Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Πολιτική, η τέχνη του εφικτού

Εδώ και πολύ καιρό, έγραφα σε αυτό το blog ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ότι καλός πολιτικός είναι αυτός ο οποίος πετυχαίνει να πάρει το καλύτερο δυνατό υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις και συνθήκες, που επικρατούν.
Αυτό το αποδεικνύει η στοιχειώδης αναδρομή στην Παγκόσμια Ιστορία.

Βέβαια οι ακραιφνείς ιδεοληπτικοί (και όχι ιδεολόγοι κατά τη γνώμη μου), αναφέρονται σε κάτι τέτοιο σαν οπορτουνισμό και το καταδικάζουν. Είναι δυστυχώς εκείνοι, που θεωρούν ότι είναι κάτοχοι της μόνης και πλήρους αλήθειας και οι ίδιοι που εν τέλει καταντούν τις ιδέες τους σε δόγμα και το ιδεολογικό του σφρίγος σε φανατισμό και μισαλλοδοξία.

Και πάλι η Παγκόσμια Ιστορία δείχνει που οδηγεί η αίσθηση του αλάθητου.

Αυτά τα λίγα τα γράφω σήμερα σε συνάφεια των όσων ζούμε και θα ζήσουμε στην άμεση επικαιρότητα. Γιατί ποιος "μεγάλος ιδεολόγος", που καταδικάζει το κακό του παρόντος, μιλάει για το χειρότερο πριν αυτό έρθει; Κανένας. Όλοι θα καταδικάσουν κάθετα την κινδυνολογία και την τρομολαγνεία αλλά ελάχιστα θα σκεφτούν τον καρκινοπαθή, που δεν θα βρίσκει το φάρμακό του, το παιδί που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο του. Και ότι άλλο μπορεί να γίνει θυσία στο μεσοδιάστημα εφαρμογής των όποιων σχεδίων τους.

ΥΓ: Το διάβασα και σας το επισυνάπτω. Είναι από δημοσίευση του James Turk, που δίνει μια άλλη άποψη για το λόγο για τον οποίο συγκέντρωνε η κυβέρνηση τα δημόσια αποθεματικά (Δήμους, Περιφέρειες κλπ) στην Τράπεζα της Ελλάδος:

"...Υπάρχει ένα τελευταίο σημείο σχετικά με την Ελλάδα αξίζει να αναφερθεί. Η Ελλάδα σαφώς προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία. Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει ζητήσει από όλους τους Δήμους και άλλους κυβερνητικούς φορείς να της παραχωρήσουν τα διαθέσιμα μετρητά τους σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα. Αυτό που αναφέρεται στα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι πως πρόκειται για έναν τρόπο, ώστε η κεντρική κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της περισσότερα μετρητά, αλλά αυτό δεν είναι σωστό.

Γίνεται για να αποτρέψει την ΕΚΤ να λάβει τα μετρητά των κυβερνητικών οργάνων, όταν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει στο bail-in στις ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, σε ένα bail-in, η ΕΚΤ μπορεί να κατασχέσει τα ευρώ που κατατίθενται σε ιδιωτικές τράπεζες, αλλά όχι αυτά που κατατίθενται στην κεντρική τράπεζα. Έτσι, με την τοποθέτηση καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα, οι κυβερνητικοί φορείς στην Ελλάδα μπορούν να κρατήσουν τα χρήματά τους μακριά από τις δαγκάνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας..."

Την τιμωρία όσων στήριζαν την Ελλάδα κρατώντας τις όποιες καταθέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν την υπολόγιζαν καθόλου κάποιοι βέβαια τη στιγμή που άφηναν χωρίς έλεγχο, άνετα και ελεύθερα να εξάγονται τεράστια ποσά στο εξωτερικό. Από την άλλη τουλάχιστον υπήρχε μια πρόνοια να κρατήσουν τη δημόσια περιουσία σχετικά αλώβητη από το κούρεμα.

Και κάτι ακόμα. Αν μπεις στο Νομισματοκοπείο για να πάρεις τα αποθέματα σε Ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος με τα οποία τροφοδοτούνται οι ιδιωτικές τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα κυκλοφούν χωρίς την άδεια της ΕΚΤ και κατά συνέπεια λογίζονται σαν παράνομο χρήμα με ότι επιπτώσεις έχει η χρήση αυτού του χρήματος. Προφανώς θα είχε ισχύ εντός της Ελλάδος, δεν ξέρω όμως πως και με ποια αξία. Του Ευρώ ή κάτι άλλο, δηλαδή κάτι σαν ΙΟU;
Εν πάση περιπτώσει αυτά είναι θέματα που άπτονται του να δει κάποιος την πολιτική σαν τέχνη του εφικτού και του καλύτερου που μπορεί να κάνει στη δεδομένη περίσταση, ζυγίζοντας τις όποιες επιλογές του δίνονται.
Κατά τ' άλλα καλή τύχη σε όλους μας... Τα δύσκολα είναι μπροστά μας για πολύ ακόμα. Όχι κρίμα για μας τους πιο μεγάλους αλλά σίγουρα κρίμα για τους νέους και τα παιδιά. Και σε αυτές τις καταστάσεις, τα δύσκολα αφορούν και το να διακρίνεις το μακροπρόθεσμα σωστό και λάθος και το να μπορέσεις να κρατήσεις τη ψυχραιμία σου και να προσεγγίσεις τις καταστάσεις αναδημιουργικά και όχι κατεδαφιστικά. ΟΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ δυστυχώς.

8 σχόλια :

  1. Θα συμφωνήσω με την κατάληξη. Όλα δύσκολα, και στο παρόν, αλλά κυρίως καταδικαστικά για το μέλλον. Για μια ακόμα φορά, έγινε μια επιλογή με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (live and let die, για τους φίλους του μποντ...), δαιμονοποιήθηκαν οι εναλλακτικές ως "ιδεοληψίες", "δραχμολαγνίες" κλπ, και επελέγη να δανειστούμε για να ζήσουμε οι τωρινοί, και να μετακυλιστεί το μεγάλο βάρος του λογαριασμού στις επόμενες γενιές. Οποία έκπληξη...

    Ως πιο εύστοχη ρήση των ημερών, θεωρώ εκείνη της Ναόμι Κλάιν, που αναφέρεται στη με-κάθε-κόστος-ευρωζώνη, και παραθέτω με δική μου μετάφραση: άραγε θα προσποιούνται τους σοκαρισμένους και τους αθώους όταν την επόμενη φορά οι έλληνες ψηφίσουν τους νεοναζί;

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, μου είναι ειλικρινά ευχάριστο, που συνήθως η κατάληξη των αναρτήσεών μου, έχει κάτι με το οποίο συμφωνείς. Μακάρι πάντα να βρίσκαμε κάτι να συμφωνούμε όλοι έστω και το μικρότερο και τουλάχιστον αυτό να το κάναμε πράξη.
      Σίγουρα έχουμε μετακύλιση βαρών στις επόμενες γενιές αλλά μπορεί αν δείξουμε δύναμη και συνέπεια και κάποια ομόνοια και δημιουργικότητα, να μπορέσουμε να μην χαθούν τελείως κάποιες γενιές τωρινές και του άμεσου μέλλοντος. Ίσως. Και δεν είμαι σίγουρος και αν είμαστε τώρα έτοιμοι για τις όποιες εναλλακτικές λύσεις ή πρέπει στο background να δουλέψουμε για αυτές για να τις εφαρμόσουμε χωρίς αρμαγεδώνες σε κάποιο σχετικά κοντινό μέλλον.
      Η Ελπίδα ήταν νωρίς να έρθει όπως επαγγέλονταν και κάποιοι φάνηκαν πολύ αφελείς δυστυχώς και ιδιαίτερα βιαστικοί και ανέτοιμοι. Αλλά η Ελπίδα δεν χάνεται όσο αναπνέεις και μπορείς να συνεχίζεις τον αγώνα σου. Αλλά πρέπει να βρεις κοινά σημεία και να παίξεις ομαδικά. Και στα ομαδικά στην Ελλάδα δεν το έχουμε... Είμαστε της ατομικής επίδειξης.

      Διαγραφή
    2. Και κάτι ακόμα... Εγώ είμαι η γενιά που πλήρωνε ακόμα τις χρεοκοπίες Τρικούπη και Βενιζέλου και τα μονοπώλια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου... Και τα επακόλουθα μιας δικτατορίας... Προχώρησαν οι παππούδες και οι πατέρες μας με στερήσεις. Μας έδωσαν εμάς τα καλά της ανοδικής σπείρας του καπιταλισμού και εμείς έλαχε και να τα κάνουμε .... και να μας πάρει η σπείρα η κατηφορική του καπιταλισμού αμπάριζα.

      Διαγραφή
  2. Δεν καταλαβαίνω την επαπειλούμενη επιχειρηματολογία (κι απο άλλους) της εναλλακτικής ψήφου στους νεοναζί. Υποτίθεται οτι ο ώριμος λαός έχει άποψη επι παντός, άρα και σε αυτό το θέμα έχει την απαραίτητη γνώση να μην το λάβει υπόψιν του σαν επιλογή.
    Ετός κι αν είμαστε σα λαός ώριμοι στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα μπερδευόμαστε.Εναλλακτική για μένα είναι να βάλεις τον κώλο κάτω, να ζήσεις με τη συμφωνία και να βρείς τις τρύπες της (και είναι πάρα πλοοές) για να χτίσεις το μέλλον. Σύμμαχος ανάμεσα σε άλλα και η δυναμική που αναπόφευκτα θα δρομολογήσει διαφορτικές καταστάσεις απο τις σημερινές στο χώρο της Ευρώπης.
    Παράλληλα δυναμώνεις τόσο ώστε να είσαι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και πιο ενήμερος όταν και αν αποφασίσεις να πορευτείς έξω απο την ΟΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικός στόχος. Αν η Ευρώπη είναι έτσι με προμετωπίδα το Σόιμπλε, ο αγώνας θα πρέπει να είναι να σταθούμε ζωντανοί για να μπορούμε να πούμε κάποτε το Αντίο με τα παιδιά μας όχι με κουπόνια τροφίμων και τη χώρα μας σε χάος. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτή η πραγματική Ελπίδα.
      Και να ξεβρωμίσουμε επιτέλους από το σαράκι της διαφθοράς και της αισχροκέρδειας σε βάρος της κοινωνίας.

      Διαγραφή
    2. Για τους Ναζί. Δυστυχώς και στη Γερμανία δεν πήγε τόσο ο Χίτλερ στο Λαό αλλά ο Λαός στο Χίτλερ έχοντας αποκάνει από την τιμωρητική και εκδικητική αντιμετώπιση των νικητών του Α Παγκ. Πολέμου και την ανικανότητα του πολιτικού δυναμικού της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
      Υπάρχουν ομοιότητες.

      Διαγραφή
    3. Για να μην παρεξηγηθώ, προφανώς και δεν θεωρώ "εναλλακτική" την ψήφο στους νεοναζί δολοφόνους. Απλά προσωπικά στενοχωρήθηκα πολύ περισσότερο από το μήνυμα που εξέπεμπε η προβολή του ελλείματος δημοκρατίας της (υποτίθεται) ευρωπαϊκής προσπάθειας ενοποίησης, παρά από τα τραγικά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Δυστυχώς, η οικονομία έχει αναχθεί σε de facto νόμο της ζωής μας, και η εθνική περιχαράκωση κατά τη διαχείριση και ερμηνεία αυτής τείνει να εμπεδωθεί ως απόλυτα αυτονόητη και φυσιολογική. Κανείς δεν μιλάει για τη σκληρή νεοφιλελεύθερη φράξια του CDU με πολιτικούς μετόχους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εκπροσώπους συμφερόντων βιομηχάνων, αλλά η κοινή γνώμη επιλέγει να αγανακτεί με τον ηγεμονικό αυταρχισμό της "γερμανίας". Οι εργατικοί και κυνικοί "φινλανδοί" και "ολλανδοί" αγανακτούν με τους τεμπέληδες του ευρωπαϊκού νότου, οπού αναζητούνται λυκοσυμμαχίες μεταξύ των "ελλήνων", των "γάλλων" και των "ιταλών". Οι συνετοί αναρωτιούνται γιατί δεν ακολουθείται το καλό παράδειγμα της ειλικρινούς μεταμέλειας των ρεαλιστών "ιρλανδών" και "κυπρίων", και πάει λέγοντας.

      Τελικώς, για πολλοστή φορά, διορισμένοι τεχνοκράτες επιβάλλουν τη γνωστή συνταγή, δηλαδή να πληρώνουν φορολογούμενοι εργαζόμενοι & συνταξιούχοι και να εισπράτουν τράπεζες & κεφαλαιούχοι, αλλά φοβάμαι ότι αυτό διαφεύγει της προσοχής της μεγάλης πλειοψηφίας...

      Νίκος

      Διαγραφή
    4. Το ζητούμενο πάντα ήταν η Ευρώπη των Λαών. Η Ένωση ξεκίνησε σαν οικονομική κοινότητα και δυστυχώς έγινε κάτι ακόμα χειρότερο, νομισματική μονεταριστική κοινότητα τεχνοκρατών που κοιτούν τα νούμερα των συνθηκών της Λισσαβώνας κλπ γιατί ειδάλλως δεν μπορείς να έχεις αυτό το κοινό σκληρό νόμισμα αν υπάρχουν αποκλίσεις των οικονομιών των μελών. Δηλαδή πρέπει να γίνουν όλοι Γερμανίες, κάτι αδύνατον αφού η χασούρα των αδύνατων είναι το κέρδος των δυνατών.
      Δεν παίζει αυτή η δομή. Αλλά συμφέρει τη Γερμανία, κάποτε συνέφερε και τη Γαλλία και παραμένει.
      Η Ένωση θα έχει νόημα με πολιτικό σύνταγμα που θα διασφαλίζει στην πράξη και με όργανα με δικαιοδοσίες τη δημοκρατία σε κοινή ευρωπαϊκή βάση και με οικονομική ενοποίηση με την οποία θα αρθούν οι ανορθολογισμοί του Ευρώ.
      Με τη συγκεκριμένη πολιτική βούληση τη σημερινή, δεν γίνονται αυτά δυστυχώς. Και δυστυχώς δεν μπορείς να φύγεις άνευ καταστροφής. Μένει να παίξεις στο παιχνίδι και να δουλεύεις ίσως για να βγεις με τις λιγότερες απώλειες. Δεν ξέρω. Το ξαναέγραψα, Σκύλλα και Χάρυβδη, Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες.

      Διαγραφή