" Απαντώντας σε ερώτηση για την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι η γνωμάτευση του ΣΕΠΕ δεν είναι αρνητική, σημειώνοντας ότι το Σώμα έχει και παιδευτικό ρόλο, καθώς επιδιώκει να θέσει το πλαίσιο των κανόνων, αφού η σύμβαση ήταν και η πρώτη που κατατέθηκε .
«Ανέδειξε, μέσω χρηματοοικονομικών δεικτών, μέσω δεικτών ανταγωνιστικότητας, τη θέση της επιχείρησης, έτσι ώστε να βάλει κι έναν μπούσουλα για τις επόμενες ειδικές επιχειρησιακές. Και τί έδειξε αυτή η έκθεση; Έδειξε κάτι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό: πρώτον ότι αυτή η επιχείρηση στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν με μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση πραγματικά δεν έχει πρόβλημα τώρα, διότι είναι μια εύρωστη επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουν η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συναινετική σύμβαση, γιατί μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον, την επόμενη χρονιά, μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή και μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές», σημείωσε."
Παρ' όλες τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει τα κανάλια και ο Τύπος και οι συνεντεύξεις της κας Κατσέλη σε αυτά και αυτούς, καθώς και δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα εφαρμοστούν μόνο σε ζημιογόνες εταιρίες για να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας, σήμερα αποκαλύπτεται πλήρως ο Φαρισαϊσμός και πέφτουν οι μάσκες. Και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κα Κατσέλη γι' αλλαγή στάσης γιατί το νομοθέτημά της το έγραφε καθαρά:
" Στο πλαίσιο του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεται με τον νόμο 1876/1990, εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ), που κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων."
Το δεύτερο αυτό, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι όλα τα λεφτά γιατί ανοίγει εύκολους δρόμους στους εργοδότες να δικαιολογούν άνετα και σύμφωνα με το νόμο, επιχειρησιακές συμβάσεις δραστικών μειώσεων των μισθών. Μα θα πει κάποιος υπάρχουν τα σωματεία... μόνο που πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στον ιδιωτικό τομέα πλεονάζουν τα εργατικά σωματεία που είναι κατ' ουσίαν ΔΟΤΑ εργοδοτικά σωματεία.
Πως παρουσιαζόταν το νομοθέτημα Κατσέλη στον Τύπο. Παίρνω απλά παράδειγμα από ΤΑ ΝΕΑ, 6-12-2010, όχι ότι διέφεραν άλλοι και ΤΑ ΝΕΑ το παρουσίαζαν μόνον έτσι:
"Το καυτό θέµα των συµβάσεων εργασίας ειδικών συνθηκών στον ιδιωτικό τοµέα (για τις ζηµιογόνες επιχειρήσεις) µπαίνει από σήµερα στην τελική του ευθεία µε την έγκριση του σχετικού νοµοσχεδίου από την τρόικα και τη συζήτησή του την ερχόµενη Πέµπτη από το Υπουργικό Συµβούλιο."
Τα είχε όμως πει η γυναίκα αλλά δεν μας άφηναν να τα αντιληφθούμε:
"... τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση.."
Σου λέει τώρα, πόσο μαχητικοί μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι κάτω από τις απειλές της απόλυσης και της ανεργίας... Άσε που μέχρι να καταλάβουν τα ψιλά γράμματα του νόμου ... θα έχουν γίνει συμβάσεις με τη σέσουλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου