Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

...Και η ζωή συνεχίζεται... μετά τα τοπικά εκλογικά καρναβάλια, που μας τέλειωσαν, έρχεται η στυγνή πραγματικότητα των οικονομικών προβλημάτων και των αδιεξόδων

Αφού πανηγύρισαν πολλοί για τις πύρρειες νίκες τους στις Τοπικές Εκλογές, που όμως δεν κατάφεραν να νικήσουν και την ... αποχή ..., νάμαστε πάλι πίσω στα σπουδαία, αναθεωρημένο έλλειμμα, Τρόικες, Μνημόνιο, Μέρκελ και Παπανδρέου στο εξωτερικό...


Η Τρόικα ήλθε για να ελέγξει την ελληνική οικονομία ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης στήριξης. Και αφού επισκέφτηκε το Υπουργείο Οικονομικών, οι οικονομικοί μας "τσάροι" δήλωσαν περιχαρείς ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί κατά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο ως το 2014, χωρίς περαιτέρω τσεκούρεμα μισθών και συντάξεων και χωρίς επιβολή νέων φόρων. Και ενώ προς στιγμήν πιστέψαμε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ήρθε στην γη για να σώσει τους Έλληνες, η "τσαρική" δήλωση συνοδεύτηκε από σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.  Λες και οι έμμεσοι φόροι δεν είναι φόροι και μάλιστα πιο άδικοι απ' όλους...


Το έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ και οι κυβέρνηση ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ για τα έντιμα στατιστικά στοιχεία που βγάζει και για τους άτιμους που τα μαγείρεψαν τον Οκτώβριο του 2009, λες και έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο της από τους δικούς της που μαγείρεψαν μέσω Goldman Sachs την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2000, για την οποί τα έσουρε άγρια η Μέρκελ σήμερα στο Σρέντερ. 


«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση [...] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι».


Αλλά και ο Παπανδρέου σωστά είπε σήμερα επικρίνοντας την πολιτική Μέρκελ ότι με τον μηχανισμό σταθερότητας που προτείνει για τις χώρες σε κρίση δημοσιονομικού ελλείμματος (σε αυτή τη φάση Ιρλανδία) σπρώχνει τις χώρες σε κρίση δανεισμού, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση της Ελλάδας ... μια μηχανή δηλαδή που οδηγεί τις άλλες χώρες στην ελεγχόμενη πτώχευση και στον οικονομικό έλεγχο από τους μεγάλους της ΕΕ.


Για το Μνημόνιο άκουσα ότι θα προτείνουμε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από το δάνειο με αντιστάθμισμα την αύξηση του επιτοκίου!!! Αν δεν άκουσα καμιά χαζομάρα, απ' αυτές που λένε διάφοροι περιστασιακοί ειδήμονες στις μέρες μας, τότε η κοινή λογική λέει ότι η επαναδιαπραγμάτευση που θα κάνουμε είναι μια τρύπα στο νερό.


Κλείνω με το αναθεωρημένο στο 15,4% του ΑΕΠ έλλειμμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης, 0,74% του ΑΕΠ, οφείλεται στην ένταξη στη Κεντρική Κυβέρνηση των κάτωθι Δημοσίων Επιχειρήσεων, επειδή δεν θεωρούνται ότι παράγουν εμπορεύσιμο προϊόν:

· Αττικό Μετρό
· Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ)
· Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.(ΕΑΣ)
· Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ)
· Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.(ΕΡΤ)
· Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)
· Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ)
· Εταιρεία Λειτουργίας Σιδηροδρόμων Α.Ε.(ΤΡΑΙΝΟΣΕ)
· Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ)
· Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ)
· Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
· Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
· Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚΤΠ)
· Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ)
· Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)
· Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)
· Τραμ Α.Ε.

Μεταξύ αυτών βλέπετε τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες στις οποίες πληρώνετε εισιτήριο και την ΕΡΤ που την πληρώνετε στο λογαριασμό της ΔΕΗ και η οποία προσπορίζεται έσοδα μέσω διαφημίσεων στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα / προϊόν. Βλεπετε τα Αμυντικά Συστήματα που κάποτε θεωρούνταν ότι μπορούν να παράξουν εξαγώγιμο προϊόν. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση μη παραγωγικοί φορείς ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΤΑΧΤΗΚΑΝ στη Γενική Κυβέρνηση, εκτοξεύοντας στα ύψη το έλλειμμα της. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι αντίστοιχη η τακτική που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σας παραθέτω πιο κάτω το σχετικό ορισμό από τον ΕΣΛ 95, που χρησιμοποιείται για αυτά τα θέματα σαν οδηγία:

2. Ο όρος 'δημόσιο' καλύπτει τον ευρύτερο 'δημόσιο τομέα' (S.13), που υποδιαιρείται στους υποτομείς 'κεντρική διοίκηση' (S.1311), 'διοίκηση ομόσπονδων κρατιδίων' (S.1312), 'τοπική αυτοδιοίκηση' (S.1313) και 'οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης' (S.1314), εξαιρουμένων των εμπορικών πράξεων όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 95. Η εξαίρεση των εμπορικών πράξεων σημαίνει ότι ο 'δημόσιος τομέας' (S.13) περιλαμβάνει μόνο τις θεσμικές μονάδες που έχουν ως κύριο καθήκον την παραγωγή μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών.

3. Το 'δημοσιονομικό έλλειμμα (πλεόνασμα)' είναι η καθαρή λήψη (καθαρή χορήγηση) δανείων (Β.9) του 'δημόσιου τομέα' (S.13), όπως ορίζεται στο ΕΣΛ 95. Οι τόκοι που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι οι τόκοι (D.41 ) όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 95.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου