Εντύπωση έκαναν οι δηλώσεις (nooz.gr) του επιτρόπου κου Αλμούνια, ότι από τα μέσα του 2009 είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη κυβέρνηση, πως αν δεν πάρει μέτρα, θα καταλήξει σε διψήφιο έλλειμμα επί του ΑΕΠ.
Από μέρους μου η απορία είναι πως αν όντως ο κος Αλμούνια μπορούσε να κάνει μια τέτοια πρόβλεψη στα μέσα του περασμένου έτους, τότε τα στατιστικά στοιχεία, που χρησιμοποιούσε σαν βάση της πρόβλεψής του, δεν ήταν και τόσο εκτός πραγματικότητας. Κατά συνέπεια, γιατί τότε εξεμάνησαν οι υπεύθυνοι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο κος αλμούνια, όταν ο κος Παπακωνσταντίνου τους παρουσίασε το 12.7 διψήφιο έλλειμμα και έπεσαν από τα σύννεφα; Και γιατί τώρα ζητάμε εν Ελλάδι να βρούμε μια "Ιφιγένεια" για να θυσιάσουμε, μέσω των προς οργάνωση Εξεταστικών Επιτροπών, ώστε να ικανοποιηθούν εταίροι της ΕΕ, ως νέα "Άρτεμις", για τα μαγειρεμένα στατιστικά, που όμως έδιναν στον κο Αλμούνια, έξι μήνες πριν τη δυνατότητα να προβλέψει το έλλειμμα;
Και κάτι ακόμα...Ο κος Αλμούνια γύρω στο τέλος Ιουνίου του 2009, απ' ότι υποδεικνύει στη δήλωση του, ζήτησε μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση για ν' αποφύγει το διψήφιο έλλειμμα. Και παρ' ότι κανείς μπορεί να ψέξει τη κυβέρνηση Καραμανλή για πάρα πολλά, που δημιούργησαν την άθλια σημερινή εικόνα, υπήρξε ο σχεδιασμός ενός πακέτου μέτρων (ημιυπαίθριοι κλπ) και υπήρξε και η προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του Φθινοπώρου, όπου το τέως κυβερνητικό κόμμα μιλούσε για άμεσο πάγωμα μισθών και μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό. Από το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Καραμανλή τίποτα δεν εφαρμόστηκε μετά την πτώση της. Και αυτό το ΕΤΑΚ ακόμα μπήκε στο χρονοντούλαπο. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι υπεύθυνη συνεπώς για τα 3/4 του 2009 και υπεύθυνη για την καταβαράθρωση της χώρας μέσω της πολιτικής μέσω δημοσκοπήσεων, που εν πολλοίς έπραξε. Αλλά υπάρχουν και υπεύθυνοι για αυτό το 1/4, το τελευταίο του 2009, που ομφαλοσκοπήσαμε και δεν κάναμε τίποτα για να τα φορτώσουμε όλα τα κακά απλά και ωραία στους προηγούμενους και μεις οι τωρινοί να έχουμε να δείξουμε μόνο βελτιώσεις και μάλιστα πιο εύκολες εφόσον θα φουσκώναμε αρκετά, έστω όσο μας έπαιρνε βρε αδελφέ, τα χάλια των άλλων. Και τον Αλμούνια νομίζαμε ότι τον είχαμε του χεριού μας τότε (δείτε άρθρα του κου Νικολόπουλου αλλά και άλλων σε ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ προ των εκλογών ... για να θυμηθείτε τι σχεδιασμοί υπήρχαν και τι υποθέσεις εργασίας γίνονταν).
Και εν τέλει, ποια ήταν πιο "μαγειρεμένα" στατιστικά στην πράξη; Αυτά με τα οποία ο κος Aλμούνια προέβλεπε από τον Ιούνιο το διψήφιο έλλειμμα ή αυτά που τελικά έδωσε ο κος Παπακωνσταντίνου, όπου το διψήφιο έλλειμμα ήταν κάπως μεγαλύτερο του αναμενομένου, γιατί στο σαμάρι του γαϊδάρου τα φορτώσαμε όλα με μιας, για να έχουμε το γαϊδούρι ανάλαφρο στις επόμενες διαδρομές (...αν αντέξει και δεν ψοφήσει);
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Στο site του Υπουργείου Οικονομικών μπορείς να βρείς την Έκθεση της Επιτροπής για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων. Στην σελίδα 27 και κάτω, αναλύεται το ιστορικό της αποστολής στοιχείων μεσα στο 2009 κυρίως - όπου φαίνεται πως το μεγάλο μαγείρεμα - όπου και ξέφυγε εντελώς το πράγμα - έγινε τον Σεπτέμβριο, δηλαδη ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δηλώσεις Αλμούνια γίνανε τον Μαιο - Ιούνιο, όπου και φάνηκε προφανώς το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία από τα έως τότε στοιχεία.
Στις σελίδες αυτές, φαίνεται ξεκάθαρα ΤΙ άλλαξε στην συλλογή στοιχείων της ΕΣΥΕ από το 2005, 2006 και μετά (δηλαδή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ), πως έμεινε το σύστημα ξεβράκωτο σε τέτοιου είδους ορέξεις (αλλαγής των πραγματικών στοιχείων) και, φυσικά, που οδήγησε όλο αυτό τελικά.
Φαίνεται πως :
1) Με ΕΥΘΥΝΗ Αλογοσκούφη, αποδιοργανώθηκε το συστημα συλλογής στοιχείων από το 2005-2006, για προφανεις σκοπούς (δυνατοτητα μαγειράματος)
2) Με ΕΥΘΥΝΗ Παπαθανασίου - αυτός ήταν υπουργός σε όλο σχεδόν το 2009 - έγινε το μεγάλο μαγείρεμα πριν τις εκλογές
3) Την ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ φερει φυσικά ο Πρωθυπουργός της χώρας (;;;) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ως ανευθυνουπευθυνος (και δεν ξερω εγω τι άλλο).
Οι λόγοι που φτάσαμε σ αυτο το σημείο;
Αυτό είναι ζήτημα που εμείς οι πολίτες πρέπει να τους επεξεργαστουμε, να τους συζητήσουμε και να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ να μην αφησουμε να υπάρξουν ξανά.
Γιατί όσο υπάρχουν αυτοί οι λόγοι, κάθε τόσο θα ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΜΑΣΤΕ να τις πληρώνουμε.
Αγαπητέ φίλε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι κάποιος ειδήμων επί των οικονομικών και απλά οι επισημάνσεις των αναρτήσεων μου γίνονται με βάση ερωτήματα, που γεννά ένα επίπεδο κοινής λογικής, που πιστεύω ότι κάπως εκφράζω (ή εν πάση περιπτώσει θα ήθελα να εκφράζω...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέποντας την έκθεση περί της αξιοπιστίας των στοιχείων, έχω να κάνω και πάλι βασισμένος έστω στην υποκειμενική λογική του αδαούς τις παρακάτω παρατηρήσεις:
1.Τα στοιχεία που δίνονται και στις 2-10 και στις 21-10 για το έτος 2009 είναι στοιχεία "planned". Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνυπολογιζούν προβλέψεις για φορολογικά και άλλα έσοδα μέχρι το πέρας του έτους καθώς και σχεδιαζόμενες περικοπές δημοσίων δαπανών.
Η ερώτησή μου είναι λοιπόν αν το πλάνο των εσόδων που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση για το τελευταίο τρίμηνο του έτους (ημιυπαίθριοι, ΕΤΑΚ, περικοπή δαπανών) και η επόμενη ήταν το αυτό. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους η υπάρχουσα κυβέρνηση εφήρμοσε κάποια μέτρα περιστολής του ελλείμματος που προέβλεπε η προηγούμενη; Εφήρμοσε εν γένει μέτρα αυξημένης είσπραξης των ανείσπρακτων δημοσίων εσόδων;
2. Τα επιπρόσθετα 2.2 δισ των χρεών των νοσοκομείων σύμφωνα με προηγούμενες πρακτικές, μπορούσε ή όχι ν' αποφύγει να τα χρεώσει η έκθεση της 21-10 στο 2009; Είναι μεν ~1% του ΑΕΠ αυτό το ποσό αλλά εν τέλει αποτελεί μια επιπρόσθετη επιβάρυνση που απομάκρυνε ακόμα πιο πολύ τα στοιχεία της μιας έκθεσης από την άλλη.
3. Και για τα χρέη των νοσοκομείων και για τις αμυντικές δαπάνες και για αρκετά άλλα θέματα, η ίδια η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει διαπραγμάτευση με τη Eurostat για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκτιμώνταικαι να αναφέρονται και κατά συνέπεια φαίνεται να είναι υπό ερωτηματικό ο τρόπος εκτίμησης και αναφοράς τους. Με ποιόν τρόπο αναφέρονται στη μια έκθεση και με ποιοόν στην άλλη, δεν μου είναι σαφές...αλλά εγώ είμαι αδαής και πιθανότατα να είναι καθαρό το σημείο αυτό και άνευ αμφισβητήσεως.
Ευχαριστώ και πάλι αγαπητέ φίλε για το σχόλιό σου.