Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το προεκλογικό πολιτικο-κομματικό ερώτημα: "πόσο πιο κακός είναι ο δικός σας επιχειρηματίας από το δικό μας"

Εδώ και αρκετό καιρό, παρακολουθούμε σε αυτή τη χώρα έναν "εμφύλιο" ολιγαρχών, που προσπαθούν να αντιπροσωπευτούν μέσα από ποδοσφαιρικές ομάδες και οπαδούς και τελευταία και δη προεκλογικά και μέσα από κόμματα και δη αυτά του πολιτικού διπολισμού. Σε σημείο μάλιστα, που να αναρωτιέται ο κάθε απλός άνθρωπος, τι αντιπροσωπεύουν πλέον αυτά τα κόμματα; Μήπως μεταξύ άλλων, τα συμφέροντα αυτών των ολιγαρχών; Η χώρα έχει ανάγκη ένα εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, που να συμβάλλει με υγιή τρόπο στην ανάπτυξη. Πόσο νοσηρό είναι αυτό το περιβάλλον όμως. Και για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Αυτή που συμφέρει τον όποιο ή τους όποιους από αυτούς τους επιχειρηματίες αποκλειστικά, που αλληλοτρώγονται για την ολάκερη πίτα και το οποίο ποδηγετείται προς την μια ή την άλλη συμφέρουσα κατεύθυνση, αναλόγως του ποιος θα επικρατήσει, ή την ανάπτυξη μέσω κάποιων σχεδίων και πλάνων, προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας, που θα υλοποιηθούν από το επιχειρηματικό της γίγνεσθαι; Έστω με τα όποια κέρδη τους αφού είμαστε στο περιβάλλον ενός συστήματος, που έχει σαν κίνητρο το επιχειρηματικό κέρδος.
Νομίζω πως η κρατική και πολιτική αδυναμία να καταστρώσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο και να οργανώσει το περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες θα υλοποιηθεί, κάνουν τη χώρα και την κοινωνία έρμαιο διαμαχών και κοκορομαχιών των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μάλιστα τείνουν έτσι να υποκαταστήσουν την πολιτική εξουσία ή να την κάνουν δέσμιά τους.
Και αυτό δεν θα είναι απλώς διαπλοκή όπως στο παρελθόν αλλά όπως έγραψα και πιο πάνω, θα τείνει στην ουσιαστική υποκατάσταση.
Και βλέπουμε και θα βλέπουμε κόμματα με τους "δικούς" τους επιχειρηματίες και τους "αντίπαλους". Όσο και αν κατηγορούμε τους επιχειρηματίες, νομίζω ότι η ουσιαστική ευθύνη βαραίνει το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα, που αδυνατούν να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες και τις διαδικασίες, που θα διασφαλίζουν στοιχειωδώς μια υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα δρα πέραν των ατομικών συμφερόντων των επιχειρηματιών και κάπως και για το κοινωνικό όφελος. Αντ' αυτού, βλέπουμε να συναγωνίζονται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις, ποιος έχει τον "Καλό" και ποιος τον "Κακό" ή ακριβέστερα "πόσο πιο κακός είναι ο δικός σας από το δικό μας".

3 σχόλια :

  1. εεεεεδωωωω μας εκανε προσφυγη ο ανιγκο,για να μαθαινουνε αυτοι που των διαλεξανε
    ΥΓ μακρια απο εκλογες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα, πως ο Ανιγκό δεν προσέφυγε στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, αλλά στα πολιτικά δικαστήρια.

    Τι επιπτώσεις εχεέ αυτό άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή