"Την αντίθεση του στο ενδεχόμενο μονιμοποίησης μέσω stage εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας. "Αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορούν τα προγράμματα stage αυτή η βαρβαρότητα, αυτή η κατάρα για την ελληνική κοινωνία να επιβραβευθεί με μονιμοποίηση τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατία, πάνε στο καλάθι των αχρήστων" δήλωσε."
Θεωρώ ότι η χωρίς οίκτο ΠΟΜΠΩΔΕΣΤΑΤΗ συναίνεση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, στο να σταλούν στην πλήρη ανεργία 12000 άνθρωποι εν μέσω οικονομικής κρίσης, ΧΩΡΙΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΑΦΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΜΜΙΑΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ, δεν συνάδει με τη θέση του και ειλικρινά λυπάμαι για το ότι θέλησε να κρύψει την μικροκομματική του στάση πίσω από το επιχείρημα της κάκιστης εργασιακής σχέσης που διαμορφώθηκε με τα stages.
Θα περίμενα, αν μη τι άλλο, να μιλήσει για εύρεση πρώτα μια σαφούς και νομοθετημένης διευθέτησης του θέματος πριν μιλήσει για κατάρες και βαρβαρότητες με τέτοια ένταση λόγου και πριν συμφωνήσει στην "τιμωρία" όσων μπροστά στην ανεργία, βρήκαν καταφύγιο στα stages του Δημοσίου. Αυτό απαιτεί η θέση του (όχι η κομματική, η του ανθρώπου που προΐσταται της συνομοσπονδίας των Εργαζομένων).
Σημειώνω ότι νόμος Παυλόπουπουλου έδινε μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε όσους μετέχοντες στα πρoγράμματα stages είχαν προυπηρεσία άνω των 24 μηνών. Βέβαια η μοριοδότηση αυτή ήταν μάλλον υπερβολική (50%) και πιθανότατα είχε και άλλους στόχους. Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, φαίνεται να αποκλείεται η μονιμοποίηση και να υπονοείται η μείωση της μοριοδότησης με αλλαγή του νόμου Παυλόπουλου. Αλλά όλα είναι ασαφή και παραπέμπονται σε μια νεφελώδη "Δημόσια Διαβούλευση" (;;;!!!).
Σε αυτή τη χώρα που όλα τα εργασιακά περιστρέφονται γύρω από το δημόσιο τομέα και ο ιδιωτικός τομέας αφήνεται να βουλιάζει αργά στον εργασιακό μεσαίωνα, θα ήθελα να πω στον κο Παναγόπουλο (του Δημόσιου τομέα...) ότι οι καλύπτοντες πάγιες ανάγκες του Δημοσίου για περισσότερο του έτους, ίσως δικαιούνται τα μόρια του ΑΣΕΠ για την πρότερη εμπειρία στη θέση που κάλυπταν μέσω stage, ούτως ή άλλως και σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΑΣΕΠ. Ίσως όχι τόσα κουκιά όσα τους έδινε ο Παυλόπουλος αλλά αρκετά έτσι και αλλιώς. Κάνω λάθος κε Παναγόπουλε; Επίσης αν δεν κάνω λάθος πολλοί από τον κυβερνητικό χώρο έταζαν "αποκλειστικό για τους μετέχοντες στα stages διαγωνισμό ΑΣΕΠ" προεκλογικά. Κάνω πάλι λάθoς; Πριν μερικές μέρες, φαίνεται πολλοί δεν έβλεπαν με την ίδια σημερινή ευαισθησία τα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας...
Ενημερώστε τον κόσμο λοιπόν κε Παναγόπουλε, αν μπορείτε σύντομα, για τις θέσεις της ΓΣΕΕ στη Δημόσια Διαβούλευση στην οποία καλεί η κυβέρνηση για την τύχη των μετεχόντων στα stages, πέρα από "κατάρες" και "βαρβαρότητες" και φροντίστε ως αρμόζει, αυτή η διαβούλευση να μην είναι φούμαρα ώστε να ξεχαστεί το θέμα, δηλαδή να έχει χρονοδιάγραμμα και σαφή σύνθεση συμμετεχόντων, που ν' αντιπροσωπεύει και αυτούς τους ίδιους τους "καταραμένους" συμβασιούχους των stages.
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Οι μετέχοντες σε προγράμματα stage ήξεραν απο την αρχή πως δεν δικαιούνται μονιμοποίηση. Χρησιμοποίησαν τα κομματικά τους πράσινα και μπλε ρουσφέτια για να μπουν εκεί δήθεν για κατάρτιση. Είναι προφανές ότι με αυτή τη διαδικασία καταργήθηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας στο χώρο των προσλήψεων του Δημοσίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς δεν φταίνε μόνο οι υπάλληλοι αυτοί αλλά φταίνε και οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας. Όμως το να επιβραβευθούν τα κομματικά ρουσφέτια με την μονιμοποίηση δεν έχει λογική.
Ας γίνει λοιπόν διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για αυτές τις θέσεις. Έτσι και αλλιώς όσες θέσεις προκυρηχθούν ΤΟΣΟΙ άνεργοι νέοι θα βρούν δουλειά. Αν είναι οι καλύτεροι αυτοί των stage με γεια τους με χαρά τους. Αν δεν είναι τότε απλά θα μπουν στο δημόσιο αυτοί που είναι.
Θεωρώ λαικισμό να μιλάμε για μονιμοποίηση των stage. Ξεχνάμε ότι για κάθε έναν που μπήκε με ρουσφέτι και μονιμοποιηθεί μένει ΕΞΩ και ΑΝΕΡΓΟΣ ένας άλλος που δεν είχε μπάρμπα στην Κορώνη. Ας αφήσουμε λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα και ας δούμε την πραγματικότητα που λέει ότι:
ΝΑΙ σε αριθμό προσλήψεων που να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες. Οι προσλήψεις αυτές ας γίνουν για μια φορά αξιοκρατικά. Οσο για τους νέους με τα stage, τι διάολο τόσα χρόνια εκπαιδεύονταν, ας το αποδείξουν τώρα και στον διαγωνισμο.
Το θέμα που θίγω είναι ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να συναινεί στο στάλσιμο στην πλήρη ανεργία χιλιάδων ανθρώπων εν μέσω οικονομικής κρίσης μιλώντας απλά για διαφάνεια και αξιοκρατία και χωρίς να λέει τι ζήτησε για την όποια διευθέτηση του θέματος. Καλύτερα να το πω ότι κρύβεται πίσω από δηλώσεις περί μονιμοποιήσεως που δεν είναι το ζητούμενο (και μάλλον δεν το ζητούν ούτε και οι ίδιοι οι ενδιαφερ'ομενοι) για να αποφύγει τη σαφή τοποθέτηση επί του θέματος (γιατί άραγε;;;). Είναι εκπρόσωπος εργαζομένων και πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενδιαφέρεται για τις αρμοδιότητές του και αυτε΄ς αφορούν τους όποιους εργαζόμενους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και να σέβεται τους νόμους που ψηφίζει. Συνεπώς η μοριοδότηση με το νόμο Παυλόπουλου εφόσον ψηφίστηκε από το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ανατραπεί εκ των υστέρων από τη νυν κυβέρνηση εκτός αν αποδείξει ότι ήταν αντισυνταγματικός ο νόμος αυτός. Ειδάλλως η ανατροπή του νόμου περί μοριοδοτήσης, θα εκπέσει η ίδια στα δικαστήρια και το θέμα θα γίνει σήριαλ.
Είναι απλά τα πράγματα και δεν πρόκειται περί κροκοδειλίων δακρύων...
Σημειώνω και πάλι ότι ούτως ή άλλως οι κανονισμοί του ΑΣΕΠ μοριοδοτούν την προϋπηρεσία στις προκηρυσσόμενες θέσεις. Το θέμα είναι όντως στο μέγεθος της μοριοδότησης.
Και εν τέλει δεν θα έπρεπε ο κος Παναγόπουλος να ζητήσει συγκεκριμενοποίηση των περί Δημόσιας Διαβούλευσης αοριστολογιών της κυβέρνησης;
Αλλά αντ' αυτού...από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα...
Ενας νόμος καταργείτε πάντα από τον επόμενο. Π.χ. στον διαγωνισμό των εκαπιδευτικών στον αρχικό νόμο υπήρχε ρητή διάταξη ότι δεν θα πριμοδοτείται σε επόμενο διαγωνισμό κανένας επιτυχόντας προηγούμενου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε νέο νόμο αυτό καταργήθηκε και δεν είδα να αντιδρά κανείς.
Η ερώτηση είναι απλή. Προσλήψεις με αξιοκρατία η επιβεβαίωση του ρουσφετιού; Αυτό είναι το ερώτημα. Και επιμένω ότι με κάθε ρουσφέτι μπορεί να βολεύεται ένας αλλά μένας και καποιος άλλος καλύτερος του άνεργος.
ΟΚ, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν θέτω σε αυτή τη βάση το θέμα στην ανάρτησή μου. Ένα θέμα είναι η τήρηση των νόμων και η συνέχεια του κράτους. Επειδή έφερες αντιπαράδειγμα αρνητικής λογικής (περίπτωση μετατροπής νόμου που ..δεν μίλησε κανείς) θα επεκταθώ λίγο περισσότερο.Για να γίνω λοιπόν πιο σαφής, και ο νόμος Παυλόπουλου και οι τωρινές εκ των υστέρων ρυθμίσεις, αντίκεινται και σε Ευρωπαϊκές θεσμοθετήσεις που ρητά αναφέρουν ότι άτομα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για διάστημα > 2ετών δεν μπορεί να παραμένουν με συμβάσεις έργου και παρόμοιες εργασιακές σχέσεις. Αν η τήρηση των Ευρωπαϊκών θεσμών θεωρείται "ρουσφέτι" τότε συγγνώμη για το λάθος μου ν' ασχοληθώ με το θέμα. Η δική μας ευνομία και η τήρηση έστω των νόμων είναι γνωστή άλλωστε παγκοσμίως ...ως ανέκδοτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπροσθέτως θέτω θέμα ρόλου για τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Πρώτιστη μέριμνά του θα έπρεπε να είναι η προσπάθεια εξασφάλισης τρόπων που θα λύνουν εργασιακά προβλήματα και θα συνάδουν με τους νόμους. Το ξέρουμε όλοι ότι τα Stages δεν μπορούν να συνιστούν εργασιακή σχέση και θα πρέπει να καταργηθούν (ως εργασιακή σχέση όχι πιθανότατα ως ολιγόμηνη εκπαιδευτική διαδικασία). Τι μας λέει λοιπόν; Κομίζει γλαύκας εν Αθήναις; Αυτό, που περιμένουμε από κάποιον με το δικό του ρόλο, είναι να θέσει επί τάπητος όρους και διαδικασίες ώστε οι τέως stagiers, που καλώς ή κακώς χρησιμοποίησε κατά κόρον το κράτος για να κλείσει κατά τον πιο ανέξοδο τρόπο τις τρύπες του, να έχουν έστω κάποιο "συν" λόγω της εργασιακής τους εμπειρίας στα stages.Ο ρόλος του είναι η προστασία των όποιας μορφής εργαζομένων και δεν τίθεται θέμα ότι εκδίώκοντας τους stagiers, προστατεύει τους ικανότερους για τις ίδιες θέσεις, που θ' αναδείξει ο ΑΣΕΠ, γιατί το θέμα δεν τίθεται από κανένα στη μονιμοποίηση. Τη μονιμοποίηση την χρησιμοποίησε στις κορώνες του ο κος Πρόεδρος της ΓΣΕΕ για να διαφύγει πλαγίως του θέματος.Το ότι ήταν κακός ο θεσμός που από εκπαιδευτική διαδικασία εξελίχθηκέ σε εργασιακή σχέση το ξέρουμε κε Παναγόπουλε. Το ότι όμως κάποιοι επί 2 και πλέον χρόνια έκλειναν τις τρύπες ανικάνων ή ανεπαρκών μονίνμων δημοσίων υπαλλήλων, που δεν αξιολογούνται και δεν απολύονται, σας λέει κάτι;