Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ανασκόπηση Ερντογάν και μια ιστορική λεπτομέρεια

Τα ως τώρα "κατορθώματα" Ερντογάν, όπως τα παραθέτει το ιταλικό Politico:

-Διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών
-Απείλησε να στείλει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη, αν η ΕΕ δεν αποδεχθεί το σχέδιό του για μετεγκατάστασή τους σε ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία
-Άρχισε την εγκατάσταση των ρωσικών S-400 αψηφώντας τις ενστάσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35
-Έστειλε όπλα στη Λιβύη παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ, ενώ προσφέρθηκε να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις σε υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης
-υπέγραψε το μνημόνιο με τη Λιβύη, αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα ανήκουν στον ίδιο
-απείλησε με βέτο τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα αν οι νατοϊκοί εταίροι δεν χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Κούρδους της Συρίας
-ξεκίνησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
-έδιωξε Ισραηλινό ερευνητικό σκάφος από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Δεν νομίζω ότι πρόκειται να σταματήσει εδώ και με δεδομένο το Μεσογειακό "πυρετό" των υδρογονανθράκων.
Ιστορικά ήθελα απλά να σημειώσω από μέρους μου μια λεπτομέρεια του παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, ο δικτάτορας Ιωαννίδης πίστευε στη στήριξη των Αμερικανών λόγω της εμπλοκής της Αμερικανικής Οσεάνικ στα τότε ευρεθέντα πετρέλαια του Πρίνου της Θάσου. Η ιστορία πρέπει πάντα να μας διδάσκει.

ΥΓ: Εγχείριση σκωληκοειδίτιδας ο Κόρμπος. Περαστικά και σιδερένιος. Πολλές οι ατυχίες τη φετινή σεζόν.

8 σχόλια :

  1. Θοδωρής

    Δεν φαίνεται ότι κάποιος/οι είναι σε θέση να σταματήσουν τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.Το επόμενο 3μηνο θα είναι σημαντικό για τις σχέσεις μας με την Τουρκία,θεωρώ.Δεν είμαστε μακριά από ένα θερμό επεισόδιο.Στην περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεση με την Τουρκία,είμαστε μόνοι μας.Ας μην γελιόμαστε.
    Πρέπει να δείξουμε σαν χώρα ότι δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις και να παραμείνουμε πολιτικά ενωμένοι απέναντι σε αυτές.Συνετή η διπλωματική οδό που έχουμε ακολουθήσει,εξωστρεφής διάθεση του ζητήματος και παγκόσμια,σχεδόν,καταδίκη των Τούρκων.Διπλωματικά έχει απομονωθεί ο Ερντογάν.Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι αρκετό ή όχι.
    Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονές μας σαν χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι είμαστε θύματα του εμπορίου εξοπλισμών που για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι δυσβάστακτοι. Διπλωματικά θεωρώ ότι σε διεθνές (όχι διμερές) επίπεδο, πρέπει να επιδιωχθούν λύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και συνυποσχετικές συμφωνίες αποδοχής. Ειδάλλως θα έχουμε μια συνεχή αιμορραγία για χρόνια ακόμα, αν μη τι άλλο, που θα επιπροστίθεται στην ήδη υπερχρέωση της χώρας.

      Διαγραφή
  2. Όσο δεν έχει πυρηνικά όπλα, δεν είναι υπερδύναμη και δεν ανησυχούμε.
    Ελπίζω ότι κάποια στογμή η υπεροψία τους θα τους καταστρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί. Παρ' όλα αυτά το κόστος των συνεχών εξοπλισμών και των επαυξανόμενων εκκρεμοτήτων με τον κακό γείτονα, θα είναι μια συνεχής δυσβάστακτη αιμορραγία.

      Διαγραφή
  3. Από τη προσφυγή στο διεθνές δικαστήριος της Χάγης μόνο να χάσουμε έχουμε.
    1ο η θεματολογία θα απλώσει (μειονότητες) και θα αρχίσουμε να συζητάμε θέματα που δεν υπάρχουν και δεν θέλουμε να συζητήσουμε.
    2ο το δικασ΄τηριο στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει στα πλάσια της μοιρασιάς 60-40 ή 70-30, άρα θα χάσουμε πράγματα που δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε.
    3ο ότι χάσουμε εμείς θα είναι δεσμευτικό για εμάς, ότι χαθεί για την Τουρκία θα το αμφισβητίσει με τα όπλα. Ποιος θα της επιβάλει την απόφαση.

    Δεν βλέπω ούτε εμείς να θέλουμε προσφυγή στα Χάγη, άσχετο με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πάμε στη Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό, που είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί με κάποιον σαν την Τουρκία. Προφανώς δεν θέλουμε να πάμε στη Χάγη εφ' όλης της ύλης. Αυτή ήταν η πολιτική Σημίτη -πολιτική μειοδοσίας. Η Χάγη θα ήταν χρήσιμη με τη λογική Καραμανλή-Ντεμιρέλ σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
      Υπάρχει και το δικαστήριο του Αμβούργου για το δίκαιο της θάλασσας αλλά η Τουρκία όπως και οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί ή δεχθεί πλήρως τη σχετική συμφωνία.
      Δυστυχώς χωρίς κάποια διεθνή συμφωνία, η ήδη χρεωμένη χώρα μας θα γίνει ακόμα περισσότερο έρμαιο ξένων συμφερόντων και θα αιμορραγεί εις βάρος της ζωής και της προόδου των νέων γενεών.
      Αλλά κάθε λύση είναι δύσκολη.
      Πιθανότατα δεν γίνεται να ζήσουμε χωρίς εξοπλισμούς και να θωρακιζόμαστε έναντι των υαίνων που μας περιτριγυρίζουν.

      Διαγραφή
  4. ταφοπλακα το σημερινο.....
    καλη χρονια με υγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν μπορούμε όπως είμαστε. Προσπαθούν αλλά δεν μπορούν. Ίσως στα πλέι άουτ να μπορέσουμε κάποια υπέρβαση αν επανέλθουν όλοι και έχουν μια ουσιαστική ενίσχυση τώρα. Πολύ δύσκολο.

      Διαγραφή