Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Μπλ(ιαχ)ερισμοί

Χωρίς δισταγμό ακόμα και σήμερα, ο Τόνι Μπλερ ανερυθρίαστα δηλώνει ότι είναι απολύτως δικαιολογημένος ο πόλεμος στο Ιράκ γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν έπρεπε ν' ανατραπεί, έστω και αν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής.

Το μόνο που θ' άλλαζε κατά το Μπλερ σε μια τέτοια περίπτωση είναι το είδος των επιχειρημάτων που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για τη φύση της απειλής.

Δεν μπαίνει βέβαια στον κόπο να εξηγήσει εν τέλει ποιά ήταν αυτή η περιβόητη απειλή εφόσον δεν υπήρχαν τα όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά και άλλα. Τι μας λέει λοιπόν:

«Κατανοώ τους ανθρώπους που ήταν εναντίον του [πολέμου] για πολύ καλούς λόγους και εξακολουθούν να είναι εναντίον του σήμερα, αλλά για μένα, ξέρετε - εν τέλει έπρεπε να πάρω την απόφαση».

«Δεν έχει νόημα να πηγαίνεις σε μια σύρραξη και να μην κατανοείς ότι θα πρέπει να πληρωθεί ένα τίμημα».


Είναι προφανές ότι για τον ίδιο και τους συν αυτώ, υπήρχαν τέτοια οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, που δεν θα δίσταζαν το όποιο τίμημα για την ικανοποίηση αυτών των συμφερόντων. Και το ότι ένας ηγέτης κατανοεί το απαιτούμενο τίμημα και το σταθμίζει με τις όποιες ωφέλειες του επιχειρήματος πριν πάρει την απόφαση, θα έπρεπε να προβληματίζει τον κο Μπλερ για την τελική του επιλογή, εφόσον δεν φαίνεται, το ότι επιτεύχθηκε να αποτελεί κανένα θρίαμβο. Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ μετά από τα χρόνια που πέρασαν και δεν μπορούν ν' αποχωρήσουν.

Είναι σαφές ότι κάποιοι κέρδισαν πολλά από την απόφαση του κου Mπλερ. Μένει να δείξει η ιστορία αν και η ανθρωπότητα κέρδισε κάτι από τις αποφάσεις του κου Μπλερ. Σίγουρα όχι όσοι χάθηκαν εκεί κάτω...

Και επειδή ρωτήθηκε ο καθολικός κος Μπλερ αν η θρησκευτική του πίστη του έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις του για πόλεμο εναντίον μιας μουσουλμανικής χώρας, ο κος Μπλερ το αρνήθηκε, αλλά σίγουρος για το πιστεύω του δήλωσε ότι η πίστη του του έδωσε τη δύναμη ν' ανταπεξέλθει των περιστάσεων. Από τη μια είναι πράγματι καλό που δεν φορτώνει ο τέως βρετανός πρωθυπουργός τον πόλεμο στην πίστη, αποτρέποντας το χαρακτηρισμό του ως νέου σταυροφόρου, από την άλλη να παίρνεις δύναμη από την πίστη του "αγαπάτε αλλήλους" για να υλοποιείς αποφάσεις του επιπέδου αυτών που έλαβε ο κος Μπλερ, μάλλον διαστρέβλωση του θρησκευτικής συνείδησης δείχνει παρά γνήσιο θρησκευτικό συναίσθημα, που συνάδει με τις αρχές του Χριστιανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου