Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κάποιες σκέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα

Λίγες σκέψεις και συμπεράσματα μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα.

Το πιο βασικό νομίζω, που (ξανά)αποδείχτηκε χθες, είναι το πόσο απεχθές για το λαό είναι το παλαιοκομματικό σκηνικό, που διακυβέρνησε τη χώρα κατά την μεταπολίτευση και που ο κόσμος θεωρεί απόλυτα υπεύθυνο για την κατάντια της Ελλάδος, τόσο πολύ, που συντριπτικά προτιμά να υπερψηφίζει ψευδεπίγραφους αριστερούς, αποδεδειγμένους δημαγωγούς και εξακριβωμένους εθνικολάγνους σαλτιμπάγκους της κωλοτούμπας σε συμμαχίες κόντρα σε ιδεολογίες και αρχές, που υποτίθεται πρεσβεύουν. 
Μπορεί ακόμα και αυτοί να είναι το "μη χείρον, βέλτιστον" μπροστά στο απωθητικό οικοδόμημα των κυβερνώντων της μεταπολίτευσης (και των συν αυτώ). Έστω και αν εκλογικά επιδοκιμάζονται με αποχή του 44% του εκλογικού σώματος συν 2.5% άκυρα και λευκά.

Η πολιτική σύγκρουση αυτή τη φορά ήταν βασισμένη στο "απολίτικο δίλημμα" παλιό ή νέο γιατί το μνημόνιο ή αντιμνημόνιο το χάσανε στη διαδρομή των επτά μηνών ως τις 13-7-2015. Και το "νέο" ενίκησε κατά κράτος και μένει να δείξει αν μπορεί να μην καταστεί παλαιό και αυτό λίαν συντόμως και το αντιφατικό "Αναγκαίο Καλό" να μην αποδειχθεί εν τέλει το Κακό που έπρεπε να αποφευχθεί (Πρώτη φορά το καλό το χαρακτηρίζουν με τέτοια βαριεστημάρα ως αναγκαίο...).

Πολλοί σε αυτές τις εκλογές πήραν ότι τους άξιζε. Κάποιοι, γιατί ενώ πρόβαλαν έντονα την άρνηση και την αντίθεση, σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσαν να συνθέσουν τη θέση και την αντιπρόταση.
Άλλοι, γιατί εμφανίστηκαν ως επαΐοντες πέραν ιδεολογιών και πολιτικών, με ηγέτη των επαϊόντων έναν άνθρωπο που δεν έπειθε ούτε για την κατάρτισή του, ούτε για τις δυνατότητές του να συνθέσει αυτόν τον αχταρμά, ούτε για τα ελατήριά του για την ενασχόληση του με την πολιτική. Τέλος υπήρχαν και οι άλλοι, που παραμένουν στις ίδιες αγκυλώσεις του παρελθόντος, στα ίδια πρόσωπα και στις ίδιες προσωπολατρίες. 

Υπήρχαν και άλλοι που δεν πήραν αυτό που τους άξιζε είτε για την μισανθρωπική τους δράση είτε για τις ψευδεπίγραφες πολιτικές τους και από την άλλη μεριά πιθανόν υπάρχουν πολλοί που δεν πήραν το κάτι παραπάνω που πιθανόν αρμόζει στην ειλικρίνεια και στη διαύγεια των θέσεων τους. 

Αυτά όλα είναι χθεσινά και τα χθεσινά θα είναι και αυτά στο μέλλον παρακαταθήκη για νέες κρίσεις και μακάρι να βγάζουμε όλοι συμπεράσματα, που να μας οδηγούν καλύτερα και όχι μόνον το εκλογικό σώμα αλλά και οι πολιτικοί.

Η Ελλάδα εν πάση περιπτώσει έχει νέα κυβέρνηση, ίδια περίπου με την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι το μείζον κυβερνητικό κόμμα έχει τώρα μεγαλύτερη ομοιογένεια και συνοχή  από ότι είχε ο περισσότερο πολυσυλλεκτικός προς τα αριστερά ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου. 

Η χώρα είναι σε δύσκολη φάση και τώρα το ορθότερο είναι αυτά που έλεγαν οι περισσότεροι προ των εκλογών για εθνική συνεννόηση και ομόνοια, να γίνουν πράξη, κυρίως σε ότι αφορά την προσπάθεια να πετύχουμε κάποια απομείωση του χρέους και να εκμεταλλευτούμε αποδοτικά όποια χρήματα έρθουν στη χώρα για ανάπτυξη. Το λέω αυτό γιατί έχω νωπά τα ακούσματα διαφόρων δηλώσεων των δεξιών του σαλονιού ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία και δεν μας χρειάζεται εμάς κλπ κλπ, που δεν συνάδουν με τα όσα προεκλογικά έλεγε η παράταξή τους. 
Επί τέλους ας γίνει μια προσπάθεια πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές. Αυτοί που θα συνδράμουν μια τέτοια προσπάθεια, μακροπρόθεσμα δεν θα χάσουν. Οι εξυπνάκηδες της δημαγωγίας και της μικροπολιτικής, σε βάθος χρόνου, δεν θα βγουν κερδισμένοι. Περιστασιακά ίσως αλλά αυτό δεν μπορεί να ωφελήσει την Πατρίδα και το Λαό ουσιαστικά και στο τέλος θα καταρρεύσει γιατί δεν είναι το διαφημισθέν αναγκαίο καλό αλλά το άχρηστο και απευκταίο κακό.

Και όλοι ας έχουμε κατά νου ότι η απλή εφαρμογή του Μνημονίου, που ούτως ή άλλως είναι δυσχερέστατη, από την κρίση δεν μας βγάζει. Χρειάζεται δική μας εθνική πολιτική και σχέδιο και αυτά χρειάζονται συναίνεση και συνοχή και να πεισθεί ο κόσμος ότι γίνεται ειλικρινής προσπάθεια για να έχει τις δυνάμεις και το σθένος να αντέξει και να παλέψει. Χωρίς τη στήριξη του λαού και την αποφασιστικότητά του, τίποτε δεν είναι εφικτό. Όταν το Μνημόνιο το Νοέμβριο θα σου ζητήσει περαιτέρω περικοπές στην Υγεία, όταν τώρα στα νοσοκομεία δεν υπάρχει επάρκεια σε γάζες και βασικά πράγματα, τότε χρειάζεσαι να έχεις σφυρηλατήσει τη θέληση και τη συναίνεση του κόσμου, για να ανταπεξέλθεις.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ και ας ελπίσουμε ότι πολλοί που θα αναλάβουν ευθύνες, θα έχουν πάρει μαθήματα από λάθη δικά τους και άλλων που ήταν στη θέση τους στο παρελθόν.  

3 σχόλια :

  1. ....το εκλογικο αποτελεσμα επιβεβαιωνει οσα γραφεις,ομως πρεπει να παραδεχτουμε οτι το αυγο του φιδιου εχει επωαστει και αν αποτυχει αυτη η κυβερνηση τοτε θα αυξησει ακομα πιο πολυ τα ποσοστα του,ακομα και αν σκοτωνει απροκαλυπτα και αναλαμβανει την πολιτικη ευθυνη,τρομοκρατει τους αδυναμους προσφυγες και φοραει τη μασκα του εξυγιαντη και τοσα αλλα που δεν εχουν βγει στο φως ακομα!δυστυχως οσοι τους ψηφισαν δεν εχουν καμια δικαιολογια παρα μονο οτι ειναι και αυτοι ναζι και δολοφονοι!ρουφιανοι παντα υπηρχαν και παντα θα υπαρχουν,απλα τωρα ειναι το 7%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από αυτές τις εκλογές, κατά τη γνώμη μου, βγαίνει μόνο ένα συμπέρασμα. Ο Έλληνας εξακολουθεί να βάζει πάνω από όλα το προσωπικό του συμφέρον. Αδιαφορεί για ιδεολογίες και κοινωνικό συμφέρον.

    Για να το στηρίξω αυτό θα απαριθμήσω κάποια πράγματα:
    1. όποιοι δεν είχαν ατομικό συμφέρον δεν πήγαν να ψηφίσουν, Τα ποσοστά της αποχής είναι εντυπωσιακά και δείχνουν την απογοήτευση και την αδιαφορία (και μάλλον την απέχθεια) του λαού προς τα πολιτικά γεγονότα.
    2. Τα κόμματα στηρίχθηκαν από λίγα άτομα. 1 στους 6 Έλληνες που ψηφίζουν (δλδ 1 στους 8 Έλληνες περίπου) στήριξαν το κυβερνών κόμμα και ακόμα λιγότεροι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτοί που τους στήριξαν, αν τους απαριθμήσετε, είναι κατά κύριο λόγο όσοι έχουν προσωπικά συμφέροντα, δλδ το πελατειακό σύστημα της ΝΔ που περιμένει να επανέλθει και οι επιχειρηματίες που φαίνεται να τα βρίσκουν καλύτερα με τη ΝΔ, και από την άλλοι οι ΔΥ που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβούνται τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, τις απολύσεις και τα ξεπουλήματα στους ιδιώτες του δημόσιου τομέα.
    3. Οι υπόλοιποι που πήγαν να ψηφίσουν απλά τρόλαραν τους 2 κύριους υποψήφιους με κωμικοτραγικές καταστάσεις του Κου Λεβέντη και της ΧΑ (κωμική και τραγική αντίστοιχα). Η λοιδορία μου αφορά τα κόμματα και όχι τους ψηφοφόρους που τους σέβομαι και αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή τους και τη διάθεση για να τρολάρουν το σύστημα.

    Και μία παρατήρηση: πραγματικά τόσο καιρό που λέγαμε για εξαθλίωση και αντιμνημόνιο, που πήγε όλος αυτός ο κόσμος? Δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ??? Υπάρχει ακόμα φαίνεται λίπος και όλοι κουτσά-στραβά βολεύονται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίσως τα capital controls και η υπαναχώρηση Τσίπρα να μείωσε την αντιμνημονιακή ορμή, πόσω μάλλον το ότι οι αποσχισθέντες από το ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν ευχολόγια και γενικολογίες και όχι συγκροτημένη και καθαρή πρόταση.

    Όσο για τη Χ.Α. είναι κατ' εμέ ένα σκιάχτρο, ένα φόβητρο του συστήματος, που θαρρώ αρέσκονται να οικτίρουν αλλά δεν είναι βιαστικοί και λίαν πρόθυμοι στην αντιμετώπισή του. Και κυρίως δεν την αντιμετωπίζουν με επιχειρήματα και άμεση και αμείλικτη εφαρμογή του νόμου αλλά με αυτό το στραβό τρόπο, που κατ' ουσίαν τους δίνει πάτημα να παρουσιάζονται σαν μάρτυρες, σαν διωκόμενοι του συστήματος. Όσο πιο πολύ τους βγάζουν δημόσια και ξεμπροστιάζονται, τόσο περισσότερο δείχνουν εαυτούς και αποκαλύπτονται. Φάνηκε και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, που ξέφυγε και το περί πολιτικής ευθύνης στη δολοφονία Φύσσα. Συνεπώς το δεν ομιλώ μαζί τους και δεν τους δίνω βήμα κλπ και στην πράξη δεν τους έχει φθείρει ιδιαίτερα ενώ αντιθέτως τους δίνει επιχειρήματα να λένε πόσο διεφθαρμένοι είναι οι αντίπαλοί τους.

    Τέλος για τη ΝΔ, δεν πληρώνει τώρα μόνον το μεταπολιτευτικό της παρελθόν αλλά και σπασμωδικές, αντιδημοκρατικές, στην πράξη αποδειχθείσες ως άχρηστες ενέργειες τις κυβέρνησης Σαμαρά (βλέπε ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες κλπ) και τώρα έρχονται κάποιοι να λένε μάλιστα ότι δεν θα υποστηρίξουνε μνημονιακά μέτρα, που ασπάζονται για να μην γίνουν αρωγός του ΣΥΡΙΖΑ και πάνε και πιο κάτω κατηγορώντας ότι και κακώς στήριξαν στην προηγούμενη Βουλή. Τι λένε δηλαδή; Να ακολουθήσουν τον καιροσκοπισμό για τον οποίο ως τώρα κατηγορούσαν -κατ' εμέ σε πολλές περιπτώσεις δίκαια- το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Αυτή είναι η κατάντια των μικρόμυαλων. Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι σε όλους τους πολιτικούς χώρους, έχουν την ευθύνη να μας κυβερνούν. Καιροσκόποι της μικροπολιτικής. Και η ύπαρξή τους στα κόμματα είναι γιατί αυτά πάνω από ιδέες και αρχές, βάζουν τον κομματικό τακτικισμό - πολλές φορές και σε βάρος της Πατρίδας και του Λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή