Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Τρόικας στο tanea.gr. Η ανακοίνωση, με θετικά και αρνητικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, αφήνει αχτίδα φωτός για εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου.
Κάποια σημεία της έκθεσης χρήζουν προσοχής. Εγώ ξεχώρισα τα εξής:
Κάποια σημεία της έκθεσης χρήζουν προσοχής. Εγώ ξεχώρισα τα εξής:
- "Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον."
Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε από 1,7% σε 3,1% και ο μέσος πληθωρισμός της Ευρωζώνης από 2,5% σε 3%. Το Σεπτέμβριου του 2010 βέβαια ήταν ο πληθωρισμός της χώρας στο 5,5%. Και αλήθειες αλλά και προσεγγίσεις που δεν επαληθεύονται πλήρως, εμπεριέχει στο σημείο αυτό η Τρόικα. στην έκθεσή της. Εμένα μου θυμίζει προσπάθεια να βρουν ψήγματα επιτυχίας της συνταγής τους έστω και οριακά. Και λίγο χρυσώνουν το χάπι στον κόσμο. Ναι πέφτουν οι μισθοί αλλά δεν έχετε πληθωρισμό και σημαντική αύξηση τιμών... Δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η πραγματικότητα και αν είναι μάλλον το βάλσαμο είναι λίγο για να γιατρέψει τις πληγές, άντε να πω προς το παρόν κασι βλέπουμε.
- "Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ευνοεί την ανάπτυξη και ενόψει των αισιόδοξων προοπτικών για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, είναι ουσιώδους σημασίας τα εν λόγω μέτρα να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών."
Ήταν σαφές ότι τα "επιπρόσθετα" μέτρα δεν θα σταματούσαν εδώ. Αλλά επίσης επισημαίνει η Τρόικα ότι δεν χρειάζονται μέτρα εισπρακτικά αλλά περιστολής δαπανών αν θέλουμε το πρόγραμμα να ευνοήσει την ανάπτυξη.
Αισιόδοξη φαίνεται η εκτίμηση της Τρόικας για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων. Ας ελπίσουμε η βελτίωση να αφορά πλέον την πολυπόθητη πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι το πιο συστηματικό χαράτσωμα των γνωστών θυμάτων, μισθωτών και συνταξιούχων.
- "Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί."
Δήλωση αποδοχής της αποτυχημένης συνταγής κάνει η Τρόικα αφού η ύφεση που δημιούργησε, μείωσε αισθητά το ΑΕΠ, ώστε να καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου μείωσης του Δημοσιονομικού ελλείμματος. Προσπαθούν να το εκφράσουν με ουδέτερο τόνο. Αυτοί βέβαια έχουν τους λόγους τους να το περνάνε ντούκου. Η Ελληνική κυβέρνηση όμως;
- "Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας."
Και στη Ινδία που λέει και ο πρωθυπουργός δεν είναι άνεργοι αλλά δουλεύουν ολημερίς και ολονυκτίς σε άθλιες συνθήκες και κοιμούνται στο εργοστάσιο για να ξυπνήσουν εκεί και να μην χάσει ο εργοδότης ούτε λεπτό παραγωγής. Σίγουρα το πρότυπο ανάπτυξης είναι τα ασιατικά εργοστάσια δυσβάστακτης εργασίας συνθηκών αλλοτινών καιρών της Apple του πρόσφατα αποβιώσαντα Στιβ Τζομπς. Έτσι μειώνεται το ποσοστό ανεργίας, έχει ευελιξία όχι η αγορά εργασίας αλλά οι εργοδοτικές δυνατότητες πρόσληψης και απόλυσης προσωπικού, υπάρχει ανάπτυξη που όμως συμβαδίζει με την εργασιακή εξαθλίωση. Για την Τρόικα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Δεν είναι η δουλειά της. Για τον Ελληνικό πολιτικό κόσμο και τους Έλληνες; Όχι στην ανεργία, ναι στην εργασία, άντε και με πιο ευέλικτες συνθήκες για να γίνουν επενδύσεις αλλά ρε παιδιά πείτε μας πιο είναι το όριο της "ευελιξίας". Με παραδείγματα ... Ινδία, Μαλαισία, Φιλιππίνες;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου