Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δημοψηφίσματα με νέα νομοθετική βούλα ...

Αφού αφέθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα να ψηφίζονται με πολυνομοσχέδια σε fast track κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με "μαντρωμένους" βουλευτές, ψήφισαν τελικά σήμερα κατόπιν εορτής το νόμο για τα δημοψηφίσματα, με το λαό στην ανεργία, κλεισμένο στα σχοινιά στη μάχη με τη χρεοκοπία. Τι είσοδο στην ΟΝΕ, τι ασφαλιστικά, τι μνημόνια, τι μεσοπρόθεσμα, τι και τι, τα πέρασαν όπως-όπως και έρχονται τώρα να αποφασίσουν για την αναγκαιότητα των δημοψηφισμάτων, έχοντας προφανώς στο μυαλό δημοψηφίσματα που τα ερωτήματα θα μπαίνουν έτσι που αν τα υπερψηφίσει ο κόσμος θα γίνεται αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση και αν τα καταψηφίσει ο κόσμος θα αποφασίζει η κυβέρνηση για το τι θα γίνει άνευ δημοψηφίσματος.

Για την ιστορία, από τα nea.gr:

"Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.

Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής."


Το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σε άλλες εποχές θα ήταν ένα μεγάλο δημοκρατικό βήμα. Μακάρι να αποβεί στο μέλλον αλλά τώρα μάλλον θα συμφωνήσω με την αντιπολίτευση ότι μας χρυσώνουν το χάπι υποκριτικά.
Βασικό θεωρώ το γεγονός πως αν δεν κάνω λάθος από μια πρώτη ανάγνωση του νόμου, τη διατύπωση των ερωτημάτων είναι μόνη αρμόδια να κάνει η Ολομέλεια της Βουλής. Θα ήταν πιο τίμιο να δινόταν η δυνατότητα να υποβάλλεται αίτημα δημοψηφίσματος και από ομάδες πολιτών που θα συγκέντρωναν έναν αριθμό υπογραφών, γεγονός που θα θεμελίωνε την πραγματική συλλογική δημοκρατία.

Όταν απαιτείται να υποβληθεί σε κρίση ένα νομοθέτημα της εκτελεστικής εξουσίας πραγματοποιείται η μέθοδος της αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα (referendum petition). Όταν το νομοθετικό σώμα δεν έχει την πρόθεση να υπαγάγει ένα νόμο στη λαϊκή κρίση, οι πολίτες μπορούν να θέσουν σε κυκλοφορία μία αίτηση προσφυγής, για να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών ψηφοφόρων, με αίτημα να υποβληθεί ο νόμος σε δημοψήφισμα. Ο αριθμός των καλής πίστεως υπογραφών που απαιτείται, κυμαίνεται από το 5 έως το 15% του ολικού αριθμού ψηφισάντων στην τελευταία γενική εκλογή, ανάλογα με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος και τούς ισχύοντες κανονισμούς του δημοψηφίσματος. Η συμπληρωμένη αίτηση προσφυγής πρέπει να σταλεί στο γραφείο του αρμόδιου δημοσίου λειτουργού (π.χ. υπουργού ή γραμματέως, προκειμένου περί δήμου) συνήθως εντός ενενήντα ήμερων από την ψήφιση του νόμου. Έφ' όσον ο αρμόδιος λειτουργός πιστοποιήσει την επάρκεια των υπογραφών, η ισχύς του νόμου αναστέλλεται, όσο εκκρεμεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η εκτελεστική εξουσία μεριμνά για να υπαχθεί ο νόμος που έχει αμφισβητηθεί στην κρίση των εκλογέων.

Ας θυμηθούμε και τις διατάξεις του Συντάγματος για το δημοψήφισμα. Το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος προβλέπει τα εξής:

"O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος".


Απ' ότι διαβάζουμε, δεν μας λέει και πολλά περισσότερα ο σημερινός νόμος...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου