμένο κράτος και κατοίκους ... όσο πια μπορούμε να μιλάμε στην Ελλάδα για πολιτισμό.
Πόσο πειστικό όμως μπορεί να γίνει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος πλέον;
ΥΓ: Τα απορρίμματα αποτελούν πρόβλημα και αλλού εκτός Ελλάδος... Οι εικόνες από τη Νάπολη (δείτε nooz.gr), που κλήθηκε τελικά και ο στρατός για τη συλλογή των τόνων απορριμμάτων, που κατέκλεισαν την Ιταλική πόλη, ας αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή για μας. Άλλωστε το ελάχιστο που θα έπρεπε να έχουμε σαν στόχο μέσα στην κρίση, είναι να επιβιώσουν οι υποδομές εκείνες, που θα κρατήσουν τη ζωή μας σε στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο.
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου