Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Επικλήσεις, ευχές ... και προσευχές του κου Πρόέδρου της Δημοκρατίας για περιορισμό των "απωλειών". Άραγε είναι το μόνο που μπορεί να πράξει πριν υπογράψει;

Ενώ το Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη γνωστό και δημοσιοποιημένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας ... σε "μάχη" για να περιοριστούν οι απώλειες για την κοινωνία. Ο δε Υπουργός, ωσάν να μην πιστεύει το νομοθέτημα του, λέει και ξαναλέει ότι περνάει "δύσκολες ώρες".

"...Για τα εργασιακά δεν υπήρξε εκ μέρους τους (των δανειστών) κάποια άλλου είδους πρόταση. Συνεπώς, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο να δούμε μέσα στην πορεία του χρόνου πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι σχέσεις" δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ε τι άλλο να ζητήσουν οι άνθρωποι... Μέσα σ' ένα χρόνο μια επιχείρηση μπορεί ν' απολύσει το 60% των υπαλλήλων της και να αποζημιώσει όλους με τις μισές αποζημιώσεις και μάλιστα σε δόσεις.

Είναι πραγματική κοροϊδία να επικαλούμαστε τη διάσωση της χώρας μέσα από μέτρα εξαθλίωσης των κατοίκων της, στο όνομα μιας ανταγωνιστικότητας, που δεν θα 'ρθει ποτέ γιατί θα την πάρει μπάλα η ύφεση και η παντελής έλλειψη στόχων ανάπτυξης και την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλεί τον αρμόδιο Υπουργό σε δονκιχωτικές μάχες εικονικής πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν διάφοροι γύρω μας να προκαλούν με τις Πόρσε και τα Καγιέν και να βγάζουν ανερυθρίαστα τα λεφτά τους από την χώρα, χωρίς κανένα εμπόδιο, στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας. Μαύρα χρήματα συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται σε off-shore και το ανίκανο κράτος δίνει "μάχες" να μαζέψει τα ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων και να τα πάρει από ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά είδη διαβίωσης.

Το ξαναέγραψα και το επαναλαμβάνω.
Κύριε Πρόεδρε ευθαρσώς πείτε, θεωρείτε δίκαια τα εργασιακά μέτρα, που σας έφερε προς υπογραφή ο κος Λοβέρδος; Αν όχι γιατί θα βάλετε την υπογραφή σας στο Προεδρικό διάταγμα;
Κε Πρόεδρε πιστεύετε ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων βρίσκεται στις αποζημιώσεις ή το πλεονάζον προσωπικό τους και όχι στο γεγονός ότι δεν μπορούν να πουλήσουν προϊόντα ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό λόγω του "σκληρού" Ευρώ, που αυξάνει το κόστος τους έτσι ώστε να μην μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό στην ελεύθερη αγορά απέναντι σε προϊόντα της Κίνας, της Κορέας και της Ταϊβάν και άλλων εκτός Ευρωζώνης χωρών;
Γιατί η Ευρωζώνη είχε γίνει για χώρες άλλου οικονομικού προφίλ και εμεις μπήκαμε παράταιρα και πιο παράταιρα πορευτήκαμε.
Και αν διαφωνείτε και θεωρείτε ότι το εργατικό κόστος είναι ο μείζων παράγων, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με αυτές τις χώρες, τι προτείνετε; Για να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο κόστους, τέτοιες χώρες νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία αντί πινακίου ρυζιού; Αυτό το μέλλον προτείνετε κε Πρόεδρε στον Ελληνικό Λαό;
Θεωρείτε ότι τα μέτρα είναι αναγκαστικά αν θέλουμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα; Πόσο χειρότερα είναι αυτά τα χειρότερα για τον εργαζόμενο λαό, αν σε διάστημα ενός χρόνου μέχρι και 60% των σημερινών εργαζομένων θα έχουν χάσει το βασικό όπλο διαβίωσής τους, την εργασία τους;
Συμφωνείτε λοιπόν με την καταβαράθρωση χιλιάδων ατόμων και οικογενειών στην ανεργία και στην απελπισία;
Και πόσο αναγκαστικά από τους δανειστές είναι αυτά τα μέτρα όταν πάνω από μια φορά του έχει ξεφύγει του κου Υπουργού ότι οι κοινωνικοί εταίροι, οι παρόντες στο διάλογο με την Τρόικα τα ζήτησαν; Οι δανειστές ζητούν να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους και αυτό είναι θεμιτό. Το πως θα το κάνουμε δεν τους ενδιαφέρει και μπορούμε να το καθορίσουμε αλλά πως να πάρουμε άλλα μέτρα γρήγορα μέσα από το αγκυλωμένο και ανίκανο δημόσιο, που κτίσατε εσείς ο πολιτικός κόσμος, κε Πρόεδρε, στα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης του εκτροχιασμού και της διαπλοκής; Το μόνο εύκολο είναι να απομυζήσουμε τα εύκολα θύματα του εργασιακού χώρου, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Θα αναφέρω εδώ κάτι που άκουσα σε μη πολιτικό ραδιοφωνικό σταθμό γιατί αποδεικνύει το γελοίο του πράγματος. Οι υπουργοί και ιδίως ο κος Λοβέρδος βγαίνουν και επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα δεν αντανακλούν το πολιτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ αλλά δυστυχώς είναι αναγκαστικά σε τέτοιες καταστάσεις. Αναρωτιέται ο ραδιοπαρουσιαστής αν τελικά ο "σοσιαλισμός" του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό σύστημα εφαρμόσιμο μόνον όταν τα πράγματα πάνε καλά...ειδάλλως χρειάζεται νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Δεν είναι δηλαδή πολιτική ιδεολογία "παντός καιρού".

Κε Πρόεδρε δεν περιμένουμε από σας μόνο τις επικλήσεις προς το μαχητικό πνεύμα του, σε συνεχή δυσχέρεια ευρισκομένου, κου Λοβέρδου. Όσο και αν το αξίωμα σας έχει απογυμνωθεί από ουσιαστικές εξουσίες, παραμένετε τύποις τουλάχιστον ανώτατος ρυθμιστής του πολιτεύματος.
Σας καλεί λοιπόν ο Ελληνικός Λαός να πείτε αν συμφωνείτε με τα παραπάνω διατυπωθέντα ή όχι και αν συμφωνείτε για τους όποιους λόγους, να τους εξηγήσετε στον κόσμο και να τους πείσετε και σεις που θα προσυπογράψετε αυτό και τα μελλοντικά Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής του μνημονίου ή εν πάση περιπτώσει αυτών που η κυβέρνηση και οι εταίροι της στην κοινωνία σχεδιάζει βάσει του μνημονίου.
Και δεν αρκεί να καλείτε τον αρμόδιο Υπουργό να πείσει την κοινωνία, πράττοντας ωσάν νέος Πόντιος Πιλάτος, ρόλος που δεν αρμόζει στο ήθος και την ιστορία σας, εμφανιζόμενος αναρμόδιος και θέτοντας ενώπιον των ευθυνών της μόνον την εκτελεστική εξουσία.
Στη Λεττονία, το συνταγματικό δικαστήριο είχε την ηθική δύναμη να αποφανθεί περί της αντισυνταγματικότητας μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση της χώρας επ' ονόματι του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα περνάμε έξω από το κοινοβούλιο με προεδρικά διατάγματα, τα νομοθετήματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και οι θεσμικοί μας παράγοντες αντιδρούν μ' επικλήσεις και ευχές. Περιμένουμε έστω και τώρα να τιμήσουν την ιστορία τους και το ρόλο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου