"Εφόσον η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, κάτι απολύτως εφικτό, θα το αξιοποιήσει για ν' αποπληρώνει το χρέος. Και αν οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%, κάτι επίσης εφικτό, τότε σε 10 χρόνια το χρέος θα είναι το μισό!"
Δεν είμαι οικονομολόγος, απλά με κοινή λογική και μαθηματικά έχω τις παρακάτω παρατηρήσεις για το προσδόκιμο (παρατηρείστε τα "αν" και "εφόσον" της απάντησης) και το εφικτό, στα οποία αναφέρεται ο κος Ντερούζ:
- Η ελληνική οικονομία στην ακμή της (1994-2008) είχε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% και ο κος Ντερούζ προσδοκά να είναι εφικτή ανάπτυξη 3% σε μια οικονομία που θα είναι σε βαθειά ύφεση ως το 2014. Πιθανόν θεωρεί ότι μετά το ελάχιστο άκρο της ύφεσης, υπάρχει η ελπίδα ότι από τον πάτο ανακλάσε με σχετική δύναμη προς τα πάνω.
- Μόνο με τα πλεονάσματα του 5% χρειαζόμαστε γύρω στα 100 χρόνια για ν' αποπληρώσουμε χρέος 150% του ΑΕΠ αν θεωρήσουμε ότι το ΑΕΠ παραμένει σταθερό μετά το 2013. Συνεπώς το ζητούμενο είναι η αύξηση του ΑΕΠ και η ανάπτυξη, που έμμεσα θα συρρικνώσει το ποσοστό του χρέους σε σύγκριση με το αυξημένο ΑΕΠ.
- Ετήσια ανάπτυξη 3% θα προκαλέσει αύξηση του ΑΕΠ στο 135% περίπου της τιμής βάσης των υπολογισμών (αυτής που θα έχει στο τέλος του 2013). Εξ αυτού πρόέρχεται και η δήλωση του κου Ντερούζ για μισό χρέος σε 10 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου