Όσοι είστε λοιπόν σε διακοπές έχετε σήμερα και αύριο αυτή τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο βαθμό απ' όσους μείναμε στις πόλεις.
Οι Περσείδες είναι κατ' ουσίαν σκόνη από την τεράστια ουρά του κομήτη Swift-Tuttle, την οποία συναντάει η γήινη ατμόσφαιρα τέτοια εποχή και φαίνεται στο αστερισμό του Περσέα. Η συνήθης έντασης της βροχής των Περσείδων είναι 50-100 μετέωρα την ώρα. Μην περιμένετε να δείτε το θέαμα όπως πιθανόν το έχετε δει σε φωτογραφίες. Εκεί φαίνονται πολλά μετέωρα μαζί και τα ίχνη τους που καταγράφει η φωτογραφική κάμερα λόγω του ότι είναι ρυθμισμένη να καταγραψει αρκετό χρόνο φωτογράφισης και γίνεται βίντεο-σύνθεση με ειδικά εργαλεία. Αλλά δεν παύει το θέαμα να είναι ενδιαφέρον.
Αντιγράφω από το http://www.greekastronomy.gr/amateur/amateur_meteor01.htm:
"Τα περισσότερα από αυτά θα εμφανίζονται σαν μικρά φωτεινά σημεία που ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα και εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν. Που και που κάποιο μετέωρο θα αφήνει πίσω του μια πύρινη ουρά. Ποιο σπάνια είναι τα λαμπερά μετέωρα που ονομάζονται και fireballs, τα οποία φωτίζουν όλο τον ουράνιο θόλο. Εκτός αυτόν υπάρχουν και οι “βολίδες” που μοιάζουν αρχικά με fireballs που όμως εκρήγνυνται στον αέρα".
Φέτος υπάρχει και μια πλανητική σύνοδος που συνοδεύει το φαινόμενο και το κάνει πιο ενδιαφέρον. Αντιγράφω από το in.gr:
"Φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 το βράδυ, όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών".
Καλή παρατήρηση λοιπόν σε όσους έλκονται από τα ουράνια φαινόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου