Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Αλλαγές προπονητών...

Διάβαζα στο χθεσινό ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ τη χοντρή οικονομική αλλά και δομική ζημιά που έχει υποστεί η ομάδα του Ολυμπιακού από την αλόγιστη αλλαγή προπονητών, που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος αυτή η φθορά για διάφορους λόγους έγινε πιο έκδηλη και αγωνιστικά αλλά η οικονομική αιμορραγία ήταν διαρκής και φθορογόνος αφού δεν επέτρεπε την αποδοτική επένδυση των αποζημιώσεων που δόθηκαν σε προπονητές για υποδομές, αγορά ποδοσφαιριστών κλπ.

Μεταφέροντας την κατάσταση αυτή στα όσα συμβαίνουν στον Πανιώνιο, πιστεύω ότι η απόλυση Φερέρα δεν είναι μονόδρομος. Δεδομένης της κατάστασης της ομάδας, ο Πρόεδρος, αντί να πληρώνει αποζημιώσεις, θα μπορούσε, με βάση το χάλι το αγωνιστικό της ομάδας εδώ και ενάμιση μήνα, να την ενισχύσει κάπως περισσότερο και να παύσει να έχει γενικό τεχνικό δερβέναγα τον Εμίλιο Φερέρα, που να έχει την άνευ συζητήσεως πρώτη και τελευταία γνώμη. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται ένα τεχνικό διευθυντή με γνώσεις και εμπειρία, ο οποίος θα επιθεωρεί την εργασία του προπονητή. Δεν θα συναποφασίζουν γιατί κάτι τέτοιο θα φέρει χειρότερη χαοτική πολυφωνία. Απλά θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και ρόλο επιθεωρητή. Δεν μπορεί να έρχεται ο προπονητής μετά εορτής και τη μια να λέει "ναι είχα παίκτες που ήταν αξιοποιήσιμοι και τους είχα βάλει στο ράφι" (βλέπε Γουνδουλάκη μετά τις κατραπακιές του Α' γύρου) και την άλλη να λέει "ναι είχα αλλαγές αλλά δεν τις έκανα ή δεν τις έκανα σωστά" (πρόσφατες δηλώσεις). Εφόσον έχει επιδειχθεί τέτοια εργασιακή συμπεριφορά χρειάζεται και ανάλογη επιστασία. Αλλά είπαμε, για τέτοιο ρόλο χρειάζεται ένα άτομο υψηλού επιπέδου και αξιοσέβαστο, πχ κάποιος επιπέδου Μπραμς. Το ξέρω έχει το κόστος του και αυτό αλλά είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος σε αυτή την περίσταση, που με τα δεδομένα που υπάρχουν, θα διασφαλίσει ότι η ομάδα δεν θα περιέλθει σε περισσότερες τεχνικές ασυδοσίες. Αν ο προπονητής δείξει και πάλι εύρρυθμη διαχείριση των τεχνικών θεμάτων τότε ας ξαναπάρει τα πλήρη ηνία (αν και η υψηλού επιπέδου τεχνική διεύθυνση θεωρώ ότι είναι σημαντική και θα έπρεπε να μπει στην δομή της ΠΑΕ, στο επίπεδο που την περιγράφω και όχι σαν αυτό ενός γενικού αρχηγού, που απλά επιστατεί αποδυτήρια).

Και τι θα γίνει αν ο κος Φερέρα δεν δεχτεί την επιθεώρηση της εργασίας του αυτού του επιπέδου; Τότε ας παραιτηθεί.

Η δυσκολία είναι να βρεις πρόσωπο τέτοιας αξίας, που να έχει τα προσόντα και τη διάθεση να παίξει αυτό το ρόλο και βέβαια υπάρχει και το κόστος μιας τέτοιας τεχνικής επιπρόσθετης θέσης (πάντως μάλλον θα στοιχίζει λιγότερο από την αποζημίωση του Δον Εμίλιο και την πληρωμή πρόσληψης νέου τεχνικού).

8 σχόλια :

  1. Εναν Ιβιτς για τεχνικό διευθυντή χρειαζόμασταν το καλοκαίρι. Αν μπορεί να τον φέρει τώρα ο κύριος πρόεδρος καλό θα είναι. Ετσι ώστε να σώσουμε τη χρονιά φέτος και να σχεδιάσουμε μια ορθολογική ομάδα του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα η ομάδα έχει Τεχνικό Δ/ντη! Τον Απόστολο Μάντζιο. Μπορεί ο τίτλος του να είναι "Γενικός Αρχηγός" αλλά αυτά δεν είναι τα καθήκοντά του? Σε αυτόν δεν ρεπορτάρει ο Φερέρας? ή κάνω λάθος? Ας με διορθώσει κάποιος.

    Sot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θέλω να πέσω ξανά σε χθεσινό ατόπημα μου σε άλλο blog και ν' απαξιώσω ξανά τη δουλειά του Απόστολου Μάντζιου, αλλά όπως έγραψα και στην ανάρτηση, θεωρώ ότι όπως είναι αυτή τη στιγμή η οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος τη γενική ΤΕΧΝΙΚΗ υπευθυνότητα χωρίς αντίλογο έχει ο Εμίλιο Φερέρα. Μπορεί να υπάρχει γενικός αρχηγός αλλά δεν έχει ουσιαστική και πρακτική δικαιοδοσία επί τεχνικών θεμάτων. Αποκλειστικός υπεύθυνος του ποδόσφ. τμήματος δρα ο Φερέρα. Πιστεύω, χωρίς να θέλω να μειώσω το Μάντζιο, ότι πέραν των καθηκόντων της επιστασίας της πειθαρχίας των αποδυτηρίων και της εξασφάλισης των υποδομών λειτουργίας του τμήματος, που ασκεί ο γενικός αρχηγός, χρειάζεται ξεχωριστός τεχνικός σύμβουλος / μάνατζερ με εμπειρία και κύρος, που να συνεργάζεται με τον προπονητή σε βάθος στα τεχνικά θέματα και στο ρόστερ. Και ιδίως με τον προπονητή αυτόν που έδειξε σε δυο διαφορετικές φάσεις να έχει χάσει τον έλεγχο από αποψη διαχείρισης του ρόστερ του. Γι' αυτό έδωσα ακραίο ίσως παράδειγμα και μίλησα για επίπεδο Μπραμς γιατί για να θεωρεί ο προπονητής κάποιον τεχνικό σύμβουλο πρέπει να έχει και το ανάλογο κύρος και την εμπειρία. Μιλάω για ένα overhead ενα διοικητικό πλεονασμό, που όμως είναι αναγκαίος στη δεδομένη συγκυρία και τον επιβάλλει η έξωθεν μαρτυρία του προπονητή. Ας το θεωρήσουμε σαν ένα πιο υψηλού επιπέδου τεχνικό σύμβουλο που έχει ο Πρόεδρος και που συμβάλλει με τις εισηγήσεις του στη λήψη αποφάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ερώτημα είναι αν ο Φερέρα είναι καλός προπονητής. Αν τον θεωρούν καλό προπονητή ας τον κρατήσουν (μέχρι να τον διώξουν διότι δεν υπάρχει ούτε μία στις χίλιες να εξαντλήσει το συμβόλαιο με τον Πανιώνιο) αν όχι δεν υπάρχει λόγος να μείνει ούτε καν οικονομικός διότι τα χρήματα του όπως και να έχει θα τα πάρει και υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον να μην πληρωθεί τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου και επομένως θα προκύψει κέρδος. Δηλαδή αν καπελωθεί θα γίνει καλύτερος προπονητής? Τις αλλαγές ποιός θα τις κάνει? Θα τον παίρνει στο κινητό να του λέει βγάλε τον Μπάλαμπαν γιατί είναι έτοιμος να λιποθυμήσει?
    Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή δεν έχει πετύχει σε καμία ελληνική ομάδα, ο δε Ιβιτς δεν νομίζω ότι έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο ως μάνατζερ, αντίθετα νομίζω ότι έχοντας στην διάθεση του μεγάλα μπάτζετ δεν έκανε τις καλύτερες επιλογές (στην ΑΕΚ τουλάχιστον).
    Το μοντέλο Λίνεν στον Πανιώνιο δούλεψε. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Λίνεν κυριάρχησε αλλά ο Λίνεν απλά κάλυψε το κενό που άφηνε ο πρόεδρος και ευτυχώς που ήταν αυτός διότι τώρα το κενό το καλύπτει ο ελάχιστος Φερέρα με τα τραγικά αποτελέσματα που γνωρίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πρόταση για το ρόλο του Τεχνικού διευθυντή έγινε σαν δικλείδα ασφαλείας στην παντοκρατορία και αυθαιρεσία του προπονητή υπερ-υπεύθυνου του ποδ. τμήματος. Θα υπάρχουν δυο πόλοι που θα συνεργάζονται και αλληλοελέγχονται. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν το μοντέλο του προπονητή με το πλήρες κουμάντο σε όλα και μηδαμινό έλεγχο μέχρι να φθάσουμε στην κρίση, είναι πετυχημένο ιδίως στην ομάδα μας. Ας πάρουμε το παράδειγμα Λίνεν. Όταν του έπεσαν όλες οι υπευθυνότητες άρχισε να εμφανίζει έλλειμμα απόδοσης στην καθαρά προπονητίκή εργασία του και στο κοουτσάρισμα στο γήπεδο και όλοι θυμόμαστε τις αρκετές στραβές του στην τελευταία φάση της Πανιώνιας σταδιοδρομίας του. Και με το Φερέρα βλέπουμε τι γίνεται.

    Ανέφερα ένα διευθυντή υψηλής εμπειρίας έχοντας στο μυαλό μου ένα μοντέλο στυλ μπάσκετ Άρη δεκαετίας 80 με Νίκολιτς τεχνικό σύμβουλο και Ιωαννίδη προπονητή και γί' αυτό ανέφερα επίπεδο Μπραμς.

    Και για το Φερέρα μην περιορίζουμε το πρόβλημα στις αλλαγές. Επειδή συνέχεια αναφέρεται το παράδειγμα του ασθμαίνοντα Μπάλαμπαν, ας σκεφτούμε και πόσες φορές σκόραρε πρόσφατα ο Μπάλαμπαν λίγο πριν τη λήξη. Μήπως δεν είναι το πρόβλημα λοιπόν ν' αλλάξουμε τον Μπάλαμπαν αλλά να βοηθήσουμε το παιχνίδι του και να μην παίζει ασθμαίνοντας;
    Το μεγάλο έλλειμμα Φερέρα δεν είναι οι αλλαγές αλλά οι εισηγήσεις του και οι αποδοχές που έκανε άκριτα και δημοσιουπαλληλικά στους σχεδιασμούς και τις επιλογές της διοικησης, με αποτέλεσμα να μην κλείσουν οι χρόνιες πληγές του δυναμικού της ομάδας και να φθάσει και ο ίδιος να φοβάται και τη σκιά του και να μη δείχνει εμπιστοσύνη ούτε και στις δικές του επιλογές. Είναι βέβαι και θέμα του χαρακτήρα του συγκεκριμένου ανθρώπου.

    Αν και δεν είναι ο κύριος λόγος που πρότεινα τον τεχνικό διευθυντή υψηλού επιπέδου, άφησα να υπονοηθεί στην ανάρτησή μου, πως ίσως λειτουργήσει και σα μοχλός πίεσης στον Φερέρα να πειρορισθεί ο ρόλος του, να στρωθεί στη δουλειά και αν δεν δεχτεί να συνεργαστεί να παραιτηθεί από μόνος του. Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος. Πιστεύω ότι η δικτατορία προπονητή είναι ένα μοντέλο που δεν τραβάει στον Πανιώνιο του κου Τσακίρη και θα πρέπει να κινηθούμε σε άλλες δομές, σε συνενώσεις γνώσεων και πρακτικών για το καλό της ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καλοκαίρι διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι ο Μάντζιος θα είναι το μάτι της διοίκησης στα αποδυτήρια. Ο ρόλος αυτός δεν ταυτίζεται με του τεχνικού διευθυντή σε καμία περίπτωση. Σκάουτερ είναι ο Λαγονικάκης. Θα μπορούσαν αυτές οι δύο θέσεις να ενσωματωθούν σε μία. Δηλαδή στη θέση του τεχνικού διευθυντή αλά Ίβιτς. Αυτό είναι σωστό, αλλά ίσως ακριβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω ξερω οτι οπου λαλουν πολλοι κοκκοροι αργει να ξημερωσει.
    Ο προπονητης πρεπει ναχει μια βαρυτητα συνολικη και να ταιριαζει με την ιδιοσυγκρασια της ομαδας.
    Γι'αυτο λατρεψαμε τον Λινεν γι'αυτο χεστηκαμε για το Φεραρι.
    Συμφωνω απολυτα με τον nk99,Iωνα αντιλαμβανομαι τι λες,ενας ιδιοκτητης πρεπει να χαρακτηριζεται απο την ορθολογικη και αλληλοσυμπληρωματικη επιλογη των συνεργατων του.Αλλα επειδη ειμαστε μπαχαλο,ο προπονητης και το τιμ του ειναι το α και το ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο που και το Λίνεν τον "βάρυνε" τελικά αυτό το σχήμα και τον οδήγησε σε λάθη. Και μάλιστα τον κατηγορούν εν τέλει για τις επολογές του με τα συμβόλαια παλτών και το μεγάλο ρόστερ.

    Στου Βασίλη πρότεινα και κάτι άλλο. Τεχνικός διευθυντής Φερέρα (φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα με Εσπανιόλ και διεθνείς σχέσεις) και προπονητής νέος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή